Copy
Start poëziefestival 30 mei 2019
in Doopsgezinde Kerk, Frankestraat 24
Lees deze nieuwsbrief online

Nieuws van De Haarlemse Dichtlijn



Hemelvaartfestival 30 mei

Dit jaar houden we niets geheim tot het laatste moment, maar delen we alles! Want we weten met grote zekerheid dat het ook dit jaar weer een fantastisch festival wordt, laagdrempelig voor het publiek vanwege de variatie, gezellig voor de deelnemers om collega-dichters te ontmoeten en bijzonder vanwege de fraaie locaties waar opgetreden wordt.

De opening om 12.00 uur, is in de kerk van de Doopsgezinde Gemeente, Frankestraat 24, met Sylvia Hubers en het projectkoor Muziek & Poëzie van het oudste mannenkoor van Haarlem: Zang & Vriendschap.

Vereenigde Doopsgezinde Gemeente Haarlem - home

De drie rondes poëzie in parallelle programma's van maximaal tien dichters, starten respectievelijk om: 13.15 uur, 14.25 uur en 15.35 uur. Elke ronde duurt drie kwartier. Zo houden we de vaart erin en heeft iedereen de gelegenheid om nog even verder te kijken, een hapje en/of een drankje te doen en weer op tijd te arriveren bij het volgende podium voor een nieuwe ronde.

De podia staan hier:
- Jansstraat33, Jansstraat 33
- Hof20, Begijnhof 20
- Zang & Vriendschap, Jansstraat 74-zwart
- Archeologisch Museum Haarlem, Grote Markt 18-kelder
- Café Koops, Damstraat 4
- Wijnlokaal Louwtje, Lange Veerstraat 11 - 13

De nazit is vanaf 16.30 uur bij café Koops in de Damstraat. Iedereen is welkom en de organisatie staat open voor suggesties en verbeterpunten voor het festival in 2020. 
 
Oh ja, <<Voornaam>>, we zijn nog niet bij honderd. Tip iedereen die jij een podium gunt. Hier vinden ze de informatie... Op 3 mei sluiten we de inschrijfperiode. Of eerder, zodra de honderdste deelnemer zich heeft aangemeld.


Open podium 23 april


Maak ruimte in je agenda voor ons open podium, want het is alweer de een-na-laatste editie van dit seizoen! Dichters welkom! Publiek welkom! Wil je voordragen? Mail dan met Lieneke: podia@haarlemsedichtlijn.nl


Mette van Dijk (foto: Rogier Klaase)

Mette van Dijk is onze hoofdgast. Zij was 'talk of the town' vorig jaar, na afloop van ons festival. We zijn heel blij dat ze haar gedichten van het festival nog een keer op ons open podium wil laten horen zodat we vast een beetje in de stemming komen voor donderdag 30 mei. En hoe is het nu eigenlijk met haar en met haar poëzie?
 

'Twee vergeten meer dan een' heet de publicatie (verwacht: juni 2019) van twaalf gedichten en drie korte verhalen van Cees van Hoore. Hij is bekend van zijn dichtbundels, romans en journalistieke werk, o.a. voor Haarlems Dagblad. 


Cees van Hoore (foto: Patricia Nauta )

Helaas kan Cees van Hoore i.v.m. ziekte niet zelf aanwezig zijn op ons podium. Wel schrijft hij speciaal voor deze avond een gedicht over Haarlem. Carolien Devilee (musicus en componist) en Miriam de Koning (tekenaar) vertellen over hun betrokkenheid bij het project: het boek, de gedichten, de korte verhalen, de muziek, de tekeningen, de video, de vertaling én de crowdfunding voor de drukkosten. Meer weten? kijk alvast op www.voordekunst.nl/projecten/8475-twee-vergeten-meer-dan-een-1
 



Muziek is er van Onder de Maan. Dit duo bezocht ons podium al eerder (maart 2016) en past met hun performance perfect tussen de poëzie. Deze keer komen ze met z'n drieën en mogen we nog meer muzikaliteit verwachten!

Ten slotte, dit is geen nieuws, maar goed om te weten: als je koffie drinkt, kom dan eerder dan 20.00 uur, want de koffiemachine van Hans zwijgt zodra we zijn begonnen.

Misschien wil je wel mee-eten en kennismaken met de gasten en organisatie van de Haarlemse Dichtlijn. Dat kan en kost maar 15 euro. Meld je aan bij Lieneke via de mail. Hetzelfde adres dat je gebruikt om je als dichter aan te melden als je wilt optreden op ons open podium: podia@haarlemsedichtlijn.nl.
 


Poëzienieuws uit Utrecht

Straatpoëziewandelingen en straatpoëziefietstochten in 2019

Na de succesvolle straatpoëziewandelingen die Tim van den Hoed van De Utrechtse Boekenbar en Kila van der Starre (Universiteit Utrecht), in 2018 organiseerden (acht uitverkochte edities), is besloten om ook voor 2019  zonnige poëzieplannen te maken!



Dit voorjaar kun je niet alleen mee op een straatpoëziewandeling door Utrecht, er is ook een straatpoëziefietstocht uitgestippeld, zodat je straatgedichten buiten de singel kunt bezoeken.

Tijdens de wandeling en de fietstocht vertelt Kila over de gedichten die je tegenkomt. Wie heeft die daar geplaatst? Waarom? Wat weten we over de dichter? En over het gedicht? Ook vertelt ze over het fenomeen ‘straatpoëzie’ in bredere zin. Is het een nieuw fenomeen? En waarom bestaat het eigenlijk?

In 2017 lanceerde Kila in het kader van haar promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht over ‘poëzie buiten het boek’ de website Straatpoezie.nl. Op die site kan iedereen voorbeelden aanmelden van gedichten die dag en nacht te lezen zijn in de openbare ruimte van Nederland en Vlaanderen.

Het is de eerste keer dat er structureel een inventarisatie wordt gemaakt van de straatpoëzie in de Lage Landen. Inmiddels staan er meer dan 2.000 gedichten op de kaart! De database geeft literatuurwetenschappers ontzettend veel informatie over dit fenomeen. Tijdens de wandelingen en fietstochten vertelt Kila ook over die data. Waar zijn de meeste straatgedichten te lezen? En welke dichter komt het vaakst voor in onze openbare ruimte?

Reserveren voor wandeling of fietstocht is verplicht. Meld je aan via de site van  Kila van der Starre.

Kila was in juni 2018 bij ons te gast op ons varende podium, de Waterkoets.
Copyright © 2019 Stichting De Haarlemse Dichtlijn, Alle rechten voorbehouden.


Voorkeuren wijzigen of uitschrijven?

Email Marketing Powered by Mailchimp