Copy
Nyhedsbrevet Liv i Lokalhistorien | 2. marts 2019

Træf Han Herred lørdag 15. juni 2019 i Fjerritslev og Thorup Strand


Træf Han Herred-udvalget under Lokalhistorisk Samvirke for Han Herred byder for 19. gang velkommen til en hyggelig dag for alle, der holder af Han Herred

Formålet med Træf Han Herred er som altid at være en hjemstavnsdag, hvor lokalbefolkningen kan mødes med de mange, »der Han Herreds land forlod«, og dem, der er flyttet hertil eller gæster egnen som turister.

Denne gang finder træffet sted i det vestlige Han Herred. Her skal vi først synge morgensang i Fjerritslev Kirke, der er en af Han Herreds nyeste kirker, indviet 22. december 1907. Sognepræst Inger Øeby Pedersen, Bonderup, som er en del af præsteteamet i Fjerritslev-området, vil berette om kirken og de mange fællesaktiviteter, der foregår i regi af samarbejdet FOLK & KIRKE 9690 med Kirkecentret som omdrejningspunkt.

Næste stop er Fjerritslev Gymnasium, hvor vi skal nyde formiddagskaffen, og hvor rektor Bjarne Edelskov Nielsen står på spring til at fortælle. Gymnasiet, der begyndte under beskedne forhold på Fjerritslev Skole, kan netop i år fejre 40-års jubilæum. De seneste år har FG udviklet sig til »efterskolernes gymnasium« med eget kollegium og en lang række spændende efter-skoletids-aktiviteter.

Efter besøget på gymnasiet går turen til Thorup Strand, der jo er blevet landskendt via tv-serien »Gutterne på kutterne«. Her vil fisker Gert Kristensen fortælle historien om et fiskersamfund, som trods svære odds finder alternative veje til overlevelse med nye organisations- og afsætningsformer. Ligeledes beretter han om redningsvæsenet, som er en vigtig forudsætning for kystfiskeriet.

Herefter står frokosten klar på Fjerritslev Kro, og i løbet af eftermiddagen vil Ejgil Bodilsen, der er freelancejournalist og redaktør af Han Herred Bogen, fortælle om »Liv i Lokalhistorien« og projekt »Kunsten i Han Herred«, som planlægger en maleriudstilling om »Svinkløvmalerne« som led i fejringen af Svinkløv Badehotels genåbning efter branden i 2016.

Download programfolder i pdf-format her
 
Tilmeld dig Træf Han Herred 2019 her

»Svinkløvmalerne« − hvem var de?


Ny lokalhistorisk kunstudstilling bliver en del af festlighederne omkring Svinkløv Badehotels genåbning i 2019

Projektgruppen bag »Kunsten i Han Herred«, der foreløbig har to velbesøgte udstillinger bag sig, er i fuld gang med indsamlingen af materiale til en ny lokalhistorisk kunstudstilling i perioden 21. -30. juni 2019 – alle dage kl. 10-17.

Temaet bliver denne gang »Svinkløvmalerne«, idet gruppen ønsker at sætte fokus på en række af de kunstnere, der fra slutningen af 1800-tallet og frem til midten af 1900-tallet blev tiltrukket af havet, lyset og den store natur omkring Svinkløv/Slettestrand og klitområderne til begge sider.

Med andre ord bliver det en udstilling om Han Herred i turismens barndom set ud fra et kunstnerisk perspektiv − og dermed et vigtigt stykke lokalhistorie.

Udstillingen er tænkt som et led i festlighederne omkring Svinkløv Badehotels genåbning, og kunstværkerne vil blive vist i Fjerritslev Kirkecenter, hvor projektgruppens to første udstillinger også fandt sted – henholdsvis om kunsten i limfjordslandet i anledning af Aggersundbroens 75-års jubilæum (juni 2017) og om malerne Anders Norre og Poul Eje (juni 2018).

»Svinkløvmalerne« er ikke et kunstnerkollektiv i traditionel forstand, men en betegnelse for en lang række af vore tidligste kunstnere, hvoraf mange tog ophold i Han Herred for længere perioder for at tegne og male og brugte såvel landskaber som huse og personer fra lokalområdet som motiver. Efter en lang dag med staffeli, lærred, malerkasse og stærke naturindtryk ude i den friske blæst mødtes de ofte til aftenhygge hos hinanden.

Enkelte valgte at bosætte sig her permanent, heriblandt maleren Knud Larsen, hvis lille, hvide hus ses i krydset ved plantørboligen i Svinkløv. I den lange række af kunstnernavne fra Han Herreds »guldalder« ses også Jens Peter Groth-Jensen, Emma og Kristian Kongsbøll, Albert Kongsbak, Henrik Jespersen, Anna E. Munch, Knud Sinding, Peder Andreas Kristensen og Johannes Wilhjelm – men der er mange flere!

Projektgruppen med Herdis Lau. Nielsen fra Skræm i spidsen vil gerne i kontakt med folk, der har kendskab til disse malere. Hvem var de, hvor boede de, hvem kom de i kontakt med, og hvad malede de?

Håbet er, at publikum på udstillingen ikke blot skal se god og gedigen kunst fra Svinkløv og omegn, men også blive meget klogere på denne del af vores kulturarv gennem de gode historier, fotografier, breve, dagbøger, gæstebøger fra pensionatsværter og andet materiale, der forhåbentlig dukker op i researchen.

Læs mere på www.hanherred.dk/kunsten

 

Hvem vil hjælpe os under udstillingen?


Som nævnt ovenfor er styregruppen meget interesseret i at høre fra dig, der har oplysninger om »Svinkløvmalerne« og evt. malerier til udlån.

Vi sørger for betryggende håndtering og opbevaring af de lånte malerier i Kirkecentret – og i den forbindelse er vi i gang med at samle et korps af frivillige, der vil hjælpe med at tage en aften- eller en nattevagt i dagene 21. -30. juni, hvor udstillingen finder sted.

På den måde kan vi sikre, at malerierne er i de bedste hænder, og vi er meget taknemlige for ethvert tilsagn om både udlån og hjælp!

Kontakt styregruppens formand Herdis Lau. Nielsen på herdislau@live.dk eller telefon 29 26 53 89. Du kan også skrive til redaktion@sognegrupper.dk

Dansk Mølledag i Grønnestrand søndag 16. juni kl. 14.00-16.00


Traditionen tro inviterer Lyngmøllens Venner af 2012 til Dansk Mølledag i Grønnestrand den tredje søndag i juni.

I år er det søndag 16. juni, og foreningen holder Lyngmøllen åben mellem kl. 14.00 og 16.00, hvor der fortælles om møllen og dens spændende historie.  
Det er gratis både at kigge og lytte!
 
 

Lars Søndergaards fødselsdag fejres på Grønnestrand fredag 5. juli kl. 19.00


Da foreningen Lyngmøllens Venner af 2012 blev stiftet, vedtog man at lave en årlig »lyngmølleaften«.  

Valget faldt på 5. juli, fordi det var den tidligere pensionatsvært Lars Søndergaards fødselsdag. Han var på Grønnestrand hele sit liv, fra han blev født i 1905 til sin død i 1985. Fødselsdagen blev altid markeret på festlig vis af de mange gæster, der kom på Badepension Grønnestrand.

Lyngmøllen bliver åbnet, og i aftenens løb bliver der serveret kaffe/te i fælleshuset ved det nuværende Grønnestrand Feriecenter.  Der er også lejlighed til fællessang i de smukke omgivelser.

Det koster kr. 25 at deltage.

Efterlysning af egnssange fra Han Herred


Redaktionen af Han Herred Bogen vil gerne prøve at samle flest muligt af de forskellige egnssange, der er skrevet om byer, naturlokaliteter, kendte personer og større begivenheder i Han Herred gennem tiden.

Nogle af dem vil blive trykt via Han Herred Bogen, og måske kan vi med tiden lave et særskilt hæfte, så alle kan få glæde af sangene.

Skriv gerne til redaktion@sognegrupper.dk, hvis du har tekst (og evt. noder) liggende i gemmerne. Hvis du kender historien bag, må du endelig skrive nogle linjer om dette!

Hent inspiration på disse sider
www.hanherred.dk/hanherredsangbogen/hanherredsange
www.hanherred.dk/bentnygaard
Følg lokalhistorien i Han Herred på Facebook
Liv i Lokalhistorien
Besættelsestidens Han Herred
Han Herred Bogen
Træf Han Herred
Sange ved havet

Du modtager denne mail som abonnent på Nyhedsbrevet Liv i Lokalhistorien

Nyhedsbrevet Liv i Lokalhistorien
Mågevej 5
9690 Fjerritslev
redaktion@sognegrupper.dk

Afmeld nyhedsbrevet
Opdater e-mailadresse 

Email Marketing Powered by Mailchimp