Copy
Kunt u deze mail niet goed lezen? Lees dan de toegankelijke online versie.



Lekker vrij!

 

Nieuws mei 2019 

Boordevol natuur en cultuur  


Dit jaar besteedt de Week van de Toegankelijkheid extra veel aandacht aan natuur en cultuur. Samen met het Rijksmuseum en Natuurmonumenten werken we aan een mooi programma. Musea doen er veel aan om toegankelijk te zijn. Natuurbeheerders werken hard om de mooiste plekjes van Nederland open te stellen voor iedereen. Lees verder

Rijksmuseum komt met videotour in gebarentaal 



Voor doven en slechthorenden biedt het Rijksmuseum sinds kort een tour in Nederlandse Gebarentaal aan langs twintig van de mooiste kunstwerken. De tour is gratis beschikbaar via de Rijks-app. Een primeur in Nederland. Ook boeiend voor mensen zonder gehoorbeperking. Lees verder

Mooie voorbeelden toegankelijke natuur

Voor zo'n vier miljoen mensen met een beperking is het bezoeken van natuurgebieden vaak een onmogelijke uitdaging. Paden, hekken of steile, ongemakkelijke routes maken een uitje in het groen ontoegankelijk. Daarom zijn verschillende natuurbeheerders zoals Natuurmonumenten aan de slag voor toegankelijke groene routes. Hier komen veel mooie initiatieven uit voort:

  • Wie de Kalmthoutse Heide, over de Belgische grens bij Bergen op Zoom bezoekt, hoeft daar voortaan niet meer goed ter been voor te zijn.
  • Koffietijd maakte een filmpje over aanpassingen van de Van Tienhovenroute in natuurgebied De Kampina (Noord-Brabant). Om de goede aanpassingen te doen, is advies opgevraagd van mensen met verschillende soorten beperkingen.
  • Ongehinderd zette 11 toegankelijke uitjes waar je met een rolstoel terecht kunt voor je op een rij. 
  • Lees ook het blog over de 10 mooiste toegankelijke natuurgebieden.
Ken je een toegankelijk natuurgebied? Of een website waar toegankelijke natuurgebieden opstaan? Laat het ons weten info@weekvandetoegankelijkheid.nl. Dan delen wij het met de rest van Nederland. 


 
Bloeiende heide Kampina/Omroep Brabant

Onbeperkt naar het Museum 

Steeds meer musea besteden aandacht aan toegankelijkheid. Zo geeft het Van Abbemuseum een special guest programma opgetuigd voor bezoekers met een visuele, auditieve, mobiele of mentale beperking. Ze bieden onder andere multi-zintuigelijke rondleidingen voor blinden en slechtzienden aan. Doven en slechthorenden kunnen kiezen voor een rondleiding in de Nederlandse Gebarentaal. 

Kent u een goed voorbeeld van een toegankelijk museum? Deel het met ons via info@weekvandetoegankelijkheid.nl.


Foto: Marcel de Buck/Van Abbemuseum
 

Doe mee en meld uw activiteit aan

Zelf iets doen vooraf of tijdens de Week van de Toegankelijkheid? Tips, materiaal en voorbeelden zijn te vinden via Doe mee op de website. 

Activiteiten of voorbeelden kunnen ook worden aangemeld, zodat ze voor iedereen te zien zijn op de landelijke activiteitenkaart. Via de website en social media van de Week worden ze onder de aandacht gebracht van een breed publiek.

Aangemelde activiteiten rondom de Week 

Een greep uit de aangemelde activiteiten voor of tijdens de Week van de Toegankelijkheid. 

  • Tijdens de twaalfde nationale Prokkelweek, van 3 tot en met 8 juni, ontmoeten duizenden mensen met en zonder verstandelijke beperking elkaar.
  • Loop op 21 juni mee met de Blink Walk in Utrecht. Honderden duo’s en trio’s wandelen met oogmaskers op de zonsondergang tegemoet om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor oogonderzoek. 
  • Stichting Platform Gehandicapten & Chronisch Zieken uit Zutphen gaat op 10 oktober met leerlingen tussen de 13 en 15 jaar oud, op pad door het centrum van Zutphen om waar zo nodig gele kaarten uit te delen. De kaarten worden uitgedeeld op plekken waar bijvoorbeeld de doorgang is geblokkeerd door fiets, of als er een auto zonder invalidenparkeerkaart op een plek geparkeerd staat. De volgende ochtend gaan ze met het college, raadsleden en ervaringsdeskundigen in gesprek over de toegankelijkheid van Zutphen.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, klik dan hier.

Facebook
Twitter
Instagram
Website
De Week van de Toegankelijkheid is van 7 t/m 11 oktober 2019. 
Organisatie: Ieder(in) - netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte