Copy
Alle informatie die je als professional nodig hebt
om up te date te zijn over de warmtetransitie
View this email in your browser

Beste <<Voornaam>>,

Is het op dit moment slim om bij warmtenetten productie en levering enerzijds en transport anderzijds uit elkaar te halen? De Kamer vroeg het minister Wiebes en het antwoord was: "Nee" (zie onderaan pagina 3, of lees hier het bijbehorende onderzoek). Een vrije markt is, bij hoge uitzondering, niet het antwoord. Tenzij je een knoepert van een warmtenet aanlegt natuurlijk. 

Ondertussen presenteerde Radar gisteravond de meest beroerd geïnstalleerde warmtepomp ooit als de standaard, en nu denkt een deel van Nederland dat je zo'n ding alleen kunt gebruiken als het warmer is dan 7 graden

Verder in deze update: Hoe gaan we energie opslaan? De risico's van geothermie  & een geweldig plan om ervoor te zorgen dat er eindelijk weer een Elfstedentocht komt.

Suggesties voor de inhoud? Stuur een e-mail
 
Interessante publicaties

Nationaal actieplan energieopslag & conversie - Energy Storage NL

Met steeds meer natuurlijke energiebronnen zoals zonnepanelen en windmolens en de toenemende elektrificatie van Nederland, lopen vraag en aanbod van energie steeds verder uit elkaar. Het opslaan van energie wordt daarom noodzakelijk. Op pagina 8 van dit rapport staat een mooi overzicht van welke mogelijkheden we hebben voor opslag en over welke termijn en het dan gaat. Wat opvalt is dat batterijen alleen worden gezien als dagopslag, wat vooral ten gunste komt van waterstof, maar daar zijn ook andere ideeën over. 

De risico's van geothermie  - Staatstoezicht op de Mijnen

We zijn nog niet heel ervaren in het toepassen van geothermie, maar we willen er wel flinke stappen in gaan zetten. Het SodM zette een aantal van de huidige problemen/uitdagingen op een rij. Vanaf pagina 40 staan een paar pagina's aan dingen die je gelezen wilt hebben voor je het gesprek erover start, zoals deze quote:

"Dat betekent kans op lekkage van zout water met mijnbouwhulpstoffen, chemische stoffen en radioactieve stoffen, niet alleen in de diepe ondergrond, maar ook in de hoger gelegen bodemlagen met daarin grondwaterpakketten die voor drinkwaterwinning worden gebruikt." 

Verkenning gemeentelijk warmtebedrijf Nijmegen - Berenschot

Nijmegen vindt een warmtenet de meest kansrijke optie voor 60% van de stad. In de warmtevisie is besloten dat de gemeente onderzoek doet naar de noodzaak en de haalbaarheid van een gemeentelijk warmtebedrijf. Berenschot heeft een eerste verkenning gedaan met als conclusie dat een publieke rol legitiem is, omdat de kans groot is dat grote – meer onrendabele – delen van het warmtenet er anders niet komen. En dat geldt ook voor een duurzame bronnenstrategie. De gemeente gaat een warmtenetstrategie ontwikkelen en de rol van een mogelijk gemeentelijk warmtebedrijf (met eventuele partners) verder uitwerken. 

Factsheet duurzaam gedrag - Motivaction & Milieu Centraal

Altijd goed om even te checken hoe duurzaam een doorsnee Nederlander nou echt is (of wil zijn). We vonden geen revolutionaire ontdekkingen in deze factsheet: jongeren douchen veel te lang. Hoger opgeleiden eten vaker vegetarisch, terwijl mensen in het Noorden een maaltijd zonder vlees maar armoedig vinden. Hmmm... is dat correlatie of causaliteit?
 
Overig nieuws

Nieuw voorbeeld van een Transitievisie Warmte: Alkmaar


In een heel compact document staat de warmtevisie van Gemeente Alkmaar. Zelfs voor bewoners zal dit een redelijk begrijpelijk document zijn. Kudo's voor DWA en de gemeente! Alle buurten hebben een wel/niet score op 7 punten. Daarnaast is de warmtevisie vertaald naar een vrolijke webpagina en zijn er 5 avonden met bewoners ingepland om de warmtevisie te bespreken. 

Heeft jouw gemeente ook al een warmtevisie? Laat het ons weten. 

Projectfinanciering: 50 miljoen euro voor de energietransitie 


We feliciteren pensioenfonds ABP met de komst van Anet (je spelt het als ANET). ANET heeft maar liefst 50 miljoen te besteden aan investeringen in projecten die positief bijdragen aan de energietransitie in Nederland! En dat kan heel handig zijn als je nu al bezig bent met bijvoorbeeld een warmtenet of geothermie en financiering nodig hebt
Techniek

Waarom je een warmtepomp beter moet inregelen dan een cv-ketel


Warmtepompen zijn geen cv-ketels.  Bij een cv-ketel is waterzijdig inregelen optioneel, bij een warmtepomp noodzaak. In deze column legt een directeur van een installatiebedrijf uit hoe het precies zit. 

Let wel even op bij de uitsmijter: "En aan de beperkingen van het warme water zullen de bewoners uiteindelijk wel wennen".

Wij van HIER verwarmt zetten bij deze uitspraak, met dit artikel nog vers in het geheugen, wat vraagtekens. Comfortvermindering leidt bijna altijd tot problemen. 
Elfsteden Masterplan

Warmtepompen & schaatsen aan!


De Delftse hoogleraar Andy van den Dobbelsteen heeft een geniaal plan verzonnen om ervoor te zorgen dat we, ondanks de warmere winters, tóch nog een Elfstedentocht kunnen rijden.

Ingrediënten:
  • 27 windmolens
  • 10.000 warmtepompen
  • 10.000 bijbehorende huishoudens 
Et voilá: we rijden eindelijk weer een Elfstedentocht. 

Misschien ook een idee om op die manier iedere winter een paar grachten in Amsterdam te laten bevriezen? 

Evenementen

 

Woensdag 6 maart - Den Haag
Programmabureau Warmte Koude ZH - Lage temperatuur Warmtenetten
Meer informatie en aanmelden

Donderdag 7 maart - Houten
Stroomversnelling - Samenwerkdag
Meer informatie en aanmelden

Dinsdag 12 maart - Veenendaal
INNAX - Waterstof Event BIG BENG
Meer informatie en aanmelden

19,20,21 maart - Haarlemmermeer
Duurzaam verwarmd - vakbeurs klimaattechnieken
Meer informatie en aanmelden

9,10,11 april - Amsterdam
Building Holland - vakbeurs bouw-, installatie- en vastgoedsector
Meer informatie en aanmelden
 
HIER verwarmt is een initiatief van Stichting HIER klimaatbureau. Onder de noemer HIER verwarmt ondernemen wij verschillende activiteiten op het gebied van wonen zonder aardgas, waaronder de bewonerswebsite www.hierverwarmt.nl.




Copyright © 2019 HIER klimaatbureau

Ik wil geen updates meer ontvangen
Ik wil mijn e-mailadres wijzigen







This email was sent to <<E-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting HIER Klimaatbureau · Zuilenstraat · 7A · Utrecht, Utrecht 3512NA · Netherlands