Copy
Expertisecentrum KANS in Onderwijs
April 2019
Passend onderwijs, vitaliteit van leerkrachten, competentievergroting van leerkrachten, groepsdynamiek, kinderen met specifieke ondersteuningsbehoeften; zo maar een greep uit de dagelijkse praktijk waar scholen mee te maken hebben. Goed onderwijs bieden vraagt om een proactieve houding van leerkrachten, teams, IB'ers, directies, en schoolbesturen. Of het nu gaat om begeleiding van startende leerkrachten, werken aan klassenmanagement, het omgaan met gedragsproblemen of proactief handelen bij 'thuiszitten': professionalisering, advisering en begeleiding op maat biedt KANSen om de ondersteuningsvragen van leerlingen, leerkrachten, teams, IB'ers en directies te beantwoorden.
Momenteel werken wij hard aan ons nieuwe portfolio voor het versterken van onderwijsorganisaties. In deze nieuwsbrief bieden wij je alvast een greep uit ons aanbod voor het komende schooljaar.
 
Neem voor meer informatie of een aanbod op maat, contact met ons op of bezoek onze website.






Een greep
uit het aanbod van
KANS in Onderwijs
voor het schooljaar
2019-2020:
Word leerkrachtig!
Goed lesgeven is een kunst. Het inzetten van goede technieken helpt de leerkracht daarbij.
Een techniek is iets waar je je leven lang op blijft oefenen, iets wat je voortdurend moet bijschaven en aanpassen. Alleen zo houdt de leerkracht de passie voor het vak levend en blijft het spannend om te zoeken naar nog betere manieren om les te geven, manieren om de leerlingen te bereiken en hen zichzelf te laten overstijgen. Die focus op de techniek en het voortdurend bijschaven ervan is de sleutel tot succes naar het onderwijzen als een kanjer van een leerkracht!
Co-teaching
Co-teaching is een vorm van coaching-on-the-job, waarbij een begeleider van KANS in Onderwijs als evenwaardige partner met de leerkracht ín de klas werkt. De leerkracht wordt tijdens de les gecoacht en kan de adviezen en tips direct toepassen. Dat heeft grote meerwaarde: het vergroot de handelingsvaardigheid en verbetert de attitudes als leerkracht. Co-teaching voorziet de leerkracht van krachtig en doeltreffend gereedschap in de les.
Beeldcoaching: een beeld zegt meer dan 1000 woorden
Beeldcoaching is een oplossingsgerichte manier van begeleiden waarbij het uitgangspunt is te kijken naar wat werkt. Welk leerkrachtgedrag is effectief en heeft een positief effect? De leerkracht kijkt naar beelden van zijn/haar handelen en de coach richt de aandacht op positieve interventies. Zo komt de leerkracht zelf tot inzichten en oplossingen. Op deze manier wordt de leerkracht zich meer bewust van zijn/haar handelen en de positieve invloed die de leerkracht kan inzetten op de interactie met de leerlingen, het klassenmanagement en het pedagogisch klimaat in de groep.
Groep op de rit: een positieve sfeer in de groep creëren
In sommige groepen heerst, ondanks inzet van de leerkracht, een minder goede sfeer: conflicten, minder goed (naar elkaar) luisteren, pestgedrag en een gevoel van onveiligheid. De onderwijsresultaten kunnen hierdoor ook onder druk komen te staan. In deze training voor de gehele groep worden leerlingen zich bewust van hun eigen rol in de groep en in het groepsproces. De leerlingen leren hoe ze daaraan een positieve bijdrage kunnen leveren. De leerkracht en de leerlingen werken met elkaar aan een betere werkhouding, een fijne sfeer en meer plezier voor iedereen en dat komt ook de onderwijsresultaten ten goede!
Goed Kleuteronderwijs, een vak apart!
KANS in Onderwijs kan helpen bij het opzetten van kindgericht thematisch onderwijs aan kleuters in een rijke leeromgeving passend binnen de kaders van de school. Er wordt geholpen met het vormgeven van een kleuterbouw die aansluit bij de ontwikkelingsbehoeften van jonge kinderen. Er is aandacht voor thematisch onderwijs, een rijke leeromgeving, hoeken en spel, binnen de visie van de school. Er wordt gekeken naar aanbod, doelen, leerlingen, leerkrachten en de organisatie om zo te komen tot een passend aanbod voor jonge kinderen. Uitgangspunten zijn: inspireren, motiveren en enthousiasmeren vanuit de praktijk met ankers in de theorie.
Preventief en curatief handelen bij leerlingen met autisme
Deze interactieve training is gericht op autisme en effectieve handelingsinterventies.
Waar komt gedrag vandaan en welke factoren zijn hierop van invloed? Dit levert handvatten op om zowel preventief als curatief te kunnen werken, waardoor probleemsituaties waar mogelijk voorkomen kunnen worden. Tijdens de training wordt er ingezoomd op de dagelijkse onderwijspraktijk door middel van eigen voorbeelden en gerichte leervragen van de leerkracht en/of het team. Na de training is de leerkracht/het team in staat op een oplossingsgerichte manier te handelen en om te gaan met situaties die voorbij komen bij kinderen met autisme.
“Thuis en nabij onderwijs” voor  Zeer Moeilijk Lerende (ZML) Leerlingen



Scholen worden steeds vaker benaderd door ouders met de wens voor 'thuis-nabij onderwijs'.
Deze wens geldt ook voor de doelgroep 'Zeer Moeilijk Lerende Kinderen'. 
Dan kan het zijn dat een leerling een groeiende leerachterstand krijgt en/of intensieve aandacht vraagt van de leerkracht op het gebied van gedrag en leren.

Bij KANS in Onderwijs kun je terecht voor experts die gespecialiseerd zijn in het afstemmen van de verschillende begeleidingsstijlen op het niveau en de behoeften van de leerling die (zeer) moeilijk lerend is.
Hierdoor kan de leerling optimaal profiteren van de rijke leeromgeving van de eigen school en daarnaast een eigen leerroute doorlopen met als leidraad:
“Samen waar het kan, alleen waar het moet”.
De experts van KANS in Onderwijs ondersteunen scholen bij:
  • het in kaart brengen van het niveau van de leerling (m.b.v. ZML CED leerlijnen) en op basis daarvan ondersteunen de experts de scholen met het maken van een OPP/ Handelingsplan met actuele doelen voor het hele schooljaar;
  • een goede afstemming op deze leerlingen en het geven van voorlichting over de Verstandelijke Beperking en de gevolgen voor het leren op school;
  • het leren omgaan met uitgestelde aandacht en het ontwikkelen van zelfstandig werken als voorwaarde om als leerkracht op haalbare wijze aandacht te hebben voor de hele groep;
  • hulpvragen van leerkrachten middels observaties en gesprekken waarbij praktische input wordt gegeven op gedrag en leermaterialen.
KANS in Onderwijs is er voor leerlingen, leerkrachten,scholen, instellingen en ouders. KANS in Onderwijs biedt professionele begeleiding op maat door experts vanuit het speciaal (basis) onderwijs. Bij KANS in Onderwijs komen alle experts uit de dagelijkse praktijk; zij weten wat het is om met leerlingen om te gaan die extra begeleiding nodig hebben. 
KANS in Onderwijs biedt onder andere:
  • Onderzoek en begeleiding van kinderen met leer- en/of gedragsproblemen en/of ontwikkelingsstoornissen.
  • Coachen / begeleiden / professionaliseren van (startende) leerkrachten, schoolteams, IB'ers en directies.
  • Advies en ondersteuning bij het ontwikkelen en borgen van een plan om de schoolorganisatie te versterken.
Stichting Gewoon Speciaal heeft haar ervaren leerkrachten en experts bij elkaar gebracht in het expertisecentrum KANS in Onderwijs. Expertises en diensten worden vooral aangeboden aan alle scholen in de SWV'en ZOUT, Passenderwijs, Rijn & Gelderse Vallei en Profi Pendi, maar ook daarbuiten.
Alle informatie over de activiteiten die KANS in Onderwijs kan verzorgen staat beschreven op de website www.kans-inonderwijs.nl
Neem voor meer informatie of een aanbod op maat, contact met ons op of bezoek onze website.
Bezoek onze website
Je ontvangt deze nieuwsbrief van KANS in Onderwijs omdat ons aanbod voor jou interessant is of omdat je je hebt aangemeld.
Mocht je onze nieuwsbrieven niet meer willen ontvangen, is onderaan deze nieuwsbrief de mogelijkheid om af te melden.
KANS in Onderwijs, Leyenseweg  111 E, 3721 BC Bilthoven
Tel: 030-692 5255
info.kans@gewoonspeciaal.com
www.kans-inonderwijs.nl
Copyright © KANS in Onderwijs. Alle rechten voorbehouden.

Schrijf me uit voor deze lijst    Wijzig inschrijving 


Email Marketing Powered by Mailchimp