Copy
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk hier de nieuwsbrief in uw browser.

Texel Samen Beter

Maart 2019: nieuwsbrief

Eigen regie tot op het laatst……


Een van onze leden benaderde ons met het verzoek om een discussie te beginnen over het thema WILSVERKLARING. Misschien een niet voor de hand liggend en zeker geen prettig onderwerp, maar wel een onderwerp dat plotseling heel belangrijk kan zijn. Met een kleine groep leden hebben wij hier een discussie over gevoerd. Het was een verhelderend gesprek, met als conclusie dat het goed is dit moeilijke gesprek eens aan te gaan. Daarnaast bleek dat het heel individueel is en dat het nuttig is, voor jezelf, je naasten en je huisarts, om je standpunt over deze kwestie kenbaar te maken.

Vaak gaan wij dit soort gesprekken maar liever uit de weg, maar op het moment dat het actueel wordt, is het soms te laat om nog te regelen wat voor jou heel wezenlijk is. Zoekend op het Internet, kwamen wij veel nuttige informatie tegen. Deskundigen zijn het niet altijd met elkaar eens, de wilsverklaring blijkt heel persoonlijk en het is goed je te informeren als het allemaal nog ver weg lijkt.

In deze nieuwsbrief daarom een aantal feiten en meningen, lang niet volledig, maar misschien een aanzet om het gesprek in de familiekring toch eens aan te gaan.

Hoe stel ik een wilsverklaring op?
 
In een wilsverklaring zet u op papier welke medische behandelingen u wel of niet wilt. Bijvoorbeeld geen reanimatie bij een hartstilstand. U kunt in de verklaring ook opschrijven dat u bij ondraaglijk lijden euthanasie wilt. Het maakt niet uit of u uw wensen typt of met de hand opschrijft.

Wensen vastleggen in wilsverklaring

In een wilsverklaring kunt u verschillende wensen vastleggen, bijvoorbeeld:
  • Behandelverbod
  • Verklaring niet-reanimeren
  • Euthanasieverklaring
  • Vertegenwoordiger aanwijzen
  • Medisch-wetenschappelijk onderzoek
> Lees het hele artikel op onze website

Negatieve wilsverklaring

Iedere patiënt heeft het recht om een bepaalde medische behandeling of onderzoek te weigeren.

Met een negatieve wilsverklaring kunt u bepalen wat u niet meer wilt ondergaan, wanneer u dit zelf niet meer kunt vertellen (door bijvoorbeeld dementie of een coma). Het kan gaan om het weigeren van reanimatie, bestraling, kunstmatige beademing enzovoort. Deze wilsverklaring blijft onbeperkt geldig, tenzij u ze herroept. De inhoud van de negatieve wilsverklaring is wettelijk afdwingbaar. Met andere woorden: artsen moéten hiermee rekening houden.

Het opstellen van de negatieve wilsverklaring gebeurt het liefst in aanwezigheid van een arts, zodat er geen discussie is over de wilsbekwaamheid. U kunt een vertegenwoordiger aanwijzen, die voor uw rechten opkomt als u dat zelf niet meer kunt.
 

Meningen over de wilsverklaring


De meningen over de wilsverklaring verschillen nog wel eens. Om u een idee te geven hoe anderen hier over denken, leggen we verschillende meningen naast elkaar.

"Je hebt bij euthanasie helemaal geen wilsverklaring nodig"
Volgens Bert Keizer, specialist ouderengeneeskunde, is de schriftelijke wilsverklaring bij euthanasie een van de vele dingen die mensen niet goed begrijpen. Feit volgens Keizer is dat de wilsverklaring onnodig is zolang de man of vrouw in kwestie op samenhangende wijze kan zeggen: "ik wil dood." Een ander feit: "de wilsverklaring is zinloos als je dat niet meer kunt". Zijn mening: "de wilsverklaring is een nutteloze exercitie."

> Lees meer op onze website

"Wilsverklaring wel degelijk grondslag voor euthanasie"
Volgens raadsheer De Bontridder is er wel een schriftelijke wilsverklaring mogelijk waar een arts zich op kan baseren. "Iedereen die als vergevorderde dementerende voor euthanasie in aanmerking wil komen, moet in een schriftelijk euthanasieverzoek zo helder mogelijk bepalen onder welke omstandigheden hij euthanasie wenst en ondubbelzinnig vastleggen dat er aan tegenstrijdige of niet eenduidige verklaringen van zijn demente geest geen betekenis mag worden toegekend. Zo wordt voorkomen dat de uitvoerend arts zich moet afvragen of de schriftelijke wilsverklaring wel helder genoeg is."
 
Uit een onderzoek bleek dat globale opvattingen die men vastlegde niet veranderden, wel verschoven de invullers vaak hun grenzen. Zaken die in het verleden als onhoudbaar werden gezien, bleken toch de moeite waard.

> Lees meer op onze website
 
Zorgverklaring aanvragen?
www.zorgverklaring.nl biedt voor €15,- een juridisch geldige wilsverklaring
 
De zorgcoöperatie voor Texelaars
Bezoek voor vragen onze contactpagina of e-mail naar info@texelsamenbeter.nl.

Uitschrijven | Instellingen