Copy

Nieuwsbrief April 2019

Je oriënteren op de beroepspraktijk, 
dat doe je op De Hazelaar!


Dierenliefde en met name paardenliefde kennen we allemaal maar al te goed. Van dieren je hobby of sport maken is ons ook niet vreemd, maar van je passie je beroep maken is  een keuze waar je wel iets langer bij moet stilstaan. Bij het Lentiz College ben je dan in ieder geval op je plaats als het om een opleiding gaat waarbinnen dieren en dus ook paarden centraal staan. Bij het bepalen van de omgeving waarin je na je opleiding werkzaam wilt zijn, word je bij Lentiz geholpen door een het vak ‘Oriëntatie op de beroepspraktijk’. De leerlingen bezoeken dan bedrijven en organisaties, waaronder ook maneges, om een beeld te krijgen van de dagelijkse praktijk op de werkvloer. De Hazelaar kreeg het verzoek om aan deze oriëntatie mee te werken en een aantal uur de deuren te openen voor een groep Lentiz-studenten. Daarop hebben we volmondig ‘ja’ gezegd omdat we van deze opleiding regelmatig fijne en gemotiveerde stagiaires krijgen die prima aansluiten bij onze manier van werken.

Dinsdag 19 maart j.l. was het zover. Om 12.00 uur was de kantine vol gestroomd met een twintigtal studentes (het waren echt alleen maar meiden!) die nog wat rustig en bescheiden plaats namen op de stoelen in onze kantine. Twee docenten schoven ook aan en, na wat te drinken en een hapje, ging het programma van start. Vanuit het bestuur van De Hazelaar hield Moniek een praatje, waarbij de bijzondere visie en missie van onze manege werd benadrukt. De aandacht voor het verhaal was groot en er werden al vragen gesteld. Na het inleidende verhaal stelden de acht Hazelaarvrijwilligers zichzelf voor en vertelden hoe ze bij onze manege betrokken zijn. Ook op deze, vaak bijzondere verhalen kwamen reacties. En toen... kwam ook onze mascotte even polshoogte nemen. Wat was er allemaal vandaag aan de hand? De kleine Biba wilde dat met eigen ogen aanschouwen en wandelde, met haar jasje aan, de kantine binnen. “Aaaaach! Wat een schatje!” Even lachen en knuffelen en het ijs was helemaal gebroken. De koffie, thee en sap werd bijgeschonken en de slagroomsoesjes werden nu zonder terughoudendheid in sneltreinvaart verorberd.

Het programma vervolgde met rondleidingen in groepjes over ons terrein, onder leiding van onze vrijwilligers die de uitleg verzorgden en alle vragen beantwoorden. Van de mesthoop tot de tillift en het opstapplatform, van de buiten- en binnenstallen tot de rijbakken, alles werd bekeken. Na de rondleidingen werd er op stal meegekeken hoe paarden werden klaar gemaakt voor een les. Men maakte kennis met onze speciale zadels, teugels en dekjes. En zag daarna hoe deze paarden met hun ruiters in de buitenbak aan het werk gingen. 

Om 14.15 uur vertrokken de studentes en docenten, gewapend met informatiemateriaal, maar vooral vol van indrukken. Bij het afscheid nemen kregen we te horen dat ze het naar hun zin gehad hadden, het prachtig vonden wat er op De Hazelaar gebeurde, dat het werk interessant en inspirerend was en dat we zichtbaar goed waren voor onze dieren. En we werden verwend met chocola en bloemen. Wij op onze beurt hebben genoten van hun oprechte aandacht, de inhoudelijke vragen die gesteld werden en hun spontane reacties. Ze zijn van harte welkom als stagiaire!

En ook nogmaals vanaf deze plek, de vrijwilligers: Avalon (onze huidige stagiaire van Lentiz), Hilde, Lottie, Maartje, Marsha, Puck, Ties, en Vera (foto van Biba), ontzettend bedankt voor jullie inzet! En Orion voor het meedenken over en ondersteunen van de logistiek!


Elke donderdag komt de Stichting Bont met zes jongeren naar De Hazelaar om paard te rijden, met de paarden te knuffelen en ze te poetsen. Deze vaste groep jongeren vormt ‘de paardenclub’ van Bont en wordt wekelijks begeleid door een drietal Bont-medewerkers die niet alleen het vervoer naar en van de manege verzorgen, maar ook meehelpen tijdens de les. Samen met onze vaste vrijwilligers zorgen ze voor voldoende ondersteuning naast en bij de paarden.  


Onder leiding van instructrice Hilde maken we er elke week weer een paardenfeestje van, maar werken we ook zeer serieus aan de ontwikkeling van rijvaardigheden. Ondertussen sturen de Bontruiters grotendeels zelf, worden er voorzichtig stukjes gedraafd en krijgen spelenderwijs de verschillende figuren die gereden kunnen worden één voor één aandacht. De ‘pannenkoek of pizza (met beleg!)’ ofwel de volte is daarbij favoriet, maar de gebroken lijn begint er in de vorm van ‘het dak’ ook steeds meer in te komen. De ruiters worden steeds zelfverzekerder en zitten ondertussen als een huis te paard.

Tijd dus om de ouders, grootouders, broers, zussen en andere familie van deze ruiters uit te nodigen om een keer naar hen te komen kijken en tegelijkertijd kennis te maken met onze manege. Zij zijn er immers nooit bij tijdens de lessen. In samenwerking met Bont is er daarom een bijeenkomst voor de familie van de paardenclub georganiseerd. De les van donderdag 21 maart was uitgekozen voor dit familiemomentje. De opkomst was hartverwarmend, in totaal dertien belangstellenden volgden de prestaties van de ruiters te paard en hun werkzaamheden op stal. Vanuit de kantine kon de les goed bekeken en gehoord worden omdat de schuifdeuren naar de binnenbak voor één keer open mochten blijven. Maar in kleine groepjes werden onderdelen van de les ook vanuit de bak zelf meebeleefd door familieleden. Opvallend was dat de concentratie van de ruiters vooral gericht bleef op het zo goed mogelijk uitvoeren van de opdrachten. Men genoot van de aandacht, maar bleef zelf vooral alle aandacht voor het eigen paard houden.

Als laatste deel van de les is er met de gehele groep familieleden een wandeling door het park gemaakt. Zes ruiters met hun zes paarden, dertien familieleden, zeven vrijwilligers, drie Bontbegeleiders en een instructrice. Met recht een Bont gezelschap! In het park zijn op een mooie plek alle ruiters met hun familie op de foto gezet door onze eigen fotografe Janne. Foto’s die ze als herinnering aan deze bijeenkomst ondertussen toegestuurd hebben gekregen. 

Bedankt iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt. Speciale dank aan Janne, die prachtige plaatjes geschoten heeft. Tot de volgende familiebijeenkomst in mei van dit jaar!

                  

Een opstapje nodig in het leven? Of een knuffel?

 
Zonder sponsoren geen paarden, geen gebouw, geen nieuw dak, geen stallen, geen.....
De Hazelaar heeft twee pijlers waarop het bestaan van onze manege rust, namelijk onze vrijwilligers en onze donateurs en sponsoren. De inkomsten uit de contributie vormen slechts een beperkt deel van het benodigde budget waarmee we onze activiteiten kunnen ontplooien. We zijn daarom meer dan blij met de gulle gevers die ons elk jaar weer financieel ondersteunen in ons werk. Vaak vragen deze bescheiden en veelal onzichtbare schenkers voor hun bijdrage niets anders terug dan een goede besteding van de beschikbaar gestelde gelden. Hun naam hoeft niet met grote letters in de Hazelaarpaarden geschoren te worden en ze hebben liever geen feestjes waarop ze op champagne getrakteerd worden. 

Dan is het goed om het jaarlijks bezoek van twee van deze mensen aan onze manege eens aan te grijpen om wél een keer aandacht te besteden aan hun mooie werk, dat ze door middel van twee stichtingen verrichten. De Stichting Sala Kuchi Kuchi en de Stichting Opstap richten zich met name op projecten in Afrika, maar steunen ook projecten in Nederland. Het zijn vaak (kleinschalige) projecten op het gebied van onderwijs, zelfredzaamheid en dierenwelzijn. Maar ook worden lokale en regionale initiatieven gesteund op het gebied van sportinnovatie en gehandicaptensport. En daar mogen wij als Hazelaar van mee profiteren. 

Stichting Opstap wil met dit alles een opstapje zijn voor mensen voor wie de mogelijkheden zoals wij die in onze westerse samenleving kennen geen vanzelfsprekendheid zijn. Zoals voedsel, goede scholing, gezondheidszorg en voldoende inkomen. Daarnaast stelt de stichting zich op het standpunt dat we allemaal op stap zijn naar een evenwichtigere en betere wereld voor iedereen. De Stichting Opstap en de Stichting Sala Kuchi Kuchi zijn in Afrika ook nauw betrokken bij de projecten van Orange Babies, een organisatie die strijdt voor een HIV-vrije toekomst. Binnen zo’n 20 projecten in Zuid-Afrika, Namibië en Zambia worden HIV besmette moeders en kinderen opgevangen en van de juiste medicatie en verzorging voorzien. Een mobiele kliniek is daarbij onmisbaar en deze is mede door de twee stichtingen mogelijk gemaakt. Zoals Stichting Opstap een opstapje wil zijn, zo wil de Stichting Sala Kuchi Kuchi een warme thuishaven zijn voor degenen die het vaak alleen en onder zware omstandigheden moeten zien te rooien. In het Papiaments betekent Sala huiskamer en Kuchi Kuchi kroelen, knuffelen. Een liefdevolle ruimte dus voor wie dat het hardste nodig heeft.

Rene Hartman en Petra Uylen-van Pelt doen dit werk al jaren, maar de passie is zichtbaar gebleven. Ze blijven enthousiast over en betrokken bij de projecten en mensen die zij ondersteunen. Misschien wel door hun eigen motto: learn-earn-return, leren-verdienen-teruggeven. Want zij brengen dat in de praktijk door dat wat ze hebben mogen leren en verdienen, ook weer door te geven aan anderen, maar die anderen die het ontvangen leren daardoor ook zelf weer het belang van teruggeven! 

Wij hopen dat jullie het belang van jullie steun weer hebben mogen ervaren tijdens het bezoek. En we hopen dat duidelijk is dat we er niet alleen blij mee zijn, maar er ook zeer goed gebruik van maken. Dank jullie wel en tot volgend jaar!

Opkikker mobieltjesactie

  
De Stichting Opkikker organiseert al vanaf 1995 Opkikkerdagen voor gezinnen met een ziek kind, waarin ze door middel van heel veel activiteiten de zorgen van ieder gezinslid volledig naar de achtergrond laten verdwijnen. 
 
De grootste Opkikkeractie van het jaar is weer van start gegaan!
De mobieltjesactie en wij helpen daar graag aan mee.
Het idee is als volgt: oude mobieltjes moeten op een speciale manier gerecycled worden.
Wij zamelen deze oude mobieltjes in en sturen ze terug naar de Stichting Opkikker en zij zorgen voor de rest! En het mooiste: voor ieder ingezameld mobieltje krijgt de stichting een vergoeding waarmee dit jaar héél veel Opkikkerdagen georganiseerd gaan worden voor gezinnen met een ziek kind.
 
In de kantine hangt een poster en staat een verzamelbox voor mobieltjes.
 
Dus heb jij nog een oud mobieltje?
Stop die dan in de box!
Opladers en hoesjes mag je er bij doen.
 
 

Vrijwilligers cadeau


ZET HET MAAR VAST IN JE AGENDA!

Bij het vrijwilligerscadeautje van dit jaar zat een uitnodiging voor een gezellig "kopje-koffie-of-thee-met-wat-erbij” bij onze buren in het Schiebroekse Park, Natuurtalent.

Het was even puzzelen met de datum, en we willen er natuurlijk ook een beetje lekker weer bij hebben. We hebben daarom de volgende datum geprikt: zondag 19 mei om 14:00.

Omdat Natuurtalent (en wij ook) graag willen weten met hoeveel mensen we komen is het belangrijk dat je VÓÓR 30 APRIL doorgeeft of je ook komt. Dat kan via: vrijwilligers@manegedehazelaar.nl

Binnenkort komt er ook nog een uitnodiging in de manege te hangen.



 

Wist je dat?

 
  • ... je als lid van de rijvereniging je onze nieuwsbrief krijgt als we je e-mail adres hebben gekregen. Zo ben je op de hoogte van wat er allemaal gebeurd op onze leuke vereniging. Onderaan de nieuwsbrief staat een link om je af te melden. We kunnen ons niet voorstellen dat je dat wilt, maar we zijn verplicht de optie te bieden.
 
  • ... er ondanks dat we met elkaar zorgvuldig met onze spullen zijn, er toch wel eens eigendommen kwijtraken. Let goed op je spullen en laat kostbaarheden thuis. 
 
  • ...er geruchten zijn dat de Paashaas eieren komt verstoppen op de manege. Meer hierover binnenkort.
  

ALV 2019

Weet u het nog?

Donderdag 11 april houden we om 20:00 de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering.

De notulen en de jaarrekening zijn op te vragen bij het bestuur bestuur@manegedehazelaar.nl.
De intekenlijst voor deelname aan de ALV hangt in de kantine.

Vooruitlopend op de ALV  bestaat, zoals gebruikelijk, de mogelijkheid om vooraf financiële vragen te stellen bij de penningmeester van onze vereniging.
Voor het maken van een afspraak ’s avonds of in het weekend op de manege kunt u een verzoek mailen aan penningmeester@manegedehazelaar.nl. Indien een afspraak gewenst is zal tevens de penningmeester de financiële administratie over 2018 ter inzage meenemen naar de manege.
De jaarrekeningen 2018 liggen in de week voorafgaand aan de ALV in de kantine ter inzage.


Beperkte toegang Hazelaarweg.

En weet u dit ook nog?

Op zaterdag 13 en zondag 14 april vinden er ‘s middags bij de Hockey Club aan de Hazelaarweg internationale landenwedstrijden plaats. Het Oranjeteam speelt dan thuiswedstrijden tegen respectievelijk Duitsland, Spanje en de Verenigde Staten. Voor dit evenement is een vergunning aangevraagd en afgegeven. Daarbij is de gehele Hazelaarweg aangewezen als gebied dat tot het evenemententerrein behoort en mag worden gebruikt als parkeerzone.

Voor onze instructrices, ruiters, ouders, begeleiders en vrijwilligers betekent dit dat er rekening gehouden zal moeten worden met extra verkeersdrukte en een mogelijk langzamere doorstroom van auto’s. Ook dienen de auto’s die toegang willen tot de Hazelaarweg te zijn voorzien van een speciale parkeerkaart achter de voorruit. De verkeersregelaars weten dan dat deze auto’s op de Hazelaarweg thuis horen. De parkeerkaarten worden zo veel mogelijk verspreid onder onze mensen die met de auto/taxi komen.

Mocht u op één van de genoemde data ‘s middags op de manege moeten zijn en een week voor een genoemde datum geen kaart hebben ontvangen, vraag daar dan naar bij uw instructrice.

Voor iedereen die daartoe in staat is, is het advies om op de fiets te komen. En dan de via het fietspad aan de kant van de wijk Schiebroek, de Abeelweg.

Dank voor het begrip.

Copyright © 2019 Rijvereniging De Hazelaar, Alle rechten voorbehouden.


Wil je de ontvangst van je e-mails veranderen?
Je kan je instellingen aanpassen of afmelden van deze nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp