Copy
View this email in your browser
MUSIIKKIAARTEITA POHJOLAN HOVEISTA 29.3.
 
Ruotsi ja Tanska-Norja olivat barokin aikana merkittäviä kuningaskuntia, ja myös hovien musiikkielämä kukoisti. Suomalaisen barokkiorkesterin Ritarihuoneen residenssisarjan konsertin ohjelmaan 29. maaliskuuta on valittu Tukholman ja Kööpenhaminan hoveissa kuultuja Jean-Baptiste Lullyn, Johan Helmich Romanin ja Johann Adolf Scheiben teoksia.
 
Pohjolan mahtivaltioiden hoveihin saapui lukuisia lahjakkaita ulkomaalaisia muusikoita mutta myös nuotteja ympäri Eurooppaa. Tukholman hovin musiikkikirjaston sisällöstä 1600- ja 1700-luvuilla antaa hyvän kuvan Düben-nuottikokoelma, josta ovat myös konsertissa kuultavat Aurinkokuninkaan luottosäveltäjän Jean-Baptiste Lullyn (1632–1687) ooppera-baletit.
 
Ruotsin mahdin jo heikennyttyä 1700-luvulla hallitsijat panostivat silti taiteisiin. Johan Helmich Roman (1694–1758) – jolla oli isänsä puolelta kytköksiä Suomeen – nousi 1720-luvun alussa Tukholman hoviorkesterin johtajaksi ja aloitti työnsä Ruotsin musiikkielämän hyväksi. Ensimmäiseksi huomattavaksi pohjoismaiseksi säveltäjäksi laskettavalta Romanilta kuullaan oboekonsertto ja laaja orkesterikokonaisuus Drottningholmsmusique, joka on upeaa hovimusiikkia barokin ja varhaisklassismin rajalta. Romanin harvoin kuullun oboekonserton solistina soittaa Christopher Palameta, jonka haastattelun voi lukea FiBOn blogista.
 
Sattumoisin Kööpenhaminaan päätyneestä Johann Adolf Scheibesta (1708–1776) tuli kuningas Kristian VI:n hovin musiikinjohtaja. Hän perusti myös Det Musikalske Societet -musiikkiseuran, joka alkoi järjestää julkisia konsertteja. Scheibelta konsertissa kuullaan sinfonia 27-vuotiaana kuolleen kuningatar Louisan kunniaksi sävelletystä hautajaiskantaatista.
 
Pe 29.3.2019 klo 19 Ritarihuone, Helsinki

BAROKKIA POHJOLAN HOVEISTA
Musiikkiaarteita Tukholmasta ja Kööpenhaminasta
 
Scheibe–Lully–Roman
 
Christopher Palameta, oboe
Suomalainen barokkiorkesteri
 
Lue lisää täältä.
Osta lippu Barokkia Pohjolan hoveista -konserttiin 29.3.
FiBO-KLUBI 25.3.

Järjestyksessään toisella FiBO-klubilla G Livelabissa 25.3. matkataan niin ylhäisön iloksi hoveissa soitettuun musiikkiin kuin maalaishäiden tunnelmiin. Myös ajan ranskalaiset muotitanssit pääsevät esille.

Esiintyjinä ovat oboisti Christopher Palameta, viulistit Aira-Maria Lehtipuu ja Anthony Marini, sellisti Lea Pekkala ja cembalisti Annamari Pölhö.

Juontajina toimivat viime kerran tapaan FiBOn taiteellinen suunnittelija, huilisti Pauliina Fred ja FiBOn hallituksen varapuheenjohtaja Lasse Pipinen.
FROM RUSSIA WITH LOVE 27.3.

Katariina Suuren valtakausi (1762–1796) oli Pietarissa kulttuurin kukoistuksen aikaa, ja yhteydet Euroopan tärkeimpiin hoveihin, kuten Wienin Hofburgiin, pitivät kulttuurielämän rikkaana myöhemminkin. Kanneltalossa järjestettävässä From Russia with love -konsertissa kuullaan aikakauden säveltäjiä Giovanni Paisielloa, Domenico Cimarosaa, Dmitri Bortnjanskia, Baldassare Galuppia ja Joseph Haydnia.
Copyright © 2019 Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO), All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp