Copy
CircleEcology nieuwsbrief maart 2019
In deze nieuwsbrief:
* De jaarcursus voedselbossen voor professionals 2019 start op 22 maart     - nog 1 plek

* De basiscursus voedselbos in Wageningen start op 23 en 24 april.      - woensdag-groep VOL; dinsdag-groep nog plek.

* De ontwerpcursus voedselbos Overijssel, i.s.m. St. Voedselbosbouw NL en NMO begint op 15 maart.      - VOL


* Za. 30 maart: Lezing over voedselbossen bij "Reclaim the seeds" zadenmarkt

* Voedselbos Het Voedselrijk is van start, omgeving Ede-Wageningen. Activiteiten:
   - Woe. 3 april: pitch bij de FoodFloor in Ede;
   - Ma 22 april: Dag van de Aarde - rondleiding en open dag;
   - Za. 11 mei: workshop paddenstoelen kweken op hout

* Het boek "Zaaien met toekomst" verschijnt op 22 maart. 


* Den Food Bosch maakt de balans op en kijkt vooruit
Beste <<Voornaam>>,


hoe is het nieuwe jaar voor jou begonnen?

Ruim twee maanden zijn er alweer voorbij, We hadden dagen met ijzel en sneeuw, zomerse tijden met juni-temperaturen, en nu hebben de "maartse buien" hun intrede gedaan.
Voor ons weer even wennen, terug naar binnen, maar voor de natuur en de landbouw is het heel belangrijk dat er eindelijk weer wat echte regen valt. Want met die droge, warme februari is het neerslagtekort waarmee we de winter ingingen, alleen maar verder opgelopen.

Voor CircleEcology komt het begin van 2019 wel aardig overeen met het weer: eerst winterse, stille, "ondergrondse" dagen van reflectie, planning, en werken aan ontwerpen, daarna volop naar buiten, in actie, met veel zonneschijn en ontwakende groeikracht. En nu wat vruchtbare regens die het nieuwe lenteseizoen inluiden.

Veel leesplezier en voedselbos-genot!

Hartelijke groet,
Malika
@CircleEcology

BASISCURSUS VOEDSELBOSSEN WAGENINGEN

Ook in 2019 komt er weer een basiscursus in Wageningen, met Postuin Pomonal (aanleg 2010) als basislocatie. Plus een excursie naar voedselbos Ketelbroek.
Omdat de woensdag-groep in februari al was overtekend, is er een extra cursusgroep op dinsdag ingelast. Ook deze zit alweer half vol.

Data:
Wageningen:
- Dinsdag-groep: 23 april, 7 mei, 21 mei en 4 juni 's avonds (NOG PLEK)
- Woensdag-groep: 24 april, 8 mei, 22 mei en 5 juni
, 's avonds. (VOL)

Voedselbos Ketelbroekzondagmiddag 26 mei (beide groepen)
Programma basiscursus: lees er alles over!
Inschrijven basiscursus (nog plek op dinsdag)
JAARCURSUS 2019
 
Tien hele dagen theorie en praktijk op een aantal bestaande voedselboslocaties. Je duikt in de diverse aspecten en mogelijkheden van voedselbossen en werkt toe naar een eigen eindopdracht, samen met een groep gemotiveerde professionals .

We starten op vrijdag 22 maart. Er is nog 1 plek vrij voor de snelle beslisser.
De groep bestaat uit maximaal 16 cursisten, zodat we iedereens situatie en leervragen voldoende aandacht kunnen geven.
PROGRAMMA en DATA JAARCURSUS
INSCHRIJVEN JAARCURSUS (NOG 1 PLEK!)
Voedselbos ontwerpcursus Overijssel
Voor inwoners van Overijssel die een eigen stuk land tot hun beschikking hebben en hier een voedselbos van willen maken, is deze achtdaagse cursus in het leven geroepen, met ondersteuning van de provincie en Natuur&Milieu Overijssel.
Samen met Nederlands permacultuurpionier van het eerste uur, Fransjan de Waard, gaan we op 15 maart in Raalte van start met circa 20 gemotiveerde deelnemers. We volgen de seizoenen en ronden het traject in het najaar af.
Cursus-info (VOL, inschrijven kan niet meer)
Food Forest lectures bij
Reclaim the Seeds zadenbeurs

Za. 30 maart 9.30-17u, Wageningen

CircleEcology verzorgt om 11 uur in de 1e workshopronde een lezing over voedselbossen tijdens deze dynamische, praktijkgerichte, regionale zadenruilbeurs.

Thema's:
- Wat is een voedselbos?
- Wat zijn de pro's en cons van intensiever of extensiever beheer?
- Een paar bijzondere soorten waarvan je zaden vindt op deze beurs,
- Voedselbos het Voedselrijk is van start. Een tipje van de sluier...

Verder is er natuurlijk de zadenbeurs met allemaal interessante standhouders.
In de middag zijn er nog meer lezingen over voedselbossen en andere thema's.
Reclaim the Seeds event info
Voedselbos Het Voedselrijk - luchtfotoHet Voedselrijk
~ een nieuw voedselbos in wording
In het buitengebied van Ede-Wageningen is op 21 februari een lang gekoesterde droom werkelijkheid geworden:
Een eigen stuk land om een voedselbos op te ontwikkelen.
 
Het Voedselrijk wordt een natuurlijk een voedselrijke plek, met food en non-food grondstoffen. Tegelijk is het essentieel dat de natuur ook verrijkt wordt, van bodem en water tot wilde planten en dieren.

Deze plek staat in het teken van educatie, onderzoek en inspiratie. Productie is er wel, maar is hier ondergeschikt aan.

NATUUR:  Het is nu een monotoon, vrij open naaldbos met vooral grove den, aangeplant op de "woeste gronden" in de 2e helft van de vorige eeuw. De bodem is arm en zuur en er is weinig soortenrijkdom. Met respect voor de waardevolle natuurelementen gaan we geleidelijk veel meer variatie inbrengen in soorten, hoogtelagen en leefruimtes, zoals een natuurlijk bosecosysteem hoort te zijn: divers en dynamisch. Zo creëren we leefruimte voor veel meer planten en dieren, een vitalere bodem en veerkrachtige waterhuishouding, die beter bestand is tegen de extremen in weer en klimaat,
EDUCATIE: deze locatie kan onderdeel worden van de vertrouwde voedselboscursussen. Daarnaast komen er praktijkworkshops, meewerkdagen, rondleidingen en themadagen.
ONDERZOEK: Denk bijvoorbeeld aan: nieuwe soorten en combinaties uitproberen, nieuwe aanleg- en beheermethodes. Monitoring hoe bodem, waterhuishouding, biodiversiteit en productiviteit zich ontwikkelen.
Uitvinden wat het beste werkt in deze setting, voor mens en natuur.
Dit onderdeel wordt uitgewerkt in samenwerking met onderzoekspartners, bijvoorbeeld via de Green Deal voedselbossen.
INSPIRATIE: Het Voedselrijk is een prachtige, rustige plek. Niet alleen je hoofd en je handen kunnen hier kennis en vaardigheden opdoen, het spreekt ook tot het hart en de verbeelding. Stel je voor: live vogelconcerten, frisse lucht, beschutting, afwisselende uitzichten, bloemen, wild leven. Elke dag, elk moment is er iets nieuws te ontdekken.
We zien er dan ook naar uit om op deze plek stiltedagen, inspiratie-wandelingen of waarnemingsworkshops te hosten.
PRODUCTIE: De voedselproductie wordt geleidelijk aan opgebouwd. In de toekomst kun je hier noten, vruchten, meerjarige groenten en kruiden, en paddenstoelen oogsten. Bovendien levert het systeem hout en andere natuurlijke grondstoffen als vezels, harsen of etherische oliën. De producten worden gebruikt voor de workshops en rondleidingen, en vinden hun weg naar restaurants, markten en/of in winkels in de streek.

2019 is vooral een jaar om de plek beter te leren kennen, de basis neer te zetten aan facilitieiten, gereedschappen, informatie en contacten, om allerlei dingen in het klein uit te proberen en een masterplan te maken voor het ontwerp en aanleg in de volgende jaren.

In het winterseizoen van 2019-2020 komt er een grote aanplantactie van struiken en bomen. Daarna volgt de kruidlaag en het opschalen van de paddenstoelenteelt.

Sinds de opstart werken we regelmatig in het bos. Wil je graag als vrijwilliger aan de slag? Mail of bel even, dan spreken we af wat er past.
Ja, ik doe mee... (Interesseformulier Het Voedselrijk)
AGENDA VOEDSELBOS HET VOEDSELRIJK
  • Woe. 3 april: pitch bij FoodFloor wedstrijd. Vanaf 20u bij Cultura, Ede
Het Voedselrijk is een van de genomineerden.
  • Ma. 22 april (2e Paasdag): Rondleiding en kennismaken bij Het Voedselrijk.
22 april is sinds 1970 wereldwijd de "Dag van de Aarde".
Tijd: Tussen 11 en 16u. Bij aanmelding krijg je verdere info.

 
  • Za. 11 mei: workshop paddestoelen kweken op stammen, stobbes en houtsnippers. Met voedselboscollega Max de Corte (van Shiitakaway, Rotterdam)
Tijd: 9.30u inloop, workshop 10-15 uur.
Schrijf het vast in je agenda.
Meer info over programma en aanmelden volgt.
 
Ja, ik doe mee... (Interesseformulier Het Voedselrijk)
Zaaien met toekomst!


De Nederlandse versie van het inspirerende boek van de permacultuurboerderij La Ferme du Bec Hellouin komt er nu echt aan! Je kunt het met KORTING voorbestellen voor jezelf of als kado. Zodra het van de drukker komt, heb je het dan als eerste in huis.
De definitieve verschijningsdatum is 22 maart.
Bestel nu alvast!
Den Food Bosch gaat het 2e seizoen in
 
Over het 1e seizoen in 2018 hebben we twee jaarverslagen geschreven. Eén overzichtsrapport over de activiteiten die op het land zijn ondernomen, de resultaten die dat gebracht heeft en de lessen die we geleerd hebben. En een onderzoeksrapport, met een uitgebreidere beschrijving van de observaties en resultaten tot nu toe.
Deze rapporten zijn op aanvraag beschikbaar.
 
Voor 2019 zijn we nieuwe plannen aan het smeden, die passen bij het ontwikkelingsstadium van het voedselbos. De teelt van eenjarige gewassen was alleen een experiment voor het  eerste groeiseizoen, net als dat in de natuur eenjarige gewassen alleen voorkomen in het pioniersstadium, op een open veld dat door deze snelgroeiende zonminaaars snel bedekt wordt. Vanaf nu is het tijd om over te gaan op meerjarigen. Niet alleen de fruitstruiken en bomen die geleidelijk in productie gaan komen, maar ook een kruidlaag met vaste planten die eetbaar zijn of bijdragen aan de gezondheid en vruchtbaarheid van het systeem.
Stay tuned!
Bekijk de Den Food Bosch video
Bezoek de CircleEcology agenda ONLINE
Copyright © 2019 CircleEcology, Alle rechten voorbehouden.


Wil je aanpassen of en hoe je deze mails ontvangt?
Je kunt hier je voorkeursinstellingen beheren of je afmelden van deze lijst.
Vanwege een interne herordening van de adressenlijst in Mailchimp, kan het zijn dat je je inschrijving (opnieuw) moet bevestigen.

Email Marketing Powered by Mailchimp