Copy
 
STUK teollisuuden ja tutkimuksen ProInfo-uutiskirje
  27.3.2019  
 
Uusi säteilylaki tuntuu säteilynkäyttäjän arjessa
 
   
  Uuden säteilylain tultua voimaan asia pysyy samana, mutta moni asia myös muuttuu. Tässä uutiskirjeessä kerrotaan joitain säteilyn käyttäjiä teollisuudessa ja tutkimuksessa koskevia uuden säteilylain mukaisia asioita, joita on noudatettava turvallisuusluvan alaisessa toiminnassa. 

Kaikki lakiin liittyvät siirtymäajat on annettu säteilylain 202 §:ssä. Jos asiaa ei ole mainittu tässä pykälässä, se on velvoittava heti säteilylain astuttua voimaan.

Säteilylakiin liittyen on julkaistu myös seuraavat ionisoivaa säteilyä koskevat asetukset:
  • Valtioneuvoston asetus ionisoivasta säteilystä (1034/2018)
  • Sosiaali- ja terveysministeriön asetus ionisoivasta säteilystä (1044/2018).
  • Sosiaali- ja terveysministeriön asetus Säteilyturvakeskuksen suoritteista perittävistä maksuista 1259/2018
Säteilyturvakeskus antaa lisäksi lain nojalla määräyksiä. STUKin säteilylain ja ydinenergialain nojalla antamat määräykset on koottu STUKin nettisivulle. Määräykset ovat suoraan velvoittavia, eikä niistä voi poiketa. Kaikki valmisteltavat määräykset tulevat lausuttaviksi osoitteeseen lausuntopalvelu.fi -sivustolla.
 
 
 
  Uuden toiminnanharjoittajan velvollisuudet tai tarkennukset näihin

Toiminnanharjoittajan yleisistä velvollisuuksista säädetään säteilylain 5 luvussa. Toiminnanharjoittajan on huolehdittava toiminnan järjestämisestä siten, että toiminta täyttää laissa säädetyt vaatimukset ja että säteilyturvallisuuspoikkeamat on riittävän tehokkaasti estetty ja niiden seuraukset ovat mahdollisimman vähäiset.

Toiminnanharjoittajan on toteutettava sellaiset toimenpiteet säteilyturvallisuuden parantamiseksi, joita voidaan pitää perusteltuina niiden laatuun ja kustannuksiin sekä säteilyturvallisuutta parantavaan vaikutukseen nähden.


Lue lisää
 
 
  Säteilyturvakeskus muuttaa tapojaan

Säteilyturvakeskus suuntaa valvontaansa säteilylain ja Säteilyturvakeskuksen strategian mukaisesti enemmän riskiperusteisesti. Tämä saattaa näkyä esimerkiksi toimintojen tarkastuksissa ja uusina valvontakeinoina.

Muutoksia tulee myös turvallisuuslupien ja päätösten esitystapaan. STUK tekee myös uusia asiointia helpottavia lomakkeita.

STUK on myös tarkentanut tulkintaansa siitä, kuka voi olla turvallisuuslupahakemuksen, muutoshakemuksen tai –ilmoituksen hyväksyjä.

Lue lisää

 
 
 
  Osa turvallisuusluvan muutoksista pitää hakea ennen muutokseen ryhtymistä


Yleisimpiä lupamuutoksia, joihin on haettava muutos ennen muutoksen toteuttamista ovat

  • turvallisuusluvanhaltijan vaihtuminen
  • muutos, jonka seurauksena toiminta muuttuu vaativammaksi
  • säteilyturvallisuusvastaavan vaihtuminen tai muu merkittävä muutos johtamisjärjestelmässä
  • säteilylähteen käyttö muuhun tarkoitukseen kuin mihin lupa on myönnetty
  • toiminnanharjoittamispaikan vaihtuminen.


Toiminnanharjoittaja vastaa siitä, että hän tekee muutoshakemuksen niin ajoissa, että Säteilyturvakeskus ehtii käsitellä asian ennen toiminnan aiottua muuttamista. Säteilyturvakeskuksen tavoitteellinen käsittelyaika säteilytoiminnan lupa-asioille on 30 päivää.

Lue lisää

 
 
 
  Muutoksia säteilytyöntekijöiden henkilökohtaiseen annostarkkailuun

Henkilökohtainen annostarkkailu, jolla tarkoitetaan ulkoisen ja sisäisen säteilyn aiheuttaman henkilökohtaisen annoksen mittaamista ja määrittämistä, on järjestettävä kaikille luokkaan A kuuluville säteilytyöntekijöille. Myös luokkaan B kuuluville henkilöille voi olla tarkoituksenmukaista järjestää annostarkkailu.

Toisin kuin aiemmin, luokassa A mittausjakson pituus on aina enintään kuukausi. Aiemmin niissä tehtävissä, joissa työntekijä oli luokiteltu luokkaan A pelkästään sen vuoksi, että hän voi joutua säteilyturvallisuuspoikkeamassa alttiiksi säteilylle, oli mittausjakson mahdollista poikkeuksellisesti olla pidempi kuin yksi kuukausi. Luokassa B mittausjakson pituus on enintään kolme kuukautta, kuten aiemminkin.


 
 
 
  Ulkopuolisten työntekijöiden suojelun on oltava yhtä hyvää kuin toiminnanharjoittajan omien työntekijöiden - työnantajan on kannettava oma vastuunsa

Ulkopuolisella työntekijällä tarkoitetaan toiminnanharjoittajan säteilytoimintaan osallistuvaa muuta kuin toiminnanharjoittajan palveluksessa olevaa työntekijää, työharjoittelijaa tai opiskelijaa.

Aiemmin säteilylaissa on korostettu toiminnanharjoittajan vastuuta säteilytoiminnasta kokonaisuudessaan. Toiminnanharjoittaja vastaa jatkossakin toiminnan säteilyturvallisuudesta, mutta työntekijöiden säteilysuojelun osalta vastuut jakautuvat toiminnanharjoittajan ja ulkopuolisen työntekijän työnantajan kesken. Tarkemmin tätä vastuunjakoa on säädetty säteilylain 102—104 §:ssä. Ulkopuolisilla työntekijöillä on oltava samantasoinen suojelu kuin toiminnanharjoittajan omilla työntekijöillä.

Myös työntekijöiden annosrekisteriin tallennetaan jatkossa tieto sekä toiminnanharjoittajista ja ulkopuolisten työntekijöiden työnantajista. Tähän käytäntöön siirrytään kevään 2019 aikana, kun annosrekisteriin saadaan tehtyä tarvittavat muutokset.


 
 
 
 
  Uuden säteilylain mukaiset hakemuslomakkeet

Uuden säteilylain mukaiset hakemuslomakkeet löytyvät nyt STUKin internetsivuilta osoitteesta www.stuk.fi/lomakkeet

STUK toivoo, että toiminnanharjoittajat käyttävät uusia lomakkeita ilmoittaessaan toiminnan muutoksista tai hakiessaan muutosta turvallisuuslupaan.

 
 
 
  Säteilyturvallisuuspäivät Tampereella 8. ja 9. lokakuuta
 
Teollisuuden ja tutkimuksen 13. säteilyturvallisuuspäivät järjestetään 8.-9.10.2019 Tampereella (Solo Sokos Hotel Torni Tampere). Ilmoittautuminen ei ole vielä mahdollista, mutta Ilmoittautumaan pääsee ennen kesälomia. Päivät on tarkoitettu teollisuuden ja tutkimuksen toiminnanharjoittajille, säteilyturvallisuusvastaaville (ent. vastaava johtaja) ja muille säteilyn käyttäjille.