Copy
26 Mayıs 2019

Değerli VOYD Okurları,

Açık veri, veri gazeteciliği, veri okuryazarlığı ve veri görselleştirme gibi alanlarda Türkiye’de ve dünyada dikkat çeken gelişmeleri, yaptığımız çevirileri & röportajları ve incelemeleri derlediğimiz VOYD Haftalık Veri Bültenimizin 31. sayısıyla karşınızdayız.

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

Veri Gazeteciliği’nde Blockchain
Blockchain ve gazetecilik hakkında konuştuğumuzda, genellikle odak noktası güven ve sürdürülebilirlik. Blockchain ile desteklenen mikro kripto parayla yapılan ödeme yöntemleri, gazetecilik sektörünün gelir akışlarına potansiyel bir çözüm olarak araştırılıyor. Aynı zamanda, bu teknolojinin bilgileri koruma ve doğrulama özelliği sansür ve sahte haberlere karşı bir panzehir görevi gördü. O kadar ilgi görmemiş olsa da, blockchain uygulamalarının geride bıraktığı işlem verileri, araştırmacı gazeteciler için potansiyel bir altın madeni sağlıyor. VOYD üyesi Onur Hüseyin Teksan'ın çevirisinin tamamını buradan okuyabilirsiniz. 

 

AÇIK VERİ

Türkiye’nin ilk ve şu andaki tek hukukçu arşivi
Ekoloji Kolektifi Derneği'nin derleyerek oluşturduğu bu dijital hafıza, açık erişim politikası ile Türkiye’de kent ve çevre koruma alanında ilk büyük arşivi temsil etmekte. Belgelik, insan ve doğa hakları başta olmak üzere dava dosyalarından; siyaset, tarih, kent ve çevre konulu yazı, gazete kupürü ve makalelerden oluşuyor. Veriler uluslararası kütüphanecilik standartlarına uygun koşullarda derlenerek dijital bir hafıza oluşturuldu. Daha fazla bilgi için tıklayınız.

VERİ GAZETECİLİĞİ
 

Haritalarla Nasıl Yalan Söylenir?
Dünyanın birçok ülkesinde, bağımsızlık hareketleri, tarihsel haritalarla, tarihte bir ‘ulus’ olarak varolduklarını kanıtlamaya çalışıyor; bu haritalar, bu ülkelerde çoğunlukla yasaklanıyor. Kendi haritalarını çizen bağımsızlık hareketleri ve başka ülkelerin toprağını kendi ülkesinin bir parçası olarak haritalayan yaklaşımlar sözkonusu. Haritaların bir başka siyasal kullanımı, Türkiye’de de görüldüğü gibi, yerleşim adlarının değiştirilmesi ve böylece bölgenin çoğul geçmişinin unutturulmak istenmesi biçiminde. Prof.Dr. Ulaş Başar Gezgin'in yazısını okumak için tıklayınız.

* * *

Veri Gazeteciliği Ödülleri 2019 Kısa Listesi Açıklandı
607 proje  başvurusu alan kurul 103 projeyi listeye aldı. 26 ülkeden 73 kurumun projesi oylanacak. Global Editors Network, ile  Google News Initiative,  John S. and James L. Knight FoundationMicrosoft desteği ile düzenlenen yarışmada ağırlıkta yine  ABD ve İngiltere  projeleri önde ancak Almanya, Arjantin, Küba, Rusya ve Güney Afrika’dan gelen başvurular da kısa listeye girdi. Listeyi incelemek için tıklayınız.

VERİ GÖRSELLEŞTİRME


Haftanın Grafiği-Balon Grafik
Balon grafikleri kategorilere ayrılmış verileri ve bunların ilişkilerini göstermek ve kıyaslamak için kullanılır. Çok değişkenli bir grafiktir. Balon Grafiği, Dağılım Grafiği ve Orantılı Alan Grafiği arasında geçişgenlik göstermektedir. Detaylı incelemek için tıklayınız.

 * * *

Haritalarla Avrupa'da Seçimler
Bugün son bulacak olan Avrupa Parlementosu seçimleri, AB ülkelerinin son günlerdeki en yoğun gündemi. Peki bu parlemento halk tabanında ne kadar karşılık buluyor? En son yapılan 2014 seçimleri, tarihinin en düşük oranıyla %42.6 katılımla gerçekleşti. Bu yüzden partiler daha çok oy kullanmayan ve çekimser vatandaşları ikna etme gayreti içerisinde. DataStory'den Robin Linderborg hazırladığı statik haritalarla Avrupa Parlementosu seçimlerine katılım oranlarını detaylarıyla inceliyor. Haberi ve haritaları incelemek için tıklayınız.

 

VERİ SETİ

Veri Toplama Aracı: DataKit
Washington Üniversitesi Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği Bölümü tarafından Google desteği ile hazırlanan  veri toplama aracı Data Kit  ücretsiz, açık kaynak araç. Kurum yöneticilerinin sahada ve çalışma alanlarında mobil verilerini toplayıp, yönetmeye yardımcı olur. Videoyu izlemek için tıklayınız.

ETKİNLİK

Python ile Web Kazımaya Giriş
İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından 29 Mayıs 2019 tarihinde Python programlama dili eğitimi düzenleniyor. Sofistike veri analizleri için vazgeçilmez bir programlama dili olan Python, hem öğrenilmesi kolay hem de uygulama alanı oldukça geniş. Düzenlenecek bu workshopla Ivo Furman ve Hasan Michal Akkaya koordinatörlüğünde, katılımcılara bu program dilinin temel konseptleri öğretilecek. Detaylı bilgi için tıklayınız.

 

***

TechCamp Turkey 2019
(Gazeteciler, gazetecilik öğrencilerinin başvurması önerilir) 

Dijital Medyadaki Engelleri Aşmak" başlıklı TechCamp İstanbul etkinliği, Türkiyeli ve Suriyeli gazetecileri, içerik üreticileri, influencerları ve sivil toplum profesyonellerini; deneyim alışverişinde bulunması, ağlar kurması ve dijital medyadaki mevcut sorunlara pratik çözümler geliştirmesi için bir araya getirmeyi amaçlıyor. Daha fazla detay için info@voyd.org.tr adresine yazabilirsiniz. Son başvuru tarihi 30 Mayıs 2019. Başvuru için tıkla.

Veri Okuryazarlığı Derneği (VOYD), Türkiye'de veri okuryazarlığı, açık veri, açık hükümet, veri gazeteciliği, veri görselleştirme gibi alanlarda çalışmalar yapar, materyaller üretir, eğitimler düzenler.
Twitter
Medium
Facebook
Website
2019 Veri Okuryazarlığı Derneği (VOYD), 
Content licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


Want to change how you receive these emails?
You can
update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp