Copy
Citește scrisoarea în browser
Dacă ai primit mail-ul de la un prieten, poate vrei și tu să te abonezi la „din când în gând”. Până la următoarea scrisoare, citește și edițiile trecute

 

Dragă <<Prenume>>,

Stai în banca a treia de la fereastră, în sala de la etajul întâi. Afară stă să plouă, exact ca azi. Te sprijini de lambriul de pe perete și privești absent spre tablă, printre colegii tolăniți pe banci. Este ora de limba română și azi este despre poezie. Profesorul vorbește despre Eminescu, Arghezi, Blaga sau oricare alt poet român mai prezent în programa școlară decât în mințile noastre. Citește cu voce tare o strofă și pune întrebarea fatală: ce a vrut să spună autorul?

„Error 404, meaning not found”, ne spune aproape automat creierul – căci, nu-i așa, căutăm doar răspunsurile corecte. După multe minute jenante de liniște, profesorul dictează cuvânt după cuvânt ceva ce a zis Călinescu, Vianu, Iorga sau vreun alt critic literar din care oricum n-ai prins prea multe – ce au înțeles ei din strofa aia era corect. Astfel, abstractul devenea concret. Acceptai forma acestui abstract drept adevăr universal valabil.

 
Crești și, odată ce părăsești banca a treia de la fereastră, începi să explorezi și să cauți sensuri în alte părți. Ajungi la facultăți sau cursuri, în muzee sau galerii de artă, la spectacole sau concerte. Ani mai târziu, ești iar față în față cu arta, chiar dacă nu este tot o strofă de poezie. Privești, însă mesajul nu se propagă în mintea ta, doar se oprește în fața ochilor. Cauți întrebător un prieten mai strălucit care să-ți spună ce înseamnă acel ceva din fața ta. „De ce înainte să plece autorul ăsta nu a lăsat și el o explicație la ce a făcut?”, te întrebi. Și așa, poate, îți dai seama de ceva ce nimeni nu ne spune: căutăm sens, fără să dăm sens.
Trebuie să recunosc, eu am fost ceva mai norocoasă: uneori, „ce a vrut să spună autorul?” se transforma în „ce părere ai tu despre asta?”. E adevărat, după mulți ani de creditat mai mult părerile altora și mai puțin pe ale tale, întrebarea pune piedici. Drumul de la abstract la concret presupune un efort din partea creierului, de a decodifica un limbaj (fie el artistic sau nu) și de a-i da un sens propriu, pentru a înțelege. Aici mai intervine o variabilă: referindu-ne exclusiv la artă, oare abstractul devine concret doar prin rațiune? Sau contribuie și emoția?

„A-ți formula o părere” este un mușchi care poate fi antrenat. Iar arta, în toate formele ei, este acolo să te ajute. Astfel, îți las mai jos mai multe recomandări care sper să te ajute să parcurgi drumul de la abstract la concret, în artă și în afara ei.

De ce avem nevoie de poezie?

Deși scrisoarea asta nu este despre poezie, ci, mai mult, despre confruntarea abstractului și a concretului, simt nevoia să accentuez puțin abstractul care poate fi găsit în poezie. Deci, de ce avem nevoie de ea? „Vom muri cu toții — și poeziile ne pot ajuta să trăim cu acest gând”. Aici găsești discurs l șarmant și straniu al criticului literar Stephen Burt, care ne duce într-o călătorie lirică alături de câțiva dintre poeții săi preferați, pe drumul presărat de versurile sacadate ale nevoilor imaginației umane.



Artă abstractă: culoare și formă

Am tot repetat în scrisoarea de astăzi termenul de „abstract” și cred că ar fi util să-ți ofer și puțin context în jurul său. Poate ai intuit, acesta vine de la curentul artistic numit abstracționism, a început să evolueze prin secolul al XIX-lea, iar mai multe despre acesta poți găsi în acest articol cronologie




De ce este arta abstractă așa plăcută?

În ilustrație îl poți vedea (sau, mă rog, nu) pe Barak Obama în stil minimalist și ușor abstract. Ilustrația atrage atenția tocmai pentru că surprinde doar esența, elementele iconice ale personajului. Aceasta este și ipoteza de la care pleacă acest articol, ce susține că arta minimalistă și abstractă este frumoasă pentru ochi tocmai prin esențialul pe care îl ilustrează.


Chestii pe care nu ți le-au spus despre a dărui feedback

„Stuff they don't tell you” este o serie cu sfaturi practice despre lucrurile mai mari sau mai mici cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi. Aici îți las un articol despre lucrurile frumoase pe care le poți dărui prin feedback și cum să o faci. Căci, atunci când vorbim despre proiecte, a contribui poate însemna „the world”.

Simetria: o ghicitoare

De-a lungul timpului, oamenii au căutat prin activitățile pe care le-au desfășurat simetria din două motive. Primul, un sentiment (imprecis) al proporționalității armonioase sau estetic plăcut și echilibrat, astfel încât acesta să reflecte frumusețea sau perfecțiunea. Al doilea, un concept precis și bine definit de echilibru, care poate fi demonstrat sau dovedit a fi în conformitate cu regulile unui sistem formal: prin geometrie, prin fizică sau altfel. Mai multe despre acest concept găsești aici, unde poți asculta povestea și explicația unui matematician suprinse într-un discurs TED.
 


9 piese remixate

De Alex Ștefănescu am aflat abia anul trecut, la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Acolo, mai mult sau mai puțin întâmplător am ajuns la 9 piese remixate, un spectacol concert în care Alex ia unele dintre cele mai cunoscute piese de teatru, le recompune, remixează și povestește acompaniat de o chitară. Până reușești să ajungi la spectacolul său, te poți delecta cu albumul cu același nume, pe care îl găsești online aici


Stalker

„Călăuza”, în limba română, este un film de artă, bogat în metafore și sensuri care așteaptă să fie descoperite. Acțiunea filmului se concentrează în jurul călătoriei celor trei personaje: Scriitorul, Profesorul și Călăuza. Cei trei pornesc într-o aventură prin Zonă în urma zvonurilor auzite, conform cărora în centrul acelui spațiu s-ar afla Camera. Odată ajunși acolo, se spune că oamenilor li se îndeplinește orice dorință și astfel ar deveni fericiți. Fiind un film de artă, acțiunea și modalitatea de filmare pot părea greoaie, mai ales dacă nu ești un consumator obișnuit cu acest tip de filme sau dacă răbdarea nu iți este caracteristică. Dacă, totuși, te-am făcut curios, îți las aici trailer-ul. 
Iar la final, te las și cu o întrebare: În ceea ce faci, cum parcurgi drumul de la abstract la concret?
Dacă ți-a plăcut această scrisoare, dă-o mai departe și prietenilor:
Share
Forward
Sunt Sabrina și îți scriu din Cuib, din când în gând. Așa am numit această scrisoare – o scrisoare despre tine și despre mine, unde gândurile noastre se pot întâlni și discuta. Săptămânal, îți voi împărtăși din frământările și gândurile mele, voi încerca să mă conectez cu tine prin ele și mă voi lăsa inspirată de ideile tale și de tine. Pentru că vreau să creştem împreună, îmi doresc să-mi scrii și tu, să-mi împărtășești povestea ta, iar gândurile noastre să se conecteze pe pagina asta. Măcar din când în gând.
 
Cu emoție,
Sabrina
Primești acest e-mail pentru că ești spectator fidel de-al Cuibului sau pentru că te-ai abonat la acest newsletter. Dacă nu mai vrei să primești scrisori de la mine, găsești formularul de dezabonare aici.
 
CUIBUL ARTIȘTILOR
Facultatea de Ingineria Instalațiilor
BD. Pache Protopopescu nr. 66
București
România


Copyright © CUIBUL ARTIȘTILOR. All rights reserved.






This email was sent to <<Adresa de email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
sabrinacanea.ro · București · București 031806 · Romania

Email Marketing Powered by Mailchimp