Copy
Open webversie in je browser
Leren voor Morgen

Nieuwsbrief mei 2019

Wekelijks publiceren wij op onze website Leren voor Morgen blogs en agenda-items. De nieuwsbrief is hierop gebaseerd. 

Volg ons op Twitter om op te hoogte te blijven van nieuws en evenementen m.b.t. duurzaam onderwijs.

Vragen? Tips? Vertel het de redactie.

Sluit je aan!

Je kunt je op meerdere manieren aansluiten bij de coöperatie Leren voor Morgen. Als organisatie kun je lid worden, en als individu kun je je aansluiten bij een van onze netwerken voor duurzaam onderwijs in het PO, VO, MBO of HO. 

Agenda


12 - 15 mei  
The Sustainability Summit Utrecht » HO 
Overcoming barriers to sustainability and social responsibility in higher education
13 mei 
Actieve schoolontwikkeling PO »  PO 
Over uitdagingen die je tegenkomt als schoolleiding wanneer je veranderingen wil doorvoeren.
13 mei 
Jongeren aan zet in Zaandam »  VO 
Leerlingen presenteren hun duurzaamheidsprojecten
15 mei
Kindergehaktdag » PO 
De kindervariant van de Verantwoordingsdag
16 mei 
Hoe duurzaam is onze welvaart? »
Bespreking van de SDG rapporten: hoe staat Nederland ervoor?
21 mei
Bezoek de Energizers in Lutjegast » PO 
Energy Challenges daagde leerlingen uit om campagne te voeren
24 mei
Nationale Dag voor Duurzaamheid in het Hoger Onderwijs » HO 
Duurzaamheid staat in het zonnetje tijdens de NDDHO
28 mei (ovb)
Consultatiebijeenkomst curriculum.nu »
Laat je stem horen in de ontwikkeling van het nieuwe curriculum!
29 mei 
De hele school door een Groene Bril » HO 
Conferentie over resultaten en tools na onderzoek naar de whole school approach
2 - 5 juni 
Creating a Climate for Change » HO 
Summer school in Groningen over duurzaamheidseducatie
3 - 7 juni 
GeoWeek » PO 
Een toekomst in de geografie biedt veel mogelijkheden
5 juni
Wereldmilieudag » PO 
Draag aan steentje bij aan het milieu

Blogs

 

Klimaat in het klaslokaal: Wie indoctrineert wie?


Hoeveel weten leerlingen over klimaatverandering? Welke partijen hebben invloed op het lesmateriaal dat beschikbaar is over klimaatverandering? De Groene Amsterdammer schreef er een artikel over. Linde Berg, projectcoördinator voor het VO, werd hiervoor geïnterviewd. Lees het artikel in de onderwijsspecial!
 

Afval op School helpt restafval halveren

Afval op School richt zich op afvalscheiding en voor het komen van (zwerf)afval op school. 140 scholen doen mee aan het programma. Een recente meten liet zien hoe scholen hun restafval hierdoor gehalveerd hebben.

Jongeren verlagen energierekening van hun school VO

Hoe slim gaat jouw school om met energie? Met gedragsverandering kan je al 15% aan energie besparen. De aanmeldingen voor de Energy Challenges zijn geopend! Jongeren staan hierin centraal, zij gaan op onderzoek uit en voeren campagne om de school te verduurzamen.

SDG's in de klas! VO


De SDG's zijn een mooi uitgangspunt om leerlingen kennis te laten maken met de uitdagingen van de toekomst. Global Schools heeft een aantal aantrekkelijke lespakketten ontwikkeld om dit toegankelijker te maken voor scholen en leraren. 

Duurzaamheid in de Zorg MBO

In de zorg is de focus op duurzaamheid nog opvallend afwezig, en dat terwijl de zorg verbazingwekkend vervuilend is. Verbetering valt te behalen door nieuwe werknemers in de zorg op te leiden met duurzaamheid in het curriculum. 

Evenementen en projecten van leden

Blik naar Buiten VO

Op 26 september is het landelijke voortgezet onderwijsevenement voor de onderwijsinnovatie van deze tijd: leren voor duurzame ontwikkeling. Een divers programma met verschillende werkvormen geeft de bezoekers een inspirerend beeld van de onderwijstoekomst. Het doel is om docenten en schoolleiders te inspireren om hiermee aan de slag te gaan.
 

Inschrijvingen voor SustainaBul MBO MBO

Werk jij bij een centrale dienst van een ROC of AOC en wil je werken aan duurzaamheid? Wil je weten hoe jullie duurzaamheid nóg beter kunnen integreren? Met SustainaBul MBO helpen we elkaar verder! De pilot inschrijvingen zijn nu geopend.
 

Aanmelden voor de voedselverspillings-challenge MBO

Studenten gaan aan de slag met bedrijfsopdrachten en onderzoeken waar in de voedselketen er verspilling optreedt. In september starten de teams met hun cases. Je bepaalt zelf hoe je de challenge inpast in je onderwijs: elke week een projectmiddag, een driedaagse hackathon of gekoppeld aan een stage. Vanaf nu kan je je aanmelden!

NDDHO HO

Het programma is bekend! Meer dan 25 sprekers zullen je vanuit hun specialisme op 24 mei bijpraten over actuele onderwerpen: Digitalisering, Voeding, Circulaire Economie en Energie. Er is een markt met innovatieve oplossingen en projecten en er is tevens een netwerkborrel. Meld je gratis aan!

Berichten van leden

Masterclasses Duurzaam onderwijs
De SDGs moeten een eind maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering in 2030. Duurzame PABO is mede uitvoerder van deze doelen. Leren buiten de school en in de natuur – speelt hierbij een belangrijke rol. Als didactiek wordt onderzoekend en ontwerpend leren gehanteerd. Duurzame PABO organiseert een masterclass in samenwerking met VVM. Je leert een theoretisch kader en praktische tools. Lees hier verder
Bosatlas van de duurzaamheid – lerarenopleidingen gezocht!
Dit najaar wordt de Bosatlas van de duurzaamheid uitgebracht en is gratis voor het VO. We zoeken lerarenopleidingen die met hun studenten een les willen ontwerpen bij de Bosatlas. Zestien van deze lessen worden gebundeld en beschikbaar gemaakt bij de Bosatlas van de duurzaamheid.

Alle lerarenopleidingen zijn welkom om aan de Bosatlas bij te dragen: aardrijkskunde, economie, maatschappijleer, maar ook voor bij Nederlands met een les debatteren over grensoverschrijdende problemen, biodiversiteit bij biologie of energievraagstukken bij wiskunde. Kijk hier voor meer informatie
Crowdfunding duurzaam onderwijs 
O3-effect zet zich in voor duurzaam middelbaaronderwijs in Utrecht met de crowdfunding voor een innovatielab. In dit lab leren docenten, leerlingen en bedrijven samen en zullen een onderwijsprogramma ontwikkelen. Deze Utrechtse ervaring is een opstapje om landelijk verder te bouwen aan leren voor duurzame ontwikkeling. Lees hier verder waarom en hoe!
Scholen besparen energie
In dit nieuwe programma worden schoolbesturen actief ondersteund in het nemen van de eerste stappen. Een energiebespaarder helpt schoolbesturen praktisch op weg en maakt samen met hen inzichtelijk welke mogelijkheden er zijn om energie te besparen. Kijk verder

Coöperatie Leren voor Morgen

Deze nieuwsbrief is een activiteit van de Coöperatie Leren voor Morgen. Samenwerken voor duurzaam onderwijs van peuter tot professional. Door middel van nieuws, agenda en projecten. Handig zijn de  startpagina's voor elke onderwijssector.
Vragen? Stel ze aan onze Helpdesk.   

Aanmelden Nieuwsbrief
Leren voor Morgen
Leren voor Morgen
Leren voor Morgen
Copyright © Leren voor Morgen. 2019 Leren voor Morgen


Afmelden voor deze Nieuwsbrief?  Schrijf me uit

Email Marketing Powered by Mailchimp