Copy
Διαβάστε το αυτό εδώ στον browser

αυτή είναι μια εντελώς νέα χρονιά

Αν μερικές φορές κοιτάτε τους ευρωβουλευτές που πουλούσαν επιστολές του Ιησού στην τηλεόραση και το "Μακελειό" στα περίπτερα και τους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους των Ναζί και σκέφτεστε ότι η κοινωνία μας είναι άρρωστη και ότι δεν πάμε καθόλου καλά, σας προτρέπω να ακολουθήσετε την σκέψη αυτή με μιαν άλλη: Κάποιοι άλλοι δεν τα πάνε καλύτερα. Παντού ευδοκιμούν οι παλαβές θεωρίες συνομωσίες και απροσδόκητες μειοψηφίες ακραίων που ξεφεύγουν από το αξιακό περιεχόμενο του πολιτισμένου κόσμου. Μερικές φορές είναι χρήσιμο και θεραπευτικό να διαβάζει κανείς για το πόσο χάλια είναι και οι άλλοι. 

Οπότε σας προτείνω αυτό το βιβλίο: Revolution for Dummies, του Αιγύπτιου Μπασέμ Γιούσεφ. Θα σας ικανοποιήσει απολύτως από αυτή την άποψη. 

Ο Γιούσεφ ήταν καρδιοχειρούργος στο Κάιρο όταν ξέσπασε η "Αραβική άνοιξη" και μέσα στις ταραχές που ακολούθησαν την πτώση του Μουμπάρακ άρχισε να ανεβάζει χιουμοριστικά βιντεάκια στο YouTube, και στη συνέχεια απέκτησε και τηλεοπτική εκπομπή, έγινε κάτι σαν Τζον Στιούαρτ της Αιγύπτου, και κατέληξε να έχει την πιο δημοφιλή εκπομπή στην ιστορία της τηλεόρασης της χώρας. Μέσα από την εκπομπή του σατίριζε το πολιτικό καθεστώς στη χώρα του, όποιο κι αν ήταν αυτό. Μέχρι που το πολιτικό καθεστώς αποφάσισε ότι δεν σηκώνει άλλη σάτιρα, και τον έδιωξε. Σήμερα ζει στις ΗΠΑ, και από εκεί έγραψε αυτό το βιβλιαράκι που είναι μια συνοπτική καταγραφή του πολιτικού χάους που είναι η Αίγυπτος, μια χώρα τόσο δυσλειτουργική που κάνει εμάς να μοιάζουμε πρότυπο δημοκρατίας και κοινωνικής ειρήνης. 

Ο Γιούσεφ περιγράφει πώς η διακυβέρνηση της χώρας πέρασε από τον ένα τύραννο στον άλλο, πώς οι ισλαμιστές διαφόρων ειδών συνεργάζονταν και τσακώνονταν, πώς ο στρατός, η Μουσουλμανική Αδελφότητα και οι φανατικοί Σαλαφιστές τάιζαν με προπαγάνδα το λαό στα διάφορα στάδια της κρίσης και πώς τελικά επικράτησε η στρατιωτική δικτατορία που κυβερνά και σήμερα. 

Μεταξύ άλλων λέει και την ιστορία ενός στρατηγού που ανακοίνωσε ότι ο Αιγυπτιακός στρατός κατασκεύασε μια συσκευή που θεραπεύει την ηπατήτιδα, το AIDS και άλλες ασθένειες. Και ο λαός, φυσικά, τον πίστεψε, καθώς ο στρατός χαίρει σχεδόν απόλυτης εμπιστοσύνης από την κοινωνία (θεωρείται, μεταξύ άλλων, ο μόνος θεσμός της χώρας που λειτουργεί). 

Είναι ενδιαφέρον, διδακτικό και ενίοτε και αστείο ανάγνωσμα. Αλλά επιτελεί και την άλλη αποστολή που είπαμε στην εισαγωγή. Χρήσιμο για τις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν. 

σήμερα στην Καθημερινή

γράφω για την άλλη όψη του νομίσματος, για το πώς μένουμε εμείς πίσω από άλλες κοινωνίες που προοδεύουν, εξελίσσονται και αλλάζουν, με προβλήματα μεν, αλλά πολύ πιο γρήγορα από εμάς δε. Οι αφορμές είναι πολλές, από το χτεσινό χαμό για τον ορισμό του βιασμού στον ποινικό κώδικα μέχρι τα σημερινά εγκαίνια του πρώτου τζαμιού στην Αθήνα και του αυριανού Pride.
Δεν τα πάμε καλά. 
 

να ένα απόσπασμα 

 

"Δεν παρακολουθούμε τις τάσεις όπως αυτές αναπτύσσονται σε άλλες χώρες, η δική μας κοινωνία δεν έχει παρόμοια αντανακλαστικά και ανησυχίες με τις προοδευτικές (και πλουσιότερες και δημοκρατικότερες) κοινωνίες, οι δικές μας γυναίκες δεν συμμετέχουν (ή, καλύτερα, παρεμποδίζονται με έμμεσους και άμεσους τρόπους από το να συμμετάσχουν) στη διακυβέρνηση της χώρας, τα ΛΟΑΤΚΙ μας άτομα μένουν στη ντουλάπα και το περιθώριο, οι αλλόθρησκοι προσεύχονται στα σπίτια τους".

Τα βιβλία που διαβάζουμε το καλοκαίρι στο Bookworm είναι τρία. Και τα τρία είναι Ελλήνων συγγραφέων και τα μεγέθη τους είναι ως εξής: Ένα πολύ μικρό, ένα πολύ μεγάλο και ένα μεσαίο. Δεν σας λέω ποιο είναι ποιο. Είναι τα εξής: 
  • Τι μένει από τη νύχτα, της Έρσης Σωτηροπούλου (Πατάκης) 
  • Ανατομία Κόρης, της Μαρίας Φακίνου (Αντίποδες) και 
  • Καινούργια Μέρα, του Νίκου Χρυσού (Καστανιώτης) 

και τώρα, τα λινξ


Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επιτέλους αποκτά δικό του παπούτσι, κι όταν λέω "δικό του" δεν εννοώ ότι δεν είχε παπούτσια πριν, αλλά ότι η Nike θα βγάλει παπούτσι "δικό του" δικό του. Με τ' όνομά του, ειδικό μοντέλο, όπως έβγαζε για τον Κόμπε Μπράιαντ και τον Μάικλ Τζόρνταν. Λέγεται, λέει, "Greek Freak 1" και είναι, χμ, κακάσχημο

Καταπληκτικό: Μια βόλτα στη βίλα του Ενβέρ Χότζα, η οποία διατηρείται στα Τίρανα όπως ήταν τότε. 

Βρέθηκε: Ο καλύτερος λογαριασμός Instagram που υπάρχει. Τελείωσε. Κλείστε το. 

Κάτι απροσδόκητο: Τα αφεντικά που δικαιούνται γονική άδεια, και την παίρνουν. Και είναι άντρες. Και δεν καταρρέει η επιχείρηση, ίσα ίσα, όλα πάνε μια χαρά. Και έχει και ευεργετικές συνέπειες στη ζωή των πατεράδων και τη σχέση τους με τα παιδιά τους. 

Η καλύτερη ντετέκτιβ του κόσμου. Στο άρθρο την αποκαλούν "bounty hunter", που είναι πιο μυστηριώδες και θυμίζει το Μπόμπα Φετ και τους "κυνηγούς κεφαλών", αλλά στην πράξη είναι μία κανονική ιδιωτική ντετέκτιβ που απλά αναλαμβάνει και πολύ δύσκολες υποθέσεις διεθνούς βεληνεκούς. 

Ένας άλλος ντετέκτιβ, αλλιώτικος (είναι οικονομολόγος) βρίσκει τα λεφτά που κρύβουν οι πλούσιοι σε φορολογικούς παραδείσους

Κλαίνε και τα χώματα: Ο Μαχούτ χάνει στο Ρολάν Γκαρός και τον παίρνουνε τα κλάματα, το παιδάκι του μπαίνει στο γήπεδο και τον κάνει αγκαλιά, όλο το γήπεδο χειροκροτάει, ο αντίπαλος νικητής δεν αντέχει και βάζει τα κλάματα κι αυτός. 

Μια έρευνα: Πώς μια μυστήρια, παντελώς άγνωστη εταιρεία ξόδεψε περισσότερα λεφτά από όλα τα πολιτικά κόμματα για διαφημίσεις στο Facebook, όλες υπέρ ενός συγκεκριμένου κόμματος. 

Τι έχει κάνει το AirBnb στη Βαρκελώνη (δεν είναι τόσο δραματικά τα πράγματα -περισσότερο το θέμα αφορά στην έκρηξη του τουρισμού παγκοσμίως, παρά για το app καθαυτό) 

Μια λίστα με παλαβά, εξωφρενικά, έως και βλακώδη στάρταψ, που έχουν πάρει αδιανόητα πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση. 

Χάντρες που φτιάχτηκαν από Αιγύπτιους τεχνίτες της εποχής του Τουταγχαμών βρέθηκαν σε τάφο που χρονολογείται 3.400 χρόνια πριν. Στη Δανία. Πολλά δεν ξέρουμε για το πώς λειτουργούσε ο κόσμος τότε. 

Η απίστευτη (και μακροσκελέστατη) ιστορία ενός υψηλής αξίας μυστικού φυλακισμένου στο Γκουαντάναμο. Τρομερή, βρείτε μιάμιση ώρα και διαβάστε τη. 

Κοιτάξτε κάτι ενδιαφέρον, τώρα, και άμα θέλετε κάντε το και ρομαντικό ποστ στο Facebook: Δεν πρέπει να κατακτήσετε την επιτυχία για να φτάσετε στην ευτυχία. Το ανάποδο ισχύει. 

Πιθανότατα το έχετε ήδη δει: Η διαφήμιση της BMW για την συνταξιοδότηση του αφεντικού της Mercedes

https://twitter.com/tgeorgakopoulos
https://www.facebook.com/thodorisgeorgakopoulos/
https://www.instagram.com/tgeorgakopoulos/
https://www.linkedin.com/in/georgakopoulos/
Website
Email
Copyright © 2019 georgakopoulos.org, All rights reserved.


Θέλετε να αλλάξετε το πώς λαμβάνετε αυτά τα γράμματα;
Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές σας ή να σβηστείτε από τη λίστα.