Copy
Dé nieuwsbrief voor leraren in Vlaanderen
portret Pedro De Bruyckere

Huiswerk op de schop?

Huiswerk zorgt voor stress bij kinderen én ouders. Het versterkt ongelijkheid. En je leert er niks mee. Loze slogans, vindt Pedro De Bruyckere. “Ga voor een duidelijke, praktische visie. Die je deelt met de ouders en draagt met je hele team. Dan is huiswerk wél zinvol.


Checklist huiswerk

Check je huiswerk

Kan elke leerling het huiswerk in zijn eentje? Weten ouders wat je van hen (niet) verwacht? En is je huiswerk geen inhaalwerk? Ontdek snel hoe goed jij het doet. Klik, print en check!

Kleuter aan het programmeren met kleine robot

Programmeren is kinderspel

Ook met jonge kinderen kan je leren ‘computationeel denken’. En daar heb je zelfs geen robot of computer bij nodig. Kijk hoe juf Mieke en haar kleuters dat klaarspelen in de klas.

Win een uitstap naar Brussel.

Win een uitstap naar Brussel

Volg de gids en let’s Brussel! Maak kans op een klasuitstap naar Brussel, inclusief vervoer, stadsverkenning en museumbezoek. Bekijk het filmpje hier en doe mee met de wedstrijd. Tips voor de wedstrijdvragen vind je op onze Facebookpagina.

leraar Leang

Een schooldag in Cambodja

Om 5 uur uit de veren. Om 7 uur les Engels. En na de middag bijklussen als vertegenwoordiger. Leraar Leang bouwt aan onderwijs ná de Rode Khmer. Redacteur Cherline loopt mee.

vrouw probeert te spreken met moslima

Radicale uitspraken in de klas?

Wat doe je als een leerling hakenkruisen tekent of extreme opvattingen deelt? Waarom open vragen zo belangrijk zijn, en hoe je de dialoog aangaat: 9 gesprektips.

Illustraties huiswerkcoach

Win een huiswerkcoach

Klaar voor onze tipreeks over huiswerk? Schrijf nu in en win een huiswerkcoach. Die neemt samen met jou en je collega’s je huiswerkbeleid onder handen. Voor snelle beslissers!


MOET JE WETEN

Mijn Onderwijs: Personeel breidt uit
AGODI vernieuwt je persoonlijk digitaal dossier op Mijn Onderwijs: Personeel. De naam, url en look zijn aangepast. Je vindt er vanaf 26/03/2019 naast je salarisgegevens ook het aanvraagformulier voor de vakbondspremie en je fiscale fiche(s). Neem zeker een kijkje.

 

Nieuw materiaal bij exploratietool Columbus
Met de 3de graad aan de slag met Columbus? Bekijk dan zeker de vernieuwde toolbox, met trainingspakketten om met leerlingen te werken rond vaardigheden waarop ze minder goed scoren. De Vlaamse Onderwijsraad maakte het draaiboek Columbus gebruiksvriendelijker en vlotter leesbaar. Lees hier meer.

LEERMIDDELEN

Buitenlesdag voor basis- en secundaire scholen
Plan op 25 april een buitenlesdag en spoor ook je collega’s aan. Als je je school registreert maak je kans op een gastles met actrice Veerle Malschaert. Twijfel je nog? Lees interviews, quotes, ervaringen … van collega’s en zet de stap.

 

Europa, hoe leg ik dat uit?
Europa Direct Provincie Antwerpen heeft een nieuwe handleiding voor leraren BaO klaar. Ga in de 3de graad aan de slag met een Europasessie. Kies zelf het onderwerp en gebruik de rollenspellen. Bekijk online alle info en nog meer materiaal.

VORMING EN ACTIE

Plato & Co in triplo: studiedag over filosofie en onderwijs
Denk in de voormiddag in Antwerpen (30/03) na over filosoferen met kinderen in het BaO. Nadien volgt een filosofische kijk op onderwijs en de rol van filosofie in het SO. Stof voor een panelgesprek. Tot slot een muzikale filosofienocturne. Schrijf in.

 

Nu even niets: verwondering, ontspanning en contact trainen
Kan je ontspanning (aan)leren? We kunnen ons meer bewust worden van verkrampingen, van al wat ons tegenhoudt er gewoon ‘te zijn’. Ontdek in Brussel (30/04 en 13/05) hoe je ontspanning en contact kan trainen met jongeren.

 

Financiële educatie: studiedag
De studiedag in Leuven (06/05) geeft een inhoudelijke en pedagogische verdieping rond de nieuwe eindtermen ‘Economische en financiële competenties’ en rond de basisgeletterdheid ‘Financiële competenties’. Meer info en inschrijven.

 

‘Future Teacher 3.0’: 2-daagse eindconferentie Toll-net
In Brussel ligt op 23 mei de focus op inclusie en het M-decreet. Op 24 mei staan online en blended leren in de kijker. Bekijk het volledige programma. Deelnemen is gratis, vooraf inschrijven verplicht. Breng zeker je laptop of tablet mee. Schrijf in.

— WIN EEN BOEK —

Over onderwijzen en leren

Hoe laat je nieuwe kennis goed landen? Hoe geef je goeie feedback? In 'Op de schouders van reuzen' (Ten Brink) ontdek je 24 pioniers binnen de cognitieve psychologie die elk onze blik op onderwijzen en leren hebben verbreed. Helder geschreven, met veel praktische tips om alle leraren te inspireren.

Klasse geeft 5 ex. weg! Vul het wedstrijdformulier in.

Volg Klasse

Abonneer je op Klasse Magazine

Klasse, Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel, België

Deze mail werd verstuurd aan <<E-mailadres>>.

Wijzig je interesse door je profiel aan te passen.
Geen mail van Klasse meer ontvangen