Copy
Stichting Ik Wil, Nieuwsbrief juni 2019
View this email in your browser

Mijn beleving

Beste allemaal, graag stel ik mezelf voor. Mijn naam is Loubna ik ben 19 jaar jong en woon in Helmond. Momenteel studeer ik Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening aan het Summa College in Eindhoven. Voor deze studie was ik het afgelopen jaar opzoek naar een maatschappelijke stage. In september 2018 kwam de ‘Stichting Ik Wil’ op mijn pad. De eerste week van mijn stage voelde ik mij direct welkom. 

Het afgelopen jaar heb ik meegeholpen aan verschillende onderdelen waarvoor de stichting zich inzet. Ik heb meegedraaid met de inloop waar diverse zorgvragen binnen kwamen. Een van deze zorgvragen was bijvoorbeeld: het hulp bieden bij het aanvragen van een uitkering. Daarnaast heb ik een half jaar één-op-één begeleiding mogen doen voor bezoekers. Verder heeft de stichting mij de kans geboden om mijzelf te ontwikkelen via een training ‘Verbindende Communicatie’ en twee cursussen ‘Vertrouwenspersoon – Steunvrouwen, Steunmannen’ en ‘Netwerkversterker.’ Tot slot, mocht ik iedere week de naaigroep van het textielatelier bijhouden.  

Mijn stage heb ik ervaren als een warme, fijne en leerzame tijd. De stichting heeft mij kansen geboden om mezelf te ontwikkelen als maatschappelijk werker. Daarnaast heeft de stichting mij laten inzien dat maatschappelijk werk belangrijk is in de samenleving. Mijn stageperiode loopt bijna ten einde. Ik wil iedereen die meewerkt aan het succes van de stichting bedanken voor het afgelopen jaar.

Tot weerziens!

Liefs, Loubna

Ontwikkelen van onze community

Thriving Through Conflict - Restorative Circles & Nonviolent Communication
Vorige week waren twee mensen van ons een week aanwezig bij de training 'Thriving Through Conflict' in Warschau. Tijdens deze week werd er aandacht gegeven aan hoe je een community kunt opbouwen. Ook hoe je bij het ontstaan van conflicten verschillende middelen kunt gebruiken tot herstel in de relatie tussen mensen. Restoratative Circles komt voort uit het werk van Dominic Barter. Hij gelooft dat wanneer er een conflict tussen twee (of meerdere) mensen ontstaat je hierbij ook anderen moet betrekken, om zo tot een duurzaam herstel te komen. Trainer Duke Duchscherer bracht tijdens de training Restorative Circles en Nonviolent Communication (gebaseerd op het werk van Marshall Rosenberg) samen. We hopen dat we deze middelen kunnen gebruiken om een structuur op te bouwen wat kan bijdragen aan onze community (en later ook voor heel Eindhoven).   
De Yucelmethode
Deze maand is er ook deelgenomen aan de training over de Yucelmethode die georganiseerd is door Eigen Plan. De training is verzorgd door Mehmet Yucel. Door het volgen van deze training hebben we nu nog meer gereedschappen om in te zetten voor onze bewoners. Bij de Yucelmethode bouw je met gekleurde blokken een visuele weergave van je huidige en je gewenste levenssituatie. De methode activeert mensen om vanuit eigen regie, kracht en wensen te bouwen aan herstel. De Yucelmethode sluit goed aan bij mensen voor wie taal, overzicht, inzicht en soms ook motivatie ingewikkeld is.

Stagiaires aan het woord

We nemen van verschillende stagiaires afscheid deze maand, hierbij geven we hen het woord om van hen te horen hoe ze hun tijd bij de stichting hebben ervaren.

“Voordat ik begon aan mijn stage bij Stichting Ik Wil wist ik niet wat ik kon verwachten. Ik wist bijvoorbeeld niet precies wat de stichting deed of hoe ze hier te werk gingen. Al snel kwam ik erachter dat het een hechte groep is die altijd voor elkaar klaar staan en waar je je snel thuis voelt. Ik kom ook altijd met een fijn gevoel naar de stichting om leuke activiteiten te doen of bijvoorbeeld mensen te helpen. Ik ben erg trots op de mensen die hier allemaal hele goede dingen doen en ik ben ook trots dat ik hier deel van mag uitmaken.” - Max

“Ik heb drie zeer leerzame maanden achter de rug, waarin in de kans heb gekregen om mijn stage af te ronden bij Stichting Ik Wil. Binnen deze drie maanden ben ik verrijkt met de kennismaking met Verbindende Communicatie. Ik heb binnen de stichting de kans gekregen om al mijn activiteiten uit te voeren en werd altijd gesteund door mijn stagebegeleiders. Het was een stageperiode vol met verbinding met verscheidene mensen, waarbij ik mijn netwerk ook heb kunnen verbreden. Ik heb de kans gekregen om mijn competenties en dergelijke kwaliteiten te ontwikkelen, doordat ik ook heb kunnen deelnemen aan verschillende sociale activiteiten die verzorgd waren door de stichting. Er heerst een vredig sfeer, waarbij iedereen vriendelijk en behulpzaam is tegenover elkaar. Ik ben de stichting enorm dankbaar voor deze vriendelijkheid!” - Aslı

“Op het Summa College in Eindhoven volg ik de opleiding ‘Dienstverlening.’ Ik loop sinds vorige jaar september stage hier. Ik vind het super leuk dat ik hier stage heb gelopen en de kans heb gekregen om mezelf te verbeteren. Ik wil vooral mijn stagebegeleider bedanken, want ze stond altijd klaar voor mij en begreep mij. Ik heb ook zinvolle gesprekken met haar gehad en zij vertelde mij hoe ik mezelf kon verbeteren voor in de toekomst.” - Intisar 

Eid Al-Fitr (Het Suikerfeest)

Oh, wat is dit spannend! Mijn bloed giert door mijn aderen en ik ben zenuwachtig. Vanaf deze maand gaan Ziya en ik proberen om de nieuwsbrief samen te schrijven. Ik ben Houda en al een keer eerder hebben jullie kennis met mij gemaakt. Vanaf nu gaan de berichten die ik schrijf niet meer over mij, maar over de evenementen die het belangrijkst zijn geweest in de afgelopen maand. Een van die evenementen is: “Het vieren van Eid Al-Fitr voor iedereen van de stichting.”

Bij deze samenkomst brachten we allemaal iets lekkers mee. Eén tafel zag er opeens uit als een feestmaal. Het was extra leuk, want er waren zoveel mensen, die allemaal uit een ander land kwamen. Er waren Arabische, Turkse en Nederlandse hapjes gemaakt en zoveel specialiteiten uit allerlei andere landen. Voordat we gingen smullen, vertelden Aslı en Ayşenur, waarom het vasten in de islam belangrijk is. Dat het vasten makkelijker is, dan veel mensen denken. Omdat we elke dag weer samen niet eten en ‘s avonds samen wel eten. Allah heeft ons gevraagd om op die momenten te praten over ons geloof, onze manier van leven en bezinning op ons contact met Allah en zijn profeet Mohamed (vzmh). Hierdoor zullen we minder aan dat hongergevoel denken en zal dat zelfs helemaal vergeten worden. Het is goed om bij de honger ook bewust te bedenken, dat zowel de rijke als de arme een mens is. Dat ieder mens recht van bestaan heeft. Hopelijk zullen de rijke mensen in de maand ramadan, de arme mensen kunnen helpen door hen goederen of geld te schenken.

Er waren veel mensen gekomen en door het weer konden we buiten eten. Ook een straatpastoor en enkele christenen waren uitgenodigd. Hij gaf ook een speech. Interessant, want ook bij de christenen zijn er perioden van vasten. De pastoor legde uit dat vasten bij christenen, meestal een tijd is waarin er veel minder wordt gegeten. Ook zij worden op deze manier herinnert aan de gelijke rechten van arm en rijk. Op het laatst vertelde de pastoor, dat het vasten bij veel christenen minder was geworden, maar dat velen zich weer bewust werden van het belang van vasten, omdat ze moslims zagen vasten. Ik ben erg blij dat moslims de christenen zo kunnen helpen, misschien komen we zo dichter bij elkaar. Bij de stichting lijkt dit zeker al te gebeuren, dit is samen feesten met plezier. Deze band proberen we hier te bereiken. Niet blijven staan bij het oordeel van ons uiterlijk, maar samen aan het werk gaan. Want elk mens doet ertoe. Wat is het toch fijn dat er zo’n stichting bestaat.

En verder...

Samen leren over kansen voor Statushouders en Sociale Coöperaties
Samen met Cordaid en de coöperatie Jude Catering en CoFactory organiseren we een bijeenkomst over statushouders en sociale coöperaties. Deze wordt gehouden op donderdagmiddag 27 juni in de Elf13 (Sint Philomenastraat 11-13). Tijdens deze Co-Oppurtunity Class zullen de deelnemers meegenomen worden in onder andere het verhaal van Coöperatie Wij Doen U.A. De coöperatie heeft deelgenomen aan het project Co-Oppurtunity van Cordaid. Dit project loopt ten einde en op deze middag zullen de geleerde lessen en ervaringen gedeeld worden.

Je kunt je aanmelden via: coin@cordaid.org
De vakantie komt eraan
Het is alweer bijna tijd voor de vakantieperiode om aan te breken. De afgelopen twee jaar hebben we in de zomer wekelijks activiteiten georganiseerd voor de mensen die thuis blijven. Dit jaar kiezen we ervoor om onze aandacht meer te richten op rust en ons intern klaarmaken voor de verhuizing die eraan zit te komen. In de volgende nieuwsbrief hopen we jullie hier meer over te kunnen vertellen!

In the picture! Sven.

In deze rubriek zetten wij graag een van onze mensen in het zonnetje. Deze keer hebben we gekozen voor nog een van onze stagiaires die afscheid van ons gaat nemen. Hij heeft zich het afgelopen jaar hard ingezet voor van alles en nog wat. Waarvoor allemaal? Lees hieronder meer over zijn ervaringen.

Wie ben jij?
Ik ben Sven Paashuis, 23 jaar en ik kom officieel uit Den Bosch. Ik ben naar Eindhoven gekomen om mijn leven te verbeteren, mensen goede energie te geven en mee vooruit te helpen. Ik heb de opleiding ‘Dienstverlener Zorg en Welzijn’ twee weken geleden afgerond. Ik ga aankomend schooljaar de combi-opleiding ‘Verzorgende IG en Maatschappelijk Werker’ doen. De reden dat ik dit wil doen is: ik wil jongeren die het zwaar hebben en die nergens naartoe kunnen mee vooruit helpen. Ze een plek geven waar ze zichzelf kunnen zijn en kunnen ontwikkelen.

Hoe ben je bij de stichting terecht gekomen?
Via Rüstem ben ik hier terecht gekomen. Hij is mijn stagebegeleider via school en raadde mij aan om hier bij de stichting te komen. Het was op het begin een beetje apart, want ik wist niet wat ik kon verwachten. Ik dacht toen dat hier alleen oudere mensen naartoe kwamen, maar ik heb geleerd dat er heel veel verschillende soorten mensen zijn. Wat ik vooral zag waren veel mensen die hun best doen om een beter leven samen op te bouwen.

'Een grote familie.'


Wat doe jij voor de stichting?
Ik heb meegeholpen met de verschillende evenementen-dagen die we hebben georganiseerd voor ASML en Philips. Tijdens deze dagen heb ik hun verteld over de stichting, heb ik Helen ondersteunt en in het gebouw dingen opgeknapt. Daarnaast heb ik ervoor gezorgd dat de fietsles weer terugkwam, want dit was een tijdje stil komen te liggen en er was weer vraag naar. Ook heb ik heb meegedacht met de jongerenactiviteiten en geholpen bij de Iftar-maaltijden. De laatste paar weken heb ik ook bij de kinderen geholpen en met hen gespeeld. Ik heb eigenlijk tijdens mijn stage van alles een beetje gedaan.


Wat vind je het bijzonderste moment binnen de stichting?
Toen ik de Iftar-maaltijd voor iedereen meemaakte en Ihsân het oproep tot het gebed deed, keek ik rond en zag dat er zoveel verschillende mensen samen kunnen zijn en die dan één worden. Dat we allemaal gelijkwaardig zijn aan elkaar. Voor mij was dit ook het moment waarin ik zag dat we dit eigenlijk altijd hebben bij de stichting.

Wat zijn jouw dromen met betrekking tot de stichting?
Mijn droom is dat ik met behulp van de stichting mijn eigen initiatief kan opstarten voor jongeren.

Ons werk wordt onder andere mogelijk gemaakt door:

Facebook
Twitter
Website Stichting Ik Wil
YouTube
Instagram
Copyright © 2019 Stichting Ik Wil, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp