Copy
Nieuwsbrief maart 2019

Inhoud

In memoriam: Ewoud Broeksma


Op 19 februari bereikte ons het droeve bericht dat onze wijkgenoot Ewoud Broeksma plotseling is overleden. Ewoud was betrokken bij de Stolpersteine en leverde van menige plechtigheid prachtige en professionele foto’s aan. In het dagelijks leven was hij een gerenommeerde beroepsfotograaf, voor onze stichting een betrokken vrijwilliger.
Wij zijn Ewoud dankbaar voor zijn inzet en zullen hem missen.

Stolpersteinelegging op  donderdag 16 mei a.s.




Op 16 mei a.s. zullen in het trottoir voor de voormalige woonhuizen van 33 oorlogsslachtoffers Stolpersteine worden geplaatst. We nodigen u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn.

Het programma:

11.30 uur: ontvangst nabestaanden en kennismaking in de Pelstergasthuiskerk (Pelsterstraat 43)
12.15 uur: ontvangst overige genodigden en belangstellenden
12.30 uur: start ceremonie
13.15 uur: kleine wandeling naar de synagoge (Folkingestraat 60), alwaar om
13.30 uur een korte plechtigheid
14.15 uur: vertrek per bus vanaf het Gedempte Zuiderdiep naar de Schilderswijk
14.30 uur: welkomstwoord door Matteke Winkel, voorzitter, en start leggen Stolpersteine op het adres Kraneweg 19
ca. 16.45 uur: korte nazit in ' t Koetshuys, Blekerstraat 22

Een compleet overzicht van de adressen waar op 16 mei a.s. Stolpersteine worden gelegd, en de namen van de personen voor wie we steentjes leggen vindt u hier. Hun levensverhalen kunt u terugvinden onder het tabblad Slachtoffers op onze website.
 

Onderzoeken 2018 afgerond


In 2018 is de onderzoeksgroep van de stichting druk bezig geweest met onderzoek naar de slachtoffers in de Kraneweg, de Hofstede de Grootkade, de Blekerstraat, de Melkweg, de Leeuwarderstraat en de Westersingel. Er zijn 43 nieuwe biografieën (zgn. portretjes) op de website geplaatst. Zie hiervoor: www.stolpersteineschilderswijkgroningen.nl/slachtoffers

Een nieuwe onderzoeksronde


Op 19 februari jl. kwamen 24 wijkbewoners samen in ons wijkpand Op Mars om te praten over de volgende onderzoeksronde. De straten: Melkweg, Nieuwe Blekerstraat, Verlengde Visserstraat, Friesestraatweg, Hoendiep, Aweg, Westerhaven, Herman Colleniusstraat, Gerard Doustraat, Smalstraat, Adriaan van Ostadestraat, Willem Barentszstraat en Jan van Goyenstraat zijn aan de beurt. Alles bij elkaar zijn er rond 30 adressen te onderzoeken en gelukkig gaven zich op 19 februari een aantal wijkbewoners op om de onderzoeksgroep te versterken!
Als het goed is worden de eindresultaten van deze onderzoeksronde in februari 2020 op de website geplaatst. Daarmee is in principe het onderzoekswerk afgesloten en hebben alle slachtoffers uit de wijk hun naam en soms ook hun gezicht teruggekregen.  

Open Joodse Huizen op zaterdag 4 mei 2019



Onze stichting doet ook dit jaar weer mee met de landelijke organisatie “Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet”. In twee huizen van omgebrachte slachtoffers in de wijk wordt verteld over hun leven. 

Zaterdag 4 mei 2019

11:00 en 12:00 uur
Jozef Israëlsstraat 44
Titia Hemmenga, onderzoeker van de Stichting Stolpersteine Schilderswijk, vertelt het verhaal van de familie Gerson. Zij wonen vanaf 1933 op dit adres: vader Moritz, veehandelaar van beroep,  moeder Adele en hun kinderen Geerd en Lina. In het voorjaar van 1943 worden zij naar Westerbork gedeporteerd. Geerd, 23 jaar oud, trouwt daar met de 18-jarige Henriëtte Jacobs, een meisje uit de Brugstraat. Zijn ouders ondertekenen de huwelijksacte. Het huwelijk is nog maar enkele weken oud als alle betrokkenen is Sobibor worden vermoord. zie website

12:00 en 13:00 uur
Taco Mesdagstraat 37
Bertien Minco vertelt over het gezin van haar oudoom Carel Hijman Minco. Ze wonen aanvankelijk op dit adres, maar verhuizen later naar de Kraneweg 19. 
Carel Hijman is eigenaar van het succesvolle kledingbedrijf Menco & Co, gevestigd in de Nieuwe Kijk in 't Jatstraat. Er werken daar 300 mensen als de oorlog uitbreekt.
Carel Hijman, zijn vrouw en inwonende schoonmoeder worden op 3 september 1943 in Auschwitz vermoord. Zoon Manuel wordt een half jaar later vermoord in de buurt van Warschau. zie website

En dan nog een oproep


De onderzoeksgroep die het werk in 2019 ter hand neemt, wordt geconfronteerd met een extra moeilijkheid. In de loop van de jaren zijn met name aan de A-weg, het Hoendiep en de Friesestraatweg huizen van nummer veranderd of zijn huizen verdwenen. Om de Stolpersteine op de juiste locaties te kunnen leggen is onderzoek nodig bij het Kadaster. Hierbij hebben wij hulp nodig. Zijn er mensen die ervaring hebben met het traceren van verdwenen huizen en zouden die ons met hun expertise willen bijstaan? Als u mee wilt doen, wilt u zich dan melden via ons e-mailadres: info@stolpersteineschilderswijkgroningen.nl?
Alvast heel hartelijk bedankt!
 
"EEN MENS IS PAS VERGETEN, WANNEER OOK ZIJN NAAM IS VERGETEN"
Bezoek onze website: www.stolpersteineschilderswijkgroningen.nl
U vindt daar achtergrondinformatie, biografieën van in de Tweede Wereldoorlog vermoorde wijkgenoten, en eerdere edities van deze nieuwsbrief.
Facebook
Website
Email
Copyright © 2019 Stichting Stolpersteine Schilderswijk


UW GEGEVENS WIJZIGEN  of  AFMELDEN NIEUWSBRIEF
AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Email Marketing Powered by Mailchimp