Copy
Citește scrisoarea în browser
Dacă ai primit mail-ul de la un prieten, poate vrei și tu să te abonezi la „din când în gând”. Până la următoarea scrisoare, citește și edițiile trecute

 

Dragă <<Prenume>>,

Oricât de mult ne-am dori ca arta să fie un univers utopic – sau, dimpotrivă, distopic –, unde să (re)găsim realități posibile sau probabile, alternative în care să vrem să trăim sau idealuri care să ne inspire, aceasta a avut dintotdeauna și o față egocentrică. Altfel spus, arta nu a fost mereu despre artist și viziunea sa, ci despre ce a găsit privitorul în rezultat: un sine trecut, prezent sau viitor, o proiecție a ceea ce își dorea să fie el sau, și mai simplu, o convenție care îi asigura un anumit statut. Așadar, ce a fost mai întâi: pensula, vopseaua sau pânza? Răspunsul, un pic mai puțin poetic și mai mult consumerist, este că mai întâi a fost societatea și împărțirea ierarhică a oamenilor în categorii în funcție de gusturi, pasiuni și priceperi și, desigur, venituri.

În timp, s-a dovedit că arta nu este pentru oricine. Doar adevărații învățați ai lumii dobândeau capacitățile de a aprecia frumosul din artă, iar cei mai puțin educați, ei bine, erau catalogați ca fiind prea proști pentru a înțelege ce se întâmplă pe o pânză, partitură sau scenă; plus că nu aveau banii necesari pentru a ajunge la toate acestea. Pentru că într-o societate rangul primează, arta de multe ori a ajuns să fie mai mult un simbol al prosperității decât un bun cu valoare în sine.

De-a lungul vremii, oamenii au cumpărat opere de artă din trei motive: aveau interes real pentru artist sau operă (foarte rar), vedeau respectivul bun artistic drept o investiție (valoarea sa crește în timp) sau pentru a-și sublinia statutul social. În anul 2015, cele mai scumpe tablouri vândute la o licitație au fost trei opere semnate de Picasso, iar acest lucru s-a întâmplat pentru că Picasso nu mai este doar un pictor. Picasso a devenit un brand de lux, astfel că oamenii vor să îl aibă, pentru că lucrările vorbesc despre ei ca oameni de lux. La fel cum cumperi un Rolex sau un Bentley, așa îți poți lua și un Picasso, căci toate acestea alimentează ego-ul la fel de bine. Și se naște întrebarea: artistul de azi trebuie să știe doar să creeze sau și să vândă?
Vorbind despre artă, trendul predominant astăzi ilustrează opera de artă drept un bun aflat pe o piață. Astfel, există producătorul, cel care conceptualizează și crează lucrarea, și vânzătorul, cel care vinde produsul final pe o piață de consum – pot fi unul și același sau nu. Sunt absolut sigură că un artist elitist va strâmba din nas la această ipoteză. La fel de sigură sunt și că un artist vizionar va îmbrățișa schimbarea, se va adapta și va învăța câte puțin despre noul rol: astăzi trebuie nu doar să creezi extraordinar, ci mai ales să vinzi extraordinar.
 
Poate că „realitatea” asta a existat dintotdeuna sau poate că nu. Cert este că mintea mea dă naștere la din ce în ce mai multe întrebări pe subiectul ăsta așa complex și, parcă, fără limite, numit artă. Ce-o fi ea și de ce trebuie să aparțină cuiva? Să fii artist e un job, până la urmă? Cum adică să explic ce am vrut să zic în lucrare? Știind că proiecția noastră asupra artistului de azi este destul de incoerentă, îți las mai multe recomandări care sper să-ți ofere o nouă perspectivă asupra acestui domeniu.

The Art Market Explained

Pentru că subiectul scrisorii de astăzi vorbește în primul rând despre artă și mai apoi despre a vinde ceva, vreau să începem cu o explicație pentru această piață a artei despre care vorbim. Astfel, îți recomand această mini-serie documentară în patru episoade, despre cum, când și în funcție de ce se cumpără arta, despre licitații, galerii, patronii acestora și târguri - căci nu totul este ca în filme.
Brandurile, noii deținători de artă

Se resimte din ce în ce mai pronunțat tendința și dorința brand-urilor de a se implica în sfera artistică. Acestea fie susțin financiar artiști sau galerii, fie organizează evenimente și contexte în care să promoveze diverși artiști, fie promovează lucrările artistului prin propriul ambalaj - iar acestea sunt doar câteva exemple. Acest articol îți va povesti mai pe larg despre relația brand - artă.

Cum să vinzi orice: Aristotel și arta persuasiunii

În a doua jumătate a secolului XX, Mortimer J. Adler, un filosof american, a reușit să vândă cârți în valoare de un milion de dolari, plecând de la ideea că persuasiunea este nucleul omenirii. Pentru a vinde așa mult, acesta s-a folosit de Retorica lui Aristotel și cei trei piloni ai persuasiunii: ethos, pathos și logos. Mai multe despre acestea poți găsi în acest articol.


De ce aparentele elite reușesc să treacă prin viață cu brio

Există mai multe studii care vorbesc despre faptul că oamenii care provin din păturile superioare ale societății din punctul de vedere venituri, au o imagine distorsionată asupra aptitudinilor lor. Astfel, de multe ori, aceștia se consideră mari intelectuali, elite, în realitate fiind mediocri. Acest articol îți va spune mai multe despre acest subiect.


For the love of being „Liked”

Deși poate nu veți recunoaște, folosim Social Media și pentru a căuta subtil și inconștient aprobare socială. Postăm fotografii, statusuri, povești care să ilustreze acele calități ale noastre care ne fac unici sau care ne fac să aparținem unui grup. Același lucru se aplică și la achizițiile tale, așa că îți las acest articol care sper să te pună pe gânduri.


 

Transportul de artă

Știi, ziceam mai sus despre producător și vânzător și cât de important este rolul fiecăruia. Totuși, deși de cele mai multe ori cunoaștem producătorul, ceilalți intermediari se pierd pe drum. Îți las aici povestea lui lulian Bauer, un ;ofer care a adunat, până în 2016 când a fost publicat acest articol, 1 milion de kilometri la bord. Are aproape 30 de ani acum, iar de aproape 20 de ani transporta lucrări pentru galerii de artă.

 

Roman Tolici: „Fuck Muza!”

Roman Tolici este unul dintre cei mai cunoscuți artiști contemporani cu noi. Îl poți vedea în galerii, expoziții, pe internet sau în cărți (căci sunt publicate cărți despre viața și opera sa). Dacă vrei să afli mai multe despre viziunea sa, dar și despre peisajul artistic de la noi, îți recomand acest articol, care este o vizită în atelierul lui Tolici și informațiile care au urmat.


Only Artists

Am găsit acest podcast întâmplător, dar cred că este exact ce le trebuie urechilor (și minții) tale. Only Artists este un serial audio tip conversație, care aduce împreună artiști din domenii mai apropiate și mai diferite. Aceștia se așează față în față și se iau la întrebări despre munca fiecăruia și aportul lor creativ.
Ce face arta valoroasă?

Am menționat și în textul de mai sus: de ce arta este de vânzare și de unde știi cât costă sau cât să dai pe ea? Licitațiile aduc și mai multă confuzie, deci de unde începem? Îți recomand acest documentar care povestește despre cum funcționează această piață și toate lucrurile nevăzute care influențează valoarea unei lucrări de artă.
La final, te las și cu o întrebăre: Ce este valoros pentru tine și cum alegi să dai valoare lucrurilor?
Dacă ți-a plăcut această scrisoare, dă-o mai departe și prietenilor:
Share
Forward
Sunt Sabrina și îți scriu din Cuib, din când în gând. Așa am numit această scrisoare – o scrisoare despre tine și despre mine, unde gândurile noastre se pot întâlni și discuta. Săptămânal, îți voi împărtăși din frământările și gândurile mele, voi încerca să mă conectez cu tine prin ele și mă voi lăsa inspirată de ideile tale și de tine. Pentru că vreau să creştem împreună, îmi doresc să-mi scrii și tu, să-mi împărtășești povestea ta, iar gândurile noastre să se conecteze pe pagina asta. Măcar din când în gând.
 
Cu emoție,
Sabrina
Primești acest e-mail pentru că ești spectator fidel de-al Cuibului sau pentru că te-ai abonat la acest newsletter. Dacă nu mai vrei să primești scrisori de la mine, găsești formularul de dezabonare aici.
 
CUIBUL ARTIȘTILOR
Facultatea de Ingineria Instalațiilor
BD. Pache Protopopescu nr. 66
București
România


Copyright © CUIBUL ARTIȘTILOR. All rights reserved.






This email was sent to <<Adresa de email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
sabrinacanea.ro · București · București 031806 · Romania

Email Marketing Powered by Mailchimp