Copy
View this email in your browser
Banner Nieuwsbrief ESCoNetwerk
Editie 16 april 2019 

Energietransitie en Instrumentenmix: een sterk duo!
Erik Visser en Harm Borgers over het vinden van een evenwicht in de relatie tussen kwaliteit en activiteit, via de toepassing van een mix aan instrumenten van de Omgevingswet. 

De Omgevingswet heeft als doel een duurzame ontwikkeling van de fysieke leefomgeving. Sturen op omgevingskwaliteiten is de opdracht. Een kwaliteit is bijvoorbeeld een gezonde en levendige (binnen) stad, voldoende ruimte voor recreatie, energie- of een klimaatneutrale woonwijken. Maar wat betekenen die gewenste kwaliteiten voor de activiteiten van burgers en bedrijven? Wat betekent het bereiken van die kwaliteiten voor het benutten en beschermen van de fysieke leefomgeving? Daarop kan niet één antwoord gegeven worden: voor decentrale overheden is het een zoektocht naar het juiste evenwicht. Een evenwicht in de relatie tussen kwaliteit en activiteit, via de toepassing van een mix aan instrumenten van de Omgevingswet. 

Erik Visser en Harm Borgers geven inzicht in visie en strategie bij het vinden van dit evenwicht.  
“Klimaatadaptatie en bouwplannen niet tegen maar met behulp van de natuur”
Anita Willig-Kos (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier) over
de kansen, denk – en werkwijze van Building with Nature. 
Anita Willig-Kos
Wat vele decentrale overheden zich nog onvoldoende realiseren is dat ook zij bij veel beleidsaspecten de natuur kunnen gebruiken als vriend in plaats van als vijand. Denk hierbij aan waterberging, absorberen van fijnstof, combinaties van wonen en natuur. 

Anita Willig-Kos is Projectmanager bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en betrokken bij de versterking van de Hondsbossche Zeewering en Prins Hendrikzanddijk, twee Building with Nature praktijkcases. Wij vroegen haar wat de essentie is van Building with Nature en wat haar ervaringen en leerpunten zijn in de integrale aanpak van deze projecten met de markt en andere overheden.

 
Building with Nature: Meer Groen en Blauw voor Klimaatbestendige en Economisch Robuuste Steden 

Building with Nature is een ‘slimmere’ benadering in het ontwikkelen van klimaat- en economisch adaptieve steden met behulp van 'Nature Based' oplossingen. 
 
Tijdens de Building with Nature Conventie op 23 mei 2019 laten specialisten, die verantwoordelijk zijn voor de (her)inrichting van de omgeving, natuurgebieden, bouw en infra en de financiering daarvan, zien hoe dit werkt in de praktijk. In lezingen en werksessies worden ervaringen uitgewisseld, kansen en mogelijke coalitiepartners verkend om te werken aan de realisatie van gemeenschappelijke businessmodellen gebaseerd op groenblauwe oplossingen voor een beter klimaat en economie.

 
Agenda: verduurzaming in de praktijk  
Building with Nature Congres: Meer Groen en Blauwe voor Klimaatbestendige en Economisch Rpbuuste Steden 
Met multidisciplinair samenwerken aan de ontwikkeling van klimaatadapatieve steden met oog voor veiligheid, waterkwaliteit en economie. 23 mei 2019, Ministerie van Economische Zaken (Den Haag).
Praktijkmiddag Building with Nature Congres: GroenBlauwe oplossingen voor klimaatbestendige en economisch sterke leefomgevingen 
Specialisten uit de water- en natuurwereld komen samen om aan de hand van praktijkcases ervaringen uit te wisselen, kansen te verkennen en als mogelijke coalitiepartners te werken. 23 mei 2019, bij het Ministerie van Economische Zaken (Den Haag).
Programma & aanmelden >>
 
BRN Summit 2019: Nieuw projectmanagement voor het managen van verduurzamingsopgaven

De inzichten uit het BRN-TU Delft onderzoek over ’Vernieuwend Projectmanagement’ hebben we geoperationaliseerd en worden door diverse experts met u gedeeld. Doel is om vormvast, robuust verduurzamingsambities te kunnen managen in een omgeving die steeds dynamischer wordt.  Reserveer alvast uw plaats voor 27 juni 2019, Den Haag
Programma & aanmelden >>

Seminar: Verduurzaming Musea
Hoe kunnen musea de verduurzaming van hun gebouwen en bedrijfsvoering als kans benutten door een betere balans tussen hardware (gebouw) en software (kunstcollecties) voor meer bezoekerscomfort? 
Seminar: Naar een Aardgasvrij Nederland 
Hoe kunnen we ons huidig energiesysteem veranderen naar een fossielvrij systeem en wat betekent dat voor alle stakeholders? Welke maatregelen zijn er nodig in de aanpak, gedrag, samenwerking, techniek en financiering? 
Masterclasses & Inspiratiesessies
24-Uurssessie Duurzaamheidsambities en Wet- en Regelgeving 
De energietransitie vraagt zorgvuldige plannen en snelle, vergaande besluiten. Waar begin je? Hoe bewaak je het evenwicht tussen ambities, maatregelen, kosten en resultaten? U krijgt antwoord op deze vragen. Datum 5 en 6 juni 2019, Driebergen 
Masterclass: 'Energietransitie Gemeentelijk Vastgoed: van ambitie naar realisatie'. 
Leren over hoe sneller uit de startblokken te komen door goede startcondities: het slim inrichten van uw assets, financiering, duurzaamheidsdoelen en de juridische aspecten van de opgave.
Datum 7 November 2019, Driebergen 
Masterclass Data Gedreven Energietransitie met een Simulatiespel 
De energietransitie vraagt zorgvuldige plannen en snelle, vergaande besluiten. Waar begin je? Hoe bewaak je het evenwicht tussen ambities, maatregelen, kosten en resultaten? U krijgt antwoord op deze vragen.
BRN Campustour 2019: 'Campus- en Clusterontwikkeling' 
Praktijkreeks en excursies Cluster- en Campusontwikkeling, praktijkreizen waarbij u inzichten en handvatten krijgt voor de concretisering van uw visies en abstracte plannen naar de daadwerkelijke uitvoering. Alles over het creëren van de juiste synergie tussen de primaire processen, branding, budget, klimaatadaptatie, mobiliteit en de wensen van stakeholders bij de ontwikkeling van een succesvolle cluster of campus
Partners ESCoNetwerk
Technologische ontwikkelingen, nieuwe/veeleisende stakeholders, wet- en regelgeving, onvoorspelbare dynamiek, andere business modellen betekenen dat robuust projectmanagement bij verduurzamingsopgaves belangrijker dan ooit is. ESCoNetwerk.nl is hét onafhankelijk platform voor publieke en private partijen en beoogt betere beslissingen rondom verduurzamingsopgaves mogelijk te maken door middel van het optimaliseren van communicatie en informatievoorziening.

Wilt u ook deel uit maken van dit groeiende pragmatische kennisnetwerk op het gebied van verduurzaming en energietransities, vraag dan nu informatie over het deelnemerschap aan via secretariaat@esconetwerk.nl of bel 030-3039761.
Copyright © 2019 | ESCoNetwerk.nl | All rights reserved. Onze contactgegevens: secretariaat@esconetwerk.nl
Driebergseweg 2 | Zeist | 030 - 303 9762


U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u in het verleden kenbaar heeft gemaakt op de hoogte te willen worden gehouden van ontwikkelingen in verduurzamingsvraagstukken. Wenst u geen nieuwsbrieven meer te ontvangen, dan kunt u zich hier uitschrijven