Copy
Citește scrisoarea în browser
Dacă ai primit mail-ul de la un prieten, poate vrei și tu să te abonezi la „din când în gând”. Până la următoarea scrisoare, citește și edițiile trecute

 

Dragă <<Prenume>>,

Cmz? Cmf? De ce întreb? Idk, este o zi ploioasă, asemenea celei de astăzi, iar tu mergi cu autobuzul, tramvaiul, troleul sau alt mijloc de transport suprateran. Privești în gol printre picurii de ploaie de pe geam (#visător), iar apoi îți îndrepți privirea către picurii de ploaie de pe oamenii din jurul tău (#introspecție). Vezi fețele luminate doar de smartphone-uri (#lame) și ochii care înoată în ecrane, apoi te-ntrebi dacă pentru tehnologie există veste de salvare. Csf, dăm luminozitatea mai mică la trăiri, dezactivăm notificările la viața din offline și dăm scroll printr-o infinită colecție de presupuse gânduri, amintiri, emoții, păreri și idei. 

Apoi le share-uim pe ale noastre. Postăm Story-uri cu citate din cărți necitite, însoțite de tablouri pe care nu le-am văzut fizic, din muzee în care pașii noștri nu s-au auzit vreodată. Sună tragic și tocmai din acest motiv aruncăm vina pe tehnologie, argumentul fiind că ne ține departe de esență. Totuși, toată culpa atribuită Internetului și device-urile care se pot conecta la el ne crează falsa realitate că tehnologia neagă ceea ce arta și cultura clădește, omițând să luăm în considerare și marele aport pe care îl avem și noi aici: inovația.

Marin Preda spunea într-un eseu intitulat „Perspectiva de a deveni moralist”, așa: „morala constituie pentru artă o primejdie pe care mulți o subestimează, [...] e creația spiritului uman matur, împins de nevoia de a pune ordine în viața afectivă și de a ține în frâu instinctele. Uneori, ea devine necruțătoare, tinzând la suprimarea totală a instinctelor, ca și când fără ele ființa umană ar putea supraviețui”. Pe scurt, el pune în antiteză emoția și rațiunea, ambele raportate la artă. Recitind, am asociat (fără să vreau) „morala” asta despre care vorbește Preda cu tehnologia. Unde se întâlnesc, deci, cele două – căci, în ziua de azi, ar fi absurd să afirmi că nu o fac – și, poate mai interesant, cum colaborează?
Poate asemenea ție, obișnuiam să trasez niște linii clare între cele două: arta era pentru muzeu sau scenă, iar tehnologia era pentru device-uri sau ecrane. Asta, până când le-am văzut împreună și apoi nu le-am mai putut privi separat. În urmă cu mai bine de un an mergeam pentru prima oară la spectacolul „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții”, la TNB. Aici, personajul meu favorit s-a dovedit a fi decorul. Deși la prima vedere poate părea simplu – nu vreau să îți dau spoiler, dar e vorba despre oglinzi –, tocmai simplitatea asta devine fermecătoare. Decorul se transformă, te poartă de la un spațiu la altul, crează convenții și, cel mai important, transmite emoție.

Menționam mai sus termenul de inovație, referindu-mă la munca noastră zilnică de a conecta lucruri cunoscute pentru a crea altele noi. Cu fiecare spectacol pe care îl văd, simt că inovația stă pe scaun lângă mine, că ideile nu încetează să vină atâta timp cât îți dai voie să le visezi și (sper) implementezi apoi. Îți las aici mai multe recomandări care sper să-ți dea curaj și un boost de energie.

The Serious Relationship of Art and Technology

Trebuie să recunosc, arta nu a fost niciodată punctul meu forte, în special pentru că nu s-a găsit persoana care să-mi inspire dorința de a afla mai multe despre simbolurile din artă. Totuși, m-am bucurat când am dat peste acest articol, ce conține de la repere istorice până la trenduri ce implică arta și tehnologia. Vei găsi și câteva recomandări de artiști, deci spor la explorat!


Cum schimbă tehnologia arta vizuală?

Despre mine trebuie să știi că ador ilustrațiile. Ador să descopăr ilustratori tineri, de la noi și din afară, și ador să văd procesul din spatele unei ilustrații. Totuși, munca din spate este pe cinste. Îți las aici un articol-interviu cu Visual Editor al The Times care povestește ce înseamnă să creezi ilustrații pentru secțiunea business a unui ziar.


Anul 2018 în ilustrații

Încă o recomandare cu ilustrații (ultima, promit). New York Times face anual un fel de raport interactiv ilustrat, foarte fun de parcurs. Materialul îl găsești aici, iar în el sunt abordate subiectele cele mai importante de anul trecut, de la mișcarea #metoo, la problema emigrației și a schimbărilor climatice din lume.


„Încerc să nu repet ceva ce știu că pot să fac”

Ți-am povestit mai sus despre spectacolul „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții” și despre decorul său care încă mă mai pune pe gânduri. Adrian Damian este cel care a realizat scenografia spectacolului, fiind unul dintre cel mai curajoși artiști contemporani nouă care se joacă cu tehnologia. Îți las aici un interviu cu el care sper să te motiveze să mergi la spectacolele la care a lucrat.
One Night Gallery

Weekendul acesta are loc One Night Gallery care, pe scurt, este o expoziție de-o noapte. Aici, în fiecare lună poți vedea cum un artist români se joacă cu realitatea virtuală și crează. Căci tehnologia îți oferă oportunitatea de a intra într-o relație mai intimă pentru că îl provoacă pe artist să dezvaluie mai multe elemente din universul imaginat din care a fost desprinsă lucrarea. Aici poți citi mai multe despre proiect. Urmatorul eveniment este sâmbăta aceasta - sper să ne vedem!

 


HBR IdeaCast

De multe ori arta se pierde pe drum pentru că, în ziua de azi, trebuie să înveți nu doar să creezi, ci și să vinzi ceea ce faci. Astfel, îți recomand acest podcast făcut de Harward Business Review, unde săptămânal sunt invitați oameni din lumea de afaceri, management și comunicare și vorbesc despre ideile lor și ce au învățat punându-le în practică.


Sky Ladder

Cai Guo-Qiang este un artist chinez care reinventează arta contemporană, impune noi limite și se provoacă constant. Cunoscut pentru uluitoarele sale spectacole pirotehnice, artistul Cai Guo-Qiang își va crea cel mai îndrăzneț proiect în acest documentar impresionant. Artistul spune despre el că dorința sa este să conecteze pământul cu întregul univers, ceea ce pe mine m-a făcut curioasă. Aici poți găsi trailerul. 
Iar la final, te las și cu o întrebare: Cum vezi relația artă - tehnologie? Le găsești pe cele două în ceea ce faci tu de la o zi la alta?
Dacă ți-a plăcut această scrisoare, dă-o mai departe și prietenilor:
Share
Forward
Sunt Sabrina și îți scriu din Cuib, din când în gând. Așa am numit această scrisoare – o scrisoare despre tine și despre mine, unde gândurile noastre se pot întâlni și discuta. Săptămânal, îți voi împărtăși din frământările și gândurile mele, voi încerca să mă conectez cu tine prin ele și mă voi lăsa inspirată de ideile tale și de tine. Pentru că vreau să creştem împreună, îmi doresc să-mi scrii și tu, să-mi împărtășești povestea ta, iar gândurile noastre să se conecteze pe pagina asta. Măcar din când în gând.
 
Cu emoție,
Sabrina
Primești acest e-mail pentru că ești spectator fidel de-al Cuibului sau pentru că te-ai abonat la acest newsletter. Dacă nu mai vrei să primești scrisori de la mine, găsești formularul de dezabonare aici.
 
CUIBUL ARTIȘTILOR
Facultatea de Ingineria Instalațiilor
BD. Pache Protopopescu nr. 66
București
România


Copyright © CUIBUL ARTIȘTILOR. All rights reserved.






This email was sent to <<Adresa de email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
sabrinacanea.ro · București · București 031806 · Romania

Email Marketing Powered by Mailchimp