Copy


Nieuwsbrief 60


                      maart 2019
 
In deze Nieuwsbrief wordt u op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen en activiteiten van Indlu Yethemba Ministries in Kriel Zuid-Afrika


Bekijk in uw browser

Volg ons via:
Facebeook
Facebeook
Website IYM
Website IYM

Lieve mensen,

De toestand hier in Zuid-Afrika is zorgwekkend. Diverse grote bedrijven, waaronder de nationale elektriciteitsvoorziener, kampen met torenhoge schulden en zijn in feite failliet. Dit heeft grote gevolgen voor de toekomst van ZA. Het drijft de prijzen op. De afgelopen 10 jaar zijn de prijzen van elektriciteit al met 356 procent gestegen en ook voor dit jaar is er alweer een forse prijsverhoging aangekondigd. De groep van mensen die het niet meer kunnen betalen wordt alleen maar groter en het geeft weer meer maatschappelijke onrust.

De kloof tussen blank en zwart lijkt weer toe te nemen. We kunnen inmiddels spreken van een soort omgekeerde apartheid. Nu geldt deze voor de blanken. Voor hen wordt het telkens moeilijker om werk te vinden of dit zelfs te behouden. Veel blanke mensen worden binnen de bedrijven genegeerd of tegengewerkt. We weten zelfs van een donker iemand die zonder sollicitatie en opleiding nu rond rijdt in een auto van de verkeerspolitie. En dit zijn geen uitzonderingen meer. We zien veel blanken nu emigreren naar landen als Rusland, Australië en Nieuw-Zeeland.

In mei zijn de verkiezingen. We bidden en hopen dat de juiste partij mag winnen en dat er veranderingen ten goede mogen komen. Maar ook dat het niet zal leiden tot allerlei onlusten met vaak doden tot gevolg.

Persoonlijk

Voor wat betreft ons werk merken wij niet zo veel van deze nieuwe vorm van apartheid. Onze ontmoetingen met de mensen hier gaan altijd in een vriendelijke en liefdevolle atmosfeer.
Maar natuurlijk, ook voor ons wordt alles snel duurder en dat merken we aan wat we van de donaties kunnen doen, want ook de benzineprijs is in ruim een jaar tijd met een derde omhoog gegaan.
 
En weer een nieuwe vogel op de foto. We hebben hem vorig jaar al eens even in de tuin gezien, maar het is toen niet gelukt om hem op de foto te krijgen. En dan komen we thuis en zitten er zomaar twee bij ons langs de straat. Gauw de camera uit huis gehaald en het is gelukt. Hij staat er op. Een zeldzame vogel in Nederland is de Hop, die er dan alleen in de zomermaanden voorkomt. Dit is het Zuid-Afrikaanse familielid, de African Hoopoe of Hoephoep in het Afrikaans. Een schitterende vogel die iets groter is dan een merel en nestelt in boomholtes.

Sheshuhambe

Een kleine woongemeenschap waar we al een hele poos niet geweest zijn is Sheshuhambe. Soms gaat dat zo, als je mensen ergens geholpen hebt en de hulp op een gegeven moment niet meer nodig is, dan kom je er ook minder of soms helemaal niet meer.
We hebben weer  kleding gekregen en besluiten deze bij Sheshuhambe uit te gaan delen. Het is zo goed om weer een aantal ‘oude’ bekenden te zien en ook weer nieuwe mensen te ontmoeten. Ergens kleding uitdelen is voor mij altijd een begin van contact leggen en relaties bouwen.
We horen dat er een aantal mensen zijn die geen ID of geboortecertificaat voor hun kinderen hebben. We kunnen ze helpen met het geven van transport naar Witbank, de stad op 60 km van Kriel waar het kantoor is voor de aanvraag van deze documenten.
Onderling blijken er ook nogal wat problemen te zijn en de we krijgen de vraag of we er geen kerkdiensten willen komen houden.
Voorlichting geven
 
De afgelopen twee maanden hebben we gewerkt aan een vorm van samenwerking met een andere thuiszorgorganisatie. Deze wordt gerund door lokale donkere vrouwen. Zij gaan van huis tot huis in de kleinere woongemeenschappen rondom Kriel, om in kaart te brengen of en waarmee mensen hulp nodig hebben.
Als ze ergens zieke mensen aantreffen dan schakelen ze ons in voor o.a transport naar de kliniek of het ziekenhuis. Zij hebben daarvoor geen mogelijkheden. Het is een mooie manier van samenwerking om zo nog beter de mensen in onze gemeenschap te kunnen helpen. Elke maand ontmoeten we hen om dingen door te spreken, maar ook om hen voorlichting te geven, want enige scholing hebben ze niet gehad. En dit is onze Girlly op het lijf geschreven!!!
Vol vuur en passie weet ze de vrouwen te bemoedigen en te motiveren. Hier gaat het over de effecten van roken op ons lichaam.
 
Ons nieuwe kantoor
 
Sinds januari hebben we het kantoor voor de ministrie in gebruik genomen.
Tot nu toe kwamen we als team altijd ’s morgens in onze woonkamer bij elkaar om de dag te beginnen omdat we geen andere ruimte hadden. Nu bij ons nieuwe huis hebben we dat wel. Bijna alle huizen hier in Kriel hebben een zgn ‘buitenkamer’. Dit is een kleine ruimte naast het huis met eigen toilet wat van oorsprong dienst deed als onderkomen voor de huishoudelijke hulp van het gezin. Deze ruimte hebben we nu aangepast en opgeknapt. Het is nu dus een prima ruimte voor ons om als team ons kantoor te hebben, met eigen keukentje en toilet.

ANBI-status

Mooi nieuws! Het is voor elkaar. Nu heeft ook, naast de Stichting Vrienden van Indlu Yethemba in Nederland, Indlu Yethemba Ministries in Zuid-Afrika de ANBI-status bij de Nederlandse Belastingdienst. Dit bleek nodig vanwege de nauwe verwevenheid in de statuten van de stichting met de ministry. Anders zou de stichting haar ANBI-status verliezen. Wij zijn hiervoor erg dankbaar, ook voor de hulp die we hierbij van een tweetal mensen bij de belastingdienst die hierover gaan hebben gehad. En wij zijn weer eens goed gecontroleerd en dat geeft ons ook weer de zekerheid dat we via de website de juiste financiële informatie verstrekken.
Dus, hiermee blijven alle donaties aan de Stichting ook de komende jaren gewoon aftrekbaar bij jullie belastingaangifte.
 
Bezoek

De afgelopen weken hebben we bezoek gehad van mijn ouders. Het was alweer 3 jaar geleden dat ze voor het laatst in Kriel waren geweest. We zijn dankbaar dat ze de reis nog konden en wilden maken. We hebben een heerlijke tijd met elkaar gehad en kijken terug op mooie weken.
En natuurlijk heeft m’n vader ons ook geholpen met enkele aanpassingen in het huis. Hij is niet een man om stil te zitten en gelukkig waren er genoeg kleine klusjes zodat hij zich niet hoefde te vervelen. Op de foto hieronder is hij bezig met en zit hij op de door hem gemaakte kist voor de kussen van de tuinstoelen.
Gezien hun leeftijd en gezondheid weten we niet of er ooit nog een volgende reis naar ons voor hen samen inzit.
Mijn moeder heeft Alzheimer en dat is natuurlijk een ziekte die steeds meer merkbaar gaat worden.
Hun vertrek afgelopen week vond ik moeilijk, wetende dat het waarschijnlijk de laatste keer voor hen samen is geweest. Ik dank God voor de ouders die Hij me heeft gegeven. Al die jaren dat ik hier woon hebben ze me voor de volle 100% gesteund en geholpen daar waar ze konden!!! Lieverds, uit de grond van m’n hart, dankjulliewel!!
Jullie zijn bijzonder en ook voor veel donkere mensen hier hebben jullie veel betekend en zijn jullie tot een voorbeeld en zegen geweest!!
 
Ook onze vrienden Rinske, Sicelo en Thabiso zijn in deze weken geweest op hun doorreis van en naar Swaziland.
Het was een gezellig drukte met zo’n huis vol!
Navarra

We kregen een forse tegenvaller te verwerken toen bleek dat onze Nissan Navarra kuren begon te vertonen. De reparatie viel erg duur uit. We waren er eerlijk gezegd wat teleurgesteld over. Van de gewone lopende exploitatie konden we dit niet betalen. Maar dan mag je toch ook weer constateren dat we door God gedragen worden. Want dezelfde dag kregen we een appje van Vrouwen voor Vrouwen. Of er nog iets was waarvoor we specifiek geld nodig hadden.... er was 2500 euro beschikbaar.
Dat was zo’n bemoediging, want het grootste deel van de reparatie kon daarmee worden betaald. Lieve vrouwen dankjulliewel voor opnieuw een geweldige gift!

 
Keybord Simon

Hij is er erg blij mee.... zijn nieuwe Roland keybord. Ja, hij heeft hem kunnen kopen. Een fors deel van de kosten daarvan kon hij uit jullie giften betalen. Namens hem ook aan jullie: Baie dankie. Of zoals hij dat zou zeggen: Ngiyabonga!!!
En zijn gemeente zingt...en swingt weer. Want netjes stilstaan bij het zingen? Dat doen ze hier niet.
Sibongile

Een jaar geleden verliest ze haar 11-jarige zoontje. Daarna krijgt ze haar leven maar niet meer op orde. Ze begint lijm te snuiven om maar een beetje te kunnen vergeten. Maar dat lukt niet en raakt aan die lijm verslaafd. Ze gaat van alles verzamelen: lege flessen, blikjes, eten, oude kleren. Ze verslonst en haar huisje binnen wordt iets wat meer lijkt op een afvalberg. Buiten kan het spul niet liggen, want dan wordt het gestolen. Dus alles binnen, alles onder controle. Want dat is wat ze wil. Over het leven van haar 11-jarige zoontje had ze geen controle. Maar over deze spullen.... ja, daarover heeft ze controle.... en niets kan weg.... nee, er komt alleen maar meer bij. Ze leeft er met haar 18-jarige zoon, die verstandelijk beperkt is... en de ratten en het leger kakkerlakken die het inmiddels een prettige plek vinden. In het huisje hangt de misselijkmaakende lucht van een paar zwaar bedorven kippen die al weken in een oude koelkast liggen die niet is aangesloten. De maden kruipen door de verzamelde emmers met maismeel. In een hoekje op de grond staat een foto van haar overleden zoontje met daarbij een serie koppen oude koude koffie en schaaltjes bedorven eten. Als leeftocht voor hem. Hem zal niets ontbreken. Trouwens, we hebben nauwelijks eten kunnen vinden dat niet bedorven is. Ze scharrelt het bij elkaar uit de afvalzakken van anderen.
We gaan haar proberen te helpen haar huisje weer wat op orde te krijgen. De boel opruimen en schoonmaken. Weggooien wat weg kan. De muren weer fris schilderen. Alle kleding wassen.
Twee dagen zijn we bezig geweest. Hetty, Sonto en ik. Eerst alles er uit. Sonto het huisje van binnen schoonmaken. Ik de muren schilderen. Hetty de goede spullen buiten afwassen. En Sibongile op haar manier met het wassen van alle kleren, doeken, dekens, enz. Maar we zijn maar beperkt. Sibongile heeft eigenlijk twee dingen nodig: psychologische hulp en familie om haar heen die voor haar zorgt. Maar haar familie woont ver weg en zij heeft er geen contact mee. En psychologische hulp is niet of nauwelijks te krijgen. Wat wij wel kunnen doen we: praktische hulp en natuurlijk met en voor haar bidden. En aandacht blijven geven. Voor haar omgeving is ze een soort van outcast, tenzij ze aan haar kunnen verdienen met het verkopen van die lijm. De buurtkinderen uit de township schelden en dagen haar uit.
We hebben niet veel weg kunnen gooien. Alleen wat vodden en het bedorven eten. De rest ligt allemaal weer in haar huisje. Alles onder controle. Dan zijn onze handen gewoon te kort. Maar we blijven doen wat we kunnen. Soms misschien tegen beter weten in.
Weerzien met de kinderen en kleinkinderen
 
Het is voor mij nu acht maanden geleden dat ik mijn kinderen en kleinkinderen voor het laatst heb gezien. Gelukkig zijn er tegenwoordig middelen die snel contact mogelijk maken, maar het is toch anders dan het elkaar kunnen aanraken. Nu hebben de kinderen een weekend gepland om met elkaar in één huis te trekken op een klein vakantiepark in Twente. Dit was altijd al een traditie in ons gezin. Het doet mij zo goed te zien dat zij nu die traditie voortzetten, na alles wat er ook voor hen is veranderd; het verlies van hun moeder en al gauw daarna mijn vertrek naar Zuid-Afrika.
Hetty en ik zijn zo dankbaar dat we de mogelijkheid hebben kunnen vinden om er dat weekend bij te zijn. We zijn daarom de laatste twee weken van maart in Nederland en mogen deze tijd 'wonen' in het huis van Hetty haar ouders, die dan zelf elders in Nederland zullen zijn. Zo bijzonder dat zij die mogelijkheid geboden hebben.
Heerlijk zal het zijn om met de kinderen en kleinkinderen lekker tijd voor elkaar te kunnen hebben op een voor ons mooi en vertrouwd plekje. De kleinkinderen tellen de dagen al af... maar wij ook!
Ook zal het dan goed zijn mijn moeder weer te kunnen zien. Zij is nu 95 jaar oud. En misschien zien we ook nog een aantal van jullie.

Lieve mensen, hartelijk, hartelijk dank voor al jullie ondersteuning, jullie gebeden en giften. Dat verwarmt niet alleen ons hart, maar ook dat van vele anderen.
 
Een warme groet van ons,                                     Ukubingelela okufudumele kithi,
Hetty en Tjeerd                                                                            I-Hetty ne-Tjeerd

Bidt u met ons mee voor:

·  Sibongile. Dat zij op een of andere manier de juiste hulp kan krijgen, zodat zij beter kan omgaan met haar verlies.
·  de woongemeenschap Sheshuhambe. Dat we mogelijkheden kunnen vinden om daar een soort van kerkdiensten kunnen starten en hulp bieden aan de onderlinge problemen.
·  Zuid-Afrika. Dat de verkiezingen in mei en de tijd daar naar toe rustig mogen verlopen. Maar ook als straks de uitslag bekend wordt. Dat de partijen die aansturen op verbondenheid en recht tussen blank en zwart moge winnen.
·  onze permanente verblijfsvergunning die we aanvragen. Dan hoeven we niet elke drie jaar een nieuw visum aan te vragen wat tot veel stress leidt en een maandenlang verblijf in Nederland noodzakelijk maakt. De eerste stap hiervoor is gezet.
·  het team. Dat zij goed zullen samenwerken tijdens onze korte afwezigheid.

Dankt u met ons mee voor:

·  voor het feit dat het voor de ANBI-status allemaal goed is gekomen, waardoor jullie giften aftrekbaar blijven.
·  het feit dat we tijdig een grote gift kregen voor de dure reparatie aan één van de auto's.
·  de mogelijkheid die we kregen om weer meer voorlichting te kunnen geven aan deze lokale, net gestarte thuiszorggroep.
·  het feit dat de ministry nu, na al die jaren, echt een eigen kantoor heeft.
·  het heerlijke bezoek dat we mochten hebben van Hetty haar ouders en de ontmoetingen met Rinske, Sicelo en Thabiso. Het heeft ons goed gedaan.

Colofon


Stichting Vrienden van Indlu Yethemba

Alddiel 12
8926 XB  Leeuwarden
Nederland

Mobiel: 0031 6 5337 2703


 

Financieel ondersteunen?
Als u het werk van de ministry financieel wilt ondersteunen, dan kunt u uw giften overmaken op bankrekening
NL16 RABO 0116 7752 54
ten name van
Stichting Vrienden van Indlu Yethemba
onder vermelding van 'gift'.

Adresgegevens Hetty en Tjeerd


Hetty Bloem / Tjeerd Zuidema

P.O.Box 2762
2271 Kriel
South Africa

Hetty mobiel:  0027 76 830 5548
Tjeerd mobiel: 0031 6 5317 3620
                       0027 76 663 6607


 
E-mail:

info@indlu-yethembaministries.org

Stichting Indlu Yethemba is een ANBI geregistreerde stichting. Hierdoor weet u zeker dat uw gift goed terechtkomt en is deze bovendien ook nog eens aftrekbaar van de belasting. 
Copyright © Indlu Yethemba Ministries
Ons email adres is:
info@indlu-yethembaministries.org

Wenst u geen emails meer te ontvangen?
Uitschrijven voor deze nieuwsbrief

Wenst u onze privacy verklaring te lezen?
Privacy verklaring
 






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vrienden van Indlu Yethemba · Kingmastate 53 · Leeuwarden, 8926 NA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp