Copy
Newsletter RNDR nr. 2/2019 (33)
View this email in your browser
                            
    Copertă: Fotografie via borderless.ro
CUPRINS                                                          NEWSLETTER FEBRUARIE 2019
 INFORMAȚII UTILE

EVENIMENTE INTERNAȚIONALE

EVENIMENTE NAȚIONALE
INFORMAȚII UTILE
LANSAREA SUBMĂSURII 17.1 - PRIME DE ASIGURARE A CULTURILOR, ANIMALELOR ȘI PLANTELOR

Submăsura 17.1 Prime de asigurare a culturilor, animalelor și plantelor este inclusă în actuala versiune PNDR, publicată pe siteul MADR – www.madr.ro secțiunea Dezvoltare rurală. Sub-măsura are rolul de a încuraja fermierii să încheie polițe de asigurare în vederea gestionării corespunzătoare a riscurilor care le pot afecta producția agricolă.

Sprijinul va fi acordat fermierilor care au contracte de asigurare a culturilor sau efectivelor de animale, conform condițiilor detaliate în ghidul solicitantului și va acoperi o parte din prima de asigurare eligibilă plătită de fermier.

Varianta consultativă a documentelor aferente sM. 17.1 (Ghidul Solicitantului și anexe) care s-au aflat în consultare publică, pot fi accesate în continuare pe site-ul AFIR aici .
Programare estimativă a sesiunii de depunere este sfârșitul lunii martie 2019.

VARIANTE CONSULTATIVE GHIDURI SUBMĂSURI 5.1, 5.2 și 7.4

Pe site-ul AFIR (www.afir.info), secțiunea Dezbatere publică, au fost publicate variantele consultative ale ghidurilor solicitantului aferente submăsurilor:
  • 5.1 Sprijin pentru investiţii în acţiuni preventive menite să reducă consecinţele dezastrelor naturale, evenimentelor adverse şi evenimentelor catastrofale (beneficiari publici și privați)
  • 5.2 Sprijin pentru investiții privind refacerea terenurilor agricole și a potențialului de producție afectate de dezastre naturale, de condiții de mediu adverse și de evenimente catastrofale
  • 7.4  Sprijin pentru investițiile în crearea, îmbunătățirea sau extinderea serviciilor locale de bază destinate populației rurale, inclusiv a celor de agrement și culturale, și a infrastructurii aferente.
Detalii aici. Termenul-limită al consultării, pentru sugestii și observații este 23 februarie.
  CLARIFICĂRI OFERITE DE AFIR PRIVIND ACHIZIȚIILE PUBLICE
 
AFIR a publicat o serie de clarificări referitoare la modalitatea de actualizare a contractelor de achiziție publică de lucrări în derulare și la procedurile de atribuire în desfășurare, aferente contractelor de finanțare încheiate cu autoritățile publice, în contextul modificărilor privind salariul minim din domeniul construcțiilor, prevăzute în OUG nr. 114/2018.
Modificările legislative prevăzute în OUG nr. 114/2018 simplifică procedurile de achiziție, aduc noutăți cu privire la controlul ex-ante, dar impun și actualizarea contractelor de achiziție publică pentru beneficiarii noștri publici, acolo unde este cazul. Actualizarea prețului contractului se poate aplica doar atunci când reprezintă o modificare nesubstanțială, respectiv când nu introduce condiții care, dacă ar fi fost incluse în procedura de atribuire inițială, ar fi condus la acceptarea unei alte oferte decât cea acceptată inițial sau ar fi atras şi alți participanți la procedura de atribuire și când nu schimbă echilibrul economic al contractului de achiziție publică în favoarea contractantului.”, a explicat Adrian CHESNOIU, director general AFIR.
Mai multe informații accesând linkul.

  SESIUNE DE DEPUNERE SUBMĂSURA 4.1a „INVESTIȚII ÎN EXPLOATAȚII POMICOLE” ÎN PERIOADA 15 FEBRUARIE – 15 AUGUST 2019
 
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță lansarea sesiunii de depunere a Cererilor de Finanțare pentru submăsura 4.1a „Investiții în exploatații pomicole, în perioada 15 februarie.
 
Alocarea financiară pentru sesiunea continuă anuală de depunere proiecte este de 65.413.105 Euro, din care 3.500.000 Euro pentru obținerea de material de înmulțire și plantare fructifer.
PRAGUL MINIM de selecție al proiectelor aferente sM 4.1a este de 10 puncte.
 
Depunerea Cererilor de Finanțare pentru submăsura 4.1a se va face on-line , conform precizărilor din Ghidul Solicitantului, începând cu data de 15 februarie 2019, ora 09:00.
Mai multe detalii aici.

CHESTIONAR RNDR – PĂREREA TA CONTEAZĂ!
 
Pentru a îmbunătăți și adapta newsletter-ul Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală, la preferințele voastre - ale membrilor și cititorilor noștri, vă rugăm să completați chestionarul de mai jos cu opinii și sugestii. Răspunsurile sunt confidențiale, anonime și vor fi folosite exclusiv pentru îmbunătățirea calității newsletter-ului RNDR.
CLICK AICI pentru a completa chestionarul
NEWSLETTER EIP-AGRI – EDIȚIA nr. 66 DISPONIBIL ȘI ÎN ROMÂNĂ
 
Cea mai recentă ediție a newsletterului EIP-AGRI este disponibilă acum atât în engleză, franceză, cât și română pe siteul eip-agri – secțiunea Newsletters și pe siteul rndr.ro – secțiunea PEI – AGRI.
Din cuprins menționăm: combaterea bolilor trunchiului viței de vie, încurajarea circularității în horticultura protejată, tehnologii agricole inteligente, concursul EURIC și alte subiecte de interes.

EVENIMENTE INTERNAȚIONALE
networX - INSPIRÂND EUROPA RURALĂ

Până pe 25 februarie vă puteți înscrie pentru a participa la evenimentul organizat de Rețeaua Europeană pentru Dezvoltare Rurală (ENRD) în colaborare cu Rețeaua PEI-AGRI (EIP-AGRI), privind dezvoltarea rurală, rolul rețelelor în sprijinirea implementării programelor de dezvoltare rurală și nu numai, lecții învățate și acțiuni viitoare.
Evenimentul va avea loc la Bruxelles în perioada 11-12 aprilie 2019. Link înscriere.
COMPETIȚIA EURIC – INOVAREA RURALĂ ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ

Reamintim că până pe 15 martie 2019, vă puteți înscrie la concursul EURIC privind proiecte inovatoare în industria agro-alimentară.
  • Ești fermier, silvicultor sau antreprenor în industria agroalimentară și ai o poveste de succes pe care vrei să o faci cunoscută și altora?
  • Ai făcut parte recent dintr-un recent proiect inovator și inspirațional (agricultură, silvicultură, lanț agro-alimentar)?
  • Proiectul tău a inclus expertiză de la parteneri cu educație și pregătire practică sau științifică?
Înscrie-te la concursul EURIC și devino ambasador al Inovării Rurale în Uniunea Europeană!
Concursul EURIC este deschis pentru înscrieri până vineri 15 martie 2019.
Formularul de înscriere la concursul LIAISON-EURIC Inovare Rurală Europeană se găsește accesând: www.liaison2020.eu/euric

Urmăriți LIAISON în Twitter pentru actualizări: @liaison2020  #EURIC19
Mai multe detalii aici .

CONCURSUL DE FOTOGRAFIE POLITICA AGRICOLĂ COMUNĂ: CE ÎNSEAMNĂ PENTRU MINE?

Studenți, ucenici sau elevi ai instituțiilor de învățământ cu profil agricol au răspuns la această întrebare prin imagini, cu ocazia concursului de fotografie organizat între Franța și România.

138 de tineri pasionați de agricultură și dezvoltare rurală din Franța și România și-au exprimat prin imagini și o scurtă descriere, viziunea despre Politica Agricolă Comună în cadrul concursului PAC, pentru mine ce înseamnă? organizat de Ambasada Franței în România cu sprijinul rețelelor rurale din cele două state, cu ocazia deținerii președinției Consiliului Uniunii Europene de către România.

Fotografiile înscrise în concurs pot fi văzute pe pagina de facebook a concursului de fotografie și pe pagina de internet a Rețelei Rurale franceze.


INSTRUMENTE FINANCIARE DIN FEADR PENTRU INFRASTRUCTURA RURALĂ

Sursă foto: fi-compass
În data de 13 februarie 2019, la Bruxelles s-a derulat evenimentul ‘Instrumente financiare FEADR – produse adecvate pentru finanțarea infrastructurii rurale’.
Evenimentul, organizat de Comisia Europeană – Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DG AGRI) și Banca Europeană pentru Investiții prin platforma fi-compass, a avut ca scop creșterea conștientizării și facilitarea schimbului de experiențe și idei privind potențialul instrumentelor financiare referitor la sprijinirea agriculturii și infrastructurii rurale  prin FEADR.
Evenimentul a vizat autoritățile de management FEADR și instituțile financiare, cât și beneficiari interesați de folosirea instrumentelor financiare în ceea ce privește infrastructura din rural și agricol. Mai multe informații aici .

PRIMA REUNIUNE A REȚELEI SATE INTELIGENTE
 
În perioada 5-7 februarie 2019, la Ellivuori – Finlanda, a avut loc prima reuniune a Rețelei Sate Inteligente. Evenimentul s-a adresat asociațiilor și grupurilor de sate din Uniunea Europeană și a analizat implementarea conceptului sate inteligente la nivel local și regional.
De asemenea, discuțiile din cadrul evenimentului au pus accentul pe schimburi de experiență, acțiuni pilot, vizite de studiu și acces la expertiză relevantă. Aspectele cheie în implementarea conceptului sate inteligente vizează politici publice integrate și surse multiple de finanțare.
Mai multe detalii aici .

EVENIMENTE NAȚIONALE
SESIUNEA ORDINARĂ A ADUNĂRII GENERALE A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA (AcoR)
 
În perioada 17 – 20 februarie 2019, la București, s-au desfășurat lucrările Adunării Generale a Asociației Comunelor. Astfel, în 18 și 19 februarie 2019, a avut loc sesiunea ordinară a Adunării Generale a Asociației Comunelor din România (ACoR) și a Consiliului Director al Asociației Comunelor din România, eveniment la care a participat conducerea MADR, AFIR, AM PNDR și APIA . Tema principală a lucrărilor a fost „Spațiul rural românesc, spațiu rural european”. 

Prezent la eveniment, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale – domnul Petre DAEA, a oferit clarificări referitoare la definitivarea sistemului privind acordarea subvențiilor și informații recente despre legea muntelui cât și despre stadiul lucrărilor din cadrul președinției Consiliului Uniunii Europene.
Mai multe detalii aici.

LANSAREA PROIECTULUI SERVICII DE CONSILIERE ACORDATE PRODUCĂTORILOR AGRICOLI

Sursă foto: EGIS România

În data de 20 februarie, la Cheile Grădiștei – județul Brașov, s-a desfășurat conferința de lansare a proiectului Servicii de consiliere acordate producătorilor agricoli în vederea înființării și dezvoltării formelor asociative în sectorul agricol, denumit pe scurt AGRICOOP.

Proiectul este cofinanţat din FEADR prin Măsura 2 - Servicii de consiliere, servicii de gestionare a fermei şi servicii de înlocuire în cadrul fermei din cadrul PNDR 2014-2020, și se derulează în perioada 2018-2021 de către EGIS ROMÂNIA S.A.

Activitățile proiectului constau în promovarea serviciilor de consiliere în rândul producătorilor agricoli cu scopul de a facilita asocierea acestora în cooperative agricole sau grupuri de producători conform legislaţiei naţionale în vigoare. În cadrul proiectului, va fi oferită consultanță către 10.000 de producători agricoli cu scopul final al înființării a 350 de cooperative agricole, din care minim 8 grupuri de producători locali în toate regiunile de dezvoltare ale României.
Pentru mai multe detalii și prezentările susținute, click aici și aici.


   REUNIUNEA INFORMALĂ A DIRECTORILOR GENERALI PENTRU DEZVOLTARE RURALĂ

În contextul Președinției României a Consiliului Uniunii Europene, în perioada 27-29 martie 2019, se va desfășura la București, reuniunea informală a directorilor generali pentru dezvoltare rurală.
Evenimentul este organizat de Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală – Autoritate de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) și este dedicat dezbaterii modalităților de sprijinire a tinerilor fermieri în contextul Planurilor Naționale Strategice.
Mai multe informații despre eveniment aici

CONFERINȚA NAȚIONALĂ PNDR: Politica Agricolă Comună 2021-2027 și bilanțul implementării PNDR 2020
 
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală din cadrul Autorității de Management pentru PNDR, a organizat în data de 4 februarie 2019, la București, Conferința Națională PNDR cu tema Satul românesc are viitor.
În cadrul conferinței, domnul Petre Daea - ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a abordat aspecte despre noua Politică Agricolă Comună (PAC) 2021-2027, prezentând și un bilanț al implementării PNDR, până la acest moment. Astfel, ministrul a subliniat că procentul de absorbție pentru fondurile europene accesate prin PNDR 2014-2020, a ajuns la 48%, mulțumind tuturor celor implicați în acest proces.
Referindu-se la noul exercițiu bugetar 2021-2027, ministrul a prezentat în linii mari câteva dintre elementele noii Politici Agricole Comune:
Se păstrează cei doi piloni, plățile directe și cel de dezvoltare rurală, dar se topesc într-un nou concept anume acela de ”Plan Strategic Național”, care va aduna la un loc cele două culoare de alimentare europeană, înțelegând FEGA și FEADR. Acestea vor aduna la un loc o decizie de a putea transfera de la un pilon la altul sume care pot alimenta prin Planul Strategic Național dorințele statale, deciziile, dorințele care izvorăsc dintr-o cerință a satului românesc și dintr-o nevoie a fermierului român” , a subliniat ministrul Petre Daea.
Mai multe detalii aici .

NEWSLETTER ALTE REȚELE
Acest newsletter vă este transmis de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală (RNDR).
Adresa dumneavoastră de e-mail a fost adăugată în baza de membri ai RNDR, pentru a permite o mai bună comunicare asupra evenimentelor și tematicilor privind agricultura și dezvoltarea rurală.
CALENDAR
23 februarie-3 martie 2019
Salonul Internațional de Agricultură
Paris - Franța
detalii aici...
6 martie 2019
Cea de a 7-a reuniune a Grupului de Lucru Tematic ENRD Sate inteligente
Bruxelles - Belgia
detalii în curând...
26-28 februarie 2019
Grup de Lucru LEADER
Băile Olănești
detalii aici...
 -
21 martie 2019
Atelierul de bune practici "Pregătirea evaluării ex-ante a Planului Strategic PAC "
Bruxelles - Belgia
detalii aici...
01-02 martie 2019
Forumul Agricol European
Jasionka - Polonia
detalii aici...
27 -29 martie 2019
Reuniunea informală a directorilor generali de Dezvoltare Rurală
București - România
detalii aici...
Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală (RNDR)
Contact:
E-mail: rndr@madr.ro
Website: www.rndr.ro
Bd. Carol I nr. 2-4, sector 3, cod 030163, București
Tel.: 021 307 23 91,
        021 307 86 24
Fax: 021 307 86 06
Copyright © 2019, RNDR. All rights reserved.

Adresa noastră de mailing: usr.rndr@madr.ro

Vreți să schimbați modul de primire al acestor e-mailuri?
 update your preferences sau unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp