Copy
EEN EINDELOOS SUPERMUSEUM

Vrienden van de kunst,

Welkom in onze juni editie. Fully stacked met het beste wat er deze maand op kunstgebied te zien is. 
Van een steengoede serie over moskee-uitzichten (woord van het jaar?) tot een classic fijn Instagramaccount. 

Verder? 

  1. Opent Het HEM op 21 juni in Zaandam. En wij verblijven die dag 12 uur lang in de nieuwe cultural hotspot, en doen daar live verslag van via hun Insta-stories. Volg ze hier.
  2. Zaten we weer bij Koffietijd met hitsige zomertips (en outfits). 
  3. Verscheen er een boek van kunstwebsite Mister Motley, waar dit stuk van Ko in is opgenomen.
  4. We deelden ‘m vorige maand al, maar ook deze maand nog megarelevant: Onze 6 zomerclassics.

Heel veel plezier!

 🖤

Ko & Kho

Dagelijks kunsttips? Volg ons op Instagram
TENTOONSTELLING VAN DE MAAND

Marwan Bassiouni: New Dutch Views in het Fotomuseum, Den Haag 
links: Marwan Bassiouni, New Dutch Views #2, The Netherlands 2018 / rechts: Marwan Bassiouni, New Dutch Views #12, The Netherlands 2018. Voor beide geldt: From the series New Dutch Views  © Marwan Bassiouni, Courtesy of Galerie Ron Mandos, Amsterdam.

Zo ziet Nederland eruit, gefotografeerd vanuit moskeeën. Soms kijk je uit op groen, soms op een heleboel bakstenen. Mooi of lelijk, het is wel elke keer heel herkenbaar Nederland.

Voor zijn serie New Dutch Views trok de jonge, pas afgestudeerde fotograaf Marwan Bassiouni ons hele kikkerland door om zo’n zeventig moskeeën te bezoeken. In de binnenkant was hij niet zo geïnteresseerd; hij richtte zijn lens telkens op de ramen. Op de georganiseerde polderuitzichten. De tapijten onderaan de foto’s zijn de enige details die hinten op de moskee waar vanuit de foto genomen is.

Het o zo simpele idee maakt de serie zo verschrikkelijk goed en krachtig. Niet alleen raakt het aan relevante thema’s als ‘is onze multiculturele samenleving gelukt?’ Ook laat het je ons thuisland op een nieuwe manier zien. Door de inkadering van de ramen ga je pas écht zien hoe Nederland eruit ziet. Hoe aangeharkt en georganiseerd. Dingen die je voor lief neemt vallen je plots op. En dat allemaal door het raam van een moskee. 

En precies het feit dat het een moskee is geeft het een tweede laag. Want hoe vaak hebben we niet in de krant gelezen dat bewoners protesteerden tegen de komst van een moskee in hun buurt terwijl ze kerken en synagogen wel toelieten. De serie laat voor ons ook zien dat moskeeën thuis horen in het Nederlandse landschap. Zoals er ruimte moet zijn voor ieders geloofshuis. 

Te zien t/m 1 september
Kom alvast in de stemming met het videoportret van Bassiouni dat je hierrr kunt kijken. 

⭐NIEUW⭐
CULTURELE VACATURES GEZOCHT 
⭐NIEUW⭐


Heb je een amazing vacature in de culturele sector te vervullen: stuur ‘m naar ons via yuki [at] kunstkijken.net. Dan nemen we ‘m mee in onze nieuwsbrief en bereik je direct een hele groep cultuurliefhebbers slash potentiële collega's.

Deze vacature-service is komende editie helemaal gratissss. 

 
ONZE FAVORIETE TENTOONSTELLINGEN VAN DEZE MAAND


William Kentridge: 10 Drawings for Projection in Eye, Amsterdam

Te zien t/m 1 september

 

De 10 Drawings for Projection (1989-2011) van William Kentridge laten zich het best beschrijven als stop motion animaties gemaakt met houtskool, met als onderwerp de bewogen geschiedenis van Kentridge zijn geboorteland Zuid-Afrika. Ze refereren onder meer aan historische gebeurtenissen als het bloedbad van Sharpeville, de vrijlating van Nelson Mandela en de afschaffing van Apartheid. Het zijn intrigerende werken, in zwart-wit (met soms een tikkie rood), in aanlokkelijk kwetsbaar en rommelig houtskool.


Children of the Light: Between light in de Oude Kerk, Amsterdam

 

Te zien t/m 21 juni 
Check hier voor de exacte starttijden.

De zon gaat onder, hét moment voor een licht-muziekinstallatie van een klein half uur in de Oude Kerk: een lichtstreep van clubkids-kunstenaarsduo Children of the Light komt naar beneden, als een engel die afdaalt naar aarde, en stijgt weer op. Dat wordt begeleid door Jacob Lekkerkerker, die uit het kerkorgel wrange muziek laat komen die in je vezels gaat zitten. Wat je ziet, ziet er lekker uit. Wat je hoort, is mooi naar. En dat dan in een kerk.


Do  Ho Suh in Museum Voorlinden, Wassenaar


Te zien t/m 29 september

De Zuid-Koreaanse kunstenaar Do Ho Suh maakt delen na van huizen waar hij ooit gewoond heeft. Op ware grootte. En van stof. Ragfijn, zijdeachtig materiaal, vaak in zachte kleuren: groen, rood, geel of paars. Daar wandel je als publiek doorheen. Heel intiem. Want volgens Do Ho zijn huizen een soort tweede huid, een plek waar jezelf kunt zijn. Waar je je je comfy kunt voelen, als in die oude stinksweater die je eigenlijk moet weggooien, maar toch telkens weer aandoet. Let vooral op zijn gestikte details, zoals de stopcontacten en lichtknopjes. 

ONDERUITGEZAKT KUNST KIJKEN
@Whos____who

Kunstenaars proberen origineel te zijn, maar dat lukt niet altijd. Daarom post Instagram-account Who’s Who kunstwerken van verschillende kunstenaars die wel heel erg veel op elkaar lijken. Wie maakte wat? Welk werk hierboven is van CJ Hendry en welke van Joanna Ference? Een klein middelvingertje naar plagiaat riekende makers en een kleine duim omhoog voor de great minds that think alike.

Dagelijks kunsttips? Volg ons op Instagram

Sharing is caring ❤️

Share
Tweet
Share
Stuur 'm door

Volg ons overal 💪

Copyright © 2019 Kunst kijken met Ko & Kho

Je hebt aangegeven dat je toegang tot het eindeloze supermuseum wilt.

Open de nieuwsbrief in je browser
Uitschrijven (nee niet doen!)

Groetjes en tot volgende maand
👋