Marion Beltman MSM
management, advies en training
voor kunst, design en cultuur

Beste <<First Name>>,

Leidinggevende bij een kleine culturele organisatie?
... Dan is de Crash Course Cultureel Ondernemerschap echt iets voor jou!


In mei vindt opnieuw de Crash Course Cultureel Ondernemerschap plaats. Tijdens deze vijfdelige training ontvang je concrete handvatten op het gebied van leiderschap, ondernemerschap, marketing en financiën. Je werkt aan het creëren van een eigen ondernemende strategische visie. En ook aan het ontwikkelen van praktische vaardigheden die nodig zijn voor een gezonde toekomst van je organisatie. De cursus richt zich op leidinggevenden van culturele instellingen (zowel zakelijk als artistiek) en zelfstandig ondernemers in de cultuursector. Tijdens vorige edities deden onder meer het Impakt Festival  Utrecht, CBK Rotterdam, Fonds Podiumkunsten, het Belastingmuseum en World Music Forum NL mee.

Cursusdata zijn 7/5, 14/5, 21/5, 28/5 en 4/6 van 15.30 tot 21.00 uur (inclusief eten). De training wordt georganiseerd door binoq atana in samenwerking met Cultuur-Ondernemen. Docenten: Marving Sutherland, Marion Beltman en Erika Happe. Meer informatie over de afzonderlijke modules en kosten. Inschrijven kan via hier.
 
Foto credits: Binoq
Uit de dagelijkse praktijk: Peters' worsteling met een subsidieaanvraag

Peter is een hardcore ontwerper/beeldend kunstenaar. Hij heeft een enorm project in voorbereiding, dat zowel beeldend als technisch razend interessant is. Daarbij heeft hij een flink aantal externe partners waarmee hij gezamenlijk optrekt om zijn ideeën ook daadwerkelijk te kunnen realiseren. Zowel een instrumentenmaker, een natuurkundige als een software ontwikkelaar dragen hun aandeel bij in het uitwerken van dit intrigerende concept. 

Peter vroeg zich af hoe hij dit alles het beste kan beschrijven in een adequate subsidieaanvraag. Behoorlijk complex. Helemaal als je zowel ontwikkelaar, projectleider, onderzoeker als maker bent. En dan wil je ook nog de stroom aan ideeën kanaliseren… 

Het was mij een groot genoegen om alle uitspraken en intenties samen met deze dynamische maker te ordenen; relevant van minder relevant te onderscheiden. En niet onbelangrijk: om antwoorden te vinden op vragen waar Peter zelf nog niet aan gedacht had. Want deze waren onmisbaar voor de adequate aanvraag.

Ook het overzicht kwijt of behoefte aan een externe blik om samen je aanvraag te concretiseren? Voor (gesubsidieerde) mogelijkheden voor coaching, zie mijn website.
Of bel/mail me.
 
Aanvraag Cultuurplan 2021-2024: neemt de stress al toe...?

In deze nieuwsbrief wees ik er al vaker op: eind dit jaar/ begin volgend jaar start de nieuwe aanvraagronde voor het nieuwe cultuurplan 2021-2024. Slimme podiumkunstenaars, culturele instellingen en theatergezelschappen bereiden zich nu al voor op die aanvraag.

Ook Stichting Kunstuitleen Utrecht benaderde mij voor het maken van een businessplan voor een periode van 3 tot 5 jaar. Dit plan dient de komende jaren als strategisch document voor besluitvorming. Aandachtspunten in dit businessplan zijn onder andere het verdienmodel, het klantprofiel, de collectie en de marketing. Inmiddels zijn we hard aan het werk om samen een coherente versie op te stellen.

Voor hulp bij het (her-)schrijven van je aanvraag kan je ook aankloppen bij de coöperatie Onbegrensde Zaken, waar ik deel van uit maak.
 
Afronding NCOI-module Storytelling

Expertise is ingewikkelde stof begrijpelijk kunnen uitleggen. En als een ander het niet begrijpt, dan heeft de docent het niet goed genoeg uitgelegd. Deze overtuiging vormt de basis van elke training die ik geef. En dat het (nog steeds) werkt, blijkt wel uit deze enthousiaste feedback.

‘Tijdens deze module heeft mevrouw M. Beltman mij de juiste begeleiding en wijze feedback gegeven. Haar motivatie werkte voor mijn aanstekelijk, de manier van begeleiding heeft mij goed geholpen om deze moduleopdracht tot het juiste einde te brengen. Haar prettige manier van lesgeven en het vinden van de juiste elementen om tot een goede story te komen zijn inspirerend, leerzaam en interessant.’ Heerlijk om zo herinnerd te worden als docent!
 
Feedback workshop Mijn 2019

Ook in de workshop Mijn 2019 sloot m'n aanpak en materiaal goed aan bij de leerwensen van de deelnemers. Ze schreven naderhand:
‘Ik vond het een prettige workshop; ik weet nu beter waar ik heen wil en welke stappen daarvoor nodig zijn. Dit had/heb ik nodig. Ik wilde meer duidelijkheid en rust voor mijzelf creëren. Dit is gelukt. Ik heb nu op papier staan wat ik ga doen’. ‘Het is nu veel helderder wat in 2019 mijn prioriteiten zijn. Ik heb nu orde in mijn oorspronkelijke chaos. De begeleiding was prettig en kundig. Ik vind dat je goed op iedereen in gaat, aanvult en fijne vragen stelt.’
 
'Belangrijk' en 'Urgent'

In deze workshop stonden we ook stil bij de timemanagement-matrix van Covey. Belangrijk bij timemanagement is het stellen van prioriteiten. Je haalt al snel de begrippen ‘Belangrijk’ en ‘Urgent’ door elkaar.

Belangrijke zaken zijn zaken die te maken hebben met de continuïteit van je bedrijf. Die zaken kan je plannen en verbeteren, hier is ruimte voor ontwikkeling en kansen!

Urgente zaken zijn afhankelijk van een deadline en lijken soms op ‘brandjes blussen’, zoals het oplossen van allerlei acute problemen. 
Is iets Onbelangrijk en Urgent? Dan ben je vaak de branden van anderen aan het blussen. Ook niet zo slim.

En het kwadrant Onbelangrijk en Niet Urgent moet je helemaal vermijden, want dit is het ‘vluchtkwadrant’. Dat klinkt logisch toch? En wat betekent dat dan voor jouw praktijk?

Meer weten? Voor (gesubsidieerde) mogelijkheden voor coaching, zie mijn website. Uiteraard mag je ook bellen of mailen.
 
Credits: Logikos
 

En zoals altijd: veel dank en heel fijn als je mijn nieuwsbrief met anderen deelt! ☺

Wil je reageren op het bovenstaande en/of wil je van gedachten wisselen over je bedrijf? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Facebook
Twitter
LinkedIn
www.marionbeltman.nl
Marion Beltman
06 - 38 41 87 70

uitschrijven    nieuwsbrief-voorkeuren 

Email Marketing Powered by Mailchimp