Copy
Niet goed leesbaar? Bekijk de nieuwsbrief in een browser

Veel nieuwe inzichten na enquete


Allereerst hartelijk dank aan iedereen die de moeite heeft genomen om onze enquete in te vullen en weer aan de chauffeur mee te geven. Van de 750 enquetes die we hebben mee gegeven hebben er maar liefst 450 terug gekregen. 

Uiteraard vonden we het erg fijn om te merken dat u over het allemaal heel tevreden bent over uw groentepakket. Maar de enquete heeft ons een belangrijk kijkje gegeven in uw ervaring van het pakket en we hebben daardoor een aantal beslissingen genomen. In deze nieuwsbrief vertellen we u de belangrijkste verandering die we zullen doorvoeren aan de hand van de uitkomst. In de volgende nieuwsbrief komen we nog uitgebreider terug op de enquete.

Enquetevraag: Is de hoeveelheid genoeg

De gegeven antwoorden variëren gemiddeld van genoeg tot net genoeg.
Voor sommige mensen is het een bewuste keuze om een wat kleiner pakket te kiezen zodat er nog ruimte is om zelf groente bij te kopen. Anderen kiezen juist een wat groter pakket zodat ze meer groente hebben voor de week.
Wij pretenderen ook niet dat u met het groentepakket een hele week kunt uitkomen. Dat zal daarnaast ook wisselen per pakket per week. De ene week zult u misschien moeite hebben om het pakket in zijn geheel op te krijgen en de andere week bent u er zo doorheen.

Ook speelt de periode van het jaar hierin een belangrijke rol, zoals in deze periode zult u vaker wat bijproducten en bladgroentes in het pakket ontvangen en minder hoofdmaaltijdgroenten, waardoor u het pakket waarschijnlijk eerder op heeft
In de herfst en winter zullen er waarschijnlijk groentes overblijven die u de week erna ook nog kunt eten, de bewaargroentes, zoals bijvoorbeeld pompoenen.
Wat we hiermee willen zeggen is dat het ene pakket het andere niet is, en dat het per pakket en per seizoen varieert of u voldoende of minder heeft.

Enquetevraag: Is het pakket divers genoeg?


De antwoorden variëren van goed tot matig. De indruk bij ons is dan ook dat er in de diversiteit van het pakket nog wat te winnen valt, zeker in de winter. In de winter is het aanbod van lokale groenten natuurlijk een stuk beperkter dan in de zomer - herfst periode. We doen ons best om de pakketten in de winterperiode ook afwisselend en lekker te houden, maar we hebben onze beperkingen. We willen de pakketten in de winter niet te zwaar maken door erg veel kolen en knollen te leveren.
We proberen dan ook zoveel mogelijk om niet 2 x achter elkaar zware kolen te leveren in het pakket (zoals savooiekool rode kool, witte kool)
Daarnaast leveren we 1 x per maand bieten of knolselderij. 1 x per 2 weken wortel en prei.
Veldsla en postelein wisselen we wekelijks af omdat dit de twee sla soorten zijn die in de winter bij ons op het land groeien. Zo proberen we met de groentes die we telen toch een gevarieerd pakket te maken. In de winter en vroege voorjaar kopen we soms ook nog producten aan om het pakket iets mooier te maken.
We proberen in eerste instantie zoveel mogelijk lokale producten aan te kopen zoals bijvoorbeeld champignons en witlof, maar ook daarin is de keuze in de winter beperkter. Heel soms kopen we groentes aan van verder weg, maar dat komt niet zo heel vaak voor, we leveren dan liever iets vaker dezelfde groentes (zoals bijvoorbeeld sprouting broccoli) dan dat we inkopen uit het buitenland. Uiteraard is alles wat we inkopen ook gecertificeerd biologisch.
Velen van u geven al aan het belangrijk te vinden dat de groentes lokaal zijn, daar proberen we dus ook zeker rekening mee te houden bij onze aankopen. In de volgende nieuwsbrief komen we daar nog uitgebreider op terug.
In de zomer, herfst en vroege winterperiode zijn de groentes in de pakketten van onszelf met heel soms een lokale inkoop als er bijvoorbeeld een oogst is mislukt, of er een plaag o.i.d. is. Toch gaan we proberen om de variatie in het pakket te verbeteren, hoe leest u verder in het volgende punt.


 

Aardappelen

De aardappels die we vorig jaar hebben geoogst en opgeslagen, zijn inmiddels bijna op, ongeveer half mei zullen de laatste aardappelen geleverd worden. We hebben op het moment alleen nog de connect aardappelen.

Uit de enquête blijkt echter dat er erg veel mensen zijn die graag minder of geen aardappelen meer zouden willen ontvangen. Dat deed ons besluiten om het met de aardappelen over aan andere boeg te gooien: We gaan de aardappelen uit het pakket halen. In plaats daarvan komt er dan een andere groente in het pakket.
Daarmee slaan we twee vliegen in een klap: we verbeteren de diversiteit van het pakket en we leveren geen aardappels meer aan diegenen die er niet zo dol op zijn.

In deze zomer stoppen we helemaal met het leveren van de aardappelen. Dus vanaf half mei t/m oktober zijn er geen aardappelen meer. Zo nu en dan zullen we wel wat nieuwe aardappelen in het pakket leveren, als delicatesse.
Vanaf oktober 2019 kunt u bij ons, als u dat zou willen, een aardappel- abonnement afsluiten, we bezorgen dan 1 x per maand een hoeveelheid aardappelen die u bestelt bij u thuis. Deze zullen apart bezorgd gaan worden, en komen dus niet met het groentepakket mee, we gaan een aparte aardappelroute rijden. We moeten dit nog verder invulling geven, maar houden u hier uiteraard van op de hoogte.

Meer nieuws wat betreft de enquête vind u in de volgende nieuwsbrief.

Bij lente hoort rabarber

Rabarberrabareber! Wie het vies vindt, heeft misschien gewoon nog nooit een lekkere rabarbertaart gegeten. Want oh, die zijn er genoeg te maken. Wat dacht u van dit recept:

Ingrediënten:
Ca. 750 gram rabarber (liefst dunne, rode stelen), 1 (onbespoten) sinaasappel, 250 gram lichtbruine basterdsuiker, 125 gram blanke amandelen, 250 gram zachte roomboter, 2 zakjes vanillesuiker, 3 eieren, 125 gram bloem, 1 theelepel bakpoeder, 60 gram geschaafde amandelen, 
springvorm van ons 26 cm.


  1. Maak de rabarber schoon, snijd de uiteinden eraf en was en droog de stelen zorgvuldig. Snijd ze in smalle boogjes en trek eventuele draden eraf
  2. Rasp de schil van de sinaasappel helemaal af op een fijne rasp en pers 1 sinaasappelhelft uit. De andere helft heb je niet meer nodig.
  3. Meng de rabarber met de helft van de rasp en 2 eetlepels (van de 250 gr.) suiker. Laat het zo staan en schep het mengsel 1 of 2 keer om. 
  4. Verwarm de oven voor op 190 graden. 
  5. Maal de amandelen fijn maar niet tot poeder. Klop met de mixer 225 gram boter met 200 gram suiker en de vanillesuiker tot een crèmige massa. Klop de eieren er een voor een door. Klop met de mixer op de laagste stand bloem, bakpoeder, gemalen amandelen en sinaasappelsap erdoor. Mix niet te lang. 
  6. Doe het beslag over in de beboterde vorm en strijk glad. Giet het uitgelekte vocht van de rabarber af en schep de rabarber gelijkmatig op het beslag.
  7. Bak de taart 25 minuten. Smelt intussen 25 gram boter en schep het amandelschaafsel, de rest van de geraspte schil en de rest van de suiker erdoor. Verlaag de temperatuur van de oven naar 180 graden en verdeel het amandel/botermengsel over de taart. Bak deze in nog 15-20 minuten gaar en licht gebruind.

Lauwwarm, op kamertemperatuur of licht gekoeld eten.

 

Bloemkool

Vroeger had je gekookte bloemkool met een bechamelsausen. Nu is de bloemkool hotter en hipper dan ooit: Pizzabodems van bloemkool, bloemkoolrijst in plaats van couscous... Die ouwe bloemkool weet niet wat ie mee maakt.
Wie niks van al die malligheid moet hebben kan altijd zijn toevlucht nemen tot een lekker romig soepje, met echte, of vegetarische spekjes. Dat is ten slotte een klassieker, die gaat nooit uit de mode...

Romige bloemkoolsoep

Wie wel eens gezond wil pizza bakken kan dit eens proberen:
Pizzabodem van bloemkool

Rijst van bloemkool is in een handomdraai gemaakt, letterlijk, namelijk die van de keukenmachine:
Zeven lekkere recepten met bloemkoolrijst:

Eet smakelijk!
 

Copyright © *|2018/ de lijsterbes, Alle rechten voorbehouden.

Biologische tuinderij de Lijsterbes
Koningsholster 60
6573 VV Beek-Ubbergen.
tel: 024-3224482 ( voicemail )
NL56TRIO0197805892
info@tuinderijdelijsterbes.nl
www.tuinderijdelijsterbes.nl

Afmelden voor de nieuwsbrief    Gegevens aanpassen 

 






This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Biologische Tuinderij De Lijsterbes · Koningsholster 60 · Beek - Ubbergen, 6573 VV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp