Copy
 
header Bosgroepen NIEUWS

Mei 2019 - Unie van Bosgroepen

Uitbetalingen SNL

Rond eind mei 2019 vinden de uitbetalingen SNL over het beheerjaar 2018 plaats. Bij deze uitbetaling ontvangen de deelnemers aan SNL-verzamelaanvragen hun beheersubsidie, inclusief eventuele toeslagen zoals de voorzieningenbijdrage (voorheen openstellingsbijdrage /recreatietoeslag), vaarland of gescheperde kuddes. Hiertoe ontvangen de SNL-deelnemers binnenkort een creditfactuur van de Unie van Bosgroepen, samen met een toelichtende brief. Het kan zijn dat u de betaling eerder ontvangt dan de creditfactuur. 

Lees meer

Naar boven

Het ene bos is het andere niet: diversiteit in oude bossen Drenthe

Er is veel om bos en bomen te doen de laatste tijd. Het bosareaal moet groter worden, terwijl veel bossen te kampen hebben met sterfte door onder andere letterzetter in fijnspar, een gevolg van droogte, en schimmelziektes zoals essentaksterfte. Maar het is niet allemaal kommer en kwel. In het noorden van Drenthe ligt een prachtig oud, gezond en rijk bos, vol met bosflora; het Gasterse Holt. Wat is het verschil met andere oude bossen in de omgeving, en wat kunnen we hieruit leren?

Lees meer

Naar boven

Onderzoek naar zeldzaam verspreidbladig goudveil

Het Gasterse Holt in Drenthe is een van de weinige plekken in Nederland waar nog ‘verspreidbladig goudveil’ voorkomt. In opdracht van de Provincie Brabant onderzoeken de Bosgroepen waarom het daar (Drenthe) nog wel groeit, en wat dit zeldzame plantje nodig heeft. In de provincie Noord-Brabant is de plant heel schaars. De wens is om diverse bosplanten terug te brengen in het Brabantse bosbeeld.

Lees meer

Naar boven

Het bos in met: Jacob Kruijer

In deze rubriek gaan we het bos of veld in met een lid of medewerker van de Bosgroepen. Aan de hand van vijf vragen leren we meer over een specifiek project of landgoed. In maart is de nieuwe Nederlandse FSC-standaard gepubliceerd. Wat dat zoal in de (beheer)praktijk betekent voor onze leden die via de Bosgroepen FSC-gecertificeerd zijn, werd tijdens de jaarlijkse FSC-training eind april uitgelegd. Jacob Kruijer is beheerder gronden en onroerend goed bij de Mij. van Weldadigheid; FSC-gecertificeerd lid van Bosgroep Noord-Oost Nederland. We spraken hem bij het gloednieuwe Museum de Proefkolonie in Frederiksoord en het nabijgelegen Sterrebos.

Lees meer

Naar boven

Bosgroepen blijven zich ontwikkelen

De Bosgroepen richten zich op duurzaam beheer van de bos- en natuurterreinen van hun leden. Dat doen wij op grond van onze ervaringen en kennis. Binnen en buiten de Bosgroepen wordt continu nieuwe kennis ontwikkeld. Welke kennis is van invloed op het werk voor onze leden? Hoe kunnen wij die kennis het beste omzetten in gerichte adviezen en projecten? En hoe delen we kennis tussen de Bosgroepen?

Lees meer

Naar boven

Minister Schouten ontwikkelt bossenstrategie

Vorige week informeerde Minister Schouten (LNV) de Tweede Kamer per brief over het voornemen om een bossenstrategie te ontwikkelen en beantwoordde ze Kamervragen over bomenkap door Staatsbosbeheer. Met de toekomstige bossenstrategie wil de minister meer samenhang ontwikkelen ten aanzien van het bossen-, natuur-en klimaatbeleid. Ook spelen de emoties die komen kijken bij het kappen van bomen, in een tijd waarin juist voor het aanplanten van extra bos wordt gepleit, een rol om deze strategie op korte termijn te ontwikkelen.

Lees meer

Naar boven

Genetische pilotstudie: divers dieet voor zadelsprinkhaan

De Unie van Bosgroepen heeft samen met Stichting Bargerveen en Datura, in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf, een genetische pilotstudie uitgevoerd om te bekijken of het mogelijk is om een beeld te krijgen van het dieet van de zadelsprinkhaan via analyse van hun poepjes. Met kennis van het dieet van de sprinkhaan kunnen we hun habitat en daarmee de soort beter beschermen.

Lees meer

Naar boven

De droogte van 2018: welke gevolgen zien we?

Nu de meeste loofbomen weer in blad staan, en ook de lariks weer frisgroen uitloopt, kunnen we in het bos een voorzichtige balans opmaken van de gevolgen van de droogte van 2018. Een belangrijke vraag die ons bezighoudt, is of de droogte van 2018 nog meer schade heeft veroorzaakt dan dat we vorig jaar al zagen. Toen zagen we vooral grootschalige sterfte bij fijnspar, en individueel uitval bij andere soorten. Een korte opsomming van de, vooral visuele, bevindingen van Bosgroep Midden Nederland tot nu toe.

Lees meer

Naar boven

Cursus: Van Landbouw naar Natuur

In deze praktijkgerichte cursus, georganiseerd door Onderzoekcentrum B-WARE in samenwerking met de Unie van Bosgroepen, wordt ingegaan op de sturende factoren en processen op verschillende schaalniveaus bij de ontwikkeling van nieuwe natuur. Een belangrijk onderdeel is de relatie tussen bestaande natuurgebieden en in te richten aangrenzende of inliggende landbouwgronden. Meer informatie over de cursus 'Van landbouw naar natuur: Handvatten voor ontwikkeling op systeem- en percceelniveau' vindt u op de website van B-WARE. Aan deze meerdaagse cursus zijn kosten verbonden.

Lees meer

Naar boven

Een systematische tekencontrole: hoe doe je dat?

Het is weer volop tekentijd! Dat betekent goed opletten bij een bezoek aan en/of het werken in bos- en natuur, want de beet van een teek kan grote gevolgen hebben. Stigas maakte een filmpje waarin je ziet je hoe je een zorgvuldige check doet op teken.

Lees meer

Naar boven

Agenda


Naar boven
Deze nieuwsbrief is een gezamenlijke uitgave van de Bosgroepen. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer 6x per jaar. De redactie bestaat uit: Babette Saris (Bosgroep Zuid Nederland) en Barbara Groen (Unie van Bosgroepen, Bosgroep Midden Nederland, Bosgroep Noord-Oost Nederland). Reacties kunt u mailen naar redactie@bosgroepen.nl. Het overnemen van tekstdelen mag, mits bronvermelding plaatsvindt. Gebruik van beeldmateriaal alleen met toestemming van de redactie.
footer nieuwsbrief bosgroepen