Copy
View this email in your browser

Σχετικά με το έργο BeePathNet

 

Μια ολιστική προσέγγιση της αστικής μελισσοκομίας, που έχει ήδη αναπτυχθεί στην πόλη της Λιουμπλιάνα, θα μεταφερθεί σε πέντε “φιλικές προς τις μέλισσες” ευρωπαϊκές πόλεις και το δίκτυο “BeePathNet” θα δημιουργήσει εκείνες τις ευνοϊκές συνθήκες που απαιτούνται για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης αστικής μελισσοκομίας.

Μέσω της ευαισθητοποίησης για τη σημασία των μελισσών και της συνειδητοποίησης όλων όσων ζουν και δρουν στις πόλεις, συμβάλλουμε σε ένα καθαρότερο και πιο πράσινο περιβάλλον καθώς και στη διατήρηση των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας.

Βασικές δραστηριότητες του έργου


Όλες οι δραστηριότητες του έργου θα επικεντρωθούν κατά κύριο λόγο στην ενδυνάμωση των μελών των τοπικών ομάδων και του συντονιστή τους που θα συσταθούν στις πέντε „Πόλεις Μεταφοράς της Καλής Πρακτικής” (Transfer Cities), προκειμένου να αποκτήσουν τις ικανότητες και τις γνώσεις που απαιτούνται για την περαιτέρω ανάπτυξη και αναβάθμιση της αστικής ολιστικής προσέγγισης της μελισσοκομίας στις πόλεις τους. Θα διοργανωθούν επίσης μια σειρά από θεματικές συναντήσεις και διάφορες δραστηριότητες προβολής σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ώστε να διαδοθεί το κίνημα της αστικής μελισσοκομίας και σε άλλες πόλεις.

Οι βασικές δραστηριότητες του έργου είναι:

  • Καθορισμός των διαδικασιών και του τρόπου λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Εργασίας και η ανάπτυξη σχεδίων δράσης για την αστική μελισσοκομία σε κάθε πόλη-εταίρο.
  • Γνωριμία των μελών της Τοπικής Ομάδας κάθε πόλης-εταίρου με την Καλή Πρακτική 'BEEPATH' με ξενάγησή τους στο “μονοπάτι” που φτιάχτηκε στην πόλη της Λιουμπλιάνα και με εκπαίδευσή τους.
  • Μελέτη περίπτωσης (Case Study), για κάθε πόλη – εταίρο, του Δικτύου Μεταφοράς και οι θεματικές συναντήσεις των εταίρων. Κάθε πόλη επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ενός από τα εξής “θέματα”: διατήρηση της βιοποικιλότητας στις αστικές περιοχές, εκπαιδευτικά πακέτα BeePathNet, ευαισθητοποίηση πολιτών, ανάπτυξη "μελισσοδιαδρομών", ανάπτυξη νέων προϊόντων μέλισσας.
  • Ανάπτυξη μιας σειράς θεματικών οδηγών, ενημερωτικών δελτίων και φυλλαδίων με σκοπό τη μεταφορά της γνώσης στα εμπλεκόμενα μέλη, στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης και πέραν αυτής.
  • Οργάνωση και προβολή των αποτελεσμάτων του έργου, των καλών πρακτικών των εταίρων, των επιτευγμάτων κ.λπ. μέσω ποικίλων μέσων ενημέρωσης.
  • Διοργάνωση δράσεων για τον εορτασμό  της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Μέλισσα (20 Μαΐου) και στις έξι πόλεις-εταίρους το 2020, υπό την ομπρέλα του BeePathNet, καθώς και συμμετοχή σε άλλες εκδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο.
  • Τελικό συνέδριο για το BeePathNet.

Εταίροι δικτύου BeePathNet:

 

Το δίκτυο BeePathNet συνδέει 6 πόλεις της ΕΕ –την πόλη Ljubljana στη Σλοβενία, ως επικεφαλής εταίρο, την πόλη Amarante στην Πορτογαλία, την πόλη Bydgoszcz στην Πολωνία, την πόλη Cesena στην Italia, την περιοχή Hegyvídek - XII. district of Budapest στην Ουγγαρία και την Nea Propontida στην Ελλάδα.

Μια τέτοια σύνθεση εταιρικής σχέσης επιτρέπει στο πρόγραμμα BeePathNet να καλύψει ένα μεγάλο εύρος κλιματολογικών συνθηκών για τη μελισσοκομία στην ΕΕ (Ατλαντικό, Ηπειρωτικό, Μεσόγειο, Αλπικό) καθώς και να συμπεριλάβει τις πολιτιστικές και κοινωνικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των πόλεων. Επιπλέον, οι εταίροι επιλέχθηκαν με βάση τις ειδικές γνώσεις και τις καλές πρακτικές που ήδη διαθέτουν σχετικά με τη μελισσοκομία και τις οποίες θα συνεισφέρουν στη διαδικασία μεταβίβασης και ανταλλαγής με τις άλλες πόλεις.

Από το „BEE PATH' του Δήμου της Ljubljana... στο Δίκτυο „BeePathNet“

 

Όλα ξεκίνησαν το 2015 όταν ο Δήμος της Λιουμπλιάνα δημιούργησε το πρόγραμμα „BEE PATH“. Μέσα σε δυόμισι χρόνια εξελίχθηκε για να γίνει τελικά ένα δίκτυο πολιτών που ενδιαφέρονται να συνεχιστεί η συνεργασία που είχαν αναπτύξει κατά τη δημιουργία και ανάπτυξη της αρχικής ιδέας της αστικής μελισσοκομίας. Οι πολίτες που συμμετέχουν στο δίκτυο εργάζονται σε εθελοντική βάση ώστε να έχουν συνέχεια οι δράσεις: η συζήτηση για τις προκλήσεις, η αναζήτηση λύσεων, η ανάπτυξη νέων προϊόντων, το τουριστικό και εκπαιδευτικό μονοπάτι που προβάλλει τη σημασία των μελισσών και της αστικής μελισσοκομίας, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ευαισθητοποίηση των ομάδων-στόχων, αποτελώντας ένα „think-tank“ και ένα φυτώριο για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών ιδεών.

Παρόλο που η επιτυχία της Λιουμπλιάνα επιβραβεύθηκε με  την απονομή του τίτλου της Καλής Πρακτικής από το URBACT, η πόλη της Λιουμπλιάνα έχει την πεποίθηση ότι το „BEE PATH“ δεν είναι ένα έργο που τελείωσε αλλά μάλλον ένα έργο που προοδεύει - αναπτύσσεται και εξελίσσεται σε καθημερινή βάση. Ως επιστέγασμα, αποφάσισε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που της δίνεται να μεταφέρει την Καλή Πρακτική σε άλλες πόλεις της ΕΕ μέσω του Δικτύου Μεταφοράς „BeePathNet“ αλλά επίσης και να μάθει από αυτές.


Περισσσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο:  https://urbact.eu/beepathnet
Εγγραφείτε στη λίστα e-mail
 

Θέλετε να ενταχθείτε στο σμήνος μας; Εγγραφείτε στη λίστα e-mail

Μέλισσα η ευφυής


Άλλες πηγές για να διευρύνετε τις γνώσεις σας
Μελισσοκομία στη Μεσόγειο - από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα - σημαντικά ευρήματα, ιστορικά και αρχαιολογικά, που παρουσιάζονται από το Ισραήλ, την Τουρκία, την Αίγυπτο και τις Κυκλάδες και τη Μεσόγειο, καλύπτοντας 4.000 χρόνια πρακτικής μελισσοκομίας.
 
Οι άγριες μέλισσες (βομβίνοι) που ζουν στις αστικές περιοχές διάγουν υγιέστερη ζωή σε σχέση με τους ομολόγους τους που ζουν σε αγροτικές περιοχές. Οι αποικίες τους είναι μεγαλύτερες, τροφοδοτούνται καλύτερα και είναι λιγότερο επιρρεπείς σε ασθένειες. Τα αστικά μελίσσια επίσης επιβιώνουν καλύτερα από τα αντίστοιχα στις αγροτικές περιοχές. Διαβάστε περισσότερα στο σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Royal Society Publishing.

Νέα από τις... ΜελισσοΠόλεις

Η εναρκτήρια συνάντηση της 2ης Φάσης του BeePathNet

Η 2η Φάση του έργου BeePathNet ξεκίνησε με την εναρκτήρια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Hegyvídek - XII. Διαμέρισμα της Βουδαπέστης (Ουγγαρία), από τις 11 έως τις 14 Φεβρουαρίου του 2019. Ο δήμαρχος της πόλης, κ. Zóltan Pokorni, υποδέχθηκε τους συμμετέχοντες και παρουσίασε το όραμά τους σχετικά με τη δημιουργία ενός αστικού μελισσοκομικού κινήματος στο Hegyvídek. Για να τον ενθαρρύνει σε αυτή την αποστολή, η Maruška Markovčič, συντονίστρια του έργου BeePathNet, τού έδωσε ένα αναμνηστικό νόμισμα το οποίο εξέδωσε η Τράπεζα της Σλοβενίας για τον πρώτο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Μελισσών.

Εκτός από τη σκληρή δουλειά που συζητήσαμε για τη διαχείριση και υλοποίηση του έργου, επισκεφθήκαμε το πράσινο γραφείο, την πράσινη στέγη στην κορυφή του κτηρίου του δήμου και δοκιμάσαμε διάφορες ποικιλίες τοπικού μελιού. Δείτε περισσότερα στο Facebook και στο Twitter και στο δελτίο τύπου.

Πολλά πράγματα συνέβησαν κατά τους πρώτους μήνες της 2ης Φάσης του έργου μας. Κάποια από αυτά παρατίθενται παρακάτω:

Amarante

εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά σε νηπιαγωγεία, συνεργασία με δύο δημοτικά έργα που θα δημιουργήσουν ερμηνευτικό κέντρο μελιού, δημιουργία διαδρομών μελιού και ενός καταλόγου ντόπιων παραγωγών.


Bydgoszcz

έλεγχοι ποιότητας του μελιού από τον Δήμο του Bydgoszcz, έναρξη της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Οικονομικών του Bydgoszcz, που συμμετέχει στην οργάνωση της Ημέρας του Μελισσοκόμου.


Cesena

παρουσίαση του δικτύου BeePathNet στην ιταλική εθνική εκδήλωση του Σημείου Επαφής URBACT της Ιταλίας και πρώτη προσπάθεια για ανάπτυξη συνεργασίας με τις πόλεις Genova και Casoria. Παρουσίαση του έργου στο συνέδριο Apimell στην Piacenza.

Hegyvídek - XII. περιφέρεια της Βουδαπέστης

προετοιμασία για φύτευση μελιτοφόρων φυτών και πρώτες συζητήσεις με τοπικό σύλλογο ηλικιωμένων γυναικών για να κατασκευασθούν κούκλες μέλισσας.


Ljubljana

παρουσίαση του δικτύου BeePathNet στο  Be(e) Forum που διοργανώθηκε από τον Δήμο της Ljubljana και τη Ένωση Επαγγελματιών Ξεναγών της Σλοβενίας και παρακολούθηση της εθνικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Σημείο Επαφής URBACT της Σλοβενίας.


Νέα Προποντίδα

Παρακολούθηση της εθνικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το Σημείο Επαφής του URBACT της Ελλάδας στην Αθήνα, διοργάνωση αρκετών συναντήσεων με υπηρεσίες εντός του Δήμου και πρώτη συνάντηση με τους ενδιαφερόμενους για ενθάρρυνση της συμμετοχής τους στην τοπική ομάδα δράσης.

Κάτι...βουίζει!

28 Μαρτίου 2019


Βουδαπέστης, Ουγγαρία

28 Μαρτίου 2019 - Εκπαιδευτική παρουσίαση των αγριολούλουδων, Πολιτιστικό σαλόνι, Hegyvidék - XII. περιοχή της Βουδαπέστης, Ουγγαρία, 28. 3. 2019, Διοργάνωση του Δήμου Hegyvidék (Γραφείο Πρασίνου).


30 Μαρτίου 2019


Sábado, Πορτογαλία

Εργαστήρι: Παραδοσιακός Τρόπος Παραγωγής υδρομελιού, Sábado, Πορτογαλία, 30. 3. 2019. Διοργάνωση από “Runas Hidromel”.


Μάρτιος – Απρίλιος, 2019


Cesena, Ιταλία

Μάρτιος – Απρίλιος, 2019 – Μαθήματα Μελισσοκομίας 2019, Cesena, Ιταλία, Μάρτιος και Απρίλιος 2019. Διοργάνωση από τα μέλη της Τοπικής Ομάδας (ULG), Istituto Lugaresi, το Γεωργικό Ινστιτούτο της Cesena και την “AFA- Ένωση Μελισσοκόμων".


Απρίλιος 2019


Λιουμπλιάνα, Σλοβενία

”Ας βοηθήσουμε τη μέλισσα- Ας φυτέψουμε λουλούδια στην πόλη”, Λιουμπλιάνα, Σλοβενία, αρκετές δραστηριότητες τον Απρίλιο του 2019. Διοργάνωση από την πόλη της  Λιουμπλιάνα και τα μέλη της τοπικής ομάδας του BEE PATH (BTC, A1, Βοτανικός Κήπος).

Λιουμπλιάνα, Σλοβενία

Οι μέλισσες της Λιουμπλιάνα σε κόμιξ - πρώτη παρουσίαση κόμιξ με πρωταγωνιστές της μέλισσες. Ljubljana, Σλοβενία, Απρίλιος. Διοργάνωση από την πόλη της  Λιουμπλιάνα.

28 Απριλίου 2019


Βουδαπέστης, Ουγγαρία

Η ημέρα της γης στο Annarét, Normafa, Hegyvidék – XII. Διαμέρισμα της Βουδαπέστης, Ουγγαρία, 28. 4. 2019. Διοργανώνεται από τον Δήμο του Hegyvidék (Γραφείο Πρασίνου).


20 Μαΐου 2019


Νέα Προποντίδα, Ελλάδα

Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Μέλισσας , Κεντρική Πλατεία Ν. Μουδανιών Διοργανώνεται από τον Δήμο Νέας Προποντίδας.


22 Μαΐου 2019


Νέα Προποντίδα, Ελλάδα

Ημερίδα:“ Τα οφέλη των προϊόντων της μέλισσας για την υγεία και την ομορφιά” Κλειστό θέατρο Νέων Μουδανιών, Νέα Προποντίδα. Διοργανώνεται από τον Δήμο Νέας Προποντίδας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο “ΠΛΕΥΣΙΣ”.

Φανταστικά πράγματα σχετικά με τις μέλισσες

Ο FAO των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι πάνω από το 75% των παγκόσμιων καλλιεργειών τροφίμων εξαρτάται από την επικονίαση.
#Savethebees.
Δείτε το video
Για να φτιαχτεί ένα κιλό μέλι θα πρέπει να μαζευτεί από τις μέλισσες νέκταρ από δυο εκατομμύρια λουλούδια.
20 Εκπληκτικά Πράγματα για το Μέλι!
Δείτε σχετικά
Υπάρχουν 16.000 είδη μελισσών. Μόνο το 5% από αυτές είναι κοινωνικές μέλισσες όπως η πιο κοινή που όλοι ξέρουμε: η μέλισσα που φτιάχνει μέλι.
Περισσότερα
Partners
Copyright © 2019 BeePathNet, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp