Copy
Citește scrisoarea în browser
Dacă ai primit mail-ul de la un prieten, poate vrei și tu să te abonezi la „din când în gând”. Până la următoarea scrisoare, citește și edițiile trecute

 

Dragă <<Prenume>>,

Te aștepți la multe de la mine, așa-i? Te aștepți să țin minte tot ce nu reții tu, să fac liste și să-ți dau câte un reminder ca să-ți amintesc ce scrie-n ele; te aștepți să te distrez, să te scot din agitație, să-ți ofer informație; te aștepți să te ajut să vorbești, să contactezi, să te conectezi mai repede și mai ușor – deși tu ai corzile vocale, eu sunt vocea sau, cel puțin, așa pare. Ce-i drept, dintre noi doi, eu sunt ăla smart, nu?

Sunt, totuși, o unealtă, sunt un device, sunt asistentul tău personal și universul pe care te ajut să ți-l creezi. Sunt acolo pentru tine la orice oră; îți spun povești și ție îți place să le asculți – poate de asta stai mai mult cu mine decât cu cei din viața reală. Te salvez din ignoranță, prostie și singurătate cu un click. Dar te-ai întrebat cum ar fi dacă ne-am inversa rolurile? Eu, smartphone-ul, device-ul, inteligența artificială - să întreb, și tu, omul, rațiunea și inteligența emoțională - să-mi răspunzi? Parcă așa era deal-ul?

La lăsarea serii, căutăm să fugim de tăcerea pe care o împărtășim cu prietenii. Dăm swipe up și ne bucurăm de cea share-uită cu străinii din Social Media. Astfel, de la partener, tehnologia poate deveni un refugiu, atunci când vrei să te sustragi uneia dintre realitățile în care trăiești. Ea
 este atât de prezentă încât devine un personaj, un fel de spațiu sigur pe care îl accesăm ori de câte ori simțim un disconfort, ca și cum acolo am găsi alinarea. Relația sigur există, este una pe termen lung, dar mă întreb: ne ajută această relație să creștem? Cum ne ajută sau nu tehnologia în rutina zilnică?
După cum am zis, trăim în două realități – cea offline și cea online – și ne e foarte ușor să condamnăm o realitate odată ce o părăsim pe cealaltă. Nu ne dăm seama că între cele două este un „și”, nu un „sau”. Mulți arată cu degetul înspre tehnologie (de orice fel, nu doar înspre smartphone-uri), spunând că aceasta este un fel de molimă care ne fură timpul, atenția, concentrarea, somnul. Uităm că tehnologia nu este bună sau rea, ci este așa cum îi dăm voie să fie. Poate aduce plus valoare în viața ta și la fel de ușor poate deveni o închisoare pentru umanitatea din tine.

Poate că nevoia noastră de tehnologie nu se regăsește în Piramida lui Maslow, însă aceasta ne influențează și schimbă rutina vieții de zi cu zi. Mă inspiră și intrigă în același timp relația om - inteligență artificială, așa că îți las mai jos mai multe recomandări pe acest subiect care sper să-ți ridice cât mai multe întrebări.
Cum ne influențează tehnologia mintea

Îmi place să citesc despre relația om - tehnologie, căci mă fascinează complexitatea științei din spate. Fiindcă vreau să arunci și tu un ochi, îți las acest articol unde un expert de la Google povestește despre magia cu care acționează tehnologia asupra creierului nostru.
Nu mai spune că tehnologia te izolează social

Secretul - dacă există unul - în a-ți face o imagine cât mai completă cu privire la un subiect este să iei acest subiect și să te rotești în jurul său, căutând toate perspectivele. Cam asta face și acest articol, care vorbește despre oamenii cu ochii în ecrane din metrou, pe care îi etichetăm și judecăm fără să știm povestea de după ecran.


I Don't Care. I Love My Phone.

Cel mai probabil citești scrisoarea asta pe telefon - nu e nimic greșit în asta, este doar o realitate pe care toți o experimentăm. Pentru că aceste mini computere de buzunar au devenit telecomanda fără de care nu ieșim din casă, îți las aici un articol-eseu despre ce înseamnă acest telefon și cât de multe știe despre tine.


De ce tehnologia favorizează tirania?

Dacă nu ai descoperit abia ieri Internetul, știi că aici este tărâmul părerilor și al dezbaterilor, chiar și atunci când argumentele sunt absente sau lasă de dorit. Astfel, deși este un spațiu unde libera exprimare există, este, de asemenea, un spațiu unde critica persistă. Îți las aici un articol scris de Yuval Noah Harari despre cum democrația ar putea muri din cauza tehnologiei, lăsând loc tiraniei.


5 cărți pe care să le citești la vară

Deși în majoritatea zilelor e soare cu dinți și ploaie spontană, vara vine mai mult ca sigur. Dacă, asemenea mie, zilele cu vreme bună îți fac poftă de lectură, îți las aici un articol în care Bill Gates recomandă 5 lecturi pentru lunile cu căldură. Spor la citit!


 

Malcolm Gladwell: Revisionist History

Malcolm Gladwell este un jurnalist canadian și autor al unor celebre cărți pe care sigur le-ai văzut prin vitrine. Scrie la The New Yorker din 1996, iar acum se află la al treilea sezon din podcastul „Revisionist History”. Aici, el face o incursiune în trecut, reanalizează evenimente, persoane, idei și încearcă să deslușească necunoscutul și lucrurile peste care oamenii de atunci au trecut cu vederea. Poți asculta podcastul aici

Glimpse Into a 15-Year-Old’s iPhone

Când m-am apucat să-ți scriu această scrisoare, mă gândeam cum ar fi să ți-o scriu din perspectiva telefonului tău mobil - ceea ce am și făcut. Apoi, am găsit acest scurtmetraj, despre viața unui băiat de 15 ani, așa cum vede telefonul său. Aici găsești scurtmetrajul, iar aici îți las un articol despre film, în caz că vrei să citești mai multe.

Înțelege-ți criticul interior

Vorbeam mai sus de critică și simt că e nevoie să ne referim nu doar la ceilalți în postura de ciritici, ci și la noi înșine. Să te judeci este ceva foarte simplu - tehnologia ajută și ea aici prin aparentele standarde pe care ni le oferă - și, pe cât de simplu, pe atât de distructiv. În acest discurs TED, Denise Jacobs, CEO la The Creative Dose, vorbește despre cum să liniștești criticul dinăuntrul tău pentru a deveni mai creativi, mai buni colegi și mai buni lideri.


The True Cost

Sigur, nu vorbim doar despre tehnologie, ci despre societatea de consum - căci, poate știi, nu există ofertă fără cerere. În această idee, îți las aici un documentar despre industria fashion, unde este explorată legătura dintre presiunea consumatorului de modă de calitate la preț mic și existența săracă a muncitorilor care produc aceste bunuri. Aici poți găsi trailerul. 
Iar la final, te las și cu niște întrebări: Cum arată ziua ta și unde se regăsește tehnologia? Apoi, dacă telefonul tău ar completa un oracol, ce ar scrie despre tine?
Dacă ți-a plăcut această scrisoare, dă-o mai departe și prietenilor:
Share
Forward
Sunt Sabrina și îți scriu din Cuib, din când în gând. Așa am numit această scrisoare – o scrisoare despre tine și despre mine, unde gândurile noastre se pot întâlni și discuta. Săptămânal, îți voi împărtăși din frământările și gândurile mele, voi încerca să mă conectez cu tine prin ele și mă voi lăsa inspirată de ideile tale și de tine. Pentru că vreau să creştem împreună, îmi doresc să-mi scrii și tu, să-mi împărtășești povestea ta, iar gândurile noastre să se conecteze pe pagina asta. Măcar din când în gând.
 
Cu emoție,
Sabrina
Primești acest e-mail pentru că ești spectator fidel de-al Cuibului sau pentru că te-ai abonat la acest newsletter. Dacă nu mai vrei să primești scrisori de la mine, găsești formularul de dezabonare aici.
 
CUIBUL ARTIȘTILOR
Facultatea de Ingineria Instalațiilor
BD. Pache Protopopescu nr. 66
București
România


Copyright © CUIBUL ARTIȘTILOR. All rights reserved.






This email was sent to <<Adresa de email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
sabrinacanea.ro · București · București 031806 · Romania

Email Marketing Powered by Mailchimp