Copy
Deze nieuwsbrief over het Programma Huisvesting Kwetsbare Groepen is bestemd voor alle betrokken professionals.
 
 
 
 
Kwetsbare groepen thuis in de wijk
 
 
 
 
 
 
Deze nieuwsbrief over het Programma Huisvesting Kwetsbare Groepen is bestemd voor alle betrokken
professionals. 
Bekijk de online versie.
 
 
 
 
In dit nummer
 
 
 Congres Thuis in Zuid op 25 juni • Vier actielijnen ‘Huisvesting Kwetsbare Groepen’ • Programma ligt redelijk op koers • Nieuwe aanpak woningvervuiling • Movisie: ‘Een buurt voor iedereen’ • Goede buren; lessen uit gemengde woonprojecten • Taalpunt Nieuw-West • Agenda 
 
 
 
 

Congres Thuis in Zuid op 25 juni

 
 
 
 
Waar ligt de grens tussen betrokkenheid bij buren en bemoeizucht? Hoe ervaart iemand met een licht verstandelijke beperking de wereld en welke obstakels komen mensen met een GGZ-achtergrond op hun pad tegen? Wat kunnen woningcorporatie, (wijk)zorg en welzijn voor elkaar betekenen bij het tijdig signaleren van problemen en hulp bieden? Hoe krijgt in Den Bosch Zuid-Oost de samenwerking rond personen met verward gedrag gestalte?
 
 
 
 
Dit zijn enkele van de thema’s voor de deelsessies op het congres ‘Thuis in Zuid’ op 25 juni in Amstel Boathouse. De centrale vraag die middag is: hoe zorgen we samen dat kwetsbare mensen zich thuis voelen in de wijken van Zuid en er de weg weten te vinden? Het congres Thuis in Zuid is het eerste van een serie stadsdeelcongressen in 2019 en 2020 als vervolg op het Stadscongres ‘Kwetsbare groepen thuis in de wijk’.
Stadsdeel Zuid en het programma Huisvesting Kwetsbare Groepen organiseren het congres samen met woningcorporaties, zorgaanbieders, welzijnsorganisaties, ervaringsdeskundigen en vertegenwoordigers van cliënten. Het congres is bestemd voor iedereen die actief bijdraagt om kwetsbare groepen een thuis te geven in stadsdeel Zuid: van wijkbeheerders van woningcorporaties tot woonbegeleiders van zorgaanbieders, van welzijnswerkers tot initiatiefrijke buurtbewoners en van wijkzorgers tot gemeentemedewerkers en ‘sociaal’ ondernemers uit Zuid. 
Voor meer informatie en aanmelden kijk op Thuis in Zuid
 

 
 
 
 
 
 
 
 

Vier actielijnen ‘Huisvesting Kwetsbare Groepen’

 
 
 
 

Invoeren van het nieuwe werkproces housing first, instrumenten en maatregelen ontwikkelen om woonvragen te voorkomen, ontwikkelen van passende huisvesting voor de verschillende doelgroepen, meer rolstolwoningen en aandacht voor zorgzame en leefbare wijken en buurten. Dat zijn de komende tijd de speerpunten in de samenwerking tussen woningcorporaties, zorgaanbieders en de gemeente Amsterdam.

 
 
 
 

Het Programmaplan Huisvesting Kwetsbare Groepen 2019-2022 staat op www.amsterdam.nl/kwetsbaregroepen. Daar is ook uitleg te vinden over de vier actielijnen van het programma, inclusief doelen en projectleiders.

 
 
 
 
Programma ligt redelijk op koers
 
 
 
 

De huisvesting van kwetsbare groepen ligt redelijk op schema. In de eerste vier maanden van 2019 hebben de woningcorporaties 28% van de vrijkomende sociale huurwoningen bestemd voor kwetsbare groepen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
In april nam de wachtlijst voor rolstoelwoningen verder toe. Er zijn nu 473 wachtenden. Dit blijft zorgelijk: 60% van de mensen wacht langer dan 6 maanden op een rolstoelwoning. De huisvesting van mensen met een sociaal-medische urgentie loopt goed: 90% vond binnen 6 maanden een woning.
Het aantal wachtenden bij de Omslag MO/BW is vrij hoog. Deels is dit een probleem met de registratie. De gemeente en de corporaties zullen komende tijd de gegevens actualiseren, zodat de cijfers een betrouwbaarder beeld geven.
 
 
 
 
Nieuwe aanpak woningvervuiling
 
 
 
 
De Amsterdamse aanpak van ernstige woningvervuiling is verbeterd. Meer aandacht voor preventie, vroegsignalering en nazorg moet het risico op terugval en gedwongen opruiming zoveel mogelijk voorkomen.
 
 
 
 

 
Wonen in een extreem vervuild huis is ongezond. Niet alleen voor de bewoner zelf, ook soms voor omwonenden. In een te vol huis ontstaat bovendien eerder brand en bestaat het risico op verzakking. Behalve een vervuild huis hebben de bewoners vaak andere problemen, waardoor hun verzamelroutine veelal moeilijk is te doorbreken. 

Sinds mei 2019 werken de gemeente Amsterdam, GGD, GGZ, zorgaanbieders, woningcorporaties, Meldpunten Zorg en Woonoverlast, brandweer, politie, ervaringsdeskundigen en andere betrokken organisaties samen aan de aanpak van woningvervuiling. De werkprocessen staan beschreven in het Handboek Ernstige Woningvervuiling, met helderheid over termijnen, rollen en verantwoordelijkheden. 

Meer weten?
Voor professionals is een toolbox met praktische formats en hand-outs beschikbaar op www.amsterdam.nl/woningvervuiling
 
 
 
 
Movisie: ‘Een buurt voor iedereen’
 
 
 
 
Wat kun je van een buurt verwachten? De doelen van de WMO en de vermaatschappelijking leggen de lat hoog. Wat draagt bij aan een buurt voor iedereen’? Hoe zorgen we dat iedereen zich veilig en thuis voelt? Kennisinstituut Movisie publiceert een brochure waarin deze vragen aan bod komen.
 
 
 
 
De publicatie is interessant voor iedereen die zich (mede)eigenaar voelt van dit vraagstuk: wijkprofessionals, gemeentelijke beleidsmakers, bestuurders van gemeenten en uitvoerders op de werkterreinen zorg, welzijn, wonen, veiligheid, werk en inkomen. Ook ervaringsdeskundigen, vrijwilligers, actieve buurtbewoners en mensen die zelf in een extra kwetsbare positie verkeren, kunnen er hun voordeel mee doen. Lees de publicatie
 
 
 
 
 
 
 
 
Goede buren; lessen uit gemengde woonprojecten
 
 
 
 
Waar in opvang- en zorgvoorzieningen doorgaans de cliënt- of patiëntrol centraal staat, kunnen in gemengde woonvormen mensen primair bewoner, goede buur en burger zijn, met steun van medebewoners en waar nodig professionele hulp. Dat is de kracht van gemengde woonvormen, zo blijkt uit de uitgave ‘Goede buren; lessen uit gemengde woonprojecten in Utrecht’. 
 
 
 
 

 
De uitgave bundelt de uitkomsten van het onderzoek binnen de Utrechtse Ontwikkelwerkplaats Gemengd Wonen, het meest uitgebreide onderzoek tot nu toe naar gemengde woonprojecten. Het perspectief van zowel projectleiders, bestuurders en initiatiefnemers als van betrokken professionals op de werkvloer en bewoners komt in de uitgave aan de orde. Vooral wordt grondig ingegaan op de ervaringen uit de praktijk van het gemengde wonen van bewoners en direct betrokken begeleiders en beheerders. Kijk voor meer informatie over het onderzoek op
 
 
 
 
Taalpunt Nieuw West

Nieuw-West is sinds april een TaalPunt rijker. Mensen kunnen terecht bij het TaalPunt voor les in het Nederlands, de gewoontes in Nederland, lezen en schrijven en omgaan met de computer. Tijdens de taalspreekuren geeft het TaalPunt bewoners van Nieuw-West informatie over taallessen in de buurt, inburgering en een gratis taalaanbod.
Voor meer informatie, kijk op Taalpunt

 

 
 
 
 
 
 
Agenda
 
 
 
 
19-6-2019
WeMakeThe.City: Housing as a human right en breakout-sessie met Yuha Kaakinen https://wemakethe.city/nl/
21-6-2019
Up Close and Liveable met breakout-sessie Homes for the homeless
Stadsdeelcongres Amsterdam Zuid. Meld je aan!
 
 
 
 
 
 
 
 
Deze nieuwsbrief van de partners in het Programma Huisvesting Kwetsbare Groepen verschijnt maandelijks. Suggesties voor het volgende nummer? Resultaten of successen die je kunt delen? 
Mail dan met redactie@kwetsbaregroepenthuisindewijk.info. Inschrijven kan hier, uitschrijven kan hier
 
 
 
 






This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kwetsbare groepen thuis in de wijk · Jodenbreestraat 25 · Amsterdam, NH 1011 NH · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp