Copy
Jaargang 10, mei 2019
Open in uw browser
Pommers werpt nieuw licht op West-Germaanse taalfamilie
Tijdens zijn onderzoek naar het Zeeuws-Vlaams in Brazilië, kwam Gertjan Postma een andere interessante taal op het spoor, het Pommers. Deze taal werd vroeger gesproken aan de zuidelijke kust van de Oostzee, en kwam via emigranten in Brazilië terecht. Postma schreef een grammatica van het Pommers, die nieuw licht werpt op onze kennis van het West-Germaans. Lees verder. 

Twee onderzoekers Meertens Instituut in bestuur Levende Talen Limburgs
Op 6 april 2019 is Levende Talen Limburgs opgericht, één van de zestien talensecties van Vereniging Levende Talen, de landelijke vereniging voor taaldocenten. Tot het bestuur van Levende Talen Limburgs zijn twee onderzoekers van het Meertens Instituut toegetreden: promovenda Jolien Makkinga en hoogleraar Taalcultuur in Limburg Leonie Cornips. Levende Talen Limburgs gaat zich inspannen voor professionalisering van het onderwijs in deze regionale taal en het stimuleren van uitwisseling en doorontwikkeling van lesmateriaal. Lees meer.

Oproep: vragenlijst over verschillende soorten geneeswijzen in Nederland
Matika Körmeling, student International Development Studies aan de universiteit van Wageningen, loopt stage bij het Meertens Instituut. Voor haar masterscriptie doet ze onderzoek naar de verschillende soorten geneeswijzen in Nederland, en de ervaringen van gebruikers met deze geneeswijzen. Hierbij maakt ze een onderscheid tussen conventionele of reguliere geneeswijzen - hiermee wordt medische zorg bedoeld, zoals die van de huisarts en de meeste soorten zorg in het ziekenhuis - en complementaire of alternatieve geneeswijzen. 
Wil je meedoen met het onderzoek van Matika en haar helpen bij het afronden van haar studie? Lees verder.


5 juni 2019
Kiliaanlezing 2019: Paul de Kruif, zijn Yankee Dutch en zijn 'royal Frysian ass'
Plaats: Meertens Instituut, Oudezijds Achterburgwal 185, Amsterdam
 
15 juni 2019
Lezing: Frau Antje. Een ‘Volendams’ meisje tussen reclamefiguur en nationaal symbool
Plaats: Hotel Spaander, Volendam

13 juni 2019
Lezing over de wederopbouw van boerderijen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog
Plaats: Bezoekerscentrum Grebbelinie, Renswoude
 
20 juni 2019
Symposium over audio-archivering
Plaats: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Hilversum
Sterven achternamen uit?

De eerste aflevering van de Grote Vragen Podcast van de Volkskrant gaat over achternamen. Aanleiding was de lezersvraag: Sterven achternamen uit? Hoe erg is dat? Onze naamkundige Leendert Brouwer werkte eraan mee. Voor de nieuwsbrieflezers gaat hij nog eens uitvoerig in op deze vragen.

April 2019
Afrikaans in de etymologiebank
In april zijn ruim 15.000 Afrikaanse woorden toegevoegd aan de website etymologiebank.nl. Met de Afrikaanse woorden kunnen we meer te weten komen over betekenissen en uitspraak in het zeventiende-eeuwse Nederlands. Maar ook over de herkomst en ontwikkeling van Afrikaanse woorden. Lees meer op Voertaal.
April 2019
Onderzoek naar communicatie tussen boer en koe
Hoe praat een boer met zijn koeien? En wat zeggen die dieren vervolgens terug? Leonie Cornips, taalkundig onderzoeker bij het Meertens Instituut, doet daar momenteel onderzoek naar. Bekijk de video van L1.
Mei 2019
Scam-mails uit Nigeria zijn moderne varianten van vertelcultuur

Verhaalonderzoeker Theo Meder weet alles over oude volksverhalen en moderne varianten van vertelcultuur, en bovendien over de nieuwste technieken om verhalen te ontrafelen. Verrassend: ook graancirkels en nepmails uit Nigeria behoren tot zijn onderzoeksveld. Lees meer in het blogbericht van Rijksuniversiteit Groningen.

Voor meer Meertens in de Media klik hier

April 2019
Waarom heeft Nederland zo weinig feestdagen?
In vergelijking met andere landen heeft Nederland weinig nationale feestdagen. Alleen het Verenigd Koninkrijk heeft er minder. Er zijn twee redenen voor het gebrek aan feestdagen, aldus onderzoeker etnologie Peter Jan Margry. Lees verder bij Welingelichte Kringen.

Mei 2019
Dertig en vrijgezel? Pas dan maar op in Zeeland
In een Zeeuws dorp belanden vrijgezelle mannen op hun dertigste nog wel eens ‘in de ossewei’. De ossewei? Wat is dat? In NRC legt Peter Jan Margry, etnoloog aan het Meertens Instituut, uit wat deze traditie inhoudt.
Mei 2019
Te snel sprekende radiopresentatoren
In de Volkskrant: het verslag van meneer Rogge (90), die in de afgelopen jaren steeds meer moeite heeft met het goed verstaan van radiopresentatoren. Natuurlijk speelt ouderdom hierbij een rol, erkent hij, maar vroeger leken presentatoren duidelijker te articuleren. De Volkskrant toetste deze waarneming bij Marc van Oostendorp, als taalkundige verbonden aan het Meertens Instituut. Meer in de Volkskrant.

Copyright © 2019 Meertens Instituut, All rights reserved.


Wilt u uw gegevens wijzigen of deze nieuwsbrief niet langer ontvangen?
Gegevens wijzigen of uitschrijven