Copy

Funktionsrätt Göteborgs nyhetsbrev, nr 6 2019.
Läs nyhetsbrevet i din webbläsare
Sprid gärna nyhetsbrevet till andra intresserade

Sommar och synpunkter

Äntligen är det sommar igen och snart börjar semestern för många! Kanske är du sugen på att lyssna på en ny podd i sommar? I det här numret tipsar vi om poddar med koppling till olika funktionsnedsättningar. Vi skriver även om Tyck tills nya hemsida Synpunkta och vad projektet Jämlika livsvillkor för utrikes födda personer med funktionsnedsättning har sett i sin undersökning.

Trevlig sommar (och läsning)!

Många hinder för utrikes födda personer att ta del av samhällets serviceinsatser

Jämlika livsvillkor för utrikes födda personer med funktionsnedsättning är ett projekt som drivits av Funktionsrätt Göteborg sedan september 2018, vilket vi skrev om i ett tidigare nummer av nyhetsbrevet. Projektet har utifrån ett funktionshinderperspektiv undersökt bakomliggande orsaker som försvårar för utrikes födda personer med funktionsnedsättning att tillvarata sina samhälleliga rättigheter. Nu har det kommit in i slutfasen, och därför satte vi oss ner med projektledare Felicia Lundin och Lina Ivarsson för att höra vad de har kommit fram till.

- Vi har identifierat hinder som vi över huvud taget inte tänkte på när vi började projektet, bland annat i tillgången till informationen om ens rättigheter och i möjligheten till att utkräva dem.

Läs hela intervjun på vår hemsida!

En kvinna sitter på en sandstrand och lyssnar koncentrerat i hörlurar som skymtas i örat.

Har du ett klagomål? Kolla in vår nya hemsida Synpunkta!

Har du varit med om något dåligt i samband med kommunal service och omsorg i Göteborg? På www.synpunkta.nu får du hjälp att klaga!
 
På Synpunkta kan du skicka synpunkter direkt till Göteborgs Stad. Hemsidans formulär hjälper dig att få med viktiga detaljer, och ser till att din synpunkt skickas till rätt adress. På hemsidan finns också guider med råd och tips.
 
Projektet Tyck till har sedan start arbetat med att ta fram Synpunkta för att underlätta för enskilda att lämna synpunkter till Göteborgs Stad. Synpunkta kommer att fortsätta att utvecklas och uppdateras under hela 2019.
 
Har du förslag på förbättringar? Maila gärna info@synpunkta.nu och berätta för oss vad du tycker!

En kvinna sitter på en sandstrand och lyssnar koncentrerat i hörlurar som skymtas i örat.

Hur gick det att rösta i EU-valet?

Valets tillgänglighet är en viktig demokratifråga!
 
Om du stötte på något som var otillgängligt i samband med att du skulle rösta i EU-valet – skicka en synpunkt till Valnämndens kansli! Du kan skicka din synpunkt genom www.synpunkta.nu eller maila till goteborg@goteborg.se.
 
Om du själv inte upplevde några hinder i samband med röstningen i EU-valet kan du tipsa andra om att man kan skicka synpunkter om otillgänglighet i valet.
 
De skriftliga synpunkter blir en officiell dokumentation av de problem som finns och vad som måste förbättras. Funktionsrätt Göteborg kommer att träffa Valnämndens kansli i september och gå igenom alla synpunkter.
 
Otillgänglighet får inte hindra någon från att rösta!
Alla hinder ska uppmärksammas!

Rapporten ”Synpunktshanteringen, medborgaren och förvaltningen” finns nu att läsa!


Under 2018 undersökte projektet Tyck till Göteborgs Stads synpunktshantering.

Nu kan du ladda ned rapporten på Funktionsrätt Göteborgs hemsida.






 
 

Letar du efter en bra podd att lyssna på i sommar?

Att lyssna på poddar har blivit oerhört populärt de senaste åren och idag finns poddar inom de flesta ämnen. Det smidiga är att det är så lätt att lyssna på dem var man än befinner sig - perfekt på sommaren!

Här nedan har vi gjort en lista över poddar med koppling till funktionsnedsättningar. Har du tips på någon bra podd som borde vara med i nyhetsbrevet? Hör av dig till oss!


En kvinna sitter på en sandstrand och lyssnar koncentrerat i hörlurar som skymtas i örat.
  • Hur tänkte ni nu? - DHR:s podd lyfter funktionsnedsättningar och de människor det handlar om.
     

  • Pratamage-podden - En podd av Unga magar där personer med mag- och tarmbesvär delar med sig av sina erfarenheter.
     

  • Synsätt - En podd av Region Jönköpings län som handlar om att leva med synnedsättning.
     

  • Funka olika - En podd om funktionsnedsättningar och habilitering. 
     

  • En podd om cancer - Podden spelas in på Akademiska sjukhuset och riktar sig till anhöriga och drabbade som lever med cancer.
     

  • Ångestpodden - En podd som syftar till att bryta tabun kring psykisk ohälsa och skapa mer öppenhet.
     

  • På djupet - Socialstyrelsens podd lyfter olika frågor med koppling till socialtjänst och hälso- och sjukvård. Ämnen som tagits upp de senaste avsnitten är bland annat astma och KOL, suicidprevention och epilepsi med mera.
     

  • Civilsamhällespodden - Den här podden handlar visserligen inte om funktionsnedsättningar, men tar däremot upp frågor som rör styrelsearbete, stadgar, engagemang, styrdokument och annat som kan vara relevant för föreningar att ta del av.

Funktionsrättspolitisk ruta

Funktionsrätt Göteborgs ombudsman Pia Emanuelsson ger en uppdatering om aktuella funktionsrättspolitiska frågor som Funktionsrätt Göteborg bevakar och arbetar med.
 

Ledamotsträff den 15 maj

 

Foto från ledamotsträffen 15 maj. 5 deltagare runt ett avlångt konferensbord. FRGs ombudsman står längt fram i konferenslokalen vid ena kortändan av bordet och sträcker en mikrofon till en av deltagarna som begärt ordet. I förgrunden syns en dator och två namnskyltar.
Den 15 maj träffades ett tjugotal av de förtroendevalda som har uppdrag för Funktionsrätt Göteborg i stadens olika råd för mandatperiodens första ledamotsträff. Under träffen fick vi lägesrapporter bland annat från stadsdelarnas olika funktionshinderråd och Göteborgs Stads råd för funktionshinderfrågor. Erfarenheterna var blandande, vissa av de lokala råden fungerar dåligt och andra fungerar bra. Ledamöterna delade med sig av problem och lösningar till varandra.

Vi konstaterade också att eftersom stadsdelarna håller på att avvecklas kommer också stadens samråd med funktionsrättsrörelsen att behöva förändras. Även i den pågående revideringen av Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning bör stadens former för samråd med vår rörelse vara en viktig fråga. Vi ser att det brister på flera håll när det gäller samverkan mellan Göteborgs Stad och funktionsrättsrörelsen. Ett tydligt exempel är att Samverkansgruppen för fysisk tillgänglighet, som borde vara ett mycket viktigt samverkansforum, har slutat att existera bara genom att Stadsbyggnadskontoret som är ansvarig för detta samråd helt har slutat att sammankalla gruppen. Det senaste mötet hölls för över ett år sedan, i maj 2018. 
 

Konferens om ekonomisk jämställdhet för kvinnor med funktionsnedsättning 16 maj

Den 16 maj arrangerade Länsstyrelsen i Västra Götalands län tillsammans med Jämställdhetsmyndigheten och Myndigheten för delaktighet en konferens om ekonomisk jämställdhet för kvinnor med funktionsnedsättning på Folkets Hus i Göteborg. Konferensen kretsade kring den nya rapporten med samma namn. Funktionsrätt Göteborg deltog under konferensen, liksom flera andra funktionsrättsföreningar från regionen. Länsstyrelsen, Jämställdhetsmyndigheten och MFD presenterade hur de arbetar med jämställdhet för kvinnor med funktionsnedsättning samt rapportens resultat. Om du klickar på länkarna nedan kan du ta del av några av de bilder som presenterades under konferensen i pdf-format.

Bild 1 - Allmän kommentar nummer 3
Bild 2 - Artikel 6
Bild 3 - Andel personer


Uppmaning till politiska partier i kommunfullmäktige om funktionsrättsperspektiv i budgetarbetet

Den 3 juni skickade Funktionsrätt Göteborg en skrivelse till partierna i kommunfullmäktige med en uppmaning om att integrera ett tydligt funktionsrättsperspektiv i budgetarbetet inför budget 2020. Det saknas tydliga uppdrag kring funktionsrätt i budgeten för 2019. Göteborgs Stads budget 2020 ska beslutas av kommunfullmäktige i november. Här kan du läsa skrivelsen som skickats ut till partierna. 

 

Utredning om inrättande av en funktionshinderombudsman

Utredningen om inrättande av en funktionshinderombudsman behandlades av kommunstyrelsen den 29 maj. V och MP yrkade på att inrätta en tjänst, men detta yrkande avslogs och ärendet ska nu behandlas i fullmäktige den 11 juni. Värt att notera är att hållningen till frågan tycks ha blivit ombytt mellan de politiska blocken: När David Lega motionerade om att tillsätta en utredning om inrättandet av en funktionshinderombudsman ville allianspartierna genomföra en utredning medan de rödgröna ansåg att detta inte behövdes. När utredningen är genomförd och presenterad är positionerna ombytta. De rödgröna vill inrätta en tjänst, medan allianspartierna tycks vilja lägga utredningen till handlingarna utan någon fortsatt åtgärd. 

 

Ny översiktsplan för Göteborg

Den 26 april skickade FRG in ett yttrande om förslag till ny översiktsplan för Göteborg som presenterades i förra nyhetsbrevet. FRG menade att översiktsplanen hade en uppseendeväckande avsaknad av tillgänglighets- och funktionsrättsperspektiv. Stadsbyggnadskontoret har nu kort presenterat hur arbetet med översiktsplanen ska fortsätta. Alla synpunkter som framkommit under samrådsperioden ska sammanställas i en samrådsredogörelse som redovisas för byggnadsnämnden. Redogörelsen utgör grund för en ny version av förslag till översiktsplan, en utställningshandling, som kommer att presenteras bland annat på stadsbyggnadskontorets hemsida och i deras lokaler i början av 2020. Då finns åter möjlighet att lämna synpunkter. Efter utställningen godkänns planen i byggnadsnämnden och därefter i kommunfullmäktige. Detta kommer troligen att ske i slutet av 2020 eller början av 2021. Det är alltså en långdragen process att besluta om en ny översiktsplan. Funktionsrättsrörelsen bör fortsätta att bevaka att tillgänglighets- och funktionsrättsperspektiven integreras i stadens stadsutvecklingsprocesser.

 

Göteborgs Stads plan för insatser mot rasism 2020-2023

Den 29 maj beslutade kommunstyrelsen att sända ut förslaget till Göteborgs Stads plan för insatser mot rasism 2020-2023 på remiss. Göteborgs råd för funktionshinderfrågor är en av remissinstanserna, så detta är ett styrdokument som funktionsrättsrörelsen bör arbeta med och tycka till om. Planen tar avstamp i Samlat grepp mot rasism och hatbrott – nationell plan mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott. Planen behandlar stadens roller som servicelämnare, arbetsgivare och som demokrati- och samhällsaktör.
 

Uppföljning av Göteborgs Stads plan för att förbättra hbtq-personers livsvillkor 2017-2021

Den 12 juni kommer kommunstyrelsen att få en presentation av en uppföljning av Göteborgs Stads plan för att förbättra hbtq-personers livsvillkor 2017-2021. Planen som antogs 2017 omfattar fem temaområden med sammanlagt 33 åtgärder och efter två år har stadsledningskontoret följt upp hur det går med implementeringen av planen. Av uppföljningen framgår att åtgärderna inte implementerats enligt planens mål och tidsplan.  

 

Göteborgs Stads råd för funktionshinderfrågor

Göteborgs Stads råd för funktionshinderfrågor hade sitt senaste möte den 10 juni. På dagordningen stod bland annat behandling av en ansökan om utvecklingsmedel, information om införande av valfrihet enligt LOV för ledsagning samt fastställande om viktiga fokusområden för GRFs funktionshinderpolitiska arbete under året och mandatperioden.
 
David Lega (KD) som varit rådets ordförande har avsagt sig alla sina kommunala uppdrag, då han blivit invald i Europaparlamentet. Detta betyder att ordförandeposten för tillfället är vakant och att en ny ordförande ska utses för rådet.

 

Lika Unika – Federationen mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning avvecklas vid årsskiftet

Federationen Lika Unika avvecklas som nationell samarbetsorganisation inom funktionshinderrörelsen vid årsskiftet 2019/2020. Detta beslutades på ett extra årsmöte den 3 juni och samtliga medlemsförbund står bakom beslutet. Medlemsförbunden är: Förbundet Sveriges Dövblinda FSDB, Hörselskadades Riksförbund HRF, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar RBU, Sveriges Dövas Riksförbund SDR, Synskadades Riksförbund SRF. Avvecklingen av Lika Unika kommer alltså att påverka flera av Funktionsrätt Göteborgs medlemsföreningar.


Semesterstängt på kansliet och Individstöd

Vecka 28-31 är det stängt både på Funktionsrätt Göteborg och Individstödet. Det går bra att maila och lämna meddelanden på telefonsvararen under den här tiden, så återkommer vi så snart vi kan.

Vi tackar för den här terminen och önskar er alla en trevlig sommar!

Caroline Eriksson, funktionsrättsaktivist i Unga Rörelsehindrade i Göteborg, diskuterade hur samhället kan bli mer inkluderande. Underhållning från Passalen Music Lovers
LaSSe Brukarstödcenter firade 25 år

Den 4 juni firade LaSSe Brukarstödcenter 25 år! Dagen inleddes med en tillbakablick över LaSSes verksamhet, följt av tal från Bengt Westerberg, tidigare socialminister, som berättade om bakgrunden och framtiden för LSS. Det hölls även tal av Caroline Eriksson, funktionsrättsaktivist i Unga Rörelsehindrade i Göteborg, som diskuterade hur samhället kan bli mer inkluderande. Utöver detta bjöds det på god mat och musikunderhållning från både Passalen Music Lovers och trubaduren State Lycke.

Läs mer om LaSSe Brukarstödcenter på deras hemsida.

Antalet sommarjobbande elever från sär- och Riksgymnasiet sjunker

För gymnasieelever innebär sommarlovet ofta en möjlighet att jobba. I Göteborg samordnas sommarjobben för gymnasieelever på Centrum för arbetsmarknadsanställningar (CFA) på förvaltningen Arbetsmarknad och vuxenutbildning. Vanligtvis är det runt 1500 gymnasieungdomar som får sommarjobb via CFA, men i år är siffran närmre 2000. Av dessa är det 89 personer med funktionsnedsättning som erbjudits sommarjobb, vilket är samtliga som sökt och uppgett att de har en funktionsnedsättning.

En trend som CFA ser är att antalet sökande från sär- och Riksgymnasiet sjunker. I år kommer enbart 13 av de sökande från sär- och Riksgymnasiet. Enligt lärare och rektorer ute på skolorna beror det på att färre ungdomar som går sär- och Riksgymnasiet kan tillgodogöra sig ett sommarjobb på grund av nya regler för hur man får välja program. Fler elever har så pass omfattande funktionsnedsättningar att de inte klarar att ha en sysselsättning. En annan anledning är att elever tackar nej till sommarjobb på grund av att de tar sig fram med hjälp av taxi, att sommarjobbet krockar med föräldrarnas semesterplanering eller att ungdomarna får aktivitetsersättning från juli det året de fyller 19 och därför inte behöver arbeta. Eller, i vissa fall, att ungdomarna helt enkelt vill vara lediga och njuta av sommaren.

Provocerande kampanjer med fokus på otillgänglighet

Assistanskooperativet GIL jobbar vid sidan av sin ordinarie verksamhet med att driva kampanjer för att synliggöra diskriminering mot personer med funktionsnedsättning. Kampanjerna syftar till att genom provokation skapa debatt och uppmärksamma fördomar som finns i samhället. 

Anders Westgerd sätter upp en karta över "CP-fria zoner"
Verksamhetsledare Anders Westgerd sätter upp en karta över "CP-fria zoner". Källa: GIL.

Den senaste tiden har GIL drivit två kampanjer. Den ena är Stört folk, en kampanj där GIL har lanserat folkölen Stört Folk och lagern Störd Stark. Ölen är en uppföljare till den prisbelönade och uppmärksammade CP-ölen som lanserades 2013. Syftet med kampanjen är att påminna om att vuxna personer med funktionsnedsättning har behov som inte skiljer sig särskilt mycket från någon annans.

GIL:s senaste kampanj går under namnet "Om CP:t kommer". Natten till den 23 maj spraymålades orden ”CP-fri zon” och överkryssade handikappsymboler på gatorna i Haga. Flera turistkartor på stan klistrades dessutom över med kartor där vissa stadsdelar markerats som ”CP-fria zoner”. Med kampanjen vill GIL visa hur de själva upplever staden, där svårtillgängliga platser gör att folk stängs ute.

Det här är bara två exempel där GIL tänjer på gränserna genom sina provokativa kampanjer. Kampanjerna sprider sig ofta utanför funktionshinderrörelsen och får stor uppmärksamhet i medier. Läs mer på GIL:s hemsida.

Sommarsimskola för personer med en funktionsnedsättning

Under vecka 32 bjuder Kungsbacka simskola in till sommarsimskola för personer som har en funktionsnedsättning eller som har ett barn med funktionsnedsättning. Lektionerna hålls måndag till fredag i Kungsbacka simhall och det kostar 500 kr att delta. Läs mer om sommarsimskolan.

Arrangera tillgängligt för dummies

Arrangörer utan hinder är ett Arvsfondsprojekt som under tre års tid har undersökt hur personer med funktionsnedsättning kan arrangera evenemang. Projektet har producerat stora mängder material om tillgänglighet vid evenemang, vilket har sammanställts i boken "Arrangera tillgängligt för dummies". Boken ger handfasta råd och upplyser läsaren om varför tillgänglighet är så viktigt.

På gång i Funktionsrätt Göteborg

Funktionsrätt Göteborg ordnar möten, föreläsningar, studiecirklar och andra arrangemang. Nedan hittar du det som är på gång just nu. Passa på att anmäla dig! En lista över datumen för årets alla möten finns på vår hemsida

23 september: Föreläsning - Att möta människor i kris 

Den 23 september anordnar Funktionsrätt Göteborg föreläsningen "Att möta människor i kris". Föreläsningen hålls av Åsa Thirander, legitimerad psykolog med 25 års erfarenhet av att arbeta som psykolog inom bland annat förskola, skola och företagshälsovård.

I en kris reagerar vi alla på individuella och olika sätt. Vanligt är att vi i någon mån inte kan känna igen oss själva. Varken i känslo- och tankemässiga reaktioner eller i hur vi agerar. Reaktionerna går dock att förstå och med kunskap om krisreaktioner kan vi möta och stödja människor på ett bra sätt i en svår situation. Att bemöta en person som befinner sig i kris innebär att kunna visa empati och förståelse samt lyssna in den andre. I rollen som hjälpare eller professionell är det också betydelsefullt att värna den andres gränser och förhålla sig på ett medvetet sätt. Under föreläsningen går vi igenom grundläggande psykologi och begrepp om kris och krisreaktioner, samt samtalar om hur vi kan bemöta människor i kris på ett bra sätt.

Detta är den första av två föreläsningar om att möta människor i kris. Den andra föreläsningen hålls den 21 november och handlar om kommunikation och bemötande. Mer information kommer framöver. 
 


Tid: Den 23 september kl. 17.30-19.30
Plats: Dalheimerssalen, Dalheimers hus, Slottsskogsgatan 12 
Anmälan: Senast den 16 september via formuläret https://tinyurl.com/190923-manniskorikris 

Detta händer också

Har din förening planerat något som ni skulle vilja att fler fick höra talas om? Maila en kort beskrivning av arrangemanget till info@funktionsrattgbg.se, så tar vi med det i kommande nummer av nyhetsbrevet. Bifoga gärna en PDF eller länk till mer information. Följ också Funktionsrätt Göteborg på Facebook för uppdateringar om vad som är på gång inom funktionsrättsområdet.

Kalendarium

Nedan listas aktuella arrangemang som ordnas av andra aktörer än Funktionsrätt Göteborg. Vänd dig till respektive arrangör för mer information.

13 juni: Prova på parasimning
Är du mellan 10 och 16 år, har en funktionsnedsättning och tycker om att simma? Då kan du prova på parasimning med simförbundet Göteborg sim. Läs mer här. 

2 september: Start för YinYoga på Dalheimers hus
I höst erbjuder Dalheimers hus en kurs i YinYoga om sammanlagt tio gånger. Detta är en lugn form av yoga med rötter i kinesisk medicin. Kursen hålls på måndagar och det kostar 650 kr för tio tillfällen. Läs mer på Dalheimers hus sida. 

Detta nyhetsbrev riktar sig till Funktionsrätt Göteborgs medlemsföreningar och andra som är intresserade av vår verksamhet.

Har brevet kommit fel? Ändra dina prenumerationsuppgifter, eller hör av dig till info@funktionsrattgbg.se så uppdaterar vi utskickslistan!

Du kan själv avanmäla adressen <<Mailadress>> från nyhetsbrevet. Ångrar du dig kan du alltid anmäla dig som prenumerant igen!

Kontakta oss!

Funktionsrätt Göteborg
Slottsskogsgatan 12
414 53 Göteborg

Tel.: 031-24 03 03

info@funktionsrattgbg.se
www.funktionsrattgbg.se

Funktionsrätt Göteborg arbetar för att ge personer med funktionsnedsättning full delaktighet och jämlikhet på alla områden i samhället.

Avsluta prenumeration

Email Marketing Powered by Mailchimp