Copy
Citește scrisoarea în browser
Dacă ai primit mail-ul de la un prieten, poate vrei și tu să te abonezi la „din când în gând”. Până la următoarea scrisoare, citește și edițiile trecute

 

Dragă <<Prenume>>,

Se spune că la început, pe pământ trăiau alături de zei ființe androgine, niște creaturi în formă sferică. Aveau patru mâini, patru picioare, patru ochi, și tot așa, câte două seturi din toate organele și membrele pe care le ai și tu. Sfera asta era compusă din doi: două femei, doi bărbați sau o femeie și un bărbat. Stăteau spate în spate. Împreună, puterea lor era nemărginită, lucru ce a sădit teama în sufletele zeilor. De aceea, aceștia au decis să împartă creaturile în două.

Odată despărțite, jumătățile au început să moară pe capete din varii motive: tristețe, supărare, dor. Atunci, zeii s-au speriat, căci riscau să rămână fără supuși. De aceea, au căutat o modalitate de a le da noilor oameni un motiv pentru a trăi. Și l-au găsit: de atunci, jumătățile aruncate haotic în lume își trăiesc viețile una în căutarea celeilalte, pentru a se întregi.

 
Ai putea înțelege că aceasta este o poveste despre suflete pereche și destin. Îți propun, totuși, să vezi lucrurile puțin diferit. Cred că viața nu este despre a-ți găsi jumătatea, cât despre a-nvăța să te iubești (și) pe tine ca parte a sferei, pentru ca apoi să poți iubi și completarea acesteia. Dacă ar fi să ne luăm după poveste, îmi caut perechea pentru că aceasta este cheia fericirii mele. Totuși, fericirea asta pe care o căutăm toți nu are ușa și nici nu e închisă cu vreun lacăt, doar stă acolo unde nu prea știm să ne uităm: înăuntrul nostru.
Ce ți-am povestit mai sus se numește mitul androginului și este o explicație antică a iubirii, așa cum o vedea Aristofan, personaj din Banchetul lui Platon. Este una dintre poveștile mele preferate despre iubire, deși nu cred neapărat în ea, așa cum e prezentată de Platon. Cred în schimb că cele două jumătăți ale sferei sunt în căutare de echilibru, prin întregire. De aici se poate naște și neînțelegerea: cred că nu găsirea efectivă a jumătății va aduce de la sine echilibrul, cât acceptarea ta ca parte a sferei, independentă de cealaltă, cu emoții, echilibru și fericire proprie (din nou, independente de cealaltă).

Iubirea este un subiect super frumos dacă mă întrebi pe mine, deși nu vorbim foarte des despre el. Te încurajez să o faci, căci cred că este foarte important să te înțelegi și accepți pe tine însuți până la a-l înțelege și accepta pe celălalt. Îți las aici mai multe recomandări care sper să te ajute în direcția asta.



Scrisori de dragoste, citite cu voce tare

Să spui te iubesc nu este cel mai ușor lucru pe care l-ai putea face. Îți trebuie mult curaj și, desigur, o conexiune foarte puternică față de cealaltă persoană. Îți las aici un articol-video, unde poți vedea confesiunile intime ale cuplurilor, cum a fost și este pentru ea, cum a fost și este pentru el.


Alexa? Te rog ignoră-l pe soțul meu

Căsnicia este o chestiune serioasă. Vorbim aici despre un contract mai mult sau mai puțin formal cu clauze nescrise - astfel foarte ușor de trecut cu vederea, iar și mai ușor de a atribui vina celuilalt. Până la urmă, totuși, ce căutăm? Acest articol-confesiune subliniază o idee foarte interesantă care mi-a captat atenția: căutăm în celălalt lucruri / calități pe care le urâm doar pentru a le putea „repara”?
A letter to „my not so happy single self”

Sigur ai mai auzit-o p-asta: fericirea vine împreună, iar dacă nu ești împreună clar nu are de unde răsări fericirea. Nimic mai greșit de atât. După cum am menționat mai sus, fericirea este un atribut, dacă vrei, individual și independent de un alt individ. Pentru a-l putea prețui într-o relație, ar trebui să înveți să-l prețuiești și de unul singur. Acest articol este o scrisoare către un eu necăjit de acest „sunt singur” și sper să te inspire, mai ales dacă treci și tu prin asta.


Lykke Li: Nu există nimic mai puternic decât o femeie care se reconstruiește

Lykke Li este o cântăreață de origine suedeză, care poate îți e cunoscută după titlul unuia dintre puținele ei hit-uri care a ajuns la noi: „I follow rivers”. În acest articol-video, cântăreața vorbește despre iubire, despre durere și despre a te reconstrui. Materialul face parte din seria Work in Progress, ce explorează colaborările creative din muzică și cum energiile diferite pot fi transpuse în aceleași acorduri.
În lipsa distanţei, două fiinţe umane nu se pot descoperi una pe cealaltă

În cabinetul psihoterapeutului există o canapea, iar asta înseamnă că nici pacientul, nici doctorul nu se uită unul la celălalt când vorbesc. E asta o distanță necesară în terapie? Dar într-o relație? Distanța implică și componenta timp, durată. Oamenii se întâlnesc și parcurg un drum împreună. Cum modelează timpul și distanțele relațiile? Le tocesc sau, din contra, le fac mai puternice? Mai multe răspunsuri poți găsi în acest articol
În satul meu, femeile se nasc și mor curve

Modul în care ne raportăm la iubire și relații, ca adulți, pornește de la modul în care ne sunt definite acestea când suntem copii. De aceea, pentru unii iubirea este un dar plăcut, în timp ce pentru alții aceasta devine o necesitate. Îți las acest articol foarte personal, despre experiența iubirii așa cum suntem învățați ca ea ar trebui să fie vs. iubirea așa cum vrem să fie (căci este o alegere, atunci când este conștientizată).
De ce este important sărutul?

Pe cât de banal sau trivial poate suna la prima citire, sărutul face parte din viețile noastre, ale tuturor, și este un element foarte important și relevant în conexiunile pe care le creăm. A-l săruta pe celălalt este un act care oferă confort, căci aduce siguranța că suntem doriți în viața partenerului (la fel și invers). Mai multe despre elementele ce se ascund în umbra sărutului poți găsi aici
Despre iubire (și altele)

Sunt foarte multe întrebări care fac parte din sfera dragostei pe care, poate, nu le adresăm niciodată din teama sau rușinea de a ne deschide în fața cuiva. Alain de Botton, filosof, romancier, eseist și jurnalist britanic de origine elvețiană, despre care ți-am mai vorbit și în alte scrisori, a avut de-a lungul vremii câteva discursuri foarte interesante pe acest subiect. Aici, Alain de Botton vorbește despre dragoste și tiparele pe care le avem când ne gândim la aceasta, iar aici, el vorbește despre sex și cum el ne aduce acceptarea. 
The Science of Happiness

The Science of Happiness este un podcast pe care l-am descoperit întâmplător, în timp ce mergeam cu autobuzul - și ce alegere bună am făcut! Deși nu este nicidecum o rețeta a fericirii tale, The Science of Happiness îți face cunoștință cu diverse strategii pe care le poți încerca pentru a aduce plus valoare vieții tale și, astfel, să fii mai fericit cu viața pe care o ai. Acesta are la bază experiențe a diferiți cercetători și profesioniști, precum și știința comapasiunii și a recunoștinței, totul fiind bazat pe fapte, nu doar o simplă discuție. Enjoy!
The Lobster

The Lobster este un film despre iubire și nu chiar - este mai mult de atât. Pelicula este un mit al androginului întors, ce vorbește despre nevoia noastră de sisteme și reguli, precum și despre dorința de a le încălca. Într-un viitor distopic, oamenii sunt obligați să-și găsească jumătatea în 45 de zile, iar cei care nu reușesc sunt transformați în animale și aruncați în sălbăticie. The Lobster este genul de film care o să-ți placă și displacă în același timp, care o să te facă să te simți inconfortabil și, sper, să te determine să-ți pui niște întrebări.
Trailerul îl poți găsi aici.
În final, te las și cu o întrebare: Ce este iubirea pentru tine și cum alegi să iubești?
Dacă ți-a plăcut această scrisoare, dă-o mai departe și prietenilor:
Share
Forward
Sunt Sabrina și îți scriu din Cuib, din când în gând. Așa am numit această scrisoare – o scrisoare despre tine și despre mine, unde gândurile noastre se pot întâlni și discuta. Săptămânal, îți voi împărtăși din frământările și gândurile mele, voi încerca să mă conectez cu tine prin ele și mă voi lăsa inspirată de ideile tale și de tine. Pentru că vreau să creştem împreună, îmi doresc să-mi scrii și tu, să-mi împărtășești povestea ta, iar gândurile noastre să se conecteze pe pagina asta. Măcar din când în gând.
 
Cu emoție,
Sabrina
Primești acest e-mail pentru că ești spectator fidel de-al Cuibului sau pentru că te-ai abonat la acest newsletter. Dacă nu mai vrei să primești scrisori de la mine, găsești formularul de dezabonare aici.
 
CUIBUL ARTIȘTILOR
Facultatea de Ingineria Instalațiilor
BD. Pache Protopopescu nr. 66
București
România


Copyright © CUIBUL ARTIȘTILOR. All rights reserved.






This email was sent to <<Adresa de email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
sabrinacanea.ro · București · București 031806 · Romania

Email Marketing Powered by Mailchimp