Copy

Nieuwsbrief #2

april 2019

Inhoud

- Jaarcongres OV-campus | terugblik

- Film met hoogtepunten Jaarcongres OV-campus

- Column OV-data | door Jan van Selm

- Programma Doorstroming krijgt vorm | Bart Dekkers

- Nieuw gezicht bij DOVA | Ralph Seesing

- Buitenlandse lijnen op displays

 

Nieuws

Jaarcongres OV-campus | terugblik

Jaarcongres OV-campus 2019 druk bezocht en hoog gewaardeerd


Het eerste gezamenlijke congres van CROW-KpVV en DOVA, het samenwerkingsverband van decentrale OV-autoriteiten, op donderdag 11 april is een groot succes gebleken. Het congres biedt een podium voor de werelden van beleid, kennis en data. Het doel van de organisatie is het congres uit te laten groeien tot dé ontmoetingsplek voor inzicht, innovatie en inspiratie in het openbaar vervoer.

Zo’n 250 deelnemers zagen in het ochtendprogramma het OV-Klantenbarometer Journaal en de OV Talk met prominenten uit de OV-wereld waaronder staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Tijdens de lunch bood de kennismarkt de gelegenheid om te netwerken waarna in het middagprogramma een zestal kennissessies werden aangeboden.

 
Klik hier voor een foto impressie
Bekijk de film met de hoogtepunten van het Jaarcongres OV-campus.

Nieuws

Column OV-data | door Jan van Selm

Ons verkeer- en vervoersysteem is altijd een samenspel van mens-voertuig-weg.
 

Les 1 in alle opleidingen die iets met mobiliteit te maken hebben is: je begrijpt beter wat er op straat gebeurt als je het bekijkt vanuit mens-voertuig-weg. Les 2, dit geldt niet alleen voor het mobiliteitssysteem als geheel, maar ook voor de afzonderlijke vervoerwijzen lopen, fiets, auto (individueel vervoer) en OV (collectief vervoer). In OV-land wordt mens-voertuig-weg vertaald in: OV-reiziger, OV-voertuig (trein/bus/tram/metro) en OV-netwerk (spoor/asfalt, hubs/haltes, OV-regelsystemen etc.).

In de OV-campus, bestaande uit CROW-programma KpVV en Samenwerkingsverband DOVA,  werken 15 decentrale overheden met concessiebevoegdheid samen op OV-gebied. (Digitale) data spelen daarin een steeds belangrijker rol, in tenminste twee opzichten:
  1. data leiden - via opwerking naar informatie - tot vervoerkundige en beleidsmatige inzichten;
  2. data zorgen voor realtime beschikbare informatie, bijvoorbeeld te gebruiken voor reisinformatie en verkeersmanagement.
In OV-campus-verband zagen we dat bovenstaande zich goed laat weergeven in een kruistabel, die in haar eenvoud ook weer inzichten en een aanvullende OV-data-agenda oplevert.

Brondata, het woord zegt het al, komen voor OV uit diverse bronnen. Met GPS-techniek werd het mogelijk om OV-voertuigen te volgen. Daaruit ontstond het NDOV en actuele OV-reisinformatie. Analyses op die data vormen ook beleidsinformatie, bijvoorbeeld inzake OV-punctualiteit en doorstroming. De OV-chipkaart is niet alleen een betaalmiddel, maar levert ook meer en meer inzicht in OV-rit- en -reispatronen. Vervoerkundig en beleidsmatig is dit zeer interessant! Actuele informatie (Hoe vol is de trein die ik ga nemen?) komt steeds dichterbij voor de reiziger. Sensoren leveren ook een schat aan brondata, op wegen (organisaties NDW en NWB), op haltes (Centraal Halte Bestand), op stations (NS-stations en ProRail) en in voertuigen (alle vervoerders). Zo kunnen we onder andere files detecteren om het OV daar langs te leiden, looproutes op hubs laten aansluiten en verkeerslichten ‘slim’ instellen.

Overigens spelen bij digitale brondata op de achtergrond altijd drie cruciale, fundamentele vraagstukken:
  1. Is de datakwaliteit goed en geborgd?
  2. Zijn de data voldoende open voor gebruik?
  3. Waarborgen we de privacywetgeving en de mededingingswetgeving voldoende?
De kunst is steeds om doordacht uit te bouwen in alle vlakken van de kruistabel, via ‘cross-overs’ en daarbuiten. We hebben stappen gezet met OV-data maar er is nog veel meer mogelijk en ook gewenst! In het recent verschenen Toekomstbeeld OV 2040 wordt een visie uitgewerkt van OV in onze toekomstige samenleving. We zien daarin een sterk toegenomen rol voor het OV over 20 jaar.  Hierin wordt het belang van OV-brondata terecht sterk onderstreept en de opwerking daarvan naar informatie voor reizigers, overheden, vervoerders en netwerkbeheerders. Een grote uitdaging voor de gezamenlijke overheden en de OV-campus!

Jan van Selm
Directeur Samenwerkingsverband DOVA
Bekijk de film van OV-data over het belang van data voor goede reisinformatie

Thema Doorstroming

Programma Doorstroming krijgt vorm | Bart Dekkers 

Het nieuwe netwerk Doorstroming begint vorm te krijgen binnen DOVA. In maart 2019 is het programma ‘Doorstroming OV’ vastgesteld door het OV-managersoverleg. Het programma heeft als doel om kennisuitwisseling en onderlinge afstemming binnen een landelijk netwerk van decentrale OV-autoriteiten te stimuleren. Voor verschillende onderwerpen blijkt breed draagvlak voor verdere uitwerking te bestaan. Gedurende 2019 wordt daarom aandacht besteed aan:

  1. Het meetbaar maken van doorstroming;
  2. Het opstellen en uitvoeren van convenanten met wegbeheerders;
  3. Afstemming over weginfrastructuur en VRI’s;
  4. De actualisatie van de kennismodules OV.

Het programma wordt uitgevoerd in samenwerking met OV-autoriteiten en CROW-KpVV.

Even voorstellen

Nieuw gezicht bij Dova | Ralph Seesing 

'Dag collega's! Openbaar vervoer draait zoals een ieder van jullie weet niet slechts om het reizen van A naar B', zegt Ralph Seesing.

'Het draait evengoed om de ontmoeting: de frisse neus die je haalt als je naar het station loopt, strategisch je plekje zoeken op het perron om te wachten op de trein, niet te ver achterin eindigen in de wachtrij bij de deuren, besluiten naast wie je gaat zitten, je eigen muziek opzetten of even lachen naar degene die tegenover je zit. Openbaar vervoer draait dus ook om de reis zelf: de ontmoeting. Wat mij betreft geldt dat ook voor mijn leuke, nieuwe baan bij het Samenwerkingsverband DOVA, met de OV-campus én in het netwerk met alle professionals om ons heen.

Als beleidscoördinator pak ik komende tijd de netwerken op in met name de thema’s toegankelijkheid, sociale veiligheid, doorstroming en langeafstandsbusvervoer. Vanuit mijn eerdere ervaring in ons beleidsveld in de afgelopen twaalf jaar (bij het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) als de Provincie Noord-Brabant) heb ik wat kennis kunnen opbouwen op deze en andere ov-gerelateerde thema’s zoals DRIS, HOV, concessiebeheer en aanbestedingen. Daarbij zie ik dat netwerken meerwaarde hebben om samen verder te komen en vind ik het mooi om hier met jullie aan te kunnen gaan werken. Daarnaast is er ook nog genoeg om van jullie te leren tijdens onze ontmoetingen. Dat gaat natuurlijk over de inhoud, maar wat mij betreft ook over wie we buiten het werk zijn.

Een korte voorzet: Direct voordat ik hier op 18 maart begon, reisde ik nog even de wereld over (verdeeld over twaalf vluchten, twee huurauto’s en het OV!). Ik pak als het even kan mijn ski’s en rijd naar de Alpen. Ik woon in het mooie Breda en eet graag een hapje in de stad of drink er graag een biertje. Ik pak vaak de racefiets, speel graag een spelletje, pak festivals mee, kijk series en films en lees boeken over architectuur of geschiedenis. We zien en spreken elkaar!'

Uit de praktijk

Buitenlandse lijnen op displays 

Dankzij nauwe samenwerking tussen Arriva Limburg en AVV (de Aachener Verkehrsverbund) is realtime reisinformatie aan beide zijden van de grens binnenkort beschikbaar voor de reiziger.

Alle reisinformatie van de Nederlandse Arriva treinen is al te zien is in de AVV-systemen. En ook bij de bushaltes is er een zichtbare verbetering. De digitale informatie-panelen bij de haltes aan de Duitse kant laten de vertrektijden van de Arriva lijnen zien. Omgekeerd ziet de reiziger bij de Nederlandse haltes ook de vertrektijden van de Duitse bussen en op korte termijn is ook die informatie realtime.

Een volgende stap is reisinformatie voor busritten tussen België en Maastricht. Het is al mogelijk om de planning van deze ritten te delen. Daarom is op korte termijn ook die reisinformatie zichtbaar op displays voor de reiziger.


Samenwerkingsverband DOVA U.A.

www.dova.nu

Jaarbeursplein 22
3521 AP Utrecht
085 – 06 61 290
info@dova.nu

Klik hier als je deze emails niet meer wilt ontvangen.






This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Samenwerkingsverband DOVA · Leidseveer 2-10 · Utrecht, 3511 SB · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp