Copy
Bekijk de online versie in uw browser
Radboudumc nieuwsbrief
28 maart 2019
Miljoen gaatjes minder
Zwaarlijvigheid en diabetes zijn vaak gebruikte argumenten voor de invoering van een suikertaks op zoete frisdranken. Zo’n belasting heeft ook effecten op de kwaliteit van ons gebit. Onderzoekers van het Radboudumc becijferden dat een extra belasting van twintig procent op zoete frisdranken een miljoen minder gaatjes oplevert.
Lees meer
Kaken kweken met je ribben
Een 3D-geprinte bioreactor plaatsen op de ribben om bot te kweken voor een reparatie van de kaak. Met medewerking van het Radboudumc voerde een groep Amerikaanse onderzoekers dit proces uit bij zes schapen.
Lees meer
Impuls onder controle
Onbeschermd seksueel contact en intraveneus druggebruik zijn belangrijke besmettingsroutes voor infectieziekten zoals hiv, hepatitis en syfilis. Om de kans op infecties te verkleinen is meer kennis belangrijk, maar vooral betere impulscontrole, blijkt uit onderzoek onder vrouwelijke gevangenen in Indonesië.
Lees meer
De nieuwe mens wordt nooit meer ziek
Vaccins en medicijnen beschermen ons tegen ziektes. Kunnen we ons afweersysteem zo sterk maken dat we nooit meer ziek worden? Gaan we ziektes ooit helemaal uitroeien? Op 3 april voelen we drie wetenschappers hierover aan de tand.
Lees meer
Bijzonder hoogleraar Marc Thelen
Klinisch chemicus Marc Thelen is met ingang van 1 maart 2019 benoemd tot bijzonder hoogleraar Kwaliteit in de medische laboratoriumzorg aan de Radboud Universiteit/Radboudumc. De leerstoel is mogelijk gemaakt door de Stichting Kwaliteitsbewaking Medische Laboratoriumdiagnostiek (SKML).
Lees meer
ERC Advanced Grants
Carl Figdor en Mihai Netea ontvangen beiden een ERC Advanced Grant van rond de 2,5 miljoen euro. Met deze Europese onderzoekssubsidie kunnen zij de komende vijf jaar nieuw onderzoek starten. In totaal werden in deze ronde 21 ERC Advanced Grants toegekend aan onderzoekers van Nederlandse onderzoeksinstellingen
Lees meer
Leon van Halder overleden
Tot ons grote verdriet is Leon van Halder overleden. Hij was tot voor kort voorzitter van de Raad van Bestuur van het Radboudumc. Enkele weken geleden legde hij zijn functie neer vanwege ziekte.
Lees meer
Divider
Wetenschap uitgelicht
Arts-onderzoeker Sarah Verhoeff vertelt hoe zij met een radioactief label alle kankercellen in het lichaam van een patiënt kan laten ‘oplichten’, om zo het effect van immuuntherapie te onderzoeken. Met deze pitch won zij op 25 maart de publieksprijs tijdens de vijfde editie van Radboud Talks in een uitverkocht LUX. Neurowetenschapper Suhas Vijayakumar, promovendus bij het Donders Instituut, won de juryprijs met zijn pitch over wat ons mensen uniek maakt.
Lees meer
Immuuntherapie
In de laatste jaren heeft de behandeling van kanker met immunotherapie een snelle ontwikkeling doorgemaakt. Immunotherapie zet het eigen afweersysteem in om kankercellen aan te vallen. Het Radboudumc doet onderzoek naar verschillende vormen van immunotherapie.
Bekijk het dossier
Het Radboudumc voert veel wetenschappelijk onderzoek uit. Op onze website staat meer achtergrondinformatie en uitleg over het onderzoek naar ziektes en onderwerpen die vaak in het nieuws zijn.
Naar wetenschap uitgelicht
Divider
Uitgelicht
Het vergeten ion
Jeroen de Baaij is al tien jaar bezig met zijn onderzoek naar het effect van magnesium op ziektes zoals diabetes of nierfalen. In de eerste jaren stuitte hij op verbazing als hij over zijn onderzoek vertelde, maar ondertussen zijn artsen steeds meer overtuigd van het belang van magnesium bij verschillende ziektes.
Lees meer
Positieve wending
‘Wij zijn de medewerkers van jullie Translationeel Metabool Laboratorium zo ontzettend dankbaar.’ Aan het woord is Jacqueline Buma uit Hindeloopen. Samen met haar vriend Robert verloren ze twee zonen aan een zeldzame stofwisselingsziekte. Dankzij nieuwe inzichten vanuit het Radboudumc, hebben ze alsnog een gezonde dochter gekregen.
Lees meer
Een persoonlijk verhaal
Elke patiënt is uniek en heeft zijn eigen verhaal. De grootschalige moleculaire en klinische gegevens van een patiënt kunnen een deel van dit verhaal vertellen, maar dat is niet te begrijpen zonder geavanceerde computeranalyses. Peter Bram ’t Hoen ontwikkelt hier als hoogleraar bioinformatica methoden voor. Op 5 april houdt hij zijn oratie.
Lees meer
Divider
Agenda

3 april
De nieuwe mens wordt nooit meer ziek

15 mei
De nieuwe mens is onbetaalbaar

21 juni
Bessensap 2019

5 en 6 oktober
Weekend van de Wetenschap

6 - 10 november
InScience filmfestival
Ondertussen online 


Hoe is het om voor het eerst te snijden in een patiënt? Doodeng, superspannend of blij dat je het eindelijk zelf mag doen? Stefaan Bergé laat ons in Topdokters kennis maken met de mond, kaak en aangezichtschirurgie. Hij vertelt niet alleen hoe hij lipspleten behandelt, maar vooral wat het belang is van een aardige en lieve dokter.
Divider
© Radboudumc Postbus 9101 6500 HB, Nijmegen Netherlands
Iedere maand verschijnt de Radboudumc nieuwsbrief, met hierin nieuws over patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs van het Radboudumc. En met de agenda blijft u op de hoogte van aankomende activiteiten. U ontvangt deze e-mail omdat u zich heeft aangemeld voor deze nieuwsbrief. Kijk voor meer nieuws op www.radboudumc.nl.
Afmelden voor deze nieuwsbrief
Radboudumc wapen


Email Marketing Powered by Mailchimp