Copy

Nieuwsbrief januari 2019          
Proefjes
 

De wedstrijdcommissie heeft de data voor de proefjes voor komend seizoen bekend gemaakt:

 
10 maart 2019      –  Proefjes F1 & F2
24 maart 2019      –  Proefjes F3 en hoger
 
2 juni 2019            –  Zomerconcours
 
6 oktober 2019      –  Proefjes F1 & F2
13 oktober 2019    –  Proefjes F3 en hoger
 
15 december 2019 –  Behendigheidproefjes
 
Deze data zijn onder voorbehoud. Hou vooral de aankondigingen in de kantine in de gaten!
Online paardrijden?
Geen nieuwe game, maar een serieuze competitie

 
Als manege aangesloten bij de Federatie Paardrijden Gehandicapten (FPG), werden we op de hoogte gebracht van een nieuw fenomeen, wedstrijden die online gereden worden! En die nu speciaal georganiseerd worden voor ruiters met een beperking. 
Hoe dat kan en hoe het werkt, leggen we graag even uit. 

Het Sportfonds Parapaard, dat zich inzet voor de aangepaste paardensport, is samen met WeAllRide, een online platform voor dressuurwedstrijden, een nieuwe competitie gestart. Deze Parapaard Dutch Masters G-competitie biedt ruiters met een handicap de mogelijkheid een wedstrijd te rijden op hun vertrouwde plek. Op de eigen manege of stal, in de bak waar altijd gereden wordt. 

Na aanmelding bij de organisatie rijd je samen met een begeleider een proef die speciaal ontwikkeld is voor ruiters die wat extra hulp nodig hebben. Iemand aan de kant leest voor wat je moet doen (het wedstrijdprotocol) en filmt ruiter en begeleider. Daarna stuurt de FPG-manege waar de ruiter rijdt het filmpje naar de wedstrijdjury en de site van WeAllRide. Bij de beoordeling wordt vooral gelet op de houding en zit van de ruiter, het correct omgaan met de pony of het paard en de netheid van de uitvoering van de figuren die gereden worden.

Binnen 48 uur krijg je een reactie van de jury, inclusief tips en adviezen. Ook wordt je score bekend gemaakt. Deze score en je naam komt ook op het scorebord te staan op de site van WeAllRide. Een echte competitie dus, maar dan online!

Via deze link is meer informatie over dit nieuwe initiatief te vinden:
https://www.weallride.org/dmg/

Als Hazelaar onderzoeken we de mogelijkheid om een proef te starten met deze wedstrijden voor onze minder valide ruiters.
Droes-uitbraak in onze regio
Voorzichtigheid geboden!
 
Op onze manege wordt er door middel van pamfletten al gewaarschuwd voor droes en zijn sinds een week de standaard veiligheidsmaatregelen van kracht. Maar wat is droes en waarom is het zo belangrijk dat iedereen zich aan de preventie-afspraken houdt?

Droes is een zeer besmettelijke paardenziekte die veroorzaakt wordt door een streptokok-bacterie. Veel jonge paarden maken de ziekte door en bouwen daar een zekere immuniteit door op, maar deze immuniteit is niet 100% en absoluut niet levenslang! Ook oudere paarden kunnen dus (opnieuw) droes krijgen. 

De droesbacterie veroorzaakt een infectie van de bovenste luchtwegen, waarbij koorts optreedt en er abcessen van de lymfeknopen ontstaan. Paarden kunnen er flink ziek van zijn, maar ook milde symptomen hebben. Het gevaar van droes schuilt vooral in de ernstige complicaties die erdoor kunnen worden veroorzaakt. Al met al een ziekte die je liever voorkomt. 

Het voorkomen van besmetting gebeurt vooral door hygiënische maatregelen. De bacterie wordt verspreid van paard op paard via het snot uit de neus. Maar ook via de mens die in aanraking komt met (het snot van) besmette paarden. De bacterie kan een aantal weken buiten het paardenlichaam overleven en overgebracht worden via de handen, jassen, andere kleding, schoenen en paardenspullen zoals borstels en dekjes. 

En omdat paarden ook de bacterie al kunnen hebben terwijl ze nog niet ziek zijn of de bacterie nog 4 tot 6 weken kunnen hebben nadat ze ziek zijn geweest, is het voor iedereen zaak om in deze tijd de veiligheidsmaatregelen serieus te nemen. 

Als je dus ook in contact komt met andere paarden dan de Hazelaarpaarden, bescherm je iedereen het beste door:
-    altijd je handen goed te wassen voordat je naar een paard gaat;
-    van jas, broek en schoenen te wisselen tussen de verschillende paardenstallen;
-    geen paardenspullen zoals borstels en dekjes te gebruiken die ook met andere paarden in aanraking komen;
-    je paardrijkleding regelmatig te wassen en je schoenzolen te ontsmetten met water en Dettol.

En als je weet dat er op een plek waar je komt droes is geconstateerd, volg deze instructies dan helemaal zorgvuldig op en meldt het even bij je instructrice. Voor vragen kan je ook bij je instructrice of bestuursleden van De Hazelaar terecht. 


 
Nieuwe website in aanbouw

We zijn druk bezig met de bouw van een nieuwe website.
De oude site is al meer dan vijf jaar geleden opgezet en is toe aan vernieuwing en modernisering. De foto boven geeft een indruk van de homepage.
De nieuwe site wordt nu beoordeeld binnen het bestuur.
We willen zo snel mogelijk online gaan.
Binnenkort horen jullie meer ....
Copyright © 2019 Rijvereniging De Hazelaar, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp