Copy

Meningsfullhet viktig för upplevelsen av lycka

Ser mailet konstigt ut, klicka här

Vad har du som behöver sägas?

Att våga tala och agera för förändring
Mitt intresse för diagnostiseringen och medicineringen inom psykiatrin, och framförallt alternativen till dagens i mina ögon ohållbara praktik, har växt allt starkare under de senaste åren. Jag har under de senaste drygt 20 åren mött otaliga barn och unga som diagnostiserats med en eller flera psykiatriska diagnoser och som medicinerats för beteenden som jag mer sett som symtom av livets påfrestningar snarare än något patologiskt. Riskerna och biverkningarna av medicineringen är ofta stora, och priset för den i mina ögon alltför "generösa" medicineringen är mycket högt. Inte enbart för våra barn och unga och deras anhöriga utan även för samhället. Mitt engagemang för frågor rörande medicinfria behandlingsalternativ vid det vi idag kallar för psykisk ohälsa bidrog i höstas till bildandet av Föreningen Alternativ till Psykofarmaka (FAP) samt för mig även till rollen som chefredaktör för webbmagasinet Mad in Sweden. Vi har alla frågor som engagerar och berör oss och ståndpunkter som vi behöver stå upp för. Att göra det innebär ibland att man behöver utmana både sig själv och andra. En förändring sker sällan utan friktion. Att engagera sig i frågor som är viktiga för en innebär ofta en känsla av meningsfullhet, vilket i sin tur ofta bidrar till en upplevelse av lycka i livet. Vad har du som behöver sägas?
Ny förening kräver rätt till behandling utan psykofarmaka
Medicinfria alternativ. I Sverige förskrivs alltmer psykofarmaka. Inte minst till unga som i många fall mår dåligt därför att de inte fått sina grundläggande behov tillfredsställda. Antidepressiva läkemedel är beroendeframkallande och har risker som man inte upplyser tillräckligt om i Sverige. Vi bör, liksom i Norge, ha rätt att välja vård utan denna medicinering, anser Lasse Mattila, som är ordförande i nybildade Föreningen Alternativ till Psykofarmaka. Läs mer här.
Banbrytande alternativt ramverk inom  psykisk ohälsa
Psykisk ohälsa. Den brittiska psykologorganisationen The British Psychological Society har lanserat ett helt nytt omfattande ramverk som alternativ till dagens psykiatriska diagnosmanualer DSM och ICD. Nyligen lanserade den brittiska psykologorganisationen The British Psychological Society (BPS) ett helt nytt ramverk för hur vi kan tolka och behandla psykisk ohälsa.Läs mer här.
Svåra nedtrappningssymptom vid SSRI
Nyheter. Sveriges Radio uppmärksammade nyligen problematiken kring SSRI och de utsättningssymtom som drabbar många hårt. Idag äter ca 1 miljon av Sveriges befolkning någon form av antidepressiva läkemedel. Lyssna på inslaget här.
Här finns även liknande inslag om avsaknaden av riktlinjer vid nedtrappning och  behövs bättre tabletter för nedtrappning
Översyn av informationen om SSRI nödvändig efter ny forksning och internationella varningar
Psykisk ohälsa. Förskrivningen av antidepressiva läkemedel har ökat explosionsartat i Sverige under de senaste åren. Idag äter ca 1 000 000 personer i Sverige någon form av antidepressivt läkemedel. Detta trots att ny forskning och sedan tidigare kända internationella varningar visar på allvarliga problem/symtom vid nedtrappning och utsättning av läkemedlen samt svåra biverkningar. Läs mer här.
Alltfler får antidepressiva läkemedel - främst barn och unga
Läkemedel. Andelen som får antidepressiva läkemedel fortsätter att öka. Den högsta konsumtionen finns bland dem över 85 år, men den största ökningen har skett bland barn och unga. Det visar ny statistik om läkemedel för 2018 från Socialstyrelsen. Läs mer här.
Ny studie visar på vikten av insatser för mer fysisk aktivitet bland barn
Fysisk hälsa. Barn och unga sitter, halvligger eller står mer eller mindre stilla under större delen av sin vakna tid. Det visar en ny undersökning från Folkhälsomyndigheten där skolelever har burit aktivitetsmätare. Resultaten visar ett tydligt samband mellan fysisk aktivitet, mindre stresskänslor och ett bättre mående. Läs mer här.
Delat beslutsfattande - om rätten till delaktighet inom psykiatrisk vård
Psykiatri. Shared decision making – en introduktion till delat beslutsfattande inom psykiatrisk vård ger vägledning i hur man kan arbeta med delat beslutsfattande inom psykiatrisk vård. Kunskapssammanställningen är utgiven av Socialstyrelsen. Läs mer här.
Terapihunden Filur hjälper unga att må bättre
Terapihund. Två gånger i veckan träffar hundföraren Eva Hansson och terapihunden Filur unga patienter inom BUP:s heldygnsvård. Filur hjälper dem att stärka självkänslan, kommunicera lättare och må bättre. – Det händer något i våra kroppar i mötet med en hund. Vi mår bra och vi känner oss sedda, hörda och mötta. Filur känner in ungdomarnas energi och hur hon kan samspela med dem, säger Eva Hansson. Läs mer här.
Musikterapi ökar i Sverige
Behandling. Från att ha legat efter övriga Europa används nu musikterapi som behandlingsform allt oftare i Sverige. En av anledningarna till ökning som nämns är den nystartade välgörenhetsorganisationen Musikbojens verksamhet, som nu sjösätts på allt fler ställen. Bakom Musikbojen står bland andra musikproducenten Max Martin. Läs mer här.
Att bygga bärande relationer
"En hoppfull bok som förändrar samhället"
Hur kan vi bryta och förebygga utsatthet och utanförskap? Vad är det som avgör resultaten av våra ansträngningar och vad är det som gör att vi kan förändra en ibland mycket destruktiv livssituation till något positivt? Läs mer här.
 
Beställ boken här.
Pris: 200 kr + frakt.
Att förebygga livslångt utanförskap
"En bok som sparar både mänskligt lidande och miljontals skattekronor varje år"
Det föds ca 100 000 barn i Sverige varje år. Av dessa hamnar mellan 10-20% i utanförskap i vuxen ålder. Utanförskap bestående av missbruk, kriminalitet, psykisk sjukdom... Läs mer här.
 
Beställ boken här.
Pris: 300 kr + frakt.
På riktigt för dig (CD)
"Utan tvekan det bästa jag hört under mina 20 år som programansvarig på Bohusläns Museum. Lika bra som Hellström och Winnerbäck" /Ingrid Uhlman, Program- och konferensansvarig, Bohusläns Museum
Läs mer här. Beställ skivan här. Pris: 100 kr + frakt.
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
LinkedIn
LinkedIn
YouTube
YouTube
Website
Website
Email
Email
Share
Tweet
Forward
Share
Copyright © 2018 Lasse Mattila, All rights reserved.                                   Du får detta mail som prenumerant för
Our mailing address is: lasse@lassemattila.com                                     mitt nyhetsbrev.
 
 
Mod - Hängivenhet - Kompetens






This email was sent to <<E-post>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Lasse Mattila · Box 797 · Uddevalla 45126 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp