Copy
nummer 9, maart 2019
View this email in your browser

Bestekken zijn na uitvoerig veldonderzoek compleet
Uitvoering civieltechnische werken weer stap dichterbij


De start van de werkzaamheden die voor veiligheid moeten zorgen in de directe omgeving van het spoor, is weer een stap dichterbij. De bestekken lagen al klaar voor het werk aan riolering, sloten en andere waterlopen en voor het bouwen van verschillende vloeistofkeringen. Maar er ontbraken nog belangrijke gegevens over de plekken waar straks die werkzaamheden zullen plaatsvinden. Ook dat ‘veldonderzoek’ is nu gedaan. Daarmee zijn de bestekken compleet en kan de aanbesteding nu echt van start.

  Hoe zit het met de ondergrond, wanneer je ergens een damwand wil aanbrengen? Is die ondergrond sterk en stabiel genoeg? Zit er misschien nog ergens vervuilde grond die eerst weg moet? Komen we leidingen tegen en moeten die worden verlegd? Oh ja, stuiten we straks niet op munitie uit de Tweede Wereldoorlog die ergens is blijven liggen? Op deze en veel andere vragen moet je een antwoord hebben, voordat ergens de schop de grond in kan. Er is inmiddels een complete scan uitgevoerd. Die informatie is belangrijk om te kunnen bepalen welke werkzaamheden precies nodig zijn om het beoogde civieltechnische werk uit te voeren. Die informatie is ook nodig om de tijdduur van de werkzaamheden te bepalen en om betrouwbare kostenberekeningen te kunnen maken. Hoe beter en completer de informatie, des te kleiner de kans dat je als gemeente met onverwacht meerwerk en dus met extra kosten wordt geconfronteerd.
Planning
Alle informatie uit het veldonderzoek wordt bij de bestekken gevoegd, die voor de verschillende civieltechnische maatregelen al klaarliggen. De gemeenten Moerdijk, Halderberge en Roosendaal voeren nog een laatste controle uit en dan is het moment van aanbesteding daar. Hoe lang die procedure in beslag neemt, is nog niet te zeggen. Wanneer straks al het werk is aanbesteed, komt er ook duidelijkheid over de planning van de uitvoering. Sommige werkzaamheden zullen meteen worden uitgevoerd. Het kan ook zijn dat de uitvoering wordt gecombineerd met andere werkzaamheden, zoals groot onderhoud aan het spoor. Wordt dus vervolgd.
 

Veiligheid
De civieltechnische maatregelen hebben tot doel om op verschillende manieren voor veiligheid te zorgen, wanneer op het spoor een groot ongeluk gebeurt. Zo moeten gevaarlijke vloeistoffen die vrijkomen, worden tegengehouden en mag ook vervuild bluswater niet in de directe omgeving terechtkomen. Tot de maatregelen behoren onder andere het vervangen van trottoirkolken door straatkolken en het aanbrengen van damwanden in sloten en ander open water. Verder worden bij woningen, waarvan de achtertuinen aan het spoor grenzen, vloeistofkeringen aangebracht. Dit gebeurt over een lengte van in totaal circa 3.900 meter.

RWB wordt nieuwe belangenbehartiger van ‘ons spoor’
 

In de loop van dit jaar gaat de Regio West-Brabant (RWB) de belangen behartigen van Moerdijk, Halderberge en Roosendaal als het om het spoor en het goederenvervoer gaat. RWB neemt daarmee het stokje over van de stuurgroep die de drie gemeenten nu nog samen vormen. De verwachting is dat West-Brabant als regio een sterker geluid kan laten horen bij zowel de Provincie in Den Bosch als het Rijk in Den Haag. De belangenbehartiging voor verschillende zaken die rond het spoor spelen, krijgt hiermee een robuuster karakter.

Toen in 2014 duidelijk werd wat de gevolgen zouden zijn van het Basisnet voor het spoor en het goederenvervoer in Moerdijk, Halderberge en Roosendaal, zijn de drie gemeenten intensief gaan samenwerken. Zij hebben zich van meet af aan sterk gemaakt voor de veiligheid en de zelfredzaamheid van de inwoners aan en rond het spoortracé. De lobby naar de Haagse politiek heeft tot resultaat gehad dat het Rijk 5 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld ten behoeve van die veiligheid en zelfredzaamheid. Het grootste deel van dat geld gaat naar diverse civieltechnische maatregelen, die nog dit voorjaar worden aanbesteed en vervolgens worden uitgevoerd (zie elders in deze nieuwsbrief).
 

Den Bosch en Den Haag extra aansporen
Andere pogingen van de drie gemeenten om extra aandacht en maatregelen te vragen voor de spoorproblematiek, hebben tot nu toe te weinig effect gehad. Zo is de roep om het vervangen van houten bielzen door betonnen exemplaren tot nu toe tevergeefs. Betonnen bielzen zijn een basisvoorwaarde voor veilig goederentransport. Ze helpen bovendien trillingen en geluidhinder te voorkomen. Ook de wens van de drie gemeenten om de wissel- en wachtsporen die voor gevaarlijke situaties zorgen, te vervangen of op te heffen, is niet ingewilligd. Bij de Provincie bestaat inmiddels aandacht voor de West-Brabantse spoorproblematiek. Zo is er op ambtelijk niveau contact over een gezamenlijk op te stellen actielijst van vraagstukken die Brabantbreed moeten worden aangepakt. Niettemin blijft het van belang om zowel Den Haag als Den Bosch nog meer aan te sporen om de spoorproblemen in West-Brabant prominenter op de agenda te zetten. Bij Provincie en Rijk gaat de meeste aandacht uit naar de Brabantroute. Dit is het spoortraject dat via Brabant naar Limburg loopt en intensief wordt gebruikt voor goederenvervoer zolang de doortrekking van de Betuweroute naar Duitsland niet volledig functioneert. Dit stuit op veel bezwaren van de betreffende gemeenten. Hun gezamenlijke lobby naar de Provincie en vervolgens vanuit Den Bosch naar Den Haag, wordt steeds sterker. Terwijl de afgelopen jaren de aandacht voor het ‘MHR-traject’ in West-Brabant mondjesmaat is gebleven.
 

Regionaal opschalen
West-Brabant wil met ‘de opschaling’ van de lobby en belangenbehartiging naar regionale schaal, de spoorproblematiek zowel in Den Bosch als in Den Haag steviger op de agenda krijgen. Regio West-Brabant is een samenwerkingsverband van 16 gemeenten in West-Brabant plus het Zeeuwse Tholen. Zij werken al langer samen om de positie van de regio te versterken op het gebied van economie, arbeidsmarkt, mobiliteit en ruimte. Bij Regio West-Brabant wordt de Commissie van Advies Mobiliteit de nieuwe overlegtafel, waar de spoorbelangen van Moerdijk, Halderberge en Roosendaal aan de orde komen. Daarnaast speelt ook in andere West-Brabantse gemeenten onder andere het spoorvervoer van gevaarlijke stoffen. Door de aandacht hiervoor te bundelen, kunnen ook de gezamenlijke belangen beter worden behartigd.
 
De nieuwe situatie komt op een moment dat het einde van het project Spoorzones Moerdijk-Halderberge-Roosendaal zeker voor het Rijk in zicht komt. Wanneer de 5 miljoen euro straks is uitbetaald voor de veiligheidsmaatregelen, hoeven de drie gemeenten niet langer op extra aandacht vanuit Den Haag te rekenen. Het is dan des temeer van belang dat de lobby en belangenbehartiging die noodzakelijk blijft, een stevig vervolg krijgt. Uiteraard blijven de gemeenten Moerdijk, Halderberge en Roosendaal communiceren met hun inwoners over de spoorproblematiek. Of er in dit verband een rol blijft weggelegd voor de klankbordgroepen en wat deze dan kan zijn, wordt nog bezien.

Naar grenzen met ProRail-grond
Kadastrale metingen in aantocht
 

Ongeveer 130 particuliere eigenaren van percelen die grenzen aan grond van ProRail, krijgen waarschijnlijk nog dit voorjaar een landmeter van het Kadaster over de vloer. Die instantie gaat de grens tussen het particuliere eigendom en de grond van ProRail precies in kaart brengen. Het gaat in veel gevallen om woningpercelen, waarvan de (achter)tuinen grenzen aan de strook grond langs het spoor die eigendom is van ProRail.
 
Het is van belang om de perceelsgrens nauwkeurig in beeld te hebben, voordat wordt begonnen met de uitvoering van allerlei civieltechnische maatregelen die bedoeld zijn om de veiligheid voor bewoners langs het spoor te verhogen. Eén van die maatregelen is bijvoorbeeld het aanbrengen van een opstaande rand die dient als vloeistofkering en kan voorkomen dat er bij een brand, gevaarlijke vloeistof of vervuild bluswater een tuin instroomt. Met een nauwkeurig gemeten perceelsgrens kan de precieze plek van zo’n kering worden bepaald. Hetzelfde geldt voor de eventuele plaatsing van geluidsschermen. Verder is het van belang dat de kadastrale gegevens in orde zijn, wanneer de bestemmingsplannen voor de verschillende spoorzone-gebieden worden aangepast.
 
Van veel percelen aan het spoor zijn de grenzen met de grond van ProRail niet precies meer bekend. De laatste metingen zijn verricht in 1850, toen het spoor is aangelegd. Het probleem doet zich niet voor in nieuwbouwgebieden of op plekken waar al geluidsschermen staan.
 

Gemeenten regelen en betalen meting
De gemeenten Moerdijk, Halderberge en Roosendaal beschikken over een lijst met de percelen die voor kadastrale meting in aanmerking komen. Zij zijn geen partij, maar willen de onzekerheid bij de betreffende inwoners graag wegnemen. De drie gemeenten nemen ook de kosten van de metingen op zich. In totaal is 60.000 euro uitgetrokken. Binnenkort gaan ze in gesprek met het Kadaster over de precieze planning. Alle perceeleigenaren, waar straks wordt gemeten, krijgen een brief.
 

Bijdrage van de Vereniging Alternatief Goederenvervoer
VAG verzet de bakens

De Vereniging Alternatief Goederenvervoer (VAG)  heeft zich in de periode 2014 tot en met 2017 bezig gehouden met verschillende procedures. Het begon met een WOB procedure bij het toenmalige ministerie van Infrastructuur en Milieu. Dit resulteerde in een beroep- en bezwaarprocedure bij het ministerie. Vervolgens werd er beroep aangetekend bij de bestuursrechter in Breda.
Na de uiteindelijke uitspraak van de bestuursrechter, die de VAG in grote lijnen in het gelijk stelde, werd de gang naar de Raad van State ingeslagen. De VAG wenste het onderzoeksrapport over de gevolgen van invoering van de wet Basisnet Spoor voor het spoortracé in West-Brabant vanaf Moerdijk tot voorbij Roosendaal. Dit onderzoek was door de toenmalige ministers opgedragen. De Raad van State oordeelde in april 2017 dat een rapport van een onderzoek dat nooit is uitgevoerd niet beschikbaar kan zijn. Met andere woorden; de gevolgen voor West-Brabant en haar inwoners aan het spoortracé zijn nooit onderzocht. Na alle juridische stappen te hebben afgewerkt is de VAG er van overtuigd dat de volgende stappen richting politiek, bestuurders en ministers gezet gaan worden. De VAG heeft zich de afgelopen twee jaren sterk gemaakt om het onderwerp Basisnet Spoor op de lokale en provinciale verkiezingsprogramma's te krijgen.
Dat is zeker gelukt. De gemeenteraad van Halderberge heeft zelfs uit haar midden een klankbordgroep Basisnet Spoor ingesteld om het bestuurlijke proces te volgen. Zij wenst invloed te gaan uitoefenen richting de landelijk verantwoordelijke politieke ambtsdragers, bestuurders en ministers om op zoek te gaan naar alternatieven voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. De VAG realiseert zich dat dit een langdurig traject zal zijn maar legt haar hoofd niet in de schoot. De VAG hoopt dat de wensen op het gebied van (spoor)veiligheid en alternatieven hiervoor hoog op de politieke agenda komen te staan.
 
Gabriël van der Heijde,
Voorzitter VAG

Bij onder andere scholen, kinderdagverblijven en woonzorgcentra
Mechanische ventilatie van grotere complexen onder de loep

 

De gemeenten Moerdijk, Halderberge en Roosendaal gaan onderzoek doen naar de aanwezigheid en werking van mechanische ventilatiesystemen in gebouwen bij het spoor waar zogeheten kwetsbare personen verblijven. Het gaat onder andere om scholen, kinderdagverblijven en woonzorgcentra. Ook appartementencomplexen komen in aanmerking.
 
Veel van deze gebouwen hebben een centraal geregelde mechanische ventilatie die ervoor zorgt dat er binnen altijd de juiste hoeveelheid verse lucht is. De werking van een mechanisch ventilatiesysteem kan belangrijk zijn, wanneer op het spoor een ongeluk gebeurt waarbij gevaarlijke stoffen of giftige dampen vrijkomen. Het ventilatiesysteem uitzetten, voorkomt dat stoffen of dampen via het systeem het gebouw binnendringen. Of dit kan en hoe dit moet, is niet van alle systemen bekend bij de eigenaren en gebruikers van gebouwen. Het onderzoek van de gemeenten is onder andere nodig om ervoor te zorgen dat men over de juiste informatie beschikt en in geval van een calamiteit de juiste handelingen verricht met de mechanische ventilatie. Het onderzoek kan ook opleveren dat aan een systeem nog voorzieningen moeten worden getroffen, zodat centraal uitschakelen in elk geval is verzekerd. Het gaat straks om maatwerk per gebouw. De voorbereidingen voor het onderzoek zijn net begonnen. Met de eigenaren van alle complexen die in aanmerking komen, wordt een eerste verkennend gesprek gevoerd.
 
Woningen
Ook bij woningen met mechanische ventilatie moet het systeem worden uitgeschakeld, wanneer er vlakbij een ongeval plaatsvindt waarbij gevaarlijke stoffen vrijkomen. Overigens kan niet elk systeem worden uitgezet en mag volgens het Bouwbesluit een mechanisch ventilatiesysteem van een woning nooit worden uitgezet. In het geval van een ongeluk met gevaarlijke stoffen luidt niettemin het advies om de stekker van het ventilatiesysteem eruit te trekken of in de meterkast de stop van de betreffende groep eruit te halen. Bewoners van woningen zonder mechanische ventilatie wordt geadviseerd om bij een ongeluk met gevaarlijke stoffen naar een ruimte in de woning te gaan die niet wordt geventileerd.

 
Nieuwe abonnees welkom
Weet u nog mensen die mogelijk belangstelling hebben voor deze nieuwsbrief?
Wijs hen dan op
www.mhrsignaal.nl of mail hen deze link. Nieuwe abonnees zijn altijd welkom.
Copyright © 2019 M-H-R Signaal, All rights reserved.

M-H-R Signaal is een gezamenlijke uitgave van de gemeenten Moerdijk, Halderberge en Roosendaal en Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.

Realisatie: Mercuur communicatie
 






This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
MHR Signaal · Nieuwsbrief Basisnet Spoor · Moerdijk - Halderberge - Roosendaal, NL · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp