Copy

- Turneringer -

Juni 2019

Turneringer i juni
8.6. Pokalpot 2019 
15.6. 3-Kamp for 2-mandshold
22.6. Åbne Fynske Doubles - Ny i kalenderen


Kommende turneringer
17.8. 20. Svendborg Open
24.-25.8. 25. DM mixed doubles - Ny i kalenderen
21.9. BG 1/2-Marathon 2019 - Udsolgt!
16.-17.11. DM og DM i speed


2020
18.1. Allstars 2019 - Ny i kalenderen

Ny bestyrelse er trukket i arbejdstøjet

Af Ulrik Andersen

Der blev valgt nye medlemmer til bestyrelsen på landsrådet under Nordic Open påskedag d. 21. il 2019. Efterfølgende er den suppleret yderligere, så den nu er fuldt bemandet med syv medlemmer. Og der er tilmed to suppleanter på reservebænken.

•    Formand Pernille Rosendal
•    Næstformand Steen Grønbech
•    Kasserer Jens Christian Pedersen
•    Sekretær Ulrik Andersen
•    Bjørn Kroghsbo
•    Lars Rosquist
•    Karina Langhoff de Thurah

•    1. suppleant Claus Berggren
•    2. suppleant Kenny Nissen

Vi har også fået opmandet i TU, som nu består af følgende kompetente kræfter:

•    Sanne Birch
•    Signe Pedersen
•    Thomas Wærling Hansen
•    Henrik Bukkjær
•    Lars Rosquist

Bestyrelsen har holdt to møder i løbet af maj, hvor nye medlemmer er blevet indført i aktuelle sager, hvor vi har lagt en plan for vores arbejde. Efter de to første møder har ingen medlemmer forladt bestyrelsen, så det tegner godt :-) Vi mødes igen 19. juni.

Vi håber, at vi i løbet af det kommende år kan (gen)skabe et godt organisatorisk fundament for dansk backgammon. Vi vil også lægge os i selen for at blive gode til at kommunikere om vores arbejde og beslutninger.

På vores første møder har vi bl.a. drøftet følgende:

Kontingentstruktur
Efter en zig-zag-kurs de senere år går vi efter at genindføre en meget enkel og gennemskuelig model. Den nye kontingentstruktur vil blive meldt ud inden starten på holdturneringen 2019-20, så der er klarhed for alle, inden turneringen starter.

Konsulenthjælp til sekretariat
Det er bestyrelsens hensigt – som det også blev meldt ud på landsrådet – at nogle af forbundets mange driftsopgaver skal løses af en betalt forbundssekretær (konsulent), så der som en del af det frivillige arbejde også bliver tid til strategi og visioner. Vi er gået i gang med at liste og beskrive opgaverne fra en ende af, med henblik på at udvælge de sekretariatsopgaver, som kan udføres af konsulenthjælp.

Kommunikation
Vi vil udarbejde en kommunikationspolitik, så der kommer styr på hvor, hvordan og hvor ofte bestyrelsen vil kommunikere til medlemmerne om dets virke og beslutninger. Forbundets hjemmeside vil fremover være den primære informationskanal til medlemmerne.

Hjemmesiden
Færdiggørelse af hjemmesiden har høj prioritet. De grundlæggende informationer om forbundet, turneringer, aktiviteter, udvalg, resultater osv. osv. skal på plads. Der er udarbejdet en plan for aktiviteterne (blev også gennemgået på landsrådet), som der indtil videre arbejdes efter.

Referat fra landsrådet kan læses på https://dbgf.dk/Forum/Traad/264.

Maj Falsig ny Danmarksmester for damer

Af Taus Bøytler

Til venstre: De to finalister. Fra venstre: Karen Margrethe Skovgaard, Maj Falsig
Fotos: Rikke Kragh, Allan Christensen
Kongeriget Danmarks pt. stærkeste kvindelige backgammonspiller hedder Maj Falsig. Det blev afgjort lørdag den 4. maj 2019, da Maj vandt finalen til DM for damer over Karen Margrethe Skovgaard på Café AE i København Nordvest.

Nyhedsbrevet har talt med den nye mester om sejren plus det løse.

Hvordan oplevede du finalen?

Maj: "Det var en gysende spændende finale. Det var mange år siden, jeg havde mødt Karen i kamp - nok mest fordi Karen bor i Jylland. Karen spillede rigtig godt og har helt klart forbedret sit spil - stor respekt herfra, og kampen kunne sagtens være gået hendes vej.

Vi røg en cigaret sammen inden, og aftalte god stemning, may the best woman on the day win, osv - og vi indfriede begge dette. Vi kunne hyggesnakke undervejs, men havde begge fokus - for ja, vi var begge glade og stole over at være nået så langt.
"

Hvad er det bedste ved at vinde DM for damer?

Maj: "Der er rigtig mange dygtige kvindelige backgammonspillere, og jeg tror alle vil finde det en stor ære at vinde.

Jeg kan ikke sætte fingeren på, hvad det bedste var - men jeg er glad og stolt. Og så er det en titel, der er fed at have på sit backgammon cv.

I de seneste 4-5 år blev jeg den "uheldige" nr 9 (8 går i cup), sidste år nåede jeg semifinalen, og så endelig i år finalen.
Sidste år vandt BonkePower, og planen er nu, at titlen forbliver hos FirstLadies."

Et spørgsmål, der ofte dukker op, når snakken falder på DM for damer er, hvorfor forbundet overhovedet arrangerer den turnering. Hvad mener du om det?

Maj: "Intet er mere sikkert end at det spørgsmål kommer hvert eneste år. Og på de sociale medier piskes der til tider en irriterende stemning op.

Det er ærlig talt trættende at høre på, hvordan visse mænd har et problem med den turnerings eksistens. Jeg synes, det er en god og hyggelig tradition, at der afholdes DM for Damer, omend det andet køn kan hævde, at der så også bør være et DM for mænd.

Så vidt jeg har forstået, startede traditionen historisk for at få flere kvinder til at spille backgammon eller at forsøge at fastholde interessen, fra dem, der var i miløet. Jeg kan tage fejl her (må jeg hellere huske at skrive....)

Lad os for pokker da have lov at fortsætte med at have et DM for Damer. Livet er simpelthen for kort til, at skulle bruge energi på det emne år efter år."


Bør DBgF efter din mening oprette et kvindelandshold i backgammon?

"Nej! Det ser jeg ingen grund til. Et Dansk landshold skal helst rumme begge køn - efter min mening. Kvinder som mænd har samme forudsætninger og muligheder for at blive gode spillere - og min fornemmelse er, at flere og flere kvinder analyserer, bruger xg, optager deres kampe osv for at forbedre deres spil.

Det er blot et spørgsmål om tid, før en kvinde udtages - det er jeg sikker på. Sjov tanke dog: hvis der internationalt blev stablet noget på benene, der berettigede et kvindelandshold - why not?
"

Hvad er det bedste ved at være kvinde i DBgF?

Maj: "Det var et pudsigt spørgsmål - og det ved jeg faktisk ikke...

For mig er det, at jeg kan spille på et rent kvindehold (FirstLadies), og vi har det simpelthen fantastisk sammen. Det har givet backgammon en helt ny dimension. Det kunne jeg jo ikke, hvis jeg var en mand.
"

Finn Mølgaard rensede af i Odense

Af Taus Bøytler

Stemningsbilleder fra Odense. I midten, dagens vinder: Finn Mølgaard.
Fotos: Christian Klebajn
Med over 28.000 spillede tmp er Finn Mølgaard en yderst erfaren herre. Det kom ham til gode torsdag den 30. maj, Kristi himmelfartsdag, i Odense, da hans rutine kom ham til gode, da han vandt Chang Open 2019.

Nyhedsbrevet bringer her et eksklusivt interview med den glade vinder.


Hvorfor blev det netop dig, der kunne løfte trofæet i Odense?

Finn: "Jeg havde en af de dage, hvor alt lykkedes, og så var jeg for træt til at være nervøs. Hele kinapokersjakket var med i Odense, og vi havde spillet kort hele natten . Så for ikke at falde i søvn, blev det lyn- bg. for mit vedkommende. Heldigvis røg de fleste af mine modstandere med på det , og med min erfaring tror jeg, at lyn er til min fordel."

Hvordan vil du beskrive din finalemodstander, Lise Nielsen?

Finn: "Det er altid en fornøjelse at spille mod Lise, aldrig brok og sure miner, når det går skævt for hende. Og så er det da en bedre udsigt end, hvis det var en Max Pohle, der sad overfor."

Hvilken eller hvilke bg-modstandere frygter du mest og hvorfor?

Finn: "Der er ikke nogen jeg frygter. Jeg kan tabe til alle og jeg vinde over de fleste. Og så alligevel - Bo Knudsen, han tæver mig gang på gang . Men heldigvis er han ude og sejle halvdelen af året."

Er der ellers gang i bg-cafémiljøet i Århus?

Finn: "Det er efterhånden lidt sløjt med Bg i Aarhus. Vi skal være glade, hvis en af vores 2 ugeturneringer, kan samle 8 - 10 spillere. Tilbage i 1990erne spillede vi op til 4 gange om ugen, og der var vi tit over 30."

I holdturneringen spiller du for Team Casino Munkebjerg, der i sæsonen 2018/2019 blev nummer fire i elitedivisionen. Forud for den kommende sæson har I forstærket jer med Daniel Sørense, der skifter på en fri transfer fra Odense Chang. Hvilke forventninger har du til holdturneringssæsonen 2019/2020?

Finn: "Vi har fra TCM måttet afgive Khosrow til Nemesis og Klaus Quist til Silkeborg, så vi havde brug for lidt forstærkning. Nu har været så heldige, at få Daniel Sørensen på holdet - en af Danmarks absolutte bedste spillere - så jeg forventer at TCM igen kan blande sig i toppen af elitedivisionen."

Har du ellers noget på bg-hjertet?

Finn: "Til sidst vil jeg da lige fortælle, hvem mit backgammonidol er. I 1993 ved De Åbne Jydske Mesterskaber, efter jeg selv var blevet nr. 3 i begynderrækken, så jeg finalen i mesterrækken. Jeg kan ikke huske, hvem hun spillede imod, men Gitte Dalgaard vandt . Det var især et parti, hvor hun spillede et bagspil, som jeg husker.

For en begynder som mig, virkede det fuldkommen vildt, det hun lavede. Men da det hele var ovre, og hun havde vundet, havde jeg lært enormt meget. Jeg er stor FAN af Gitte.
"

Michael Weile vinder Ringsted Invitational 2019

Af Allan Tell og Signe Pedersen 

Det går aldrig i stå i Ringsted
Fotos: Signe Pedersen
Lørdag d. 18. maj blev der afholdt Ringsted Invitational, en turnering som alle Ringsteds A,B og C medlemmer var inviteret til at deltage i.

A og B medlemskab indebærer, at man til daglig spiller for Ringsted Backgammon klub. C-medlemmer betaler 100 kr for en sæson, hvilket bla. betyder rabat i baren, samt at man bliver inviteret til sociale arrangementer i klubben – som fx Ringsted Invitational.

24 spillere klar til start
Dagen startede med fælles morgenmad og generalforsamling, inden vi omkring kl 11 gik i gang med turneringen. De i alt 24 deltagere var på forhånd, ved lodtrækning, delt op i 6 puljer, og alle puljevindere samt de 2 bedste 2´ere gik videre til cup. For de resterende 16 var der cons-turnering.

Gang i grillen
Dagen igennem sørgede Lars Rosquist som sædvanligt for, at der var gang i grillen, så man selv kunne grille pølser og bøfsandwich efter behov. I en enkelt pulje måtte vinderen findes ved omkamp (dmp) mellem 3 deltagere, og Tina Weile fik kæmpet sig videre ved at slå både Jesper Pretzer og Lars Ravn.

En anden pulje skulle også i omkamp, men det viste sig at de 2 spillere, Allan Tell og Morten Knudsen, havde de 2 højeste korrektioner på dagen, hvorfor en omkamp var ligegyldig, da de begge gik videre uanset resultatet.

Herefter manglede der en enkelt deltager til final-8. Med en forskel på 0,59 i ratingkorrektion mellem Maj Falsig og Jesper Jensen, gik pladsen til Maj Falsig.

Tommy Lauridsen vandt consen
Cons-turneringen blev spillet til 7 point, og i finalen mødtes Claus Christiansen og Tommy Lauridsen, hvor Tommy Lauridsen endte med at trække det længste strå.

Weile slog Tell i finalen
I final-8 satte vi kamplængden op til 9 point og efter nogle nervepirrende kampe endte Michael Weile og Allan Tell i finalen, som blev spillet til 11 point. Efter en lang dag, hvor det viste sig at det rent faktisk kan lade sig gøre at få en tidsplan til at holde, kunne Michael Weile kalde sig vinder af den første Ringsted Invitational – og Allan Tell kunne glæde sig over sin første finaleplads – og alle kunne glæde sig over endnu en hyggelig dag i Ringsted.

Bjørn Kroghsbo: "Fairness og sportsmanship
over brættet er en selvfølge"

Af Taus Bøytler

Nederst. Bjørn Kroghsbo (tv) vs Jens Chr. Pedersen (th)
Fotos: Dan Jørgensen, Genia Jensen og Jan Larsen
Københavns Backgammonklub er forsvarende Danmarksmestre for hold, efter at klubbens førstehold vandt i elitedivisionen i sæsonen 2018/2019. Men KBgK er selvfølgelig meget mere end klubbens stærke førstehold.

KBgK fylder i år 20 år og er en vigtig aktør i DBgF. Det er en af de få åbne klubber, hvor alle er velkomne, og hvor man på trods for store ambitioner altid har vægtet det sociale højt.

Nyhedsbrevet har mødt KBgK´s nædstformand Bjørn Kroghsbo, der var formand for KBgK i klubbens første 10 år, og som nu har givet stafetten videre til Christian Skjæran, til en snak om mesterskabet, sammenhold på tværs af forskellige ambitionsniveauer og værdisæt. 

Hvordan vil du beskrive KBgK anno 2019?

Bjørn: "En etableret institution i Dansk Backgammon. Vi er seriøse og ambitiøse, men vi lægger fortsat stor vægt på, at have fokus på bredden. De seneste år har vi set en nedgang i medlemstallet, hvilket selvfølgelig er en udfordring.

Nogle af vores medlemmer har dannet egne mindre klubber og vi hilser det velkommen, at KBgK også på den måde kan fungere som "fødselshjælper" for nye initiativer.

I vores storhedstid havde vi 9 hold tilmeldt i Holdturneringen og vi syntes faktisk selv, at vi havde nået en grænse for hvad der var optimalt for backgammonmiljøet. Vi har nu stabiliseret os på et mere naturligt leje med 5-6 hold. Men selvfølgelig er vi altid parat til at byde nye medlemmer velkommen i klubben.
"

Hvad betyder det for KBgK, at klubbens førstehold vandt Danmarksmesterskabet for hold i sæsonen 2018/2019?

Bjørn: "Det har en enorm betydning. Det fastholder vores ry som en seriøs klub, hvor det er muligt med flid og talent at spille sig op og blande sig med "de bedste af de bedste".

Jeg er sikker på, at ikke bare klubbens bestyrelse, men også alle vores medlemmer er rigtig stolte af Danmarksmesterskabet. Selv er jeg meget glad for, at holdet har løftet i flok og præstationen i høj grad er et resultat af en holdindsats.
"

KBgK har mange hold fordelt over de forskellige rækker i holdturneringen. Hvad gør I for at skabe et klubmiljø, hvor alle på tværs af hold og ambitionsniveau bliver en del af fællesskabet?

Bjørn: "Lige præcis dette spørgsmål er noget, bestyrelsen i høj grad fokuserer på. Det er også en tilbagevendende udfordring. Når tiden nærmer sig for Holdturneringens start, sender vi et omfattende spørgeskema ud til alle vores medlemmer.

Det er altid bestyrelsen, der sætter klubbens hold, men vi gør det ud fra en bred vifte af faktorer. Vores ypperste ønske er selvfølgelig at få kabalen til at gå op og tilfredsstille både de enkelte medlemmers ønsker og ambitioner samtidig med, at vi med næb og kløer forsøger at bekæmpe, at holdene bliver små "klubber i klubben".

Vi presser også på for, at holdkaptajner har øje for om spillerne med fordel kan flyttes eller udlånes til andre hold. Vores håb er selvfølgelig, at medlemmerne i højere grad føler sig som KBgK'ere end som spillere for et specifikt hold.

Vores ambition er selvfølgelig fortsat at udvikle klubmiljø'et i KBgK, men vi er også meget åbne omkring samarbejde med andre klubber. Vi hilser gerne konkurrence mellem klubberne velkommen, men vi tror i virkeligheden i højere grad på samarbejde.
"

Har kulturen i KBgK ændret sig i løbet af de 20 år, klubben har eksisteret?

Bjørn: "Klubkulturen og hele fundamentet for KBgK har været det samme igennem alle årene. Det, der har ændret sig gennem årene er, at hvor vi i "early days" havde mange arrangementer og en enorm energi drevet af et stort antal ildsjæle, så ser vi i dag ikke samme engagement som dengang.

Som en konsekvens af dette forlod vi også vores egne lokaler ved Valby Station for et par år siden. Det var for arbejdskrævende at bemande vores egen café og skulle åbne/lukke lokaler mv. Vi synes selv vi har fundet en god løsning hos Gert i Valbyhallen.

Generelt i backgammonmiljøet har der nok også været en tendens til, at det sociale element er trængt lidt tilbage. Måske er det sket som følge af en mere elitær fokusering drevet af bl.a. XG?
"

Er der et særligt værdisæt, man skal tilstræbe at efterleve, hvis man gerne vil spille i KBgK?

Bjørn: "Vi lægger vægt på, at alle medlemmer bidrager til, at KBgK er en klub, hvor der er en hyggelig atmosfære. Fairness og sportsmanship over brættet er en selvfølge, men det er faktisk også en kerneværdi for os, at alle opfører sig ordentligt.

Det betyder, at man taler pænt til hinanden - og det gælder ikke kun under kampene, men også "uden for banen". Der er plads til forskellighed og uenighed, men fællesnævneren er altså en ordentlig opførsel. Vi er en åben klub og i praksis er det altid glade og hyggelige medlemmer, der skaber den gode atmosfære.

Igennem de mange år har der også kun været ganske få tilfælde, hvor vi har været nødt til at tage en snak omkring vores "code of conduct". Sanktionerne vil normalt gå fra "at tage en snak om problemet" til i yderste konsekvens at ekskludere medlemmet.

Men som sagt er det heldigvis langt de fleste, der bidrager positivt og hjælper med at passe på KBgK's gode omdømme.
"

Jesper Mølgård, Danmarksmesteren fra 1996, er tilbage i bg-miljøet

Af Taus Bøytler

Jesper Mølgård overvejer sine muligheder over brættet i Absalon
Fotos: Taus Bøytler
I 1996 vandt han det individuelle Danmarksmesterskab i backgammon. Senere fulgte en pause fra backgammon på 14 år. Men nu er han tilbage. Nyhedsbrevet har mødt Jesper Mølgård til en snak om dengang og i dag.

I 1996 vandt du det individuelle DM i backgammon. Hvordan husker du tilbage på den oplevelse?

Jesper: "Jeg husker det som en fantastisk weekend på Østerbro. Jeg havde kvalificeret mig ved en turnering nogle weekender forinden, da jeg ikke havde rating til direkte kvalifikation. Specielt husker jeg semifinalen og finalen. I semifinalen rullede jeg det bedste jeg nogensinde havde gjort og vandt kampen med 17-0. I finalen skulle jeg møde Peter Jes Thomsen, som enten var reagerende verdensmester eller havde vundet titlen året før. Det var derfor en frygtindgydende modstander jeg skulle om imod.
 
Kampen blev noteret og gennemgået nogle måneder senere i det daværende blad Gammon fra DBGF. Jeg følte selv at jeg klart var heldigst i finalen, hvilket var tydligt da jeg læste gennemgangen af kampen hvor jeg i hvert fald ikke fik ros for alle mine ryk.
 
Ud over en kontant præmie fik jeg også en indrammet plakat med en kunstnerisk udgave af et backgammon bræt og et lille emblem der viser vinder af DM 1996. Plakaten har længe hængt i mit sommerhus, men nu er den taget med hjem hvor jeg er ved at finde plads til den.
"
 
Du holdt en lang pause fra backgammon fra 2005 - 2019. Hvordan kan det være?

Jesper: "Pausen startede stort set i forlængelse af danmarksmesterskabet i 1996, hvor jeg 2 måneder forinden var blevet far første gang. Backgammon var den gang for mig cafeturneringer med moneygame til langt ud på natten. Det var ikke foreneligt med en nystartet familie og jeg valgte derfor at drosle meget ned og efter et par år helt at stoppe."

Hvordan oplever du, at backgammonmiljøet har ændret sig siden de glade halvfemsere?
 
Jesper: "Indtil videre har jeg kun spillet i Absalon og KBgK og har derfor ikke mange referencer til backgammonmiljøet i 2019. Med de steder som reference så virker det som om at money elementet er kraftigt reduceret og måske større fokus på det tekniske i spillet. Allerede sidst i halvfemserne begyndt poker og online gambling at viden indpas og måske er det bare den udvikling der er fortsat så de spillere der havde mest fokus på money elementet ikke er der mere."
 
Modsat din første periode i DBgF bliver mange kampe i dag afviklet med ur. Hvad synes du om det?

Jesper: "Jeg har endnu aldrig spillet en kamp med ur så det har jeg ingen erfaring med. Da jeg selv syntes jeg spiller rimelig hurtig har jeg altid undret mig over nødvendigheden af at bruge ur."
 
Kommer vi til at se dig tørne ud for et hold i holdturneringen 2019/2020?
 
Jesper: "Måske. Jeg har lige modtaget det første tilbud, men jeg føler selv at mit spil er alt for rusten til at spille holdturnering på nuværende tidspunkt, men måske er det blevet bedre på den anden side af sommerferien."

 

DBgFs platforme

Følg os på W E B S I T E T
Skriv til os på E M A I L
Følg os på F A C E B O O K
BLIV MEDLEM AF DBGF
Nyhedsbrevets redaktion
Taus Bøytler (ansvarshavende redaktør)
Lene Espersen (layout og grafik)
Sally Larsen (oversættelse)
Maria Bonke (korrektur)
Copyright © *|2015|* *|LIST:DBgFs  Nyhedsliste|*, All rights reserved.

Frameld dig dette nyhedsbrev    Opdatér dine oplysniger






This email was sent to <<Emailadresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Dansk Backgammon Forbund · Backgammonvej 66 · København V 1600 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp