Copy
AOPA Hellas - ΗΔΕ 02/2019


AIRCRAFT OWNERS AND PILOTS ASSOCIATION 
ΠΡΟΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΠΕΤΑΣ
PROTECTING YOUR RIGHT TO FLY

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (ΗΔΕ) 2/2019

ΘΕΜΑΤΑ:

  1. ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ FRAPORT
  2. ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΕΣ VFR ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΜΑ ΑΘΗΝΩΝ
  3. Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ & ΑΞΙΑ ΤΗΣ AIR CREW CARD
  4. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
  5. 140ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΟΡΑ ΕΥΡΩΠΗΣ
  6. ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
  7. ΑΡΘΡΟ Ι. ΣΤΑΥΛΑ
  8. ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
  9. H ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ JEPPESEN
 
1. MΕΙΩΣΗ ΤΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ FRAPORT
Τελικά τα καταφέραμε!
Ύστερα από συζητήσεις και διαπραγματεύσεις μεταξύ ΑΟΡΑ Hellas και FRAPORT δύο ετών, η FRAPORT μειώνει τις τιμές των τελών προσγείωσης & στάθμευσης στα 14 αεροδρόμια από 1η Απριλίου 2019 για τα α/φη Γενικής Αεροπορίας, ως εξής:
Τέλη προσγείωσης
Για α/φη μέγιστου βάρους απογείωσης (MTOW) κάτω των 1.2 τόνων μείωση κατά 75%. Για α/φη μέγιστου βάρους απογείωσης (ΜΤOW) μεταξύ 1.2 και 2 τόνων κατά 50%
Τέλη στάθμευσης
Για α/φη μέγιστου βάρους απογείωσης (MTOW) κάτω των 1.2 τόνων μείωση 100% δηλ. δωρεάν για τις πρώτες 5 ώρες. Γιά διανυκτέρευση μείωση κατά 43%.
Για α/φη άνω των 1.2 τόνων ΜΤΟW, μείωση επίσης 43% κατά τους χειμερινούς μήνες.
Δυστυχώς παραμένει το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης διαθέσιμου χώρου  στάθμευσης για τα α/φη Γενικής Αεροπορίας στα 14 αεροδρόμια κατά τη θερινή περίοδο, με αποτέλεσμα να μην εγκρίνονται PPR’s  σε ποσοστό 90~95%. Επίσης σοβαρό πρόβλημα παραμένει το κόστος των υποχρεωτικών παροχών επίγειας εξυπηρέτησης οι εταιρίες των οποίων χρεώνουν δυσανάλογα για την κατηγορία τους τις πτήσεις Γενικής Αεροπορίας.
 
Η ΑΟΡΑ θεωρεί ότι αυτή η συμφωνία για την μείωση των τιμών από την Fraport, έρχεται να καλύψει το αντίστοιχο κενό στην σύμβαση παραχώρησης των 14 αεροδρομίων που υπέγραψε το κράτος το 2017, στην οποία, δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την εξυπηρέτηση των α/φών της Γενικής Αεροπορίας στην χώρα μας…   
Είναι περιττό να τονίσουμε ότι η ΑΟΡΑ Hellas θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να βελτιωθούν σε κάθε τομέα, οι συνθήκες της ΓΑ στην Ελλάδα, που αγωνίζεται να επιβιώσει μέσα από τεράστια οικονομικά προβλήματα (φόρους, τεκμήρια, πανάκριβα καύσιμα κλπ.) και όχι μόνο…
 
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι την AOPA Hellas εκπροσώπησαν στις διαπραγματεύσεις ο πρόεδρος Κυπριανός Μπίρης, ο αντιπρόεδρος Αργύρης Μάμας και το εκτελεστικό μας μέλος Ανδρέας Γουγάς, ενώ την Fraport ομάδα διευθυντικών στελεχών με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο (CEO) στην Ελλάδα Ηλία Μαραγκάκη, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.
 
Σχετικό δελτίο τύπου της AOPA Hellas στα Αγγλικά για το θέμα.
www.aopa.gr/en/information/news/872-aopa-welcomes-fraport-greece-new-pricelist
 
2. BΕΛΤΙΩΜΕΝΕΣ VFR ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΜΑ ΑΘΗΝΩΝ
Τον Μάρτιο 2019 η προσέγγιση Αθηνών επικοινώνησε μαζί μας και μας ενημέρωσε ότι προχωρούν με βελτιώσεις σε ύψη και ίχνη των VFR διαδρομών στην ΤΜΑ Αθηνών και πως σύντομα θα μας έχουν νεότερα. Αφορά τη συνεργασία μας που έχει ξεκινήσει από το Νοέμβριο του 2018, με την εν λόγω υπηρεσία της ΥΠΑ να ακούει τι έχει να πει ο χρήστης του εναέριου χώρου τον οποίο διαχειρίζονται και από πλευράς AOPA να έχει υποβληθεί μέχρι και πρόταση της αναδιάρθρωσης των διαδρομών με υπόδειγμα χάρτη. Η μεταξύ μας συνεργασία συνεχίζεται.
 
3. H ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΑ ΤΗΣ AIR CREW CARD
Η πρακτική αξία της κάρτας Αir Crew είναι σημαντική και το οικονομικό όφελος για τον κάτοχο-μέλος της ΑΟΡΑ είναι πολύ μεγαλύτερο από τα 6€ ετησίως που κοστίζει… Με την κάρτα μέλους AOPA HELLAS αυτομάτως ανήκουμε στην κατηγορία «AIR CREW MEMBERS» που σημαίνει ότι έχουμε τα ίδια προνόμια όπως π.χ.
Α) Πρόσβαση στις πύλες ελέγχου που περνούν τα πληρώματα Αερογραμμών και το προσωπικό των αεροδρομίων & στις Priority Lanes,  αντί για τις κανονικές «ουρές» . Αυτό είναι ακόμα πιο εξυπηρετικό όταν έχουμε το δικό μας α/φος σε μια πίστα και ο χρόνος μας πιέζει να πάμε γρήγορα όταν την ίδια στιγμή υπάρχει ουρά στο security check ή καθυστερήσεις σε διάφορα σημεία εξυπηρέτησης π.χ. πρόσβαση σε κάποια υπηρεσία του αεροδρομίου.
Β) Είναι διαδεδομένο στο εξωτερικό – ότι πολλά εστιατόρια & ξενοδοχεία προσφέρουν εκπτώσεις στα μέλη AOPA με την επίδειξη της Αir crew κάρτας π.χ. σε ξενοδοχεία που διανυκτερεύουν πληρώματα. Αυτό ισχύει και σε επιχειρήσεις σε όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας όπου έχουν εκπτώσεις και τα πληρώματα, όπως επίσης πλέον (βλ. newsletter Ιαν 2019) και σε πολλές επιχειρήσεις της πόλης των Ιωαννίνων όπου το αεροδρόμιο είναι σημείο Εισόδου/Εξόδου. Ειδικά στα Ιωάννινα, η έκπτωση λόγω της κάρτας Air Crew ισχύει στα καταστήματα της πόλης που έχουν σχετικό σήμα αυτοκόλλητο στην πόρτα τους. Δείτε σχετικό κατάλογο στην σελίδα της ΑΟΡΑ: «Προνόμια μελών».
 
Πρόσφατη περίπτωση χρήσης της Air Crew κάρτας:  
Στο check-in πολύωρης υπερατλαντικής πτήσης, μέλος της ΑΟΡΑ με εισιτήριο οικονομικής θέσης, ζήτησε να του δοθεί θέση δίπλα στην έξοδο κινδύνου (emergency exit), ώστε να έχει ελεύθερο χώρο μπροστά του και να είναι άνετο το ταξίδι του. Η υπάλληλος της αεροπορικής εταιρίας στο αεροδρόμιο της Αθήνας μόλις είδε την Air Crew κάρτα του έδωσε την θέση χωρίς αντίρρηση, μολονότι η πτήση ήταν γεμάτη!..
Ακριβώς το ίδιο περιστατικό συνέβη στο αεροδρόμιο του Sydney όταν ο ίδιος έκανε check-in για την πτήση επιστροφής στην Ελλάδα…   
 
4. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
«Ελάτε να μετρηθούμε»
Αφορά στατιστικά Γενικής Αεροπορίας 1/1 με 31/12/2018
 
Η AOPA σε μια προσπάθεια «να μετρηθούμε» ζήτησε στατιστικά στοιχεία 2018 από τις εταιρίες Handling με τις οποίες έχει σύμβαση έκπτωσης για τα μέλη της και την εταιρία παροχής καυσίμων AirBP.
 
Δυστυχώς τα στατιστικά τους δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο των κινήσεων πτήσεων Γενικής Αεροπορίας ανά την Ελλάδα για τους ακόλουθους λόγους:
α) υπάρχουν και άλλες εταιρίες Handling που δεν έχουν σύμβαση με την AOPA (όπως η SWISSPORT),
β) πτήσεις εκτός σύμβασης AOPA δεν είναι εφικτό να διαχωριστούν σε κατηγορία Γενικής Αεροπορίας,
γ) υπάρχουν και πολλές πτήσεις που πετούν σε αεροδρόμια & πεδία προσγείωσης όπου δεν υπάρχει Handling.
 
Επίσης για το καύσιμο,
δ) πέραν του AVGAS που παρέχει η AirBP υπάρχουν και άλλες πηγές για AVGAS σε βαρέλια ανά την Ελλάδα,
ε) πολλά αεροσκάφη χρησιμοποιούν MOGAS
 
Τα στατιστικά μας λοιπόν περιορίζονται σε όσους πλήρωσαν HANDLING με έκπτωση AOPA σε Ελληνικά αεροδρόμια και όσους προμηθεύτηκαν AVGAS από τον επίσημο πάροχο στην Ελλάδα.
 
Τα στοιχεία που λάβαμε είναι τα εξής:
 
 
GOLDAIR
459 Ground Handling AOPA
LGPA LGIR LGRP LGKF LGSY LGKR LGSK τα περισσότερα
 
SKYSERV
830 Ground Handling AOPA
LGIO LGSO LGTS LGIR LGKR LGSM LGST τα περισσότερα
 
Από την AirBP δεν μπορέσαμε να λάβουμε επίσημα στατιστικά πωλήσεων αλλά σύμφωνα με πληροφορίες από μέλη μας, που έχουν πρόσβαση σε πιο έγκυρες πληροφορίες, έχουμε τα ακόλουθα ενδεικτικά (με επιφύλαξη) στοιχεία.
 
AirBP
1.739 ανεφοδιασμοί σε AVGAS 100LL με 291.000 Lt
 
711 ανεφοδιασμοί (λιγότερο των 1.000Lt ανά ανεφοδιασμό) σε JET-A1 με 102.000 Lt
Σημ.: To όριο 1000 Lt JET-A1 μπήκε για να πετύχουμε κατά προσέγγιση τα ελαφρά-μικρομεσαία αεροσκάφη.
 
Τα παραπάνω προφανώς δεν περιλαμβάνουν πτήσεις που πετούν με MOGAS ή πτήσεις που πετούν με AVGAS / JET-A1 από βαρέλια που έχουν αγοράσει από άλλους προμηθευτές.
 
Σημ.: Στο Handling ΔΕΝ είχε νόημα να ζητάγαμε συνολικά όλο το (non AOPA) handling διότι σε αυτά η SKYSERV στα στατιστικά της δεν δίνει τύπο/κατηγορία βάρους α/φους και δεν ήταν σε θέση/διάθεση να τα φιλτράρει χειρωνακτικά ανά τύπο αεροσκάφους για κάθε εξυπηρέτηση για όλο το 2018 ώστε να διαχωριστεί η Γενική Αεροπορία.
 
Ουσιαστικά έχουμε λοιπόν στατιστικά μόνο όσων πλήρωσαν για να έχουν κάρτα AIR CREW και πέταγαν με την κάρτα τους για έκπτωση ή/και όσων πλήρωσαν AVGAS /JET-A1 με ανεφοδιασμό στα αεροδρόμια.
 
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ 2018:
 
ΚΑΥΣΙΜΑ
Με μια μέση κατανάλωση 40 λίτρα/ώρα βγαίνουν 7.275 ώρες πτήσεων AVGAS και 2.550 ώρες JET-A1 που "σχετίζονται” με ανεφοδιασμό στην Ελλάδα.
 
HANDLING
Συνολικά 1.289 Handling AOPA σημαίνει 1.289 πτήσεις Γενικής Αεροπορίας σε αεροδρόμια που έχουν υποχρεωτικό HANDLING το 2018.
 
Αυτό εξαιρεί τοπικές πτήσεις σε Μέγαρα LGMG, Τατόι LGTT, Μαριτσα LGRD και πτήσεις από/προς ZZZZ πεδία ή πτήσεις ελικοπτέρων σε προορισμούς εκτός αεροδρομίων.
Είναι αρκετές αυτές οι πτήσεις κάτι που δεν βοηθάει για τα στατιστικά σε συνολικό επίπεδο αλλά μόνο σε αυτά όπου κάποιος πλήρωσε HANDLING.
 
Αν υπολογίσουμε ένα μέσο όρο κόστους Handling 80 Euro (έναντι του 160 Non AOPA discount) τα παραπάνω σημαίνουν ότι οι 1.289 πτήσεις με έκπτωση AOPA κατέβαλαν το 2018 περίπου 116,000 Euro σε εταιρίες HANDLING, 27,800 Euro του οποίου είναι το ΦΠΑ.
 
 
5. 140ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΟΡΑ ΕΥΡΩΠΗΣ (REGIONAL MEETING)
Στην Κολωνία στις 8 & 9 Μαρ 2019 έγιναν οι διεργασίες του 140ού περιφερειακού συνεδρίου των Ευρωπαϊκών AOPA (aka “140Th RM”). Την ΑΟΡΑ Hellas  εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος Αργύρης Μάμας, ο οποίος αναφέρει:
 
Η AOPA HELLAS πάντα λαμβάνει μέρος στα Regional Meetings, διότι εκεί είναι που παρουσιάζονται τα προβλήματα, οι λύσεις, οι προτεινόμενες δράσεις και ιδίως ο απολογισμός των δράσεων των εκπροσώπων μας στους διεθνείς οργανισμούς που «ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ» για την Γ.Α. 
Εκεί μέσω των εκπρόσωπων μας που δρουν μόνιμα μέσα στην EASA, ICAO & EU Commission, αντιλαμβανόμαστε την εικόνα και το σχεδιασμό.
 
Αυτό είναι λοιπόν που το κάνει το ιδανικό μέρος για να βρίσκεται κανείς, να λέει τη γνώμη του, να παρουσιάζει την κατάσταση στη χώρα του και να προετοιμάζει τα σχέδια του. 
Συγκεκριμένα από όλες τις AOPA υπάρχουν άνθρωποι που ορίζονται σαν αντιπρόσωποι σε διάφορους οργανισμούς π.χ. ICAO και μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχουμε καταφέρει σαν AOPA EU να είμαστε μονίμως εκπροσωπούμενοι στις συναντήσεις και τις επιτροπές της EASA για την Γ.Α.
 
Γίνονται 2 τέτοια συνέδρια κάθε χρόνο όπου για το καθένα προσφέρονται οι διάφορες AOPA να το φιλοξενήσουν στην χώρα τους και μετά ψηφίζεται ο «Οικοδεσπότης» για το επόμενο RM.
To 141o θα γίνει στο Ροβανιέμι της Φινλανδίας (πάνω από τον αρκτικό κύκλο) τον Σεπτέμβρη 2019 σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν. 
 
Αυτή τη φορά στο Regional Meting τα πράγματα ήταν πιο χαλαρά αφού είναι πλέον αντιληπτό ότι δυστυχώς μεν η ΓΑ στην Ευρώπη είναι σε ύφεση – για αυτό και η EASA προσπαθεί να την επαναφέρει- αλλά ότι υπάρχουν και καλά και ότι πρέπει να εστιάσουμε σε αυτά που μπορούμε να λύσουμε. 
Η ΓΑ στην Ευρώπη είναι όντως σε ύφεση με τον παραδοσιακό της τρόπο αλλά έρχεται ίσως και μια νέα εποχή σιγά σιγά της ΓΑ με εξελίξεις όπως τα ηλεκτρικά αεροπλάνα, βιοκαύσιμα κλπ. Ενδεικτικό είναι ότι στη Γερμανία αν έχεις ένα φοβερό αεροπλάνο αλλά ΝΤΙΖΕΛΟΚΙΝΗΤΟ γίνονται έξαλλοι *θυμηθείτε το σκάνδαλο με τα ντίζελ …
 
Σε άλλα θέματα τα κυριότερα ήταν:
 
Η EASA ξεκίνησε την παρουσίασή της με τίτλο “GA goes Digital”.. άρα καταλαβαίνουμε ότι έδωσε τον τόνο του που πάμε. Η ιδέα είναι ότι με την ψηφιοποίηση στο cockpit θα γίνει ευκολότερο το να θεσπίζει ενιαίους κανόνες πλοήγησης και επιτέλους την ολοκλήρωση του SESAR (Single European Sky ATM Research) θα πέσουν τα κόστη των κατασκευαστών και άρα για τους ιδιοκτήτες και θα φέρει και τα επιθυμητά αποτελέσματα στον τομέα της ασφάλειας. Η EASA όμως δεν πάει μόνο  στο cockpit digital αλλά και στον τρόπο λειτουργίας της αφού αλλάζει τον τρόπο επικοινωνίας και γίνεται πιο εξωστρεφής (social media). 
Συγκεκριμένα θα βγάλει νέο Safety Portal και θα επανασχεδιάσει την σελίδα της ώστε να «διαβάζεται» από απλούς κοινούς πιλότους και θνητούς. 
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι έχουν καταλάβει ότι αυτά που εκδίδουν (κανονισμούς, συμβουλές κλπ.) ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ. Είναι σε επίπεδο νομικών όρων και διάρθρωσης και κανένας πιλότος, οργανισμός, operator, εκτός από τους «γραφειοκράτες» δεν μπορεί να τους διαβάσει / ερμηνεύσει. Ακόμα δε χειρότερα για τις «καημένες» ανά χώρα ΥΠΑ που στο τέλος καταλήγουν με τερατο-ερμηνείες αυτών των κανονισμών. Οπότε έχουν ξεκινήσει ένα «Roadmap 2.0» το οποίο και θα αναλάβει να λύσει εκτός άλλων και αυτό το θέμα. *Τα Roadmaps είναι σχεδιασμός μέσω δράσεων για να έχουμε το ΧΥ αποτέλεσμα το έτος ΧΧΧΧ. 
Ο ICAO πιστεύει το ίδιο, αν και ο ICAO βγάζει τα minimum standards που πρέπει να ακολουθούνται παγκόσμια και όχι τους τρόπους. Εκεί λοιπόν επειδή και αυτός έχει αντιληφθεί ότι οι εθνικές ΥΠΑ τα κάνουνε «μαντάρα» σκοπεύει να εκδώσει συμβουλή / οδηγία ώστε οι εθνικές ΥΠΑ να συμβουλεύονται τις εθνικές AOPA όταν είναι να φτιάξουν ή να ερμηνεύσουν έναν κανονισμό!! Αν το δούμε και αυτό τότε όλοι θα κοιμόμαστε πιο ήσυχοι για το τι μας ξημερώνει. 
Έτσι, όταν ένας κανονισμός δεν γίνεται αντιληπτός, τότε στην πράξη δεν εφαρμόζεται και άρα δεν επιτυγχάνεται το safety culture που επιθυμεί η EASA. Ζητήθηκε να πούμε σαν χώρες πως αντιμετωπίζεται το φαινόμενο σε κάθε χώρα των αναφορών περιστατικών (αν γίνονται , τι κάνει μετά η αντίστοιχη ΥΠΑ κλπ.) και όλοι είδαμε ότι υπάρχει το Report & punishment culture το οποίο βέβαια είναι το cause & effect της ασάφειας/πολυπλοκότητας των  κανονισμών και της κουλτούρας αντιμετώπισης των αναφορών το οποίο βέβαια θα ζητήσουμε να αλλάξει. 
Από τεχνολογία μας απασχολούν πάρα πολύ τα drones (UAMs) διότι θα μοιράζονται όλο και περισσότερο εναέριο χώρο όσο περνάει ο καιρός με την ΓΑ και αυτό είναι σοβαρό θέμα . Όμως δόθηκαν κάποιες απόψεις όπου διαφαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολο πρακτικά να έχουμε σύντομα τόσο μεγάλη συγκέντρωση drones λόγω θεμάτων στην ίδια την φύση των drones π.χ. μπορώ με ένα διχτάκι των 50 ευρώ να «αιχμαλωτίσω» ένα drone της ΑΜΑΖΟΝ που κάνει 3000 ευρώ ή και παραπάνω, όταν θα το πετύχω κοντά στο έδαφος….Παρόλα αυτά το HYPE είναι μεγάλο. Στο Λονδίνο ήδη αγοράζουν πολλοί χώρο στις ταράτσες τους για να τον εκμεταλλευτούν σαν drone-οδρόμια… 
Για το ROADMAP 2.0 η EASA θα έχει 6 Objectives μεταξύ άλλων 
        . EASA will keep GA high on Agenda 
        . Drive for more Tech into the cockpit 
        . Support new business models and Cost Sharing Platforms. 
 
Ένα άλλο θέμα καυτό είναι το handling. Δεν το έχουμε μόνο εδώ σαν πρόβλημα αλλά έχει αναγνωριστεί παντού και βέβαια έχει αναγνωριστεί ότι σε μερικά μεγάλα αεροδρόμια γίνεται ή αφήνεται να γίνει και εσκεμμένα ώστε να είναι αποτρεπτικό για την ΓΑ. 
Εδώ είναι άσχημα τα νέα διότι η EASA θέλει να επιβάλει κανονισμούς στην λειτουργία των handlers. Φανταστείτε ότι συζητείται η απαίτηση Type Rating ενός ανθρώπου που κάνει handling σε ένα A320!!! Όμως αν γίνει αυτό θα ζητείται και Type Rating σε ένα C172?? Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλο αυτό θα αυξήσει τα κόστη στο handling. Άρα συζητήθηκε ότι η μόνη λύση είναι να ζητήσουμε να έχουμε self-handling ή κάτι άλλο. 
Σαν 1η όμως ενέργεια προτάθηκε από το «επιτελείο» του RM οι AOPA των χωρών να ζητήσουν επίμονα από την τοπική ΥΠΑ (εκεί εμπίπτει το θέμα καθώς η EU έχει νόμο που το επιτρέπει αλλά το αναθέτει σε κάθε χώρα να αποφασίσει). 
 
Συζητήθηκε το θέμα των DTOs . Τα DTO’s θέλουν να τα επεκτείνουν ως πεδία δράσης και εργασιών π.χ. να αναλάβουν και Night Ratings μετατροπές πτυχίων και πολλά άλλα που τώρα δεν τα έχουν. 
Τα υφιστάμενα Registered Facilities πρέπει να μετατραπούν σε DTO μέχρι 8/4/2019. 
 
Γενικά εκτός από τα technicalities συζητήθηκαν και τα εξής:
Υπάρχουν αποθεματικά ταμείου όπου προτάθηκε από Αυστρία και έγινε αποδεκτό, να διατεθούν τα περισσευούμενα λεφτά για περισσότερες δράσεις σε τοπικούς ή Ευρωπαϊκούς οργανισμούς ώστε να αυξήσουμε τη φωνή μας και ίσως και να δώσουμε και σε θέματα marketing για να πληροφορήσουμε το κοινό (πολιτικούς και μη) για την Γ.Α. 
Η AOPA US έστειλε κατά λάθος emails σε χιλιάδες μέλη Ευρωπαίους AOPA να γραφτούν στην AOPA US αλλά ζήτησε συγνώμη και θα στείλει και απολογητικά emails σε αυτούς που έλαβαν το αρχικό 
Υπάρχει Panel στον ICAO που μετέχουν και οι AOPA για τα dangerous goods και εκεί θα έχουμε σύντομα εξελίξεις. 
 
Εσωτερικά η IAOPA EU άλλαξε σύνθεση στην Audit Committee λόγω του ότι αποσύρθηκε η Ιταλία σαν 3ο μέλος και μπήκε η Ελβετία. 
 
Για την AOPA HELLAS, 
Αργύρης Μάμας.»
 
 
6. ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ  ΕΝΩΣΗΣ  15-2-2019
 
Απόσπασμα από το Δελτίο Τύπου της εν λόγω εκδήλωσης:
 
Την Παρασκευή 15-2-19  η Ελληνική Αεροπορική Ένωση διοργάνωσε Ημερίδα με θέμα “Aviation Safety” και στη συνέχεια ακολούθησε η ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών και οι αρχαιρεσίες για εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου για την διετία 2019-2021.
Παρουσιάστηκε ένα panel από έξι ειδικούς σε διαφορετικούς τομείς της ασφάλειας πτήσεων με συντονιστή της συζήτησης το μέλος του ΔΣ της ένωσης Κυβ/τη Σπύρο Γιάνκοβιτς.
Στο panel συμμετείχαν:
κ. Χρίστος Πέτρου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αεροπορικής Εκπαίδευσης
κ. Αθανάσιος Μπίνης, Πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων
κ. Σεραφείμ Πέτρου, Πρόεδρος της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας
κ. Ηλίας Μαραγκάκης COO της Fraport Greece
κ.  Γεώργιος Τζαβάρας Δντης Aviation Business Unit του Δ.Α.Α Ελ. Βενιζέλος
κ.  Κυπριανός Μπίρης, πρόεδρος AOPA Hellas
… Ο κ. Μπίρης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιώτες χειριστές της Γενικής Αεροπορίας με περιορισμούς σε καύσιμα, ώρες λειτουργίας αεροδρομίων, γραφειοκρατία στην σχεδίαση και υποβολή σχεδίων πτήσης κλπ. Διευκρίνισε ότι αυτοί οι περιορισμοί δεν απειλούν την ασφάλεια των πτήσεων αλλά μειώνουν τις εναλλακτικές ενέργειες που θα χρειαστούν οι πιλότοι σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά στην πτήση όπως επί παραδείγματι σε μια ξαφνική επιδείνωση καιρού ή σε τεχνικό πρόβλημα του αεροσκάφους.
 
Σχετική σελίδα για περισσότερες λεπτομέρειες:
www.aviationsociety.gr/newspost.php?nsl=i-elliniki-aeroporiki-enosi-apeneime-sto-jeff-poole-geniko-dieythynti-tis-canso-to-proto-brabeio-emmanoyil-keramianakis
 
 
7. ΑΡΘΡΟ Ι. ΣΤΑΥΛΑ
Στις 20 Φεβρουαρίου2019 το μέλος μας Ι. Σταυλάς, PPL και Ελεγκτής Εναερίου Κυκλοφορίας, δημοσίευσε στην εφημερίδα ΡΟΔΙΑΚΗ ένα εξαιρετικό άρθρο για τη Γενική Αεροπορία με θέμα «Είναι η Γενική Αεροπορία και ο Αεραθλητισμός η λύση για τη βιωσιμότητα των μικρών Περιφερειακών Αεροδρομίων;»
Διαβάστε το εδώ : www.rodiaki.gr/article/409568/einai-h-genikh-aeroporia-kai-o-aerathlhtismos-h-lysh-gia-th-biwsimothta-twn-mikrwn-perifereiakwn-aerodromiwn
 
 
8 . ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Υπενθυμίζουμε σε όλους την έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα γίνει την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 ώρα 12, στα γραφεία της JETSTREAM Aviation Academy, λεωφ. Βασιλέως Παύλου 198, TK 19004, Σπάτα Αττικής. Σε περίπτωση μη απαρτίας η ΓΣ επαναλαμβάνεται μετά από μία εβδομάδα, την Κυριακή 7η Απριλίου 2019 την ίδια ώρα στον ίδιο τόπο, οπότε θα υπάρχει απαρτία ανεξάρτητα από τον αριθμό των παρευρισκόμενων ή εκπροσωπούμενων μελών.  
 
Όλα τα ταμειακά τακτοποιημένα μέλη της ΑΟΡΑ μπορούν να πάρουν μέρος στην ΓΣ, είτε αυτοπροσώπως είτε με εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο,  εφόσον έχουν συμπληρώσει ένα έτος από την ημέρα εγγραφής τους (άρθρο 8Β του καταστατικού).

Σύμφωνα με το καταστατικό μας, οι εξουσιοδοτήσεις πρέπει να σταλούν το αργότερο 24 ώρες πριν την Έκτακτη Γενική Συνέλευση, δηλαδή είτε μέχρι 12 το μεσημέρι του Σαββάτου 30 Μαρτίου 2019, είτε μέχρι 12 το μεσημέρι του Σαββάτου 6 Απριλίου 2019. Αν κάποιο μέλος που έχει υπογράψει εξουσιοδότηση, μπορέσει τελικά να παρευρεθεί, το δηλώνει στην είσοδο και η εξουσιοδότηση ακυρώνεται.
 
 
ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ.
Η ΑΟΡΑ ζητά από όλα τα μέλη να παρευρεθούν στην Γεν Συνέλευση και να ψηφίσουν.
Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε μπορείτε να εξουσιοδοτήσετε ένα μέλος, γνωστό σας, να ψηφίσει για λογαριασμό σας.
Συμπληρώστε την εξουσιοδότηση που θα βρείτε στη τελευταία σελίδα του ΗΔΕ παρακάτω και στείλτε την στο info@aopa.gr από το δικό σας email μέχρι 24 ώρες πριν από την έναρξη της Γ.Σ.
Μην μας στείλετε όλο το παραπάνω έντυπο. Κάντε αντιγραφή επικόλληση μόνο το παρακάτω ελεύθερο κείμενο της τελευταίας σελίδας για ευκολία σε ένα απλό email σας. Το περιεχόμενο έχει σημασία, όχι η μορφή του κειμένου.
 
 
 
AUTHORIZATION
AOPA Greece advises all members to be present at the General Assembly and vote.
In case this is not possible we advise you to authorize another member to vote for you
To do so, you should complete the form from the last page of this document and send it from your email to info@aopa.gr
 
 
9. Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ JEPPESEN
Κατά τη διάρκεια του 140ου Regional Meeting AOPA, η Jeppesen & η Foreflight , δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες υπηρεσιών πλοήγησης και ηλεκτρονικών χαρτών, μας έδειξαν εν τάχει τα καινούργια προϊόντα τους και το «άνοιγμα» που κάνουν στην Γ.Α. Οι χάρτες Jeppesen είναι πιο κοντά για τη ΓΑ, ενώ η Foreflight ήδη καλύπτει κατά πολύ τις ανάγκες του business aviation.
Συγκεκριμένα η Jeppesen, έδωσε δυνατότητα στα μέλη των ΑΟΡΑ, μίας  δοκιμαστικής περιόδου (trial) του Mobile Flight deck VFR & IFR για iPad, για 2 μήνες και αργότερα, μέσα στον 1ο μήνα, ενεργοποίηση με σοβαρή έκπτωση.
Όσα μέλη της AOPA HELLAS θέλουν να συμμετέχουν μπορούν να στείλουν email με τίτλο ‘Jeppesen trial’ και πλήρες όνομα στο info@aopa.gr προκειμένου να τα γνωστοποιήσουμε στη Jeppesen.
 
FOR OUR ENGLISH SPEAKING MEMBERS: THE TITLES OF OUR NEWSLETTER
  1. FRAPORT reduces parking and landing fees with AOPA collaboration
  2. AOPA / CAA collaboration on improvement of Athens TMA VFR routes and altitudes
  3. The value of the AOPA AIR CREW CARD
  4. 2018 GA statistics for Greece
  5. 140th AOPA Europe Regional Meeting – Greece participation
  6. Hellenic Aviation Society conference – AOPA participation
  7. Article on GA lost opportunities in Greece by I. Stavlas
  8. ΑΟPA Hellas Members General Assembly
  9. Jeppesen offer

For a Greek Translation of our Newsletter use this link: https://translate.google.com/?hl=el&tab=wT#view=home&op=translate&sl=el&tl=en

 
 
ΕΝΤΥΠΟ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ  ΠΟΥ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΕΙ
Όνομα
Επώνυμο
ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ  ΠΟΥ  ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ
Όνομα
Επώνυμο
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΥΠΟΓΡΑΦΗ
 
 
Προσοχή : Να το στείλετε στο info@aopa.gr από το δικό σας email 24 ώρες πριν από την έναρξη της Γ.Σ.


 
ΑUTHORIZATION FORM FOR PARTICIPATION AT A GENERAL ASSEMBLY WITH RIGHT TO VOTE

DETAILS OF THE AUTHORIZING MEMBER
First Name
Family Name
DETAIS OF THE MEMBER AUTHORIZED
First Name
Family Name
DATE
SIGNATURE
 
 
Please send it to info@aopa.gr from your email 24 hours before the General Assembly.
 
 

---------------------------------------------------------------------

*Σημ. Διαβάστε την πολιτική μας κατά GDPR ή επισκέψου το site μας www.aopa.gr
*Please read our GDPR statement or visit our site www.aopa.gr

Email Disclaimer

This e-mail including any files transmitted with it, is private and confidential. If you are not the intended recipient, you should not copy it, re-transmit it, use it or disclose its contents, but should return it to the sender immediately and delete the copy from your system. A.O.P.A (Aircraft Owners and Pilots Association Hellas) is not responsible for, nor endorses, any opinion, recommendation, conclusion, solicitation, offer or agreement or any information contained in this communication. A.O.P.A cannot accept any responsibility for the accuracy or completeness of this message as it has been transmitted over a public network. If you suspect that the message may have been intercepted or amended, please call the sender.

Αυτό το e-mail, συμπεριλαμβανομένων όλων των συνημμένων αρχείων που μεταδίδονται μαζί του, είναι ιδιωτικό και εμπιστευτικό. Αν δεν είστε ο παραλήπτης, δεν θα πρέπει να το αντιγράψετε, να το μεταδώσετε, να το χρησιμοποιήσετε ή να αποκαλύψετε τα περιεχόμενά του, αλλά να το επιστρέψετε στον αποστολέα αμέσως και να διαγράψετε το αντίγραφο από το σύστημά σας. Η A.O.P.A (Aircraft Owners and Pilots Association Hellas) δεν είναι υπεύθυνη για οποιαδήποτε γνώμη, σύσταση, συμπέρασμα, προσέλκυση, προσφορά ή συμφωνία ή οποιαδήποτε πληροφορία περιέχεται στην παρούσα ανακοίνωση. Η A.O.P.A δεν μπορεί να δεχτεί καμία ευθύνη για την ακρίβεια ή την πληρότητα αυτού του μηνύματος, καθώς έχει μεταδοθεί μέσω δημόσιου δικτύου. Εάν υποψιάζεστε ότι το μήνυμα αυτό ενδέχεται να έχει παρακαμφθεί ή τροποποιηθεί, παρακαλούμε καλέστε τον αποστολέα.

AOPA HELLAS - PO Box 50513 at Post Office 54013, Greece
TEL + FAX +30 210 9600732 www.aopa.gr Email:info@aopa.gr






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
AOPA Hellas · Anaxagora 22, Αθήνα, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Ελλάδα, Europe · Αθήνα 16675 · Greece

Email Marketing Powered by Mailchimp