Copy
Nieuwsbrief Groninger Gasberaad - 30 januari 2020 #54
Bekijk deze email in uw browser
In deze nieuwsbrief o.a.:
Versterkingsoperatie, AO Mijnbouw, o
nderzoek afhandeling ‘oude schade’, sensor-netwerk, 
fiscale gevolgen, Itamar's baauwboudel, interview Onafhankelijke Raadsman, bevingsverhaal, ingezonden brief en Rapport Peilstok Groningen 2019

Wordt de versterkingsoperatie vlot getrokken?

Donderdag 23 januari was er weer 'breaking news' vanuit Den Haag. Er zijn nieuwe afspraken gemaakt tussen Den Haag en de lokale bestuurders.
De versterkingsoperatie wordt vlot getrokken, zo kondigden de bestuurders aan. Het Groninger Gasberaad en de GBB zijn in de aanloop naar deze afspraken een aantal keren geïnformeerd.
We hebben daarbij steeds geworsteld met het fenomeen dat je niet tegen deze afspraken kunt zijn, net zoals je niet tegen wereldvrede kunt zijn. Maar de fundamentele weeffouten die in het systeem zitten maken dat wij niet overtuigd zijn dat het Versnellingspakket op zichzelf beoordeeld of uitgevoerd kan worden. Een gesprek daarover bleek niet mogelijk.
Samen met de GBB hebben wij besloten deze keer niet aanwezig te willen zijn bij het overleg met de ministers maar ons advies schriftelijk in te brengen. Of we nog een inhoudelijke reactie op ons advies krijgen valt te bezien. U kunt
hier ons schriftelijk ingebracht advies lezen.

AO Mijnbouw 

Donderdag 6 februari is er weer een vergadering Algemeen Overleg Mijnbouw door de vaste Kamercommissie Economische Zaken en Klimaat. Er zal met de minister van EZK en de minister van BZK gesproken worden over de voortgang van de (oude) schadeafhandeling maar ook de versterking en het Versnellingspakket zal aan de orde komen. 
Dit overleg is openbaar en voor iedereen toegankelijk. Het Groninger Gasberaad zal in ieder geval aanwezig zijn. Mocht u interesse hebben: h
et vindt plaats in de Tweede Kamer in Den Haag en begint om 10.00 uur. Meer informatie vindt u hierHet is ook mogelijk om het debat via een live-stream te volgen.

Onderzoek afhandeling ‘oude schade’

Op de agenda van het AO-Mijnbouw staat ook een aanvulling van het onderzoek naar de afhandeling van de oude schadegevallen, de zogenaamde ‘NAM-6.000’. Het gaat om een rapportage van de signalen die de Tweede Kamer heeft gekregen, los van de representatieve steekproef die met een telefonische enquête is gedaan. Het ligt misschien voor de hand dat de mensen die uit zichzelf (zonder benaderd te zijn voor de telefonische enquête) zich hebben gemeld, niet tevreden zijn. Maar de verhalen waarmee zij komen zijn niet minder waar, en niet minder schrijnend. De vraag die zich opdringt bij het lezen van deze aanvullende rapportage: hebben we nou echt alles gedaan om deze mensen daadwerkelijk schadeloos te stellen? En is de regeling die de provincie met NAM heeft ontworpen het juiste antwoord op deze vraag?
Lees hier het aanvullend rapport. 

Vragen over het Sensor-netwerk

De Kamer heeft via een motie de minister gevraagd de ontmanteling van het sensornetwerk van de NAM te pauzeren. NAM heeft inmiddels op verzoek van de minister de ontmanteling tot nader orde stopgezet. De minister zal de Kamer binnenkort informeren over de gang van zaken rond (de ontmanteling van) het sensornetwerk, en over nut en noodzaak van eventuele voortzetting.
Het is goed dat er even tijd en ruimte is genomen voordat er onomkeerbare dingen gebeuren.
Er leven nog veel vragen over (de ontmanteling van) het netwerk. En eenmaal opgedoekt zal iets dergelijks niet snel opnieuw geplaatst worden. Weg is weg.
In de door de minister aangekondigde Kamerbrief zal tenminste bevredigend antwoord moeten geven op een aantal vragen. Onze vragen vindt u hier. 

Fiscale gevolgen

In de vorige nieuwsbrief stond een artikel over de fiscale gevolgen bij versterken/sloop-nieuwbouw. We kregen hierop reactie van Bea Blokhuis. Bij de onderhandelingen met NCG over haar depot met hulp van Vereniging eigen Huis is de volgende zin door NCG in het contract opgenomen:
NCG zal zorgdragen voor compensatie van eventuele aantoonbare fiscale consequenties van de Depotovereenkomst.
We gaan er van uit dat deze zin standaard door de NCG in het contract wordt opgenomen. 

Itamar's baauwboudel

We hebben het al aangekondigd. Itamar zal zijn vlog 'Help, mien hoes valt om! onder de nieuwe naam "Itamar's baauwboudel' voortzetten. In deze aflevering gaat het dan echt gebeuren: de woning wordt gesloopt. Vlog #1 ziet u op onze website. 

Save-the-date

Dinsdagavond 10 maart organiseren we voor het eerst sinds lange tijd weer een bewonersbijeenkomst. Noteer deze datum in de agenda! De precieze invulling van de avond is nog niet bekend, evenals de locatie. In een volgende nieuwsbrief meer hierover.

Interview Onafhankelijke Raadsman 

Er is in het laatste debat in de Tweede Kamer veel te doen geweest over de positie van de Onafhankelijke Raadsman, een functie die vervuld wordt door Leendert Klaassen. Er is een motie aangenomen waarin staat dat de regering wordt verzocht te onderzoeken hoe de Onafhankelijke Raadsman betrokken kan blijven worden bij de schadeafhandeling en de Tweede Kamer hierover voor de wetsbehandeling van de Tijdelijke Wet Groningen in de Eerste Kamer te informeren. Wordt vervolgd dus.

Wat doet de Onafhankelijke Raadsman?
Al in 2013 is de Onafhankelijke Raadsman ingesteld als een 'onafhankelijke klachtenfunctionaris' - voor de schadeafhandeling in Groningen. Dat was nodig omdat de schadeafhandeling privaat was georganiseerd (NAM/CVW) en de Nationaal Ombudsman dus niet bevoegd was. Tot op de dag van vandaag is deze organisatie aan het werk omdat de inwoners nog steeds klachten hebben aangaande de aardbevingsproblematiek.
 
Formele bevoegdheden had, en heeft, de Onafhankelijke Raadsman niet. In de praktijk werden binnengekomen klachten niet alleen beoordeeld als zijnde wel of niet een 'terechte' klacht, maar ging de raadsman in toenemende mate een bemiddelende - en adviesrol op zich nemen. En precies daarom gaat nu het argument om de functie op te heffen niet meer op. Het formele argument van de minister is namelijk dat "nu de schadeafhandeling publiek is geregeld, iedereen met klachten bij de Nationale Ombudsman terecht kan." Dat is op zichzelf juist, maar dat dekt niet de lading van de huidige Onafhankelijke Raadsman. Daar ligt de nadruk minder op klachtenbehandeling en meer op bemiddeling & advies. Voor zowel schade als versterkingsproblemen van bewoners. Ook de versterking is inmiddels publiek belegd, dus ook daarvoor geldt dat de Nationaal Ombudsman bevoegd is klachten in behandeling te nemen. Met dezelfde redenering zou de Onafhankelijke Raadsman dus ook van de versterkingsproblemen afgehaald kunnen worden. Maar de behoefte aan bemiddeling en advies zal juist daar naar verwachting de komende jaren eerder toe- dan afnemen. 

Jaarraportage
Binnenkort komt de Onafhankelijke Raadsman met zijn Jaarrapportage 2019. Daarover wil hij al wel kwijt "dat de klachten over schade echt wel afgenomen zijn sinds de komst van de TCMG. Die doen het duidelijk beter dan hun voorgangers. Ook in hun eigen, interne klachtenprocedure wordt al veel opgelost." Over de versterking zullen waarschijnlijk ook relatief weinig klachten zijn binnen gekomen in 2019. Over iets wat niet gebeurt komen zelden klachten. Hooguit over het feit dat het niet gebeurt.

Klankbordgroepen

In de vorige nieuwsbrief deden we een oproep om deel te nemen aan een klankbordgroep. We zijn drukdoende om de reacties te verwerken. Desondanks kan aanmelden nog steeds door een email te sturen naar jolanda.jager@gasberaad.nl 

Het bevingsverhaal van...

Wie: Geert en Tjaske
Wonen: in Appingedam
In: sociale huurwoning
Heeft te maken met: de laatste problemen die nog opgelost moeten worden na een versterkingstraject


Geert en Tjaske zijn de eerste bewoners na oplevering van de woning in 1975. Ze wonen er naar tevredenheid alhoewel de buurt wel wat veranderd is in de loop der jaren. Ze zijn inmiddels op een leeftijd gekomen dat ze uitkijken naar een andere woning. Maar voor dat deze is gevonden, krijgen ze te horen dat hun huidige woning versterkt moet worden. Een stressvolle tijd volgt met grote en kleine ergernissen.
Het volledige verhaal van Geert en Tjaske leest u op onze website.

Dichtbundel 'Groningen'

Zondag 26 januari vond de presentatie van de dichtbundel 'Groningen' plaats in een bomvolle Martinikerk. Bijna 60 jaar geleden werd deze gedichtencyclus geschreven door Huub Oosterhuis die al sinds zijn studietijd in Groningen nauwe betrokkenheid voelt bij de provincie en haar inwoners. 
De Groningse aardbevingen die sinds jaren plaatsvinden zijn nog steeds een bron van veel verdriet en heftige politieke strijd, binnen en buiten de provincie Groningen. Daarom heeft hij het plan opgevat om deze opnieuw uit te geven met het doel de opbrengst van de verkoop ter beschikking te stellen aan de gedupeerden van de aardbevingen. 
Het bijzondere van deze editie is dat de cyclus voor deze nieuwe uitgave in de streektaal werd vertaald door Groninger Marten van Dijken.
De bundel van 32 pagina's is verkrijgbaar via de reguliere handel.

Ingezonden brief: NCG, ik stop

Vlak voor Sinterklaas ontvingen we een brief. Deze Groninger trekt het niet meer….
De brief vind u op onze website. 

Rapport Peilstok Groningen 2019

Vereniging Eigen Huis houdt jaarlijks een onderzoek onder haar leden. In het onderzoek wordt antwoord gegeven op de vraag in hoeverre Groningers vertrouwen hebben in de aanpak van de problematiek rond de gaswinning. Het vertrouwen is iets minder klein dan in voorgaande jaren, maar nog steeds houdt de aardbevingsproblematiek de leden bezig.
Het gehele rapport leest u hier. 

Gaswinning in het nieuws

De afgelopen periode was er weer veel nieuws te lezen over de gaswinning. Benieuwd naar alle artikelen? Op onze website vindt u een overzicht t/m januari 2020.

Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2020 Groninger Gasberaad, All rights reserved.

Geen nieuwsbrief meer ontvangen?
uitschrijven