Copy
GODE MØDER ER OGSÅ DIT ANSVAR

Dette er det ottende af 10 søndagsbreve om det gode mødefølgerskab

På møder vil der altid være en ubalance, hvor nogle mødedeltagere ved mere end andre om et specifikt emne.  Hvis det ikke håndteres, vil det give en uklar drøftelse, og det leder til uklare beslutninger. Uklare beslutninger kan ikke føres ud i livet uden en række afklarende, opfølgende (og helt overflødige) møder. Og her begynder det mødehelvede mange organisationer kender. Det kan du som mødedeltager gøre noget ved. Se her hvordan… 

Sådan gør du, når du føler dig koblet af drøftelsen i et møde

Når det kommer til kommunikation og videndeling, så er stor viden om et emne vores værste fjende. Jo bedre indsigt, vi har i et område, jo vanskeligere bliver det at forklare til folk med mindre indsigt. I videnskaben omtales dette fænomen som indsigtens forbandelse – the curse of knowledge. Så det kan være svært for personer med stor indsigt at vide, hvor de skal lægge niveauet, når de fremlægger en sag. Derfor bør hovedparten af taletiden i mødet være hos dem, der ved mindst. 

Men der skal meget mod til at stoppe op og stille uddybende spørgsmål til noget, alle andre tilsyneladende er helt med på. Så det er lettere sagt end gjort. Det skyldes vores helt grundlæggende behov for at høre til og være en del af gruppen, fremfor at stikke for meget ud. Den hyppigste årsag til, at en mødedeltager ikke stiller uddybende spørgsmål er, at han føler, at alle andre i rummet har mere info end ham selv. Burde jeg vide dette? Har vi fået denne viden før? Stod det i materialet? Har jeg overset et bilag?

Det er helt afgørende, at der i møder er et klima, hvor man kan og skal stille ”dumme spørgsmål.” Alle i rummet har dette ansvar. Hurtig enighed i mødet er som regel et tegn på, at vigtige aspekter er overset. Som mødedeltager kan du udfordre dette ved f.eks. at bruge sætninger som ”Jeg har simpelthen brug for, at vi lige bliver helt enige om fakta, kan vi ikke lige få det helt basale ridset op”. ”Vi taler alle som om, det er helt indlysende, at vi skal gøre dette – hvad er vores tre vigtigste argumenter for det?” ”Hvordan vil den og den person reagere på dette?”  

Spørg hellere én gang for meget end en gang for lidt. Når du deltager i et møde, er mødets resultater også dit ansvar, og du skal kunne stå på mål for det.

Se også: Stop med at stille svar 

 

Michael Bo Nielsen er selvstændig ledelseskonsulent. Han er affiliate i BetterMeetings. Kontakt ham på mbn@mbnielsen.dk

Gå til hjemmeside her.
Wenche Strømsnes er stifter og leder af BetterMeetings. Kontakt hende på wst@bettermeetings.as


Gå til BetterMeetings her.

Få et tip om ugen

Selv en meget erfaren leder må ind i mellem skifte stil i sine møder for at opnå bemærkelsesværdige resultater. Hver søndag sender vi et nyt tip. Tilmeld dig her.
 

Viden om mødeledelse

Vi har samlet veldokumenteret viden om mødeledelse igennem flere år. Gå til vores artikelarkiv og søg den inspiration, du mangler. 

We're Social. Find os her

Copyright © 2019 BetterMeetings

opdater dine præferencer
afmeld nyhedsbrev
privatlivspolitik

Email Marketing Powered by Mailchimp