Copy
De Nieuwsbrief mei 2019 over een koninklijke onderscheiding, vroege vogels, werkgroepactiviteiten en -uitnodigingen, broedvogelinventarisatie en meer.
Werkt de nieuwsbrief niet goed?
Bekijk deze dan in je browser

Nieuwsbrief mei 2019

Beste vogelaar, lid van Vogelwacht Uffelte e.o.,

Bij deze de mei-nieuwsbrief van 2019. We versturen deze nieuwsbrieven om je op de hoogte te houden van het reilen en zeilen van de vereniging.

Heb je leuke waarnemingen, anekdotes of ander vogelnieuws? Stuur ze dan, liefst met foto, naar ons op (via nieuwsbrief@vogelwachtuffelte.nl), zodat we ze eventueel kunnen gebruiken voor de volgende nieuwsbrief of op de website.

Mocht je de nieuwsbrief niet op prijs stellen dan kun je dat middels de link onderaan deze pagina kenbaar maken. Als je op- of aanmerkingen hebt op deze nieuwsbrief, schroom dan niet een email te sturen.

Veel leesplezier gewenst!

P.S. Je kunt ook op de hoogte blijven door ons te Liken op Facebook.
 

In deze nieuwsbrief:

Wolter van Tarel, koninklijk onderscheiden

 

Vrijdag 26 april is Wolter bij hem thuis, ten overstaan van veel gasten, onderscheiden met een lintje en de bijbehorende officiële oorkonde en speld. De versierselen werden hem ‘omgehangen’ door de heer Rikus Jager, burgemeester van Westerveld.

Een Koninklijke onderscheiding is in Nederland een symbolische erkenning voor persoonlijke, bijzondere verdiensten voor de samenleving.
Dat Wolter deze onderscheiding meer dan verdiend heeft, blijkt wel uit zijn inspanningen voor mensen, zijn sociale omgeving en welzijn in de samenleving en dit al meer dan 40 jaar!
Bij het schrijven van dit bericht waren lang niet alle aanbevelingen voor deze onderscheiding bij mij bekend.

Lees verder op de website.

Tekst: Engelbert van der Giessen namens Werkgroep Kerkuilen
Foto:  Erwin Bruulsema

Ringnummer goed lezen kan best moeilijk zijn

In 2018 zijn er jammer genoeg weinig kerkuilenkuikens geboren. Dan is het helemaal verdrietig als zo’n kuiken niet eens deel kan nemen aan ‘het leven’ in de vrije natuur.

Begin april kregen wij bericht met foto van een vondst van een pootje van een kerkuil met ring. Bij controle van het ringnummer bleek het om een uilskuiken te gaan dat vorig jaar juli op dezelfde plek in Doldersum door onze ringer geringd was. Het skelet was nog het enige dat over was.

Melding bij het Vogeltrekstation leverde een bijzondere ontdekking op, namelijk dat dit nummer al eerder gemeld was en dat het reeds op 23 augustus 2018 dood gevonden was. Maar dan in Dronten! Absoluut onmogelijk dus! Tijdens het ringen in juli was het kuiken nog lang niet in staat om te vliegen, laat staan al zo ver! Na wikken en wegen, controle en nacontrole door het Vogeltrekstation is de melding uit Dronten maar geschrapt. Kennelijk is goed aflezen van ringnummer moeilijk.

Tekst: Engelbert van der Giessen namens Werkgroep Kerkuilen
Foto:  Okko Vos

Opmerkelijk (nagezonden bericht):

Eén van onze vrijwilligers had een mooie "vangst" op zijn camera. Een kerkuil met één oog landde voor de nestkast. Mét prooi, wat maar weer eens aantoont hoe belangrijk het gehoor van deze nachtjager is om zijn prooi te vinden. Kennelijk is navigeren en diepte inschatten met één oog ook goed mogelijk.
 
Bekijk de video op: www.eeserhoek.nl

Werkgroep nestkastencontrole aan de slag

In februari hebben vrijwilligers van de werkgroep nestkastencontrole met elkaar gepraat over het nieuwe seizoen. Opvallend, iedereen die in 2018 heeft gecontroleerd wil ook in 2019 aan de slag gaan; top met ruim 20 vrijwilligers. Voor Havelte is een nieuwe vrijwilliger gevonden, Wicher Akse, die ons gaat helpen bij de nieuwe nestkastroute op De Meerkamp. Er zijn vijf nieuwe kasten gekocht speciaal voor boomkruipers, met de opening aan de zijkant. Benieuwd of de soort er gebruik van gaat maken. Tevens zijn er vijf nestkasten, waarvan één met camera, opgehangen bij de Sleutelbloem in Havelte.

Verder heeft onder andere Bert Noorman een flink aantal scholen bezocht en natuurlessen gegeven. Ook de kinderen van de Oosterveldschool in Uffelte en de Bosrank in Havelte werden bezocht. Veel kinderen hebben zich opgegeven om samen met de vrijwilligers op pad te gaan en te kijken wat er allemaal in de kasten gebeurd.

Naast onze contacten met scholen heeft de werkgroep heideschonen met de directie van de scholen gesproken. Doel is een integrale aanpak van het aanbod aan scholen waarbij theorie en praktijk, met werken in de natuur, centraal moeten staan. Voor de uitvoering is inzet van onze vrijwilligers noodzakelijk. Ook wordt er tot slot een tip gegeven: lees een mooi boek, bijvoorbeeld “Het laatste kind in het bos?” geschreven door Richard Louv; iets om over na te denken.

Tekst: Ruud Smeenk namens werkgroep nestkastencontrole

De Sleutelbloem in Havelte een nieuwe locatie

Ieder jaar probeert de werkgroep nestkastencontrole nieuwe locaties voor routes te vinden. Deze winter werden we via, via benaderd door Gert Hulsebos, die in contact was gekomen met mensen die actief zijn bij De Sleutelbloem in de Meerkamp in Havelte. In deze woonlocatie, een dependance van de zorginstelling Hendrik van Boeyen uit Meppel en Assen, wonen veel enthousiaste mensen die graag de vogels van nabij willen zien. Ze zijn al een aantal jaren actief bij de zwaluwtil om de zwaluwen van voldoende modder als nestmateriaal te voorzien. In droge periodes zorgen enkele bewoners er voor dat het modderplasje bij de til nat blijft, ongetwijfeld tot grote tevredenheid van de zwaluwen en leden van de werkgroep zwaluwen.

Nu gaan ze ook aan de slag met kleine nestkasten, waarvan Gert er samen met Wicher Akse er vijf heeft opgehangen. Op één kast is een camera gezet. Kasten en camera hebben wij bekostigd. De bewoners, die vaak niet zo mobiel zijn, kunnen nu in de gezamenlijke kamer kijken naar de activiteiten in de kast. Nu maar hopen dat een paartje de weg naar de camerakast weet te vinden.

Tekst: Ruud Smeek namens werkgroep nestkastencontrole

2019 wordt het jaar van de Vroege vogels!

Eind maart en begin april zijn tijdens de eerste nestkastencontroles reeds eieren aangetroffen. Bijzonder vroeg en 2019 lijkt een uniek jaar te worden.

We waren verbaasd en ook verrast, want de mezen zijn nog nooit zo vroeg begonnen. In sommige kastjes vonden we al ruimschoots eieren. Bert Noorman had de vroegste melding met al een pimpelmezen-ei op 28 maart 2019. Ruud Smeenk volgde op 1 april ook met een pimpelmees. Jan Winters in Diever had op de route Berkenheuvel het eerste ei op 2 april. Jan loopt al ruim 40 jaar zijn rondes en zo vroeg had hij nog nooit meegemaakt. In 2018 was het eerste ei er op 10 april en dit jaar zijn we nu ongeveer 14 dagen vroeger. Waarnemingen van zaterdag 13 april wijzen er op dat sommige van onze gevleugelde vrienden al vast aan het broeden waren. Vanaf zondag 14 April gaan we met de jeugd op pad.

De vroege start heeft waarschijnlijk te maken met de warme periodes in februari en maart.

Tekst:  Ruud Smeenk namens werkgroep nestkastencontrole
 Foto:  Okko Vos (Bonte vliegenvanger man)

Heideschonen met de Vogelwacht: Is het wel een………of niet ?

Naast het meewerken aan het primaire doel van het heideschonen, het open houden van de heidevelden in het Holtingerveld , kom je als heideschoner vaak op die heidevelden op plekken waar je als “gewone” bezoeker van het Holtingerveld nooit komt. Zo blijkt een stuk heide dat er vanaf het fiets/wandelpad redelijk egaal en eentonig uitziet veelal verrassend veel verborgen heuveltjes, dieptes, vennetjes en gevarieerde vegetatie te hebben. Ook stuit je vaak op diverse holen, skeletten, vogelgeluiden enz. enz. Dat leidt dan tot gesprekken en verder onderzoek met als hamvraag: “Is het wel of niet een…….. “. Of wat te denken van een doodstille heide.

’s Morgens om 9 uur en dan in de verte kraanvogels horen tetteren? Ook zulke gebeurtenissen meemaken ? Kom mee heideschonen. Eén keer, af en toe, het hele seizoen (september tot maart) alles is mogelijk. Voor inlichtingen en aanmelding neem contact op met de coördinator Gert Hulsebos (0521 343222) of kijk op de website. Voor gereedschap wordt gezorgd.

Tekst & foto:  Gert Hulsebos namens werkgroep heideschonen

Insectenhotels in de Meerkamp in Havelte ontvangen eerste gasten

Doordat in 2018 bij de vervanging van het openbaar groen in de Meerkamp in Havelte nogal wat nestelmogelijkheden voor vogels (tijdelijk) verdwenen zijn, heeft de Vogelwacht in het najaar daar ongeveer 20 nestkasten geplaatst. Die activiteit werd ingepast in de Burendag, waarbij bewoners en Vogelwacht samen optrokken. Er zijn toen ook, in samenwerking met Landschapsbeheer Drenthe, drie insectenhotels geplaatst. Het is hoopvol te zien en te horen dat er al behoorlijk wat “zoemers” rondom de hotels vliegen en in en uit gaan. Benieuwd, als ook de wilde bloemenveldjes weer in bloei komen, hoe het zich ontwikkelt.

Tekst & foto:  Gert Hulsebos

Broedvogelinventarisatie april 2019

Roekenkolonies tellen

1 april is het jaarlijkse startsein om kolonies te tellen in de gemeente Westerveld. In de hoogtijdagen omstreeks 1990 telde het gebied van de gemeente 1533 roekennesten verspreid over 21 kolonies vooral in Vledder, Wapserveen, Havelte en Veendijk. Sindsdien is de stand fors afgenomen naar 600 nesten in 2000 tot de drie laatste nesten in 2013. Moedwillige verstoring en verjaging in verband met lawaaioverlast en (vermeende?) schade aan akkerbouwgewassen, is in veel gevallen de belangrijkste oorzaak van de terugloop. Thans zitten ze veel in Meppel, waar ze vroeger juist zeldzaam waren. Hier telde ik 1037 nesten in 9 kolonies.

Tekst & foto:  Arend van Dijk

Mandarijneenden in Uffelte

Deze kleine uitbundig gekleurde van oorsprong Aziatische eend duikt af en toe op in onze omgeving. Vanaf 1991 zijn ze in sommige jaren in de gemeente Westerveld vastgesteld en de afgelopen vier jaren wat regelmatiger in Uffelte-Havelte e.o. In de afgelopen maanden zaten er twee mannetjes in de dorpsvijver in Uffelte en waarschijnlijk maken deze uitstapjes naar het Holtingerveld, waar in april een paar op een ven is gezien. In de vijver probeerde één Mandarijn een vrouw wilde eend aan de haak te slaan. Of ze hier gaan broeden is afwachten. Ze nestelen in holle bomen of nestkasten. Vorig jaar zijn twee nesten gevonden in nestkasten in Koekange en in een kerkuilenkast in Wanneperveen.

Tekst:  Arend van Dijk, Gerard en Janneke Mulder
Foto:   Janneke Mulder

Ooievaarnesten

Voor Ooievaarnesten moest je tot voor kort in De Wijk en wijde omgeving zijn, maar dat is veranderd. Ze nestelen steeds meer ook elders in Drenthe. In de gemeente Westerveld zijn in 2018 25 bezette nesten geteld en dat aantal wordt ook dit jaar gehaald. Vrijwel alle nesten zitten verspreid in of langs de beekdalen van Vledder en Wapserveense Aa en Oude Vaart-Dwingelderstroom. Bij Frederiksoord en Nijensleek zitten inmiddels ‘kolonies’ van 2 en 3 nesten. Drenthe telt ruim 300 bezette Ooievaarnesten, de meeste tussen Meppel en Zuidwolde.

Tekst & foto:  Arend van Dijk

Otters

In de eerste maanden van dit jaar zijn in onze omgeving bij verrassing otters waargenomen. Het begint met een ‘ongelofelijke’ waarneming van wel vier otters in een ven, maar met een duidelijk gefilmd viertal is er geen twijfel mogelijk. Naderhand zijn er verse sporen gevonden en is een otter of het viertal af en toe ook gezien en gehoord (piepen). We denken dat het een moeder met drie jongen is. Wie had dat gedacht, bijna uitgestorven gewaande otters in onze omgeving te zien!

Tekst & foto:  Hans Krol

In extase….. otters voor je neus

Broedvogels inventariseren is een prachtige bezigheid. Soms zijn het echter de secundaire arbeidsvoorwaarden die de ervaring compleet maken. Wat ik dit voorjaar zag vergeet ik nooit meer.
Gisterochtend was ik weer vroeg op pad om vogels te inventariseren. Ik kijk of er nog wat in de sloot zwemt …. twee koppen doken onder water.... en meteen wist ik, dat zijn geen eenden. Ik kijk met mijn verrekijker, f*** twee otters! Ik ga op mijn buik liggen en kruip naar de slootkant. Weer kijk ik.. het zijn er drie! Ze duiken en snorkelen, daarna klimmen ze de kant op. No way.., 4 otters!! Ze springen het water in en zwemmen verder.. mijn kant op. Daar lig ik, plat op mijn buik met mijn snufferd in de slootkant en komen ze langs gezwommen, op maximaal twee m afstand... Eén van de otters zwom het hele stuk boven water en hoorde ik ademen. Verderop spelen ze nog een kwartiertje. Duiken, staartzwiepen en de kant op klimmen. Op de achtergrond hoor ik een kraanvogel.... Toen ze verder gingen dacht ik "ik kan verderop langs de sloot gaan liggen". Zo gezegd zo gedaan en kon het toen niet laten om met mijn telefoon voorzichtig een paar kiekjes te maken als bewijs van een overweldigende ervaring. Mocht je komende tijd ergens in de omgeving van water zitten, houd dan je ogen open.

Tekst & foto:  Jurjen Annen

Vogelwacht Uffelte e.o. op Waarneming.nl

Sinds dit jaar heeft de Vogelwacht ook een eigen subsite op https://waarneming.nl/. Op deze site voeren veel vogelaars of liefhebbers van andere dieren- en plantensoorten hun waarnemingen in. De site kan gebruikt worden als eigen digitale notitieboekje en als u wilt kunnen de gegevens worden doorgestuurd naar de nationale natuurdatabank. Via de link: https://waarneming.nl/pages/getting-started/ vindt u informatie over waarneming.nl en hoe een waarneming kan worden doorgeven.

Patrick Snoeken heeft het plan opgevat om via de nieuwsbrief geregeld overzichten te maken van waarnemingen van vooral bijzondere vogelsoorten in het werkgebied van de Vogelwacht Uffelte e.o.. Dit werkgebied omvat de gemeente Westerveld en kleine delen van gemeenten Midden-Drenthe, Ruinen en Meppel (zie kaart op pag. 112 in Niet te veel praten, maar doen. 40 jaar Vogelwacht Uffelte e.o. uit 2013). Lees de eerste aflevering op de website.

Waarnemingen zijn hoofdzakelijk afkomstig van vogelwachtuffelte.waarneming.nl en trektellen.org. Met veel dank aan de waarnemers.

Zorg dat uw waarnemingen worden meegenomen door ze in te voeren in waarneming.nl of door te geven aan: waarnemingenuffelte@hotmail.com

Link naar de Vogelwacht Uffelte subsite.

Tekst:   Patrick Snoeken
Foto:    Janneke Mulder

Kom de werkgroep zwaluwen versterken

Wat is er nu mooier dan mee te doen met de jaarlijkse huis-aan-huis-telling van nestelende zwaluwen! Op één of twee avonden in begin juni bezoeken we alle adressen in Uffelte ten oosten van de Drentse Hoofdvaart en vragen de bewoners naar nesten van boerenzwaluwen in stallen en schuren. Ongeveer een maand laten gaan we op pad om in Uffelte alle huiszwaluwnesten te tellen. We werken in groepjes van twee personen en kunnen versterking gebruiken. Ook in Havelte worden huiszwaluwen geteld. Mee doen met deze tellingen? Meldt u aan bij de werkgroep.

Andere taken van de werkgroep bestaan uit het maken, ophangen en periodiek schoonmaken van kunstnesten. Deelname aan de werkgroep vergt ongeveer twee tot drie dagdelen per jaar.

Tekst:   Arend van Dijk namens werkgroep zwaluwen
Foto:    Greet Glotzbach

De eerste huiszwaluwen zijn er al volop

In 2018 Het Jaar van de Huiszwaluw is speciaal landelijk onderzoek gedaan naar het broedsucces van huiszwaluwen, om zo inzicht te krijgen in oorzaken van aantalsveranderingen. In Havelte hebben we op twee locaties hier aan meegedaan en in Wapserveen op één locatie. Van de 35 bezette nesten waren er 29 succesvol en in 15 nesten werd een tweede legsel uitgebroed. Enkele tellers hebben de smaak te pakken en gaan ook dit jaar weer aan de slag, want elk jaar kan weer anders uitpakken. En… de eerste zwaluwen zijn al weer terug uit Afrika.

Tekst:   Arend van Dijk namens werkgroep zwaluwen
Foto:    Geert Drogt 

En de PR-kraam stond ………………………….


…………..op de Open dag van het Drentse Landschap, De Veldkamp op Rheebruggen

Lees verder op de website.




…………….op de gezellige Voorjaarsbeurs bij de firma Hoek in Havelte

Lees verder op de website.




…………… bij het Kraomschudden van de  Holtinger Schaapskudde in Havelte

Lees verder op de website.



Femmie Prikken namens werkgroep PR

Facebook
Twitter
Website
Copyright © 2019 Vogelwacht Uffelte, Alle rechten voorbehouden.

Vogelwacht Uffelte e.o.:
Vogelwacht Uffelte Zuidstraat 3 Uffelte, 7975 AA Netherlands

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u lid bent van de Vogelwacht Uffelte e.o. of omdat u hebt aangegeven deze te willen ontvangen.

schrijf je uit van deze nieuwsbrief   pas gegevens aan
Je kunt ons ook vinden op de volgende plaatsen:

Twitter
Facebook
Website

Email Marketing Powered by Mailchimp