Copy
Roermond, 28-5-2019
Geachte lezer,

We zijn alweer vijf maanden onderweg in het nieuwe jaar. Binnen de stichting Nationaal Indië Monument zijn de voorbereidingen voor een waardige herdenking op zaterdag 7 september in volle gang. Ik kan stellen dat we op koers liggen.

Wij zouden dit werk niet kunnen doen zonder de steun van o.a. de stichting ‘Vrienden van het Monument’. Daarom zullen wij de stichting in deze nieuwsbrief speciaal belichten. 

Zoals ook al eerder gesteld, kunnen wij niet zonder hulp en ondersteuning van derden. Mocht u ons als vrijwilliger willen ondersteunen en helpen, meldt u zich dan (vandaag nog) aan. Alvast onze hartelijke dank!

In het kader van 75 jaar bevrijding wordt er vanaf september in het hele land uitgebreid stilgestaan bij het feit dat wij in Nederland al zovele jaren in vrijheid leven. Een vrijheid die we moeten koesteren en die wij zullen blijven herdenken om nooit te vergeten. 

Die militairen, die na de bevrijding in Nederland naar de ‘Oost’ gingen om orde en vrede te herstellen, moesten echter nog enkele jaren wachten voordat ook zij, na terugkeer in het vaderland, deze vrijheid weer zelf mochten beleven. De militairen die omkwamen in het voormalige Indië en Nieuw Guinea en niet terugkwamen, herdenken wij tijdens de jaarlijkse herdenking bij het Nationaal Indië Monument.

Afsluitend wil ik met u delen dat wij u via deze nieuwsbrief periodiek blijven informeren over de ontwikkelingen binnen en rondom de stichting. Gewoon om u bij te praten en vooral ook om u te betrekken bij onze toekomst.

Aangenaam leesplezier,

Jo Kneepkens, waarnemend voorzitter

Wordt vriend van het Monument

Vanaf de oprichting van ons herdenkingspark worden wij ondersteund door de stichting Vrienden van het Monument. De Vrienden brengen door donaties en fondsenwerving gelden bij elkaar om de herdenking tot in lengte van jaren mogelijk te maken. Jaar in jaar uit blijkt dat veteranen zeer trouwe donateurs van de Vrienden zijn. Daarnaast ontvangt de stichting regelmatig legaten van overleden veteranen, waarmee zij het belang van voortzetting van de herdenking, ook na hun overlijden, onderstrepen. Ook de nabestaanden van veteranen en mensen die de jaarlijkse herdenking een warm hart toedragen kunnen lid worden.

Waarom Vriend van het Monument worden?
Door jaarlijks een bijdrage te doneren aan de stichting Vrienden van het Monument zorgt u voor voortzetting van de jaarlijkse herdenking. 
Het gevraagde bedrag is € 15,00 per jaar, maar gemiddeld dragen de Vrienden een hoger bedrag per persoon bij.
Als Vriend ontvangt u jaarlijks:

  • Het sfeervolle herdenkingsboekje, waarin de toespraken en een fotoverslag van de afgelopen herdenking zijn opgenomen;
  • Een uitnodiging voor de tweejaarlijkse Vriendendag in Bronbeek, waar vooral veteranen en vrienden elkaar ontmoeten en kunnen genieten van een heerlijke Indische rijsttafel;
  • de digitale nieuwsbrief van de stichting Nationaal Indië Monument;
  • Speciale parkeerlocatie en rolstoelplaats tijdens de herdenking
Hoe wordt u Vriend van het Monument?
U kunt een mail sturen naar secretariaat@nim-roermond.nl. Ook kunt u een brief sturen naar Stichting Vrienden van het Monument, Postbus 1302, 6040 KH Roermond,
of bellen naar 06 55 32 83 06 (bij geen gehoor graag inspreken, u wordt teruggebeld). Vermeld u naam, adres, postcode en woonplaats, telefoonnummer en e-mailadres.

De Stichting Vrienden is door de belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

Bijzonder Vertelproject voor de jeugd


Duizenden veteranen, nabestaanden, families en vrienden bezoeken jaarlijks het Nationaal Indië-monument 1945-1962 of bij het Monument voor Vredesoperaties in ons herdenkingspark om kameraden te her- en gedenken. Met het VertelProject wordt dit stukje Nederlandse geschiedenis door vrijwilligers uitgelegd aan leerlingen van groep 7 en 8 uit het basisonderwijs, zonder krijgsverhalen of politieke achtergronden. De leerlingen worden geïnformeerd hoe en waarom tussen 1945 tot 1962 ruim 6.200 Nederlandse soldaten in een van de overzeese gebiedsdelen het leven lieten en ver van huis begraven zijn. Ook vernemen ze waarom er een Monument voor Vredesoperaties in Roermond staat. Jaarlijks nemen een tiental scholen deel aan het project.

Het Vertelproject is opgezet in samenwerking met de stichting Service Gilde Roermond, onderdeel van Gilde Nederland. Deze stichting heeft als doelstelling: het delen van kennis, kunde en ervaring. Met tijd en aandacht.

De veteraan vertelt


Ook dit jaar staan er in september, oktober en november weer lezingen op het programma onder de naam ‘De veteraan vertelt’.

De lezingen vinden plaats in het Generaal Spoorpaviljoen. Een oud militair (vaak, maar niet altijd, een veteraan) wordt het podium geboden om zijn persoonlijke verhaal over zijn uitzending naar een missiegebied te vertellen. Persoonlijke ervaringen, moeilijke emotionele momenten, mooie memorabele anekdotes, ze komen allemaal aan bod. Veelal zitten de toehoorders gekluisterd aan hun stoelen. Vele missiegebieden zijn al ter sprake gekomen. Het Midden Oosten (UNTSO en UNIFIL) , Irak, Mali, het vroegere Joegoslavië,  Afghanistan maar ook uitzendingen naar Turkije, Oekraïne, Suriname en diverse verre Afrikaanse landen. Voor menigeen onder de veteranen een her-ervaring van de belevenissen. Voor de toehoorders vaak een eye-opener.

De sprekers worden tijdig aangekondigd via  onze  website: https://www.wapenbroederszuid.nl/afdelingen/roermond-en-venlo  Aanvang 19.00 uur. Iedere geïnteresseerde is welkom.  Het Generaal Spoorpaviljoen is vanaf 18.30 uur geopend.

Agenda 2018


Maandag 10 juni

Vrijdag 14 juni


Zaterdag 22 juni



Zaterdag 29 juni

Maandag 15 juli


Vrijdag 30 augustus

Zaterdag 7 september


Woensdag 11 september

Zondag 22 september


Vrijdag 18 oktober

Vrijdag 25 oktober


GOA Herdenking

Anjerconcert in Theaterhotel de Oranjerie.

Limburgse Veteranendag start met een herdenking bij het Monument voor Vredesoperaties.

Veteranendag Den Haag

Herdenking Commandostichting Roosendaal

De Veteraan vertelt

Herdenking Nationaal Indië-monument Roermond 

Herdenking de Basis Doorn.

Vredesrit en kranslegging Nederlandse Veteranen Motorrijders.

De Veteraan vertelt

Fakkeloptocht (alleen op uitnodiging)
Nieuwsbrief mei 2019

Postadres:
Stichting Nationaal Indië-monument 1945-1962
Postbus 1302
6040 KH ROERMOND
Mobiel: 06 55 32 83 06

Bezoekadres:
Nationaal Indië-monument 1945-1962
Maastrichterweg 19
6041 NZ ROERMOND
GPS: N 51.10.979 E 5.59.314

© Stichting Nationaal Indië-monument Roermond, All rights reserved.


Bewerk mijn gegevens of Schrijf mij uit voor de nieuwsbrief.
Email Marketing Powered by Mailchimp