Copy
Alle informatie die je als professional nodig hebt
om up te date te zijn over de warmtetransitie
Slecht leesbaar? Klik hier om de nieuwsbrief in je browser te lezen.
Beste <<Voornaam>>,

De energietransitie gaat steeds sneller. In rap tempo worden strategieën en afspraken helderder en concreter. Toch blijft er nog veel te bespreken. Zo is het biomassadebat nog vol op bezig; is de CO₂-argumentatie een papieren illusie of is het gebruik van biomassa juist een passende transitieoplossing? Helaas zijn grootschalige geothermie en waterstof nog ver weg, praktisch gezien lijkt de inzet van biomassa een belangrijke duurzame warmte oplossing op de korte termijn.

Dat de mens een enorme milieu impact heeft is zeker. Dat we deze samen moeten aanpakken ook! Daarom zet trouw dit jaar de ondernemende burger in de spotlights met de Duurzame Top 100! Niet geheel onbelangrijk als we streven naar 50 procent lokaal eigendom van duurzame opwek, zoals beschreven in het Klimaatakkoord (pagina 156 voor als je het vergeten was).

Verder in deze update: Hoe gaat het rijk de warmtetransitie ondersteunen, het belang van aquathermie en onze pilot met het bewonersspel om het draagvlak voor de warmtetransitie te vergroten.

Heb je een interessant idee voor de nieuwsbrief? Stuur een mail naar onze nieuwe collega Tijmen (die deze nieuwsbrief voortaan in elkaar zet)!
Interessante publicaties

Achtergronddocument effecten ontwerp klimaatakkoord: gebouwde omgeving - PBL


Het PBL had de effecten van het klimaatakkoord al doorgerekend en gepubliceerd, maar heeft bij deze ook de achterliggende cijfers, berekeningen en keuzes toegelicht voor de gebouwde omgeving.

Opvallend is dat de initiële investeringen voor een warmtenet, hybride en warmtepomp oplossing in deze berekeningen niet ver uit elkaar liggen (pagina 17). Wij zouden graag zien dat warmtepomp concepten zo voordelig zijn. Toch hadden zowel wij als de 2de kamer hier wat vragen over.
 

Basisdocument over de infrastructuur – Netbeheer Nederland


De energietransitie brengt nogal wat verandering mee voor de infrastructuur, die ingrijpend gaat veranderen. In plaats van een redelijk standaard elektriciteits- en gasnet, ontstaan straks vele specifieke oplossingen. Veranderingen die overkoepelend aangepakt moeten worden.

Om dit voor onder andere de RES-en goed te kunnen doen, is kennis van infrastructuur bij de betrokken partijen essentieel. Vandaar dat de netbeheerders dit pracht document presenteren.

Verduurzaming: Een heilig huisje in aanbouw - Nibud
 

57 procent van de woningeigenaren is van plan binnen 5 jaar verduurzamingsmaatregelen te nemen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nibud. Belangrijk onderdeel hiervan is het financieringsvraagstuk. Het liefst gebruiken eigenaren spaargeld, geld lenen is een minder gewaardeerde optie.

Desalniettemin verwachten nog veel woningeigenaren niet dat het nu rendabel is om te investeren in verduurzaming. Daarom wacht een groot deel ook, terwijl zij hopen  op (meer) overheidsbijdrage in de nabije toekomst. Tevens is de verwachting dat verduurzaming binnenkort goedkoper wordt. Meer weten over waarom twee vijfde van de ondervraagden verduurzaming nog even uitstelt? Kijk even op pagina 22 van het rapport.
Ondersteuning van rijk bij afwegingsproces gasloze alternatieven

Leidraad voor de wijkgerichte aanpak 


Er komt nogal wat verantwoordelijkheid bij gemeenten te liggen. Transitie Visies Warmte, Wijkuitvoeringsplannen en dan ook zo nog de uitvoering zelf. Vele adviesbureaus bieden hulp hierbij, maar om te beginnen kun je beter eerst even naar het Expertise Centrum Warmte (ECW) gaan.

Zij komen binnenkort met een Leidraad voor de Transitie Visies Warmte. Het ECW biedt hier mee een startanalyse vanuit landelijke gegevens. Zo wordt een eerste schatting gemaakt van de technische en economische mogelijke warmte alternatieven.

Dit is berekend met het Vesta Mais model. De standaard voor de visies en uitvoeringsplannen. Daarnaast zal de leidraad een handreiking zijn voor de diepere lokale analyse en ontwerp. Zo kun je de grove analyse verder uitwerken met lokale data en realiteiten.
Wat speelt er nog meer

Warmtenet Rijnland


Ondertussen wordt er hard aan de weg getimmerd om een nieuwe warmte-infrastructuur aan te leggen. Zo is HVC begonnen met een nieuw warmtenet in Rijnvaart. 5000 nieuwbouwwoningen in Westland kregen het aanbod om de komende jaren aan te sluiten op het warmtenet, de eerste 155 worden deze maanden al aangesloten. Het net wordt uiteindelijk onderdeel van het grotere Westlands warmtenet, gevoed uit aardwarmte- en restwarmtebronnen uit de Rotterdamse haven.

Vlieland langzaam van het gas


In Vlieland-Oost worden met een ondergrondse kunstmatige buffer en warmtecollectoren de eerste 38 woningen van het lokale gasgestookte warmtenet gehaald. Uiteindelijk zal zo de hele wijk van warmte worden voorzien. Het project valt onder de 27 aardgasloze proeftuinen. Benieuwd hoe dit in elkaar steekt? Lees meer hier.

Aquathermie

Nederland Waterland gaat de komende jaren meer betekenis krijgen. Met de recent afgesloten Green Deal op aquathermie, door De Unie van Waterschappen en Rijkswaterstaat, wordt deze alternatieve warmtebron goed op de kaart gezet.

Niet geheel onbelangrijk want het lijkt dat wel 40 procent van onze warmtevraag daar vandaan zou kúnnen komen. Gelukkig komen ook hiervoor financieringsoplossingen op de markt.

Bewonersspel vergroot draagvlak warmtetransitie


HIER lanceert een nieuw spel over aardgasvrij wonen: HIER begint het. Met dit spel maken buurtbewoners op een ludieke en laagdrempelige manier kennis met wonen zonder aardgas.

Gemeente Eersel startte deze maand in drie buurten met een pilotversie, vanaf augustus kunnen andere gemeenten starten met de definitieve versie. Benieuwd? Lees er HIER meer over.
 
Lees HIER meer over het Bewonersspel

Evenementen

 

 

28 mei - Baarn

Symposium: 'Duurzame Warmte in de wijk' 
Meer informatie en aanmelden


4 juni - Utrecht

De pijn van de energietransitie #2 [€ 59,-] 
Meer informatie en aanmelden


6 juni - Utrecht

Energy Outlook Conferentie 
Meer informatie en aanmelden
 

19 juni - Groenekan

District Heating Summit
Meer informatie en aanmelden


25 juni - Utrecht

De pijn van de energietransitie #3 [€ 59,-] 
Meer informatie en aanmelden

 
HIER verwarmt is een initiatief van HIER. Onder de noemer HIER verwarmt ondernemen wij verschillende activiteiten op het gebied van wonen zonder aardgas, waaronder de bewonerswebsite www.hierverwarmt.nl.




Copyright © 2019 HIER 

Wij worden gesteund door: 



Ik wil geen updates meer ontvangen
Ik wil mijn e-mailadres wijzigen



 






This email was sent to <<E-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting HIER Klimaatbureau · Zuilenstraat · 7A · Utrecht, Utrecht 3512NA · Netherlands