Copy
Jaargang 10, maart 2019
Open in uw browser
Klassieke muziek in de negentiende eeuw trekt volle zalen
De vierde Louis Peter Grijp-lezing wordt op 10 mei uitgesproken door Thomas Delpeut. Hij doet onderzoek naar luistercultuur in het negentiende-eeuwse concertleven. Veel rituelen die we nu kennen in de concertzaal, wanneer stil zijn en wanneer klappen, kwamen toen tot stand. Lees verder

Frans Hinskens benoemd tot bijzonder hoogleraar Taalvariatie aan de Radboud Universiteit
Frans Hinskens is met ingang van 15 februari 2019 benoemd tot bijzonder hoogleraar Taalvariatie en taalcontact aan de Radboud Universiteit. Hinskens is sinds 2002 als onderzoeker verbonden aan het Meertens Instituut. Hij is deskundig op het gebied van de fonologie en sociolinguïstiek, en onderzoekt onder andere niet-standaardvariëteiten van het Nederlands, regiolecten en regionale variëteiten van de standaardtaal, creooltalen en Afrikaans. Lees meer.

Scriptieprijs voor junior onderzoeker Welmoed Wagenaar
Welmoed Wagenaar, junior onderzoeker bij het Meertens Instituut, heeft de Cornelis Tiele MA Thesis Award 2019 van het Nederlands Genootschap voor Godsdienstwetenschap (NGG) gewonnen. De winnende scriptie, getiteld Framing the Fictional: Making sense of Tumblr media fandom in everyday life, gaat over de rituele dimensies van online fanpraktijken en hoe deze verbonden zijn met het dagelijks leven van fans. Lees meer.


23 april 2019
Podcastclub met geluidskunstenaar Elise 't Hart van het Instituut voor Huisgeluiden
Plaats: Torpedo Theater, Amsterdam

10 mei 2019
Louis Peter Grijp-lezing over negentiende-eeuwse luistercultuur door Thomas Delpeut
Plaats: Universiteitsbibliotheek, Utrecht
Wat betekent erkenning van het Limburgs in de praktijk?

Maart 2019
'The Dutch Belt' in Amerika bleef 200 jaar Nederlands praten
Vanaf 1609 bevolkten Nederlandse kolonies de Amerikaanse regio Hudson Valley tot de Engelsen in 1664 de macht overnamen. Toch bleef deze streek, ook wel The Dutch Belt genoemd, nog 200 jaar Nederlands praten. Lees meer hierover in Hudson Valley Magazine.
Maart 2019
Streektaal meerwaarde in de zorg
De streektaal heeft een positief effect op het geestelijk welzijn van bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen. Doordat senioren ‘plat’ kunnen praten, kunnen ze hun klachten en gevoelens beter onder woorden brengen. Bovendien ontstaat eerder een klik met dialectsprekend personeel. Dit blijkt uit onderzoek van antropoloog Jolien Makkinga. Lees verder bij RTV Oost.
April 2019
De 1-aprilgrap

Het radioprogramma Ask Me Anything behandelde samen met etnoloog Peter Jan Margry het fenomeen 1-aprilgrap. Wanneer is een grap écht grappig? Wie bepaalt dat? Staat humor in ons land onder druk? Wanneer gaat een grap te ver? Kan je onder het mom van humor alles maken? Luister mee.

April 2019
Breng meer werkelijke kennis in het schoolvak Nederlands

Zorg dat leerlingen bevraagd worden over de geschiedenis van onze taal en onze literatuur. Dat maakt het vak Nederlands en het eindexamen Nederlands weer interessant, zo betogen Karin Echten, docente Nederlands in Utrecht en Marc van Oostendorp, hoogleraar Nederlands, in de Volkskrant

Voor meer Meertens in de Media klik hier

Maart 2019
Nieuwe feiten over naamswijzigingen
Onlangs was in het nieuws dat het aantal naamswijzigingen opmerkelijk vermeerderd is. Maar is dit wel zo? Naamkundige Leendert Brouwer zet daar zijn vraagtekens bij. En passant geeft hij in zijn blog leuke achtergrondinformatie over naamswijzigingen. Lees verder op Neerlandistiek.

Maart 2019
Positie en de waarde van de dialecten worden onderschat
Het is verbazingwekkend hoeveel verschillende dialecten er in een klein land als Nederland worden gesproken. Toch staan dialecten momenteel onder druk en lijken ze te verdwijnen. Taalkundigen Nicoline van der Sijs en Leonie Cornips stellen in het Reformatorisch Dagblad dat de positie en de waarde van de dialecten worden onderschat.
April 2019
Bittere pil voor fans van Michael Jackson
Fans van Michael Jackson kunnen het lastig verkroppen dat het standbeeld van de artiest dat een McDonalds-parkeerplaats in Best sierde weggehaald is. Antropoloog Irene Stengs begrijpt de beslissing van de fastfoodketen, maar ze begrijpt ook waarom het voor fans een bittere pil is als hun idool in ongenade valt. Naar nos.nl.  
April 2019 
Meertens Instituut ontvangt Roodkapje-verzameling
Trouw sprak met onderzoeker Folgert Karsdorp die in 2016 promoveerde op onderzoek naar hervertellingen van het Roodkapje-verhaal. Je zou denken dat het sprookje voor hem geen verrassingen meer kent. Maar bij het materiaal dat het Meertens Instituut onlangs ontving zit veel dat Karsdorp nog nooit heeft gezien. In het radioprogramma OVT sprak Karsdorp met de gulle geefster van de collectie, Ineke Reitsma.

Copyright © 2019 Meertens Instituut, All rights reserved.


Wilt u uw gegevens wijzigen of deze nieuwsbrief niet langer ontvangen?
Gegevens wijzigen of uitschrijven