Nyhetsbrev 2019
(Valiguard 2019:3)

Semestrarna närmar sig med stormsteg. Även för oss på Valiguard väntar några lediga veckor. Under sommaren går det dock att nå oss på vår gemensamma e-post, foodsafety.sc@saiglobal.com, så svara någon så snart det är möjligt. Nu kommer några halvfärska nyheter om flera GFSI-standarder, samt förstås några förtydliganden vad gäller EU-ekologisk och KRAV.

BRC Food

BRC har publicerat ett position statement (F837) som rör BRC Food v. 8, klausul 1.1.2 om Food Safety Culture. Kravet, som nu förtydligats, innebär i korthet att anläggningen ska definiera och upprätthålla en tydlig plan för hur livsmedelssäkerhetskutluren ska utvecklas och förbättras. Planen ska innehålla:

  • Tydligt definierade aktiviteter som ska utföras,
  • Inkludera alla delar (aktiviteter, yrkeskategorier) av anläggningen som har påverkan på livsmedelssäkerheten,
  • En åtgärdsplan som visar hur de identifierade aktiviteterna ska utföras och färdigställas,
  • Mätbarhet av aktiviteterna (t.ex. om de utfördes, om rätt yrkeskategorier deltog, om aktiviteterna var framgångsrika, andra lärdomar),
  • Tidsplan för att utföra aktiviteterna,
  • Utvärdering av effektiviteten av de utförda aktiviteterna.

Om en dokumenterad plan saknas eller bara består av en åsiktsförklaring om att ta fram en, ska en större avvikelse utfärdas. Om det finns en plan, men den är av låg kvalitet, är för odetaljerad, inte täcker samtliga avdelningar eller yrkeskategorier, är ofullständigt implementerad etc. ska en mindre avvikelse utfärdas.

Samma position statement beskriver även vilka regler som gäller för byte av certifieringsorgan i samband med att revisionen görs före revisionsfönstret i syfte att förbättra audit grade. Detta är tillåtet, men den nya revisionen måste utföras av samma certifieringsorgan som utfärdade det gällande certifikatet. I undantagsfall kan BRC tillåta ett byte av certifieringsorgan, men då måste detta godkännande utfärdas av BRC innan revisionen utförs. 

BRC har även informerat mycket om en ny version av ett glutenfritt certifieringsprogram, som gäller från 1 augusti 2019. Denna nya version påverkar INTE BRC:s frivilliga modul för glutenfritt, som anpassats till europeiska förhållanden. Godkänd frivillig modul för glutenfritt ger möjlighet att märka konsumentförpackningar med glutenfria symboler om licens med märkesägaren finns. 

FSSC 22000 v. 5

I början av juni publicerades äntligen FSSC 22000 v. 5. Hela standarden finns att ladda ner här. Standarden träder i kraft 1 januari 2020, och innan 1 januari 2021 ska alla FSSC-certifierade anläggningar ha uppgraderats. Även om det finns en del skillnader jämfört med den nu gällande FSSC v. 4.1, är det få nya FSSC-specifika krav. Däremot refererar FSSC v. 5 till ISO 22000:2018, som certifierade anläggningar alltså måste se till att följa från och med 1 januari 2020. 

Den nya versionen av standarden innehåller en del certifieringstekniska förtydliganden. Ett sådant är att minsta möjliga revisionstid (TS + FSSC-tillägg) för FSSC surveillance och omcertifieringar är 1.5 dagar. Ett annat förtydligande är att den obligatoriskt oanmälda surveillance-revisionen i varje revisionscykel ska göras 8-12 månader efter föregående revision, och att huvudkontorsrevisioner, i de fall dessa görs separat, ska vara anmälda. Det skrivs även om Remote Audits (distansrevisioner) enligt IAF MD4, men vår bedömning av att tillverkande anläggningar INTE kan revideras på distans. 

BRC Pack

Ett nytt BRC Position Statement för BRC Pack v. 5 (P558) har publicerats. Detta position statement innehåller nya regler för anläggningar med high hygiene control och finns att läsa i sin helhet här. I korthet innebär kravet att det ska finnas ett mikrobiologiskt övervakningsprogram som säkerställer att rengöringen är effektiv nog att förebygga riskerna för mikrobiologisk kontaminering av produkter. Detta ska beakta sannolikheten att mikroorganismer överlever på förpackningsmaterialet och dess användning. Det nya kravet gäller från 1 augusti 2019.

BRC:s standard för förpackningar och förpackningsmaterial version 6 kommer att publiceras i augusti och då byta namn. Ett antal nya krav införs, såsom:

  • En fundamental regel om korrigerande och förebyggande åtgärder,
  • Ett nytt avsnitt med regler om riskbaserad övervakning av mikrobiologisk miljö,
  • Ett nytt avsnitt om påståenden om produkters äkthet/tillförlitlighet samt leverantörskedja,
  • Nya regler om produktsäkerhet och kvalitetskultur,
  • Införande av en ny modul för kontroll av frisläppande av pellets, flingor och pulveriserat plastförpackningsmaterial i miljön,

Bland ändringarna nämns att oanmäld revision option 2 (delat upplägg) försvinner. Det blir alltså antingen helt oanmäld eller helt anmäld revision som gäller. 

Revisioner enligt den nya versionen av standarden påbörjas i februari 2020.

IFS Food

En ny IFS Doktrin har publicerats. Den innehåller bland annat nya förtydliganden vad gäller scope, krav på revisorer och COID för företag med olika organisationsnummer. Du hittar den här, på IFS:s hemsida. 

IFS har aviserat en ändring av sina avgifter från 1 januari 2020: avgiften till HDE ökas från 250 till 300 Euro, och det tillkommer även en ännu icke angiven avgift till GFSI. Vi kommer därmed att nödgas höja våra certifieringsavgifter med motsvarande belopp. 

Även IFS är på gång med en ny version av sin standard. Denna väntas publiceras i början av 2020, för att träda i kraft 1 januari 2021. Av det som nu tillkännages är bland annat att mer av revisionstiden ska tillbringas i produktionen. 

Information om EU-ekologiskt 

Som vanligt vill vi passa på att informera och förtydliga en del om EU:s ekologiska förordningar:

  • Obligatorisk information på konsumentförpackningar ska enligt EU:s informationsförordning vara på det språk som talas och förstå i respektive land. I Sverige innebär det att informationen ska vara på svenska. Detta inkluderar information om jordbruksråvarornas ursprung (EU-jordbruk, icke EU-jordbruk, svenskt jordbruk) under EU:s ekologiska logotyp. Eftersom certifieringsorganen inte har delegation att utföra kontroller enligt informationsförordningen, tar vi upp avvikelser mot denna regel som observationer i revisionsrapporterna.
  • Om ni själva upptäcker felaktigheter som påverkar en produkts ekologiska status (t.ex. att det har använts en otillåten tillsats, fynd av pesticider, eller att dispens saknas för en konventionell ingrediens i en förädlad produkt) ska ni utan dröjsmål skriftligen meddela såväl oss som era kunder, så att hänvisningen till ekologisk produktion kan tas bort (EG 889/2008 artikel 63).

Arbete pågår med att ta fram delegerade akter (förtydliganden och tillämpningar) till den nya EU-förordningen om ekologisk produktion. Just nu diskuteras bland annat certifikatens utformning, som ska likriktas inom EU och på sikt tillhandahållas digitalt. Det verkar även som att det bara ska utfärdas ett certifikat per aktör = organisationsnummer, trots att aktören kan ha flera produktionsplatser med revision vid olika tidpunkt under året. 

…och KRAV

KRAV remissar just nu kapitel 18, som framför allt gäller certifieringsorganen, inför version 2 av regelverket för 2019-2020. Vår bedömning är att de ändringar som föreslås har liten inverkan på certifierade organisationer. 

Personalförändringar och nya revisorer

Tyvärr har vår danske underleverantör Hardy Christensen, avslutat sitt arbete hos oss under maj 2019. Vi tycker förstås att detta är mycket tråkigt, och önskar Hardy lycka till med sina nya utmaningar på hemmaplan i Danmark.

En annan medarbetare (underleverantör), Torben Hansen, avslutar sina uppdrag för oss för att bli heltidspensionär. Även detta är en stor förlust för såväl SAI Global som Valiguard, då Torben har varit revisor sedan 2001 för McDonald’s kvalitetsledningssystem! Vi kommer att sakna Torben mycket, och önskar även honom lycka till, och mycket nöje och njutbara stunder som pensionär. 

Inom kort börjar ännu en heltidsanställd revisor hos oss – mer info kommer i nästa nyhetsbrev! Om du är sugen på en ny utmaning, har jobbat många år med kvalitetsledning inom flera typer av livsmedelsindustriföretag och gillar att resa, är du välkommen med en sponatansökan. Särskilt intressant är du om du redan idag arbetar som livmedelssäkerhetsrevisor inom GFSI-godkända system. Vi letar både efter anställda och underleverantörer i hela Skandinavien.

Nu önskar vi er alla en härlig sommar!



Copyright © 2019 Valiguard AB, All rights reserved.

 


Email Marketing Powered by Mailchimp