Copy
ΕΒΕΑ e-Newsletter | Καθημερινό Οικονομικό Δελτίο
Δεν εμφανίζεται το Email σωστά; Δείτε το Online.

Αγαπητέ συνάδελφε,
Το e-newsletter συντάσσεται καθημερινά από ομάδα δημοσιογράφων με την επιμέλεια του Γραφείου Τύπου του Ε.Β.Ε.Α. 

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΧΑΛΟΣ
Πρόεδρος Ε.Β.Ε.Α.

10 Απριλίου 2019, Τετάρτη
Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: ΤΑΧΥΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΠΙΟ «ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΟΙ» ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
Ταχύτερο και πιο «γενναιόδωρο» Μηχανισμό Πολιτική Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παροχή βοήθειας προς τα κράτη - μέλη που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη. Ο κ. Μίχαλος συνάντησε στις Βρυξέλλες τον κ. Στυλιανίδη με την ιδιότητά του και ως αναπληρωτή προέδρου των Ευρωεπιμελητηρίων και έθεσε στον επίτροπο το ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό τη χώρα μας, αλλά και συνολικά την Ευρώπη, «αυτό της ενίσχυσης της προστασίας από φυσικές καταστροφές που είχε ως αποτέλεσμα στην Ελλάδα να θρηνήσουμε θύματα, αλλά και την απώλεια περιουσιών από ακραία φυσικά φαινόμενα και κυρίως από πυρκαγιές και πλημμύρες».
 
 
ΕΝΙΣΧΥΣΗ 150 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Ποσό 150 εκατ. ευρώ θα διατεθεί το προσεχές διάστημα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της χώρας, στους τομείς της βιομηχανίας των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας, της εφοδιαστικής αλυσίδας και του ηλεκτρονικού εμπορίου εφόσον απασχολούν έναν εργαζόμενο. Αυτό προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας που βρίσκεται στη Βουλή για την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Συγκεκριμένα στο άρθρο 41 αναφέρεται ότι η ενίσχυση θα έχει τη μορφή επιχορήγησης για την κάλυψη μέρους των λειτουργικών δαπανών έως του ποσού των 200.000 ευρώ, σύμφωνα με τη διαδικασία κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας. Το ποσό ενίσχυσης θα υπολογίζεται σε συνάρτηση με το συνολικό μισθολογικό κόστος της επιχείρησης και δε μπορεί να είναι μικρότερο από 10.000 ευρώ.
 
 
ΤτΕ: ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΤΟ Α΄3ΜΗΝΟ 2019
Σταθερά σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2018 παρέμειναν τα κριτήρια για τη χορήγηση δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τους πρώτους μήνες του 2019. Η ζήτηση αυξήθηκε τόσο για επιχειρηματικά όσο και για στεγαστικά δάνεια. Tο α΄ τρίμηνο του 2019, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2018, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Επιπλέον, προστίθεται στο δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τράπεζες αναμένουν ότι τα κριτήρια γενικά θα παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2019.
 
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΒΟΥΛΗΣ: ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ Α’ 2ΜΗΝΟ ΤΟΥ 2018
Το Ενοποιημένο Πρωτογενές Πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου του 2019 εμφανίζεται μειωμένο κατά 75 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του προηγούμενου έτους σύμφωνα με την εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Ειδικότερα στην έκθεσή του με τίτλο «Δημοσιονομικά στοιχεία Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2019» το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή αναφέρει τα ακόλουθα: «Ο κρατικός Προϋπολογισμός παρουσιάζει μειωμένο ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα κατά 1.873 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στην πλευρά των εσόδων, εμφανίζονται μειωμένα τα φορολογικά έσοδα κατά 599 εκατ. ευρώ και τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 223 εκατ. ευρώ.
 
 
ΔΝΤ:  ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2,4% ΤΟ 2019
Διατηρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την πρόβλεψη ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αναπτυχθεί κατά 2,4% φέτος, ενώ την ίδια ώρα προχωρά σε σημαντική επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων τόσο για την ευρωζώνη, όσο και παγκοσμίως, προειδοποιώντας ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμη και ευάλωτη στιγμή. Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που δημοσιοποίησε εν όψει της Εαρινής Συνόδου με την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψη για ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ με ρυθμούς 2,4% φέτος, εκτιμώντας ότι το τέταρτο τρίμηνο θα τρέξει με ρυθμό 2,7%.
 
 
ΣτΕ: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΙΣΦΑΛΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την αναδρομική φορολόγηση των επισφαλών απαιτήσεων των εταιρειών και επιχειρήσεων, έναντι των τρίτων. Ειδικότερα, η 7μελής σύνθεση του Β΄ τμήματος του ΣτΕ, που παρέπεμψε το όλο θέμα προς την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Κατόπιν αυτού και η Ολομέλεια του ΣτΕ ακολουθώντας το Τμήμα έκρινε ότι η διάταξη του άρθρου 9 παράγραφος 4 του ν. 3296/2004 (φορολόγηση λογαριασμού 44.11 «προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις»), αντίκειται στο άρθρο 78 παράγραφος 2 του Συντάγματος που εξειδικεύει την αρχή της ασφάλειας δικαίου.
 
 
ΑΑΔΕ: ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΓΙΑ ΑΠΛΗΡΩΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας ετοιμάζεται να προχωρήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δηµοσίων Εσόδων. Πρόκειται για σηµαντική πληγή στα φορολογικά έσοδα, καθώς εκτιµάται ότι σηµαντικός  αριθµός ιδιοκτητών οχηµάτων δεν εκπληρώνει τη σχετική φορολογική υποχρέωση. Σύµφωνα µε όσα προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το τρέχον έτος, θα προχωρήσει στη µείωση κατά 50% του χρόνου παραγραφής των τελών κυκλοφορίας. Σήµερα τα τέλη κυκλοφορίας παραγράφονται µετά την πάροδο 20 ετών από το τέλος του έτους στο οποίο αφορούν και έχει ληφθεί η απόφαση η σχετική περίοδος να µειωθεί στα 10 έτη.
 
 
ΙΟΒΕ: ΟΡΙΑΚΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Οριακή επιδείνωση παρουσίασε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία το Μάρτιο, καθώς διαμορφώθηκε στις 103,8 (από 104,1) μονάδες, επίδοση ωστόσο ελαφρά υψηλότερη από την αντίστοιχη περυσινή (102,6 μον.). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας οικονομικής συγκυρίας στον τομέα της βιομηχανίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στη γενικότερη στάση αναμονής της βιομηχανίας απέναντι στις εγχώριες εξελίξεις, αλλά στη σχετική επιβράδυνση του διεθνούς εμπορίου.
 
 
Ε/ΤΥΠΟ.1720-01
 

 

 
Μπορείτε να διαβάζετε την online έκδοση του καθημερινού οικονομικού μας Newsletter κάνοντας κλικ εδώ.
Copyright © 2019 ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, All rights reserved.
Αν επιθυμείτε να διαγραφείτε από τη λίστα παραληπτών, πάτηστε εδώ  |  Ανανεώστε τις προτιμήσεις σας