Copy

Nyhetsbrev


Leiravtalen reforhandlet!

I februar ble forhandlinger om ny sentral særavtale for kirkelige stillinger ferdig forhandlet. Denne avtalen inneholder flere forhold. Bestemmelser om fritid. Bestemmelser som gjelder Kirkemusikere, Bestemmelser som gjelder på Leir og lignende. De endringer som er mest relevant for dere som arbeider innen kirkelig undervisning er bestemmelsene for Leir og lignende. Fram til nå har disse hatt to ulike former for arbeidstid. (ordinær/aktiv tid og passiv tid) Dette skillet er nå fjernet slik at all arbeidstid er ordinær arbeidstid (såkalt aktiv tid). Dette medfører som før at tiden kan avspaseres (se mer om dette begrepet senere) eller skal utbetales som lønn 1/1.  I tillegg er honoraret for leirdøgn fra og med 8. døgnet økt til kroner 780,- pr døgn.

  • Begrepet avspasering benyttes, men er ikke helt korrekt i denne sammenhengen. Da avtalen forutsetter gjennomsnittsberegning er det ikke «mertid» som en får ut som fri ved avspasering.,Men en arbeider mindre en annen periode fordi en allerede har arbeidet mer enn normaltid. Når en inngår avtale om gjennomsnittsberegning er dette noe en inngår for at arbeidsgiver skal kunne benytte deg på en mer effektiv måte. Du har altså ikke arbeidet for mye, men fordelt arbeidstiden slik at den kan være ulike i ulike perioder. Avspasering kan assosieres med at du får eller innrømmes noe ekstra. Her er det din egen ordinære arbeidstid det handler om. Denne kan gjennomsnitts beregnes over en periode som maksimum kan være 52 uker. Når det inngås en slik avtale for å gi arbeidsgiver mulighet til å benytte din fleksibelt når det er behov. Bør det også være naturlig at den ansatte får tilsvarende mulighet for å arbeide mindre i perioder en selv opplever som gunstig, men dette sier ikke avtale og arbeidsmiljøloven noe spesifikt om.   
  • Det skal fortsatt sendes inn søknad om sentral godkjenning av planen. Men dette blir enklere nå da en kun skal godkjenne at dere får 8 timers hviletid hvert døgn. (dette skal ikke gjennomsnitts beregnes, men være for hvert døgn).
  • I 2020 vil det bli foretatt en undersøkelse av hvordan avtalen fungerer og ikke minst praktiseres. Det er derfor viktig at det gjøres avtaler som sendes til sentral godkjenning. Dersom ikke praksis med bruk av avtale og innsending øker vil det etter all sannsynlighet ikke være mulig å forhandle om ytterligere frihet og evt sløyfe sentral godkjenning slik det i dag er for prestetjenesten. Så her gjelder det for arbeidsgivere å vise at de følger avtalen slik at en kan om mulig få til enda bedre avtaler. 
Hva gjør jeg når arrangement blir avlyst?
Det er vanskelig å skrive generelt om dette. Men her kommer noen momenter som bør være med i vurderingen av konsekvenser av avlysning av arrangement.
Vi får noen ganger spørsmål om hvordan en forholder seg når arrangement blir avlyst. Det er i slike tilfeller viktig at en kan vise til en oppsatt og godkjent arbeidsplan. Arbeidsgiver har rett til å endre arbeidsplanen. Men dette skal skje i god tid, normalt to uker i forkant.
Arbeidsplanen gjelder din arbeidstid og gjelder også dersom et arrangement blir avlyst. Arbeidsgiver kan hevde at det er av betydning hva som er årsaken til avlysningen. Dersom skyldes forhold utenfor din kontroll gjelder arbeidsplanen uansett. I noen tilfeller kan arbeidsgiver hevde at markedsføring og forhold som er vesentlig for om et tiltak gjennomføres kan skyldes arbeidstakers manglende initiativ. Dette må i slike tilfeller dokumenteres av arbeidsgiver dersom det skal få konsekvenser for hvordan avlysning får konsekvenser for arbeidsplanen. Det er fornuftig å ta opp muligheten for avlysning i god tid dersom en ser at dette kan bli aktuelt. Utfra dette kan en bli enig med arbeidsgiver om at det er en sjanse for at en må avlyse. Dersom alle slike forhold er tatt hensyn til og allikevel må avlyse skal arbeidsplanen gjelde med de tillegg som opprinnelig lå inne. Du er da til arbeidsgivers disposisjon i en tid som står i arbeidsplanen. Dersom dette gjelder søndager skal det i henhold til arbeidsmiljøloven ikke gjøres andre arbeidsoppgaver enn de som er nødvendige på søndager. Ordinært kontorarbeid dekkes ikke av dette. Hvordan dette praktiseres lokalt vil være grunnlag for en forhandling som bør gjøres i forkant og generelt for tilsvarende hendelser.
  • Noen vil hevde at en da har fri uten trekk i lønn for de timer en ikke kan utføre planlagt arbeid på grunn av avlysning.
  • Noen vil hevde at en kan forskyve arbeidstiden en skulle hatt på søndag til en annen tid samtidig som en beholder de tillegg en skulle hatt på søndag.
En annen utfordring kan være at du har planlagt uttak av fri som følge av at du skulle arbeide mer i en periode. Her er det viktig med en ryddig dialog med arbeidsgiver. Dersom uttak av fritid som følge av gjennomsnittsberegning er avtalt og lagt inn i arbeidsplanen skal dette følges. Arbeidsgiver kan endre arbeidsplanen inntil 14 dager før den periode den gjelder for. Etter dette skal det gis godtgjørelse for endring av arbeidsplanen som «forskjøvet arbeidstid» eller «overtid».
Det er alltid en fordel at alle eventuelle forhold er tatt opp med arbeidsgiver på forhand. Det beste er at det lokalt avtales rutiner for slike forhold. Da kan en på generelt grunnlag drøfte/forhandle om hvordan en skal forholde seg dersom en situasjon oppstår. Da unngår en vanskelige og bitre konflikter med bakgrunn i et avlyst arrangement.
 
Felles kurs for arbeidsgiver og tillitsvalgte høsten 19
OU-styret vil høsten 2019 arrangere kurs for tillitsvalgte og arbeidsgivere om arbeidstid på leir. Det vil normalt bli førsterett for de som kan stille med en representant fra både arbeidsgiver og tillitsvalgte. Andre kan evt få plass dersom det er plasser igjen. Så vær aktiv og sørg for at din arbeidsgiver koordinerer dette og tar med seg tillitsvalgte på kurs. Informasjon om kurs vil legges ut både på KA og arbeidstakerorganisasjonenes hjemmesider

Nye tilskuddsordninger
  • Kompetansemidler
    • Dette er en tilskuddsordning som har eksistert lenge. Det er midler som fulgte med da kateketer i sin tid ble overført fra staten til fellesrådene. Midlene har senere også blitt tildelt andre undervisningsstillinger. Da reform av trosopplæring begynte ble det avtalt med kirkerådet at disse midlene ikke skulle benyttes til de nye stillingene, men at disse skulle ivaretas med andre ordninger. Dette har i varierende grad vært tilfelle. Denne begrensning ble gjort fordi en mer enn dobling av tilskuddsberettigede ville gjøre at det ble svært lite å fordele til den enkelte. Ordningen videreføres, men vil bli behandlet sammen med tilskudd fra OU-styret på KA området.
  • OU-midler via Fagutvalg for undervisning
    • OU – styret på KA området er et styre som på vegne av arbeidstakere og arbeidsgivere forvalter midler som trekkes av alle ansatte og der også alle arbeidsgivere betaler inn midler. (arbeidsgivers andel er større enn arbeidstakerne). OU-styret har opprettet fagutvalg for ulike fagområder og det gis midler som forvaltes av disse til kompetansetiltak. Fagutvalg for kirkelig undervisning tildeler midler som ansatte kan søke på. Her gjelder det ingen regler for hvordan stillingen er finansiert. Disse midlene vil derfor bli behandlet sammen med kompetansemidlene for å unngå at noen faller utenfor.
  • Kvalifikasjonsmidler
    • Kirkerådet er opptatt av at ansatte får den kompetanse som kreves i de stillinger de er tilsatt i. De har derfor bevilget kroner 2 000 000,- som skal fordeles over 2-3 år. Fagutvalg for kirkelig undervisning har fått i oppgave å forvalte disse midlene. De skal gå til støtte for de som tar studier som vil gi kompetanse som menighetspedagog eller kateket. Det kan også gis støtte til regionale studietiltak der flere kan ta desentralisert utdanning. (gjerne organisert av bispedømmene)
Tarifforhandlinger juni 19 
  • 17.06 starter mellomoppgjøret for Hovedtariffavtalen på KA området. I mellomoppgjøret forhandles det kun om lønn. I Norge er systemet slik at konkurranseutsatte næringer (industri mm) forhandler først og disse kalles derfor Frontfagene. Deretter forhandler stat, kommune og områder som ikke primært konkurrerer med utenlandske selskaper. KA området følger alltid etter stat og kommune så våre forhandlinger kommer som regel i juni.
  • Det vi vet er at det i Frontfagene ble gitt et tillegg på 3,2 % i snitt. Det er derfor å forvente at vi oppnår dette også på KA-området.
  • Forhandlingene gjelder fra 01.05.19, men av og til avtales tillegg å gjelde fra en annen senere dato. Dette er et forhandlings tekniskspørsmål som avgjøres i forhandlingene.
  • Det er ikke satt av penger til lokaleforhandlinger i 2019 og det er lite sannsynlig at dette vil bli gjort i mellomoppgjøret 2019.
KUFO kurs 19 11.14.06.19
  • KUFO Møre arrangerer i juni KUFO KURS 19. Dette er det nye navnet og kurset heter ikke lengre EU-kurs. Kurset holdes i Ålesund by og fokuserer på møtet mellom barn og unges verden og det budskapet vi ønsker å formidle. Hvordan forholder vi oss til at barn og unge stadig har mindre kunnskap om bibelske historier og tradisjonelt kristne begreper. Hvordan snakker vi sant om tro når referansene er annerledes enn tidligere?
KUFO kurs 21 i Tromsø
  • Stiftslaget i Nord-Hålogaland har sagt ja til å arrangere KUFO KURS 21! De har startet planlegging allerede og beregner å holdekurset i Tromsø. Mer informasjon om dette etter hvert!
Tverrfaglig fagdag om gudstjeneste og dramaturgi 15.10.19 Høvik kirke i Bærum
  • Kompetanseutvalget i KUFO (tidligere kalt fagutvalget) ble etablert våren 2018. Utvalget vil arrangere en tverrfaglig fagdag om gudstjeneste og dramaturgi. Utvalget ønsker å skape bevissthet om hvordan vi opptrer og levendegjør gudstjenesten. Liturgi er ikke mekanisk, men kan levendegjøres ved bevissthet om hvordan vi formidler med kropp, stemme og tilstedeværelse. Fagdagen er åpen for alle og det er et håp at flere yrkesgrupper vil delta.
Studietur til Israel og Palestina mars 2020
  • Kompetanseutvalget planlegger studietur til Israel og Palestina 06.-15.mars 2020 Vi har fått med Professor Fartein Valen Senstad som fagperson. Program for turen vil foreligge rett over sommeren. Det er plass til 35 personer. Det vil søkes om støtte til turen, men en vesentlig del kostnadene må en enkelte finansiere selv eller gjennom fellesråd/menighetsråd. Det er viktig at en tar opp dette med sin arbeidsgiver før budsjettet for 2020 legges. Turen vil ha fokus på bibelske og historiske steder. Betlehem, Herodium, Nasaret, Nablus, Samaria, Tiberias, Kapernaum, Magdala, Masada, Qumran, Jeriko, Jerusalem, Cæsarea ved havet og Retur fra Tel-Aviv.
Arbeid med bedre samordning av rådgivning og godkjenning av studietilbud og kvalifisering som kateket.
  • Mange har opplevd at tilrettelegging av studier til kateket og informasjon om krav til kompetanse og hvilke emner som behøves har vært sprikende. KUFO har nå sammen med kirkerådet og utdanningsinstitusjoner forsøkt å få til en bedre samhandling. MF har også startet nytt masterstudie (erfarings basert master) og arbeider med å utvikle sin forskningsbaserte master slik at den skal være bedre tilpasset behovet og den enkeltes tidligere studier. KUFO er også i samtaler med andre utdanningsinstitusjoner og håper at Kirkerådet og utdanningsinstitusjonene kan gi godt tilpassende tilbud og god veiledning for eksisterende studenter og kommende studenter.
Generalforsamling 2019
Generalforsmaling i KUFO holdes annen hvert år. Den skal i 2019 holdes i Ålesund i forlengelsen av Kurs 19. Generalforsamlingen holdes 14.06 fra klokken 10:00 til ca 15:00 Alle medlemmer som har betalt kontingent som trekk av lønn har stemmerett. Støttemedlemmer og studentmedlemmer «har møte-, tale- og forslagsrett, men ikke stemmerett i foreningens organer.» (Lover for kirkelig undervisingsforbund §2 f andre ledd http://kufo.org/en/om-oss/handbok-for-medlemmer )
På generalforsamlingen skal følgende saker tas opp i henhold til lovene.
  • Sentralstyrets beretning for perioden etter siste generalforsamling
  • Rammeprogram for kommende periode
  • Valg av leder, sentralstyret, protokollkomite, valgkomite og revisor
  • Sentralstyret kan fremme andre saker for generalforsamlingen f.eks. endringer av lover mm.
  • Medlemmene/stiftslagene kan melde saker til sentralstyret senest tre måneder før generalforsamlingen.

 
Innkalling og sakspapirer skal er lagt ut på www.kufo.org Se egen boks om GF på venstre side. .

Ved årets generalforsamling er det ikke meldt andre saker enn de lovpålagte.
Valgkomiteen legger fram forslag til kandidater som sendes ut sammen med sakspapirene.

På grunn av lunsjservering ønsker vi påmelding til generalforsamlingen innen 01.06.19. De som deltar på KUFO Kurs 19 behøver ikke å melde seg spesielt til generalforsamlingen, men dersom du kun kommer på generalforsamlingen ønsker vi påmelding ved å sende en kort mail med navn og arbeidssted til harald@kufo.org
 

 

Copyright © 2019 KUFO, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp