Copy
Jaargang 5 - Ledenbrief Gezond Oog in Al - maart 2019
View this email in your browser

In deze nieuwsbrief:

VANUIT HET BESTUUR

Met heel Utrecht in gesprek over toekomstplannen 

Met de ondertekening van een intentieverklaring is er een belangrijke stap gezet richting een regioaanvraag O&I (organisatie en infrastructuur) en daarmee een nieuwe financiering van de GEZ-en. De verklaring, die moet leiden tot een regio-overeenkomst, is tot stand gekomen na intensieve besprekingen van de HUS (huisartsen), CAU (apothekers), FUS (fysiotherapeuten) en alle GEZ-en van de stad Utrecht, inclusief die uit Leidsche Rijn. Raedelijn heeft als onafhankelijke partij de vergaderingen geleid.
 
Zodra de contracten zijn ondertekend, gelden deze met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2019. Binnenkort wordt een regio-organisatie opgetuigd, die zich over de concrete invulling van de plannen en verdeling van de gelden buigt, en wordt er meer duidelijk over onze toekomstige financiële situatie.
 
Deze besprekingen zijn belangrijk. Het gaat om het organiseren van betere zorg: op een slimme, voor de patiënt prettige en medisch verstandige manier. Net zo belangrijk als het uitvoeren van zorg in de spreekkamer. Tegelijkertijd kost dit ons als bestuur veel tijd en energie. Zeker nu de zorgvraag groot is, heeft dit zijn weerslag op de dagelijkse praktijk. Dat betekent de aandacht verdelen. En dat wringt af en toe.
 
Dit is ook de reden dat we hebben besloten het bestuur na het aanstaande vertrek van Doortje Graafmans toch weer aan te vullen met een nieuw bestuurslid. Er komen veel nieuwe issues en ontwikkelingen op ons af. Daarover moeten we samen nadenken en een visie ontwikkelen.
 
Interesse in een bestuursfunctie? Neem dan contact op met een van de bestuursleden.

Bart van Pinxteren
Voorzitter GEZ Oog in Al
PROJECT NIEUWS
DE EERSTE THEMA-TALK

Rust in je hoofd

Rust in je hoofd. Dat was de titel van de eerste thema-talk die op 25 januari is verzorgd door The School of Life. Een talk over onrust, rust en berusting. Een talk over hoe stoïcijnen omgingen met onrust. Alleen al de lekkere lunch in Het Wilde Westen en de rust om te luisteren, bracht rust.
 
Onrust, stress, adrenaline. Cruciaal om te overleven of een belangrijke prestatie neer te zetten. Maar ook op andere momenten ervaren we stress. Hoe kun je daarmee omgaan?
 
Een vraag die vanuit een filosofische invalshoek benaderd werd, vertelt Sascha de Jong, (sport)diëtist en een van de vele aanwezigen. “Van de talk heb ik vooral meegenomen dat onrust niet altijd negatief is. Onrust ervaren we alleen omdat er ook momenten van rust zijn. Op een periode van onrust volgt altijd een periode van rust. Dat vond ik een troostende gedachte.”
 
Stoïcijnen keken er op een bijzonder manier naar, vertelt ze. “In hun ogen veroorzaken niet dingen of situaties onrust, maar je eigen gedachten erover. Ook berusting, acceptatie van de situatie, is volgens hen belangrijk. Interessant om er eens op die manier naar te kijken. Je gedachten over onrust zijn zo subjectief, deze invalshoek bracht iets nieuws.”
 
Sascha heeft nu al zin in de volgende thema-talks: “Ik ben benieuwd naar wat er komen gaat. Fijn om van je lunch zo’n mooi moment te maken.” De volgende talk, met als thema ‘de kracht van conversatie’, staat op de planning voor maandag 25 maart.

VALLEN VOORKOMEN

“Oudere met valrisico? Schakel de valpreventieconsulent in!

Zie jij een patiënt met een verhoogd risico om te vallen? Schakel dan de nieuwe valpreventieconsulent in. Deze consulent, die binnenkort voor Gezondheidscentrum Oog in Al aan de slag gaat, brengt huisbezoeken en kan ouderen adviseren en doorverwijzen naar de juiste zorgverleners.

Het terugdringen van het aantal valincidenten is van groot belang, zegt apotheker Floor van Steenis. “Veel ouderen belanden na een ongelukkige val bij de spoedeisende hulp (SEH), moeten in het ziekenhuis worden opgenomen of komen zelfs te overlijden.”
 
Schrikbarende cijfers
De landelijke cijfers liegen er niet om. Uit gegevens uit 2016 blijkt dat landelijk 96.000 65-plussers na een val met hersen- of heupletsel bij de SEH belandden. 37.000 van hen moesten worden opgenomen en in totaal 3650 mensen overleden ten gevolge van een val. Het aantal valongelukken stijgt jaarlijks en komt vooral voor bij thuiswonende ouderen.

Zorgstraat Valpreventie - Vallen Voorkomen
Alle reden dus om in Oog in Al een Zorgstraat Valpreventie te ontwikkelen. Een werkgroep bestaande uit huisartsen, apothekers, fysiotherapeuten, POH’s, thuiszorg en coördinator Stéphanie van Emmerik, heeft inmiddels met elkaar in kaart gebracht welke initiatieven er al zijn, waaraan behoefte is en wat verbeterd kan worden.
 
Valpreventieconsulent
Nu het onderzoek is afgerond en de conclusies helder zijn, staat het project in de startblokken. Floor: “Een belangrijke stap is het aantrekken van een valpreventieconsulent. Iemand bij wie iedereen signalen kan melden. Bijvoorbeeld als de thuiszorg vindt dat iemand wankel loopt. Ook huisartsen en andere zorgverleners wordt nadrukkelijk gevraagd een verhoogd valrisico bij 65-plussers te signaleren en deze mensen door te sturen naar de consulent. Belangrijk ook dat iedereen dit op dezelfde manier doet. Die signaalfunctie is echt cruciaal om het aantal valpartijen terug te dringen.” Uiteraard zullen we een ieder nog nader informeren hoe er precies doorverwezen kan worden. Dat zullen we in mei gaan doen door middel van een Kick Off van het Valpreventie programma in de wijk. 
 
Valrisico-check
De valpreventieconsulent – een ergotherapeut - kan tijdens huisbezoeken een valrisico-check invullen en letten op: veiligheid in en om het huis, geneesmiddelen, actief blijven bewegen, ogen, hulp van familie, stevige schoenen, spieren en duizeligheid bij het opstaan. Floor: “Op basis van die bevindingen kan bijvoorbeeld de apotheker in beeld komen voor het checken van de medicijnen.” Maar uiteraard kan het ook andersom. 
 
De GEZ komt naar u toe!
Verder liggen er onder meer plannen om regelmatig met een SRV-wagen door de wijk te rijden en op een centrale locatie te stoppen. “Een laagdrempelige manier om mensen te informeren over vallen en het voorkomen daarvan en tevens een goede manier om als professionals regelmatig contact te houden.”

Je ontvangt binnenkort een speciale nieuwsbrief over dit project! 

HEEL OOG IN AL SLAAPT

“Heel Oog in Al slaapt. Toch?

Op 14 februari verzorgden Nynke en Renske ook al een lezing over slapen. Een lezing met de prikkelende titel ‘Heel Oog in Al slaapt. Toch?’, bedoeld voor wijkbewoners, met informatie over gezonde slaap en slaapstoornissen en met tips en behandelmethoden bij slaapproblemen.
 
Met een opkomst van 40 personen waren de organisatoren voorzichtig tevreden. Renske: “Slapeloosheid is een groot probleem. Uit onderzoek blijkt dat 8,2% van de bevolking aan insomnie lijdt en 50% weleens slecht slaapt. Dat zijn schrikbarende cijfers. Toch lijken nog altijd veel mensen te denken dat er niets aan hun slaapproblemen kan worden gedaan. Dat het ‘erbij’ hoort. Gelukkig konden we tijdens de lezing wijzen op het bestaan van de Slaapstraat en de plannen voor de Slaapcursus. En natuurlijk vooral benadrukken dat het wel degelijk zin heeft om met slaapproblemen naar de huisarts te gaan.”

Helaas is het niet gelukt om voldoende deelnemers te verzamelen voor de aangekondigde groepscursus voor patienten met insomnie. 

EVEN VOORSTELLEN

“ACT is een krachtige methode” 



In de vorige nieuwsbrief gaf praktijkondersteuner GGZ Renske Putman het stokje over aan gezondheidszorgpsycholoog Joghem de Wreede. Renske was vooral benieuwd waarom ACT hem zo aanspreekt.
 
Wie is Joghem?
“Ik ben 43 jaar en woon samen met mijn vrouw en onze drie zonen in Zeist. Je verwacht het misschien niet van iemand die altijd met het hoofd bezig is, maar in mijn vrije tijd draait het vooral om mijn lichaam. Immers: een gezonde geest in een gezond lichaam! Zo fiets ik drie keer per week naar mijn werk. Sportkleding aan, lekker doortrappen. Verder hockey en schaats ik graag. Mijn droom is eens de Elfstedentocht te kunnen rijden. Dan zou ik na mijn overgrootvader, opa en vader de vierde generatie zijn die het felbegeerde kruisje behaalt. Deze zomer gaan mijn vader, zus en ik de Elfstedentocht fietsen.”
 
Wat kun jij voor patiënten betekenen?
“Als gezondheidszorgpsycholoog behandel ik patiënten met bijvoorbeeld depressie, angst of trauma, die met circa tien gesprekken geholpen zijn. Mensen met klachten die te zwaar zijn voor de POH, maar te licht voor de gespecialiseerde GGZ. Een heel enkele keer verwijs ik alsnog door naar de gespecialiseerde zorg, maar over het algemeen schatten de huisartsen in ons gezondheidscentrum de situatie en ernst heel goed in of overleggen bij twijfel even. Dat is ook het voordeel van onze samenwerking.”
 
Welke therapieën gebruik je?
“De gekozen methode is altijd afhankelijk van de klacht(en) en de hulpvraag. Een effectieve methode bij heftige traumatische ervaringen is EMDR. Dat kan bijzonder goed helpen. Maar het is momenteel zo populair, dat mensen specifiek aankloppen voor EMDR. Zo werkt het natuurlijk niet. Ik breng eerst de situatie en hulpvraag in kaart, en kan dan eventueel EMDR inzetten. Maar we kunnen ook kiezen voor bijvoorbeeld cognitieve therapie.”
 
Je past ook regelmatig ACT toe?
“Bij Acceptance and Commitment Therapy gaat het vooral om acceptatie en dóen. Letterlijk ACT dus. De methode is gebaseerd op het idee dat we worstelen met gedachten en gevoelens, en minder invloed daarop hebben dan we zouden willen. Accepteer wat buiten je macht ligt en ga op zoek naar zaken waarop je wél invloed hebt. Naar iets wat voor jou betekenisvol is. Wat je (nog) wèl kunt. Wat je leven verrijkt. Door de acceptatie maak je meer ruimte, tijd en energie vrij om daarmee aan de slag te gaan. Ook kan er exposure toegepast worden: bij angst voor treinen is de confrontatie aangaan beter dan treinen vermijden. Accepteer je angst, krijg er controle over en leef betekenisvol met die angst. Als je gedachten en gevoelens accepteert, verzet je je minder tegen negatieve gedachten en gevoelens, en belemmeren ze je minder in je gedrag.”
 
Wat is de kracht van ACT?
“ACT combineert cognitieve therapie, exposure, acceptatie en mindfulness. En de patiënt gaat met een werkboek echt zelf aan de slag. Ook daarin schuilt de kracht!”
 
Wanneer ben je aanwezig?
“Ik werk elke vrijdag in het gezondheidscentrum en de rest van de week in de praktijk in Lombok.”
 
Het stokje
Het stokje geef ik door aan huisarts Thijs Luchtman. Ik ben benieuwd op welke adviezen en interventies bij patiënten hij trots is, waarover hij tevreden is.”
VOOR DE AGENDA

Thema-Talk

Op maandag 25 maart is de tweede Thema-Talk tijdens de lunch in de Cereolfabriek. Uitnodiging volgt! 

SamenLoop

De SamenLoop begint weer op woensdag 3 april. Inschrijven om mee te lopen kan hier in de gele balk.  

ALV Oog in Al

Op woensdag 15 mei is er weer een ALV. Onderwerp Rookvrij Oog in Al! Plus verkiezing nieuw bestuurslid. Uitnodiging volgt!

Jeugdnetwerk GOO

Op donderdag 20 juni is de volgende jeugdnetwerkbijeenkomst. Onderwerp deze keer is Jeugd GGZ. Iedereen is van harte welkom. 
EXTRA
Meld hier NIEUWS voor de volgende editie!
Heb jij wensen m.b.t. samenwerking met BUURTTEAM? Vul dan deze enquete in!
Nieuwe Beweegmakelaar: Houda Loukili
Kijk hier eens op de website van onze nieuwe Sociaal Makerlaars DOCK
Copyright © 2019 Gezond Oog in Al 

Je kunt hier je gegevens aanpassen of uitschrijven
 






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GZC Oog in Al · Händelstraat 55 · Utrecht, 3533GH · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp