Copy
Autisme Steunpunt Zuidoost-Brabant is een onderdeel van Stichting Speciaal Onderwijs & Expertisecentra

NWSBRF 10 02/2019

Autismeweek 2019: 'Autisme werkt'


‘Autisme werkt!’ wordt het thema voor de autismeweek 2019.

Deze week draait vooral om werk / arbeid / een baan voor mensen met autisme. In hoeverre gaat het dan over onderwijs? Het gaat zeker over onderwijs, want dat is veelal de basis om in de toekomst te komen tot een baan. Het onderwijs leert kinderen en jongeren vaardigheden en kennis om ooit te kunnen werken. Val je uit in het onderwijs, dan verkleinen je kansen op werk.

Wij leveren als Autisme Steunpunt ook onze bijdrage aan de Autismeweek. Zo organiseren we samen met Fontys en Spectrum Brabant in het kader van de autismeweek een event op 3 april in Eindhoven. Lees hierover in deze nieuwsbrief. 

Ook kun je in deze nieuwsbrief een mooie tool ‘de gesprekshulp’ vinden die goed gebruikt kan worden om met kinderen te praten over hoe zij school beleven en wat zij zelf denken nodig te hebben. En we besteden aandacht aan de films en series die momenteel volop te zien zijn op tv en Netflix. Kijken naar deze series en films werkt ook! 

Kijk in de agenda voor onze activiteiten voor de komende tijd. 

Team Autisme Steunpunt Zuidoost-Brabant

'Autisme, laten we wel zijn'


Wij organiseren vanwege de Autismeweek 2019 wederom samen met Spectrum Brabant, Fontys OSO en Fontys ICT een inspiratie-/ kennis en ontmoetingsmoment over autisme. Wij zijn heel blij dat Judith Visser en Bianca Toeps als gastsprekers een keynote gaan verzorgen. Van beide personen kun je ter plaatse hun boek kopen. Daarnaast hebben we vier inspiratiesessies gepland. 

De avond is vrij toegankelijk (gratis) waarbij Igluu hun zalen aanbiedt, een mooi voorbeeld van samenwerken! Parkeerkosten en consumpties zijn voor eigen rekening. Let op! Inschrijven verplicht. Bestel je tickets hier!


Lees meer  




Praat mét leerlingen, niet alleen over leerlingen

 

Hoe kom je achter de ondersteuningsbehoefte van een leerling? Je kunt praten met elkaar en met ouders, dossiers lezen en observeren. Maar soms vergeten we dat de belangrijkste bron van informatie de leerling zelf is. Hoe ga je in gesprek met Karel, die liever geen oogcontact maakt en liever geen één-op-ééngesprek voert? Die niet goed weet wat je van hem wilt en daardoor weinig zegt in gesprekken? Hoe kom je erachter wat hij vindt? Voor leerlingen vanaf groep 5 tot en met de brugklas is er een mooi instrument om in de gesprek te gaan: ‘De gesprekshulp voor op school’.

Lees meer  



Blog over films en series over autisme

 

Om meer te weten over autisme kun je scholing en lezingen volgen, boeken lezen en websites bezoeken. Maar tegenwoordig is er een groot aanbod aan films, televisie- en Netflixseries waarin personages met autisme een rol hebben. Het kijken van films en series is voor velen een hobby. Wat interessant is, is dat er veel films zijn waarbij je ook iets meer ziet / leert over autisme.

Anne Verbeek doet onderzoek naar hoe autisme wordt uitgebeeld in films en series. Op haar blog www.a-typist.nl staan lijsten met Netflixfilms en -series en met fictiefilms waarin een persoon met autisme voorkomt. 

Dus voor wie interesse heeft in autisme en ook graag series en films kijkt: grijp je kans!

Agenda

Hier vind je enkele geplande bijeenkomsten voor de komende periode.
20 maart
Seminar
Berkenbrein!
(het Autisme Steunpunt is hier met een informatiestand aanwezig)
1 april
Avondlezing
Autisme en hechting

 
3 april 2019
Avondcongres
'Autisme, laten we wel zijn'
 
3 juni 2019
Avondlezing
Autisme en motivatie
 
11 juni 2019
Avondworkshop
Autisme Belevings Circuit
(gevalideerd voor 2 registeruren en
 geaccrediteerd voor SKJ 1,25 punten)
26 juni 2019
Middagworkshop
Autisme Belevings Circuit
(gevalideerd voor 2 registeruren en
 geaccrediteerd voor SKJ 1,25 punten)
Kijk in de agenda op de website voor het volledige overzicht.
Alle geplande activiteiten kunnen we ook Incompany en op maat verzorgen. 
Autisme Steunpunt Zuidoost-Brabant
Venetiëstraat 43
5632 RM  Eindhoven
088 - 2140102
info@autismesteunpunt.nl
Delen
Delen
Doorsturen
Uitschrijven voor deze nieuwsbrief